Από το αρχείο μας …

 
Μία από τις παραδοσιακές “πρακτικές” φυτοπροστασίας, είναι η προληπτική εφαρμογή σκευασμάτων (οργανοφωσφορικών/πυρεθροειδών) εναντίων του πυρηνοτρύτη (Prays oleae) της ελιάς, λίγο πριν ή κατά την έκπτυξη της ταξιανθίας. Και αυτό γιατί ο πυρηνοτρύτης, μεταφερόμενος από τη «φυλλόβια» γενιά του, ξεκινά τη διαδικασία προσβολής των ανθών της ελιάς, μέσα από τη φάση της «ανθόβιας» γενιάς του. Έτσι, σε σοβαρές προσβολές, μειώνονται τα άνθη που πρόκειται να γονομοποιηθούν και να κάνουν ελιές …

 

ΟΜΩΣ !!!
 
Χρειάζεται εφαρμογή εναντίων του πυρηνοτρύτη της ελιάς ? Για να πάρετε αυτή την απόφαση, θα πρέπει να επισκεφθείτε το «λιοστάσι» σας.
 
• Αν δείτε στα φύλλα πολλές στοές ή βοθρία, τότε σίγουρα υπήρχε υψηλή προσβολή από την φυλλόβια γενιά του πυρηνοτρήτη. Αυτή θα μεταφερθεί ως ανθόβια γενιά στις ανθοταξίες
• Τοποθετήστε 1 – 2 παγίδες, όπου σε συνεργασία με τον Γεωπόνο σας, θα την παρακολουθείτε.
• Λάβετε υπόψη πως σε χαμηλές προσβολές, ακόμα και να «φάει» κανά λουλούδι ο πυρηνοτρύτης, η μέγιστη καρπόδεση της ελιάς είναι μόλις 1 %, όπου τότε μιλάμε για τεράστια παραγωγή. Άρα πάντα κάτι “περισσεύει” και για τις μέτριες προσβολές πυρηνοτρήτη, αρκεί να υπάρχει ισσοροπία.
 
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η απόφαση για το αν πρέπει ή όχι να κάνουμε εφαρμογή; Γιατί εκείνη την περίοδο, έχουμε έκπτυξη νεαρών βλαστών. Και αυτούς τους βλαστούς τους αγαπά πολύ τόσο η κηκιδόμυγα όσο και το άκαρι της ελιάς. Δεν είναι τυχαίο πως όσα προβλήματα κηκιδόμυγας έχουμε συναντήσει, αφορούν αγροτεμάχια που γίνεται συστηματικά εφαρμογή οργανοφωσφορικών και ιδιαίτερα πυρεθροειδών φυτοφαρμάκων, στο στάδιο αυτό. Τα σκευάσματα αυτά, χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά βιοκτόνα και καταστρέφουν τους φυσικούς εχθρούς των εντόμων.
 
Το Dasyneura οleae (κηκιδόμυγα) έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς, που είναι κυρίως υμενόπτερα παρασιτοειδή της υπεροικογένειας Chalcidoidea. Είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που η κηκιδόμυγα των φύλλων της ελιάς δεν αποτελεί από τους σημαντικούς εχθρούς της καλλιέργειας. Τα γένη που έχουν αναφερθεί είναι το Eupelmus, Mesopobolus, Torymus και Tetrastichus. Στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί τα είδη Tetrastichus cirsii (Kurd.), Platygaster mayetiole Kef., Platygaster apicalis Thoms. και Synopeas figitiformis Thoms. Τέλος, οι Doanlar et. al (2008) κατέγραψαν πρόσφατα ένα νέο παρασιτοειδές για το D. οleae, το Quadrastichus dasineurae (οικ. Eulophidae).
 

Όλα τα παραπάνω είναι ευαίσθητα στα οργανοφωσφορικά και ιδιαίτερα στα πυρεθροειδή σκευάσματα φυτοπροστασίας, οπότε αν δεν χρειάζεται, μην κάνετε εφαρμογές για την πυρηνοτρύτη.

Στη FoodCare, αναλαμβάνουμε την διαμόρφωση εξειδικευμένων προγραμμάτων φυτοπροστασίας και θρέψης, βάση των εξειδικευμένων αναγκών της κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης, έχοντας πάντα υπόψη τις αρχές της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Εχθρών και Ασθενειών αλλά και των σύγχρονων απαιτήσεων για τα υπολείμματα των Φυτοπροστατευτικών προϊόντων.