Facebook News

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Νέα Θέση Εργασίας στη FoodCare !!!

Στη FoodCare επιθυμούμε να συμπληρώσουμε την ομάδα των συνεργατών μας και αναζητούμε Γεωπόνο ΠΕ, ώστε να εργαστεί μαζί μας ως Γεωργικός Σύμβουλος – Σύμβουλος Ποιότητας. Το κύριο αντικείμενο της εργασίας θα αποτελεί η ανάπτυξη κι εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή.

Βασική περιοχή δραστηριότητάς μας είναι η Δυτική Ελλάδα, όπως Αχαΐα – Ηλεία – Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία, με προτιμόμενη σταθερή έδρα διαμονής σας τη ζώνη μεταξύ Πύργου και Πάτρας.

Η εταιρεία προσφέρει πλήρες πακέτο αποδοχών και συνεχή εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όλα τα αντικείμενα εργασίας στη FoodCare είναι εξαιρετικά απαιτητικά και προϋποθέτουν συνεργάτες με όρεξη για μάθηση, που αγαπούν τη γνώση και ταυτόχρονα διαθέτουν πολύ καλές δυνατότητες επικοινωνίας.

Παρακαλούμε να αποστείλετε τα βιογραφικά σας στο info@foodcare.gr και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας.

www.foodcare.gr/aggelia-ergasias-geoponos-pe-pistopoiimenos-georgikos-symvoylos/
... See MoreSee Less

Νέα Θέση Εργασίας στη FoodCare !!! Στη FoodCare επιθυμούμε να συμπληρώσουμε την ομάδα των συνεργατών μας και αναζητούμε Γεωπόνο ΠΕ, ώστε να εργαστεί μαζί μας ως Γεωργικός Σύμβουλος – Σύμβουλος Ποιότητας. Το κύριο αντικείμενο της εργασίας θα αποτελεί η ανάπτυξη κι εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Βασική περιοχή δραστηριότητάς μας είναι η Δυτική Ελλάδα, όπως Αχαΐα – Ηλεία – Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία, με προτιμόμενη σταθερή έδρα διαμονής σας τη ζώνη μεταξύ Πύργου και Πάτρας. Η εταιρεία προσφέρει πλήρες πακέτο αποδοχών και συνεχή εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όλα τα αντικείμενα εργασίας στη FoodCare είναι εξαιρετικά απαιτητικά και προϋποθέτουν συνεργάτες με όρεξη για μάθηση, που αγαπούν τη γνώση και ταυτόχρονα διαθέτουν πολύ καλές δυνατότητες επικοινωνίας. Παρακαλούμε να αποστείλετε τα βιογραφικά σας στο info@foodcare.gr και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας. https://www.foodcare.gr/aggelia-ergasias-geoponos-pe-pistopoiimenos-georgikos-symvoylos/

Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, στις 01:23 τα ξημερώματα, ανατινάχθηκε ο Σοβιετικής κατασκευής πυρηνικός αντιδραστήρας παραγωγής ρεύματος Νο4 τύπου RBMK στο Chernobyl της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής ενέργειας, αιτία αποτελούσε ο συνδυασμός του κακού σχεδιασμού των RBMKs και το ανθρώπινο λάθος που εξώθησε τον αντιδραστήρα στο να γίνει ανεξέλεγκτος.

Τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, δυστυχώς ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταμετρηθεί. Το ατύχημα αυτό ήταν η αρχή του τέλους της ΕΣΣΔ. Καμμία χώρα σήμερα δε θα άντεχε το κόστος της διαχείρισης ενός τέτοιου καταστροφικού πυρηνικού ατυχήματος.

Σήμερα λειτουργούν ακόμα 8 RBMK αντιδραστήρες στη Ρωσία, μετά από σοβαρές παρεμβάσεις που αναγκάστηκε να δεχτεί η ROSATOM προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους:


- 2 στο Leningrad κατασκευής του 1979 και 1981
- 3 στο Smolensk κατασκευής του 1983, 1985 και 1990 (απίστευτο που η ΕΣΣΔ πριν καταρρεύσει συνέχισε 4 χρόνια μετά και εφτιαξε το 90 ένα τέτοιο τέρας)
- 3 στο Kursk κατασκευής του 1979, 1984 και 1986

Σημειωτέον πως η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη που ανέπτυξε από νωρίς (αρχές δεκαετίας το 60) τους σύγχρονους και ασφαλέστερους PWR (VVER) αντιδραστήρες όμως δεν πίστεψε από νωρίς στη Πυρηνική ενέργεια εξαιτίας της υψηλής διαθεσιμότητας φυσικού αερίου. Όταν όμως οι ΗΠΑ μπήκαν δυναμικά στην ανάπτυξη της Πυρηνικής τεχνολογίας, τη δεκαετία του 70 θέλησαν και αυτοί πολύ γρήγορα να εκκινήσουν τη Σοβιετική πυρηνική μηχανή. Αυτό δεν γινόταν με τους PWR που οι ίδιοι ανακάλυψαν πρώτοι, επειδή η Σοβιετική Βιομηχανία αδυνατούσε να παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο σύντομα ώστε να καλύψουν την κούρσα ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Έτσι προχώρησαν στους αντιδραστήρες γραφιτη-ελαφρού ύδατος, χωρίς κάλυμμα ασφαλείας και με χαμηλό εμπλουτισμό ουρανίου. Οι αντιδραστήρες αυτοί ήταν φθηνοί στην κατασκευή, χωρις ιδιαίτερα υλικά, κατασκευάζονταν επί τόπου χωρίς την ανάγκη μεταφοράς μεγάλων τεχνικών τμημάτων και είχαν φθηνό κόστος λειτουργίας εξαιτίας του χαμηλού εμπλουτισμού του καυσίμου τους. Όμως ήσαν ασταθείς και προβληματικοί και ήδη είχαν 5 ατυχήματα πριν το μεγάλο του '86:

Το πρώτο ατύχημα συνέβη στο Λένινγκραντ στις 7 Ιανουαρίου 1974 στην πρώτη μονάδα ισχύος RBMK, κατά την οποία, λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, σημειώθηκε έκρηξη μιας δεξαμενής αερίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη του αντιδραστήρα και στην απελευθέρωση ραδιενεργού νερού, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Το δεύτερο ατύχημα συνέβη στις 30 Νοεμβρίου 1975 στο ίδιο Πυρηνικό Εργοστάσιο, λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, όπου ένα τεχνολογικό κανάλι στην πρώτη μονάδα ισχύος RBMK κατέρρευσε, γεγονός που οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας έκτακτης ανάγκης και στην απελευθέρωση ραδιενεργών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα.

Το τρίτο ατύχημα έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 1982 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, το οποίο συνδέθηκε με την αποσυμπίεση ενός τεχνολογικού καναλιού του αντιδραστήρα RBMK, που οδήγησε σε έκτακτη διακοπή λειτουργίας του με την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών με δόσης ακτινοβολίας έως 0,05 sievert (Sv), το οποίο απαιτούσε περαιτέρω ειδική εργασία για να καθαριστεί η γύρω περιοχή ώστε να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.

Το τέταρτο ατύχημα συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου 1983, επίσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, σημειώθηκε ρήξη τεχνολογικού καναλιού.

Το πέμπτο ατύχημα συνέβη στις 21 Απριλίου 1983 στον πυρηνικό σταθμό Kursk, λόγω υπαιτιότητας του προσωπικού, σημειώθηκε άλλη μια καταστροφή τεχνολογικού καναλιού.

Στην Ελλάδα ήμασταν παντελώς απροετοίμαστοι για την καταστροφή αυτή. Συμπεριφερθήκαμε ακριβώς όπως η ΕΣΣΔ, αποκρύπτοντας τα πραγματικά νούμερα, τα οποία αποκαλύφθηκαν χρόνια αργότερα από τα επιστημονικά συγγράμματα διαφόρων Ελλήνων Καθηγητών και του Δημόκριτου.

Ακόμα και σήμερα απουσιάζουν οι απαραίτητες μελέτες για την υγεία του πληθυσμού σε σχέση με τις τραγικές εναποθέσεις ραδιενεργού καισίου κι άλλων ραδιενεργών υλικών, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
... See MoreSee Less

Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, στις 01:23 τα ξημερώματα, ανατινάχθηκε ο Σοβιετικής κατασκευής πυρηνικός αντιδραστήρας παραγωγής ρεύματος Νο4 τύπου RBMK στο Chernobyl της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής ενέργειας, αιτία αποτελούσε ο συνδυασμός του κακού σχεδιασμού των RBMKs και το ανθρώπινο λάθος που εξώθησε τον αντιδραστήρα στο να γίνει ανεξέλεγκτος. Τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, δυστυχώς ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταμετρηθεί. Το ατύχημα αυτό ήταν η αρχή του τέλους της ΕΣΣΔ. Καμμία χώρα σήμερα δε θα άντεχε το κόστος της διαχείρισης ενός τέτοιου καταστροφικού πυρηνικού ατυχήματος. Σήμερα λειτουργούν ακόμα 8 RBMK αντιδραστήρες στη Ρωσία, μετά από σοβαρές παρεμβάσεις που αναγκάστηκε να δεχτεί η ROSATOM προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους: 
- 2 στο Leningrad κατασκευής του 1979 και 1981
- 3 στο Smolensk κατασκευής του 1983, 1985 και 1990 (απίστευτο που η ΕΣΣΔ πριν καταρρεύσει συνέχισε 4 χρόνια μετά και εφτιαξε το 90 ένα τέτοιο τέρας)
- 3 στο Kursk κατασκευής του 1979, 1984 και 1986 Σημειωτέον πως η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη που ανέπτυξε από νωρίς (αρχές δεκαετίας το 60) τους σύγχρονους και ασφαλέστερους PWR (VVER) αντιδραστήρες όμως δεν πίστεψε από νωρίς στη Πυρηνική ενέργεια εξαιτίας της υψηλής διαθεσιμότητας φυσικού αερίου. Όταν όμως οι ΗΠΑ μπήκαν δυναμικά στην ανάπτυξη της Πυρηνικής τεχνολογίας, τη δεκαετία του 70 θέλησαν και αυτοί πολύ γρήγορα να εκκινήσουν τη Σοβιετική πυρηνική μηχανή. Αυτό δεν γινόταν με τους PWR που οι ίδιοι ανακάλυψαν πρώτοι, επειδή η Σοβιετική Βιομηχανία αδυνατούσε να παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο σύντομα ώστε να καλύψουν την κούρσα ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Έτσι προχώρησαν στους αντιδραστήρες γραφιτη-ελαφρού ύδατος, χωρίς κάλυμμα ασφαλείας και με χαμηλό εμπλουτισμό ουρανίου. Οι αντιδραστήρες αυτοί ήταν φθηνοί στην κατασκευή, χωρις ιδιαίτερα υλικά, κατασκευάζονταν επί τόπου χωρίς την ανάγκη μεταφοράς μεγάλων τεχνικών τμημάτων και είχαν φθηνό κόστος λειτουργίας εξαιτίας του χαμηλού εμπλουτισμού του καυσίμου τους. Όμως ήσαν ασταθείς και προβληματικοί και ήδη είχαν 5 ατυχήματα πριν το μεγάλο του 86: Το πρώτο ατύχημα συνέβη στο Λένινγκραντ στις 7 Ιανουαρίου 1974 στην πρώτη μονάδα ισχύος RBMK, κατά την οποία, λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, σημειώθηκε έκρηξη μιας δεξαμενής αερίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη του αντιδραστήρα και στην απελευθέρωση ραδιενεργού νερού, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. Το δεύτερο ατύχημα συνέβη στις 30 Νοεμβρίου 1975 στο ίδιο Πυρηνικό Εργοστάσιο, λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, όπου ένα τεχνολογικό κανάλι στην πρώτη μονάδα ισχύος RBMK κατέρρευσε, γεγονός που οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας έκτακτης ανάγκης και στην απελευθέρωση ραδιενεργών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα. Το τρίτο ατύχημα έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 1982 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, το οποίο συνδέθηκε με την αποσυμπίεση ενός τεχνολογικού καναλιού του αντιδραστήρα RBMK, που οδήγησε σε έκτακτη διακοπή λειτουργίας του με την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών με δόσης ακτινοβολίας έως 0,05 sievert (Sv), το οποίο απαιτούσε περαιτέρω ειδική εργασία για να καθαριστεί η γύρω περιοχή ώστε να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Το τέταρτο ατύχημα συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου 1983, επίσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, σημειώθηκε ρήξη τεχνολογικού καναλιού. Το πέμπτο ατύχημα συνέβη στις 21 Απριλίου 1983 στον πυρηνικό σταθμό Kursk, λόγω υπαιτιότητας του προσωπικού, σημειώθηκε άλλη μια καταστροφή τεχνολογικού καναλιού. Στην Ελλάδα ήμασταν παντελώς απροετοίμαστοι για την καταστροφή αυτή. Συμπεριφερθήκαμε ακριβώς όπως η ΕΣΣΔ, αποκρύπτοντας τα πραγματικά νούμερα, τα οποία αποκαλύφθηκαν χρόνια αργότερα από τα επιστημονικά συγγράμματα διαφόρων Ελλήνων Καθηγητών και του Δημόκριτου. Ακόμα και σήμερα απουσιάζουν οι απαραίτητες μελέτες για την υγεία του πληθυσμού σε σχέση με τις τραγικές εναποθέσεις ραδιενεργού καισίου κι άλλων ραδιενεργών υλικών, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Balanced plant nutrition does not necessarily require the use of specialized and costly fertilizer products.

Particularly when growing crops on heavy soils with poor drainage, conducting weekly nutrient measurements through soil water extraction is crucial. This practice is essential not just for maintaining nutrient balance but also for managing the accumulation of sodium (Na) and chloride (Cl), which often occurs in poorly drained soils. Of course, plant nutrition is easier at well drained soils.

At #foodcare, we assist growers by providing measurements and offering nutritional advice.

The accompanying image showcases the Victory variety as of February 20, 2024, cultivated solely using basic fertilizers from #VanIperen (Urea, Calcium Nitrate, Magnesium Sulfate, Magnesium Nitrate, Potassium Sulfate, MKP, Calcium Thiosulfate) and adhering to a strict weekly regimen of nutrient measurement through soil water extraction. There are no special additives or special and expensive fertilizers used.

We can also assure you that irrigation (timing and quantity of water) is also critical.

This approach significantly reduces costs.
... See MoreSee Less

Balanced plant nutrition does not necessarily require the use of specialized and costly fertilizer products. Particularly when growing crops on heavy soils with poor drainage, conducting weekly nutrient measurements through soil water extraction is crucial. This practice is essential not just for maintaining nutrient balance but also for managing the accumulation of sodium (Na) and chloride (Cl), which often occurs in poorly drained soils. Of course, plant nutrition is easier at well drained soils. At #FoodCare, we assist growers by providing measurements and offering nutritional advice. The accompanying image showcases the Victory variety as of February 20, 2024, cultivated solely using basic fertilizers from #Vaniperen (Urea, Calcium Nitrate, Magnesium Sulfate, Magnesium Nitrate, Potassium Sulfate, MKP, Calcium Thiosulfate) and adhering to a strict weekly regimen of nutrient measurement through soil water extraction. There are no special additives or special and expensive fertilizers used. We can also assure you that irrigation (timing and quantity of water) is also critical. This approach significantly reduces costs.Image attachmentImage attachment

5 CommentsComment on Facebook

Στη φράουλα από ποσα στρέμματα και πανω αξίζει η 15θημερη ανάλυση χυμου (plant sap analysis)? Η γνώμη σας για την τεχνική ως εργαλείο θρεπτικης παρακολούθησης? Ευχαριστώ!

View more comments

Η #taktikos_sa και η #foodcare, με υπερηφάνεια ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του LEAF Sustainable Farming Review για το 2024, στα πλαίσια των απαιτήσεων των Αγγλικών Super Markets, ως ελάχιστη απόδειξη δέσμευσης για βιώσιμη και περιβαλλοντικά συνειδητή γεωργία.

H #taktikos_sa είναι η πρώτη από τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις υψηλού τζίρου που εφαρμόζει το σύστημα αυτό σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης φράουλας.

Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος Intergrated Farm Management (IFM) είχε αρκετά στάδια, ορισμένα από τα οποία είναι τα εξής:

1. Οργάνωση και Σχεδιασμός: Αναθεωρήθηκαν σχεδόν όλες οι διαδικασίες αλλά και τα καλλιεργητικά Σχέδια Διαχείρισης και ενισχύθηκε η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των πόρων και η τήρηση τόσο των στόχων βιωσιμότητας όσο και των περιβαλλοντικών στόχων.

2. Διαχείριση εδάφους και γονιμότητα: Ανάπτυξη καλλιεργητικών σχεδίων με έμφαση στο περιβάλλον, όπως με την εφαρμογή προηγμένων πρακτικών για την υγεία του εδάφους και τον εμπλουτισμό της γονιμότητας αλλά και της βιοποικιλότητας, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη των καλλιεργειών.

3. Υγεία και προστασία των καλλιεργειών: Υιοθετήθηκαν στρατηγικές ολοκληρωμένης διαχείρισης εχθρών καθώς και καλλιεργητικών πρακτικών που οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα, μειώνοντας τη χρήση χημικών και προάγοντας τη φυτοπροστασία. Ταυτόχρονα βελτιώθηκε η RMS ανάλυση ρίσκων για τα υπολείμματα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εφαρμόζοντας τον δείκτη Field Rate E.I.Q ως κριτήριο αξιολόγησης των σκευασμάτων φυτοπροστασίας.

4. Ανάλυση Ρίσκων για τη Ρύπανση και Διαχείριση Υποπροϊόντων: Αναπτύχθηκαν, βάση ανάλυσης ρίσκων, τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων για την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης και τη μετατροπή των υποπροϊόντων σε πολύτιμους πόρους.

5. Ενεργειακή απόδοση: Αναπτύχθηκαν εξειδικευμένες ενεργειακά πρακτικές που μειώνουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα και το λειτουργικό κόστος.

6. Διαχείριση υδάτινων πόρων και άρδευσης: Εφαρμογή μεθόδων και συστημάτων άρδευσης με τη χρήση του ήδη εγκατεστημένου μετεωρολογικού σταθμού (μοντέλο εξατμισοδιαπνοής), για εξοικονόμηση του νερού.

7. Διατήρηση τοπίου και φύσης: Ανάπτυξης εξειδικευμένου Biodiversity Action Plan για την υγεία των οικοσυστημάτων μέσω πρωτοβουλιών διατήρησης και έργων αποκατάστασης των αγροτικών οικοτόπων.

8. Κοινωνική Δέσμευση: Ενίσχυση των δεσμών με τις τοπικές κοινωνίες μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του LEAF Review υπογραμμίζει την από κοινού αφοσίωσή μας στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης, κοινωνικής ευθύνης και οικονομικής βιωσιμότητας, στα πλαίσια εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου ESG συστήματος.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση της ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ για την εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα τον Κολοτούρο Χρήστο, για τη συνδρομή του !!! Και σύντομα ευελπιστούμε πως στην εταιρεία, αυτού του μεγέθους, θα απονεμηθεί το LEAF Marque.
... See MoreSee Less

Η #TAKTIKOS_SA και η #FOODCARE, με υπερηφάνεια ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του LEAF Sustainable Farming Review για το 2024, στα πλαίσια των απαιτήσεων των Αγγλικών Super Markets, ως ελάχιστη απόδειξη δέσμευσης για βιώσιμη και περιβαλλοντικά συνειδητή γεωργία. H #TAKTIKOS_SA είναι η πρώτη από τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις υψηλού τζίρου που εφαρμόζει το σύστημα αυτό σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης φράουλας. Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος Intergrated Farm Management (IFM) είχε αρκετά στάδια, ορισμένα από τα οποία είναι τα εξής: 1. Οργάνωση και Σχεδιασμός: Αναθεωρήθηκαν σχεδόν όλες οι διαδικασίες αλλά και τα καλλιεργητικά Σχέδια Διαχείρισης και ενισχύθηκε η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των πόρων και η τήρηση τόσο των στόχων βιωσιμότητας όσο και των περιβαλλοντικών στόχων. 2. Διαχείριση εδάφους και γονιμότητα: Ανάπτυξη καλλιεργητικών σχεδίων με έμφαση στο περιβάλλον, όπως με την εφαρμογή προηγμένων πρακτικών για την υγεία του εδάφους και τον εμπλουτισμό της γονιμότητας αλλά και της βιοποικιλότητας, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη των καλλιεργειών. 3. Υγεία και προστασία των καλλιεργειών: Υιοθετήθηκαν στρατηγικές ολοκληρωμένης διαχείρισης εχθρών καθώς και καλλιεργητικών πρακτικών που οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα, μειώνοντας τη χρήση χημικών και προάγοντας τη φυτοπροστασία. Ταυτόχρονα βελτιώθηκε η RMS ανάλυση ρίσκων για τα υπολείμματα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εφαρμόζοντας τον δείκτη Field Rate E.I.Q ως κριτήριο αξιολόγησης των σκευασμάτων φυτοπροστασίας. 4. Ανάλυση Ρίσκων για τη Ρύπανση και Διαχείριση Υποπροϊόντων: Αναπτύχθηκαν, βάση ανάλυσης ρίσκων, τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων για την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης και τη μετατροπή των υποπροϊόντων σε πολύτιμους πόρους. 5. Ενεργειακή απόδοση: Αναπτύχθηκαν εξειδικευμένες ενεργειακά πρακτικές που μειώνουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα και το λειτουργικό κόστος. 6. Διαχείριση υδάτινων πόρων και άρδευσης: Εφαρμογή μεθόδων και συστημάτων άρδευσης με τη χρήση του ήδη εγκατεστημένου μετεωρολογικού σταθμού (μοντέλο εξατμισοδιαπνοής), για εξοικονόμηση του νερού. 7. Διατήρηση τοπίου και φύσης: Ανάπτυξης εξειδικευμένου Biodiversity Action Plan για την υγεία των οικοσυστημάτων μέσω πρωτοβουλιών διατήρησης και έργων αποκατάστασης των αγροτικών οικοτόπων. 8. Κοινωνική Δέσμευση: Ενίσχυση των δεσμών με τις τοπικές κοινωνίες μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Η επιτυχής ολοκλήρωση του LEAF Review υπογραμμίζει την από κοινού αφοσίωσή μας στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης, κοινωνικής ευθύνης και οικονομικής βιωσιμότητας, στα πλαίσια εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου ESG συστήματος. Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση της ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ για την εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα τον Κολοτούρο Χρήστο, για τη συνδρομή του !!! Και σύντομα ευελπιστούμε πως στην εταιρεία, αυτού του μεγέθους, θα απονεμηθεί το LEAF Marque.

Hopefully the New Year will bring cooler solutions to a warming world. Let’s resolve to nurture our planet, as we step into 2024.

Happy New Year!

#foodcare
... See MoreSee Less

Hopefully the New Year will bring cooler solutions to a warming world. Let’s resolve to nurture our planet, as we step into 2024. Happy New Year! #foodcare

Όλοι εμείς στη FoodCare AgroData OE, σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε υγεία και αγάπη. Καλές γιορτές σε όλους μας !!! ... See MoreSee Less

Όλοι εμείς στη FoodCare AgroData OE, σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε υγεία και αγάπη. Καλές γιορτές σε όλους μας !!!

Ελάχιστη 3,6C τα ξημερώματα ... See MoreSee Less

Ελάχιστη 3,6C τα ξημερώματα

Καλημέρα σε όλους
Σήμερα η ελάχιστη ήταν 3,3C μεταξύ 7-8 πμ στη θέση Τακτικός Συσκευαστήριο. Η επικρατούσα κατα το βράδυ ήταν γύρω στους 4C.

Μην μπερδευτείτε με την ημερομηνία. Την γράφει σε μορφή Ηνωμενων Πολιτειών δηλαδή 12/09/2023 όπου είναι 09/12/2023
... See MoreSee Less

Καλημέρα σε όλους
Σήμερα η ελάχιστη ήταν 3,3C μεταξύ 7-8 πμ στη θέση Τακτικός Συσκευαστήριο. Η επικρατούσα κατα το βράδυ ήταν γύρω στους 4C. Μην μπερδευτείτε με την ημερομηνία. Την γράφει σε μορφή Ηνωμενων Πολιτειών δηλαδή 12/09/2023 όπου είναι 09/12/2023

Βάρδα. 9.05 μμ:

40,8 χιλιοστά βροχής σε περίπου 40 λεπτά.
... See MoreSee Less

Βάρδα. 9.05 μμ: 40,8 χιλιοστά βροχής σε περίπου 40 λεπτά.

Αγαπητοί συνεργάτες.

Ο πίνακας που σας παρουσιάζουμε έχει τα όρια που επιθυμούν ορισμένοι Retailers της Γερμανικής αγοράς λιανικής ως προς την υπολειμματικότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) στο προϊόν της φράουλας. Υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα ανά δραστική ουσία και παράμετρο καθώς και τα αθροίσματά τους. Τα στοιχεία MRL – ARfD – ADI όπως και οι υπολογισμοί τους, αναγράφονται στην ανάλυση υπολειμμάτων και δεν χρειάζεται να υπολογιστούν από τον παραγωγό ή τον Γεωπόνο συνεργάτη τους.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ: Το παρόν υπόκειται σε διαρκείς τροποποιήσεις κι ενδεχομένως κάποια από τα στοιχεία αυτά να έχουν μεταφερθεί με λάθη ή/και παραλείψεις. Παρακαλούμε να είστε σε συνεχή επικοινωνία με τους εξαγωγείς για τυχόν νέες λίστες ή αλλαγές που υπάρχουν αλλά και για επικύρωση του παρόντος. Το υφιστάμενο έγγραφο απευθύνει μια αρχική ενημέρωση των παραγωγών και Γεωπόνων και δεν αποτελεί σύσταση φυτοπροστασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις. Ακολουθούμε τη νομοθεσία περί των εγκρίσεων Φυτοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπονται μόνο δραστικές ουσίες εγκεκριμένες και καταχωρημένες για χρήση στη χώρα προέλευσης και που οδηγούν σε προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση.

Σύντομο Γλωσσάριο:
ARfD
Η δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ARfD) είναι η ποσότητα ουσίας ανά kg σωματικού βάρους που μπορεί να προσληφθεί μέσω της τροφής εντός μίας ημέρας χωρίς κίνδυνο. Μονάδα: mg/kgr (ppm)

ADI
Η τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη – Acceptable Dietary Intake) ποσοτικοποιεί την ημερήσια πρόσληψη ουσιών στα τρόφιμα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει καθημερινά για μια ζωή χωρίς να προκληθεί βλάβη στην υγεία. Μονάδα: mg/kgr (ppm)

MRL
H τιμή MRL (Maximum Residue Limit) αποτελεί την μέγιστη τιμή ανωτάτου ορίου υπολείμματος σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Μονάδα: mg/kgr (ppm)

Με βάση τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως:

=> Τα όρια που θέτουν, ως ποιοτικές παράμετροι, είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά της νομοθεσίας.

=> Τα όρια που θέτουν, απαιτούν την ανάπτυξης στρατηγικής φυτοπροστασίας, από έμπειρους Τεχνικούς Γεωπόνους. Υπάρχουν δραστικές ουσίες που μπορεί να τις εφαρμόσουμε πχ σήμερα και να είναι ανιχνεύσιμες ακόμα και 2 μήνες μετά την εφαρμογή. Οπότε το πρόγραμμα φυτοπροστασίας πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και με γνώση ως προς την εμμονή / υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών.

=> Τα όρια που θέτουν, στα πλαίσια της στρατηγικής φυτοπροστασίας, επιβάλλουν (όπως άλλωστε και η νομοθεσία) και ήπια φυτοπροστασία (ωφέλιμα έντομα και μικροοργανισμούς – σκευάσματα με μηδενικό αποτύπωμα στις αναλύσεις υπολειμμάτων – καλλιεργητικές τεχνικές διαχείρισης παθογόνων). Αυτές οι εναλλακτικές τεχνικές/στρατηγικές είναι υποχρεωτικές στην εφαρμογή του από την Εθνική νομοθεσία.

=> ΚΡΙΣΙΜΟ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΕΜΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΦΥΤΩΝ/ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ PERCHLORATES:
Τα chlorates/perchlorates δεν πρέπει να ξεπερνούν στο προϊόν τα 0,05 mg/kgr (ppm) – Κανονισμός (EC) 2020/685. Οπότε ζητάτε από τους προμηθευτές σας διαβεβαιώσεις πως τα λιπάσματα που χρησιμοποιείτε, δε φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε perhclorates. Σε περίπτωση ανίχνευσης ή υπέρβασής τους, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί η αποδόμησή τους είναι αργή και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε αυτή θα γίνει (συστεμική επιμόλυνση φυτού). Δεδομένης των αυξανόμενων τιμών λιπασμάτων και της μείωσης της διαθεσιμότητας των πρώτων υλών γι' αυτά, υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρής μεταβλητότητας στην προέλευσή ακόμα και γνωστών/επώνυμων προμηθευτών. Γι αυτό ζητάτε πάντα ενημέρωση επί αυτού του θέματος. Οι ουσίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα ελεύθερα χλώρια καθώς και με τις βεβαιώσεις "λιπάσματα ελεύθερα χλωρίου" που κάποτε λαμβάναμε.

=> ΚΡΙΣΙΜΟ: ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΩΝ – ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:
Οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QAV - Quaternary ammonium compounds) είναι εξαιρετικά υπολειμματικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα βιομηχανικά καθαριστικά (και εως λίγα χρόνια πριν και σε προϊόντα θρέψης που όμως είχαν και φυτοπροστατευτικές ιδιότητες) και μπορεί να μεταφερθούν σε όλα τα τρόφιμα καθώς και στα προς συσκευασία αγροτικά προϊόντα. Περιεκτικότητες άνω των 0,05 mg/kg (ppm) δεν πρέπει να υπάρχουν και ανιχνεύονται πανεύκολα με τις αναλύσεις υπολειμμάτων.
Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού των συσκευαστηρίων, των οποίων θα πρέπει να ελέγχουμε την ετικέτα τους για την ύπαρξη χλωριούχου βενζαλκωνίου (BAC) και χλωριούχου διδεκυλοδιμεθυλαμμωνίου (DDAC). Αν δείτε στην ετικέτα των βιομηχανικών καθαριστικών σας αυτές τις δραστικές ουσίες, τότε ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ. Ζητήστε από τον προμηθευτή σας να επιβεβαιώσει τη μη παρουσία. Αν έχετε αμφιβολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Αν διαπιστώσατε πως τα έχετε χρησιμοποιήσει, τότε πρέπει να προβούμε σε αναλύσεις Swab επιφανειών αλλά και προϊόντων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. Ο τοπικός Γεωπόνος είναι συνεργάτης μας. Επομένως πρέπει να τον ενημερώσουμε πως θα διαθέσουμε φράουλες σε κάποια από τις παραπάνω αγορές, ώστε από νωρίς να γνωρίζει τι θα εφαρμόσει και να χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
2. Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα των φυτοφαρμάκων καθώς και τη συνταγή που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε από τους Γεωπόνους μας. Κάνουμε Χρήση μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων φυτοπροστασίας, δηλαδή όσα αναγράφουν πάνω την καλλιέργειά μας.
3. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν ένα σκεύασμα έχει έγκριση πχ σε υπαίθρια φράουλα τότε ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ αν έχουμε φράουλα θερμοκηπίου όπως και το ανάποδο. Θα είναι ίσως ανιχνεύσιμο σε κάποια ανάλυση υπολειμμάτων ακόμα κι εντός των ορίων και δε θα μπορούμε να το αιτιολογήσουμε σε περίπτωση ανίχνευσης, όπου είναι βέβαιο πως θα ζητηθούν στοιχεία. Επομένως πάντα επικοινωνούμε με τον Γεωπόνο μας για να αποφευχθεί αυτό το λάθος !!!
4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κάνουμε απανωτές εφαρμογές με την ίδια δραστική ουσία. Δραστικές ουσίες όπως πχ το difenoconazole, το cyflufenamid αλλά και άλλες, με τις απανωτές εφαρμογές και τον μη σεβασμό των επιτρεπόμενων μεσοδιαστημάτων εφαρμογής και μέγιστων αριθμών εφαρμογή, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και υπέρβαση ορίων, δηλαδή να βρεθούμε εκτός της νομοθεσίας και το προϊόν να πρέπει να καταστραφεί.
5. Συζητάμε πάντα με τον Γεωπόνο μας και για ήπιες μορφές φυτοπροστασίας. Υπάρχουν σκευάσματα που είτε μόνα τους, είτε συνεργιστικά με κάποια χημικά, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών και βελτιώνουν το προφίλ υπολειμμάτων.
6. Οι Γεωπόνοι σας γνωρίζουν ποιες δραστικές είναι εξαιρετικά έμμονες ως προς την υπολειμματικότητά τους. Οπότε θα πρέπει να τους συστήσετε να το έχουν υπόψη τους.
7. ΠΡΟΣΟΧΗ στο Myclobutanil καθώς και στα υπόλοιπα σκευάσματα που πλέον έχουν αποσυρθεί από την καλλιέργεια. Ενημερωθείτε για τις νέες εγκρίσεις από τους Γεωπόνους σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους.
8. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα που λαμβάνουν έγκριση για λίγες ημέρες (πχ 120 ημερών). Να ενημερώνετε πάντα τη FoodCare ή τον συνεργάτη εξαγωγέα σας, ώστε να ενημερώνει ανάλογα τους συνεργαζόμενους Retailers.
9. Όποιος παραγωγός παρεκκλίνει από τις εγκρίσεις (παράνομες εφαρμογές), ενδέχεται τα Super Markets να ενημερώσουν από μόνοι τους τον EFSA και τις αρχές της χώρας, καθώς και την GLOBALG.A.P. Οπότε ο κίνδυνος διοικητικών και ποινικών κυρώσεων είναι πολύ μεγάλος.
... See MoreSee Less

Αγαπητοί συνεργάτες. Ο πίνακας που σας παρουσιάζουμε έχει τα όρια που επιθυμούν ορισμένοι Retailers της Γερμανικής αγοράς λιανικής ως προς την υπολειμματικότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) στο προϊόν της φράουλας. Υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα ανά δραστική ουσία και παράμετρο καθώς και τα αθροίσματά τους. Τα στοιχεία MRL – ARfD – ADI όπως και οι υπολογισμοί τους, αναγράφονται στην ανάλυση υπολειμμάτων και δεν χρειάζεται να υπολογιστούν από τον παραγωγό ή τον Γεωπόνο συνεργάτη τους. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ: Το παρόν υπόκειται σε διαρκείς τροποποιήσεις κι ενδεχομένως κάποια από τα στοιχεία αυτά να έχουν μεταφερθεί με λάθη ή/και παραλείψεις. Παρακαλούμε να είστε σε συνεχή επικοινωνία με τους εξαγωγείς για τυχόν νέες λίστες ή αλλαγές που υπάρχουν αλλά και για επικύρωση του παρόντος. Το υφιστάμενο έγγραφο απευθύνει μια αρχική ενημέρωση των παραγωγών και Γεωπόνων και δεν αποτελεί σύσταση φυτοπροστασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις. Ακολουθούμε τη νομοθεσία περί των εγκρίσεων Φυτοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπονται μόνο δραστικές ουσίες εγκεκριμένες και καταχωρημένες για χρήση στη χώρα προέλευσης και που οδηγούν σε προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση. Σύντομο Γλωσσάριο:
ARfD
Η δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ARfD) είναι η ποσότητα ουσίας ανά kg σωματικού βάρους που μπορεί να προσληφθεί μέσω της τροφής εντός μίας ημέρας χωρίς κίνδυνο. Μονάδα: mg/kgr (ppm) ADI
Η τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη – Acceptable Dietary Intake) ποσοτικοποιεί την ημερήσια πρόσληψη ουσιών στα τρόφιμα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει καθημερινά για μια ζωή χωρίς να προκληθεί βλάβη στην υγεία. Μονάδα: mg/kgr (ppm) MRL
H τιμή MRL (Maximum Residue Limit) αποτελεί την μέγιστη τιμή ανωτάτου ορίου υπολείμματος σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Μονάδα: mg/kgr (ppm) Με βάση τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως: => Τα όρια που θέτουν, ως ποιοτικές παράμετροι, είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά της νομοθεσίας. => Τα όρια που θέτουν, απαιτούν την ανάπτυξης στρατηγικής φυτοπροστασίας, από έμπειρους Τεχνικούς Γεωπόνους. Υπάρχουν δραστικές ουσίες που μπορεί να τις εφαρμόσουμε πχ σήμερα και να είναι ανιχνεύσιμες ακόμα και 2 μήνες μετά την εφαρμογή. Οπότε το πρόγραμμα φυτοπροστασίας πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και με γνώση ως προς την εμμονή / υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών. => Τα όρια που θέτουν, στα πλαίσια της στρατηγικής φυτοπροστασίας, επιβάλλουν (όπως άλλωστε και η νομοθεσία) και ήπια φυτοπροστασία (ωφέλιμα έντομα και μικροοργανισμούς – σκευάσματα με μηδενικό αποτύπωμα στις αναλύσεις υπολειμμάτων – καλλιεργητικές τεχνικές διαχείρισης παθογόνων). Αυτές οι εναλλακτικές τεχνικές/στρατηγικές είναι υποχρεωτικές στην εφαρμογή του από την Εθνική νομοθεσία. => ΚΡΙΣΙΜΟ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΕΜΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΦΥΤΩΝ/ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ PERCHLORATES:
Τα chlorates/perchlorates δεν πρέπει να ξεπερνούν στο προϊόν τα 0,05 mg/kgr (ppm) – Κανονισμός (EC) 2020/685. Οπότε ζητάτε από τους προμηθευτές σας διαβεβαιώσεις πως τα λιπάσματα που χρησιμοποιείτε, δε φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε perhclorates. Σε περίπτωση ανίχνευσης ή υπέρβασής τους, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί η αποδόμησή τους είναι αργή και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε αυτή θα γίνει (συστεμική επιμόλυνση φυτού). Δεδομένης των αυξανόμενων τιμών λιπασμάτων και της μείωσης της διαθεσιμότητας των πρώτων υλών γι αυτά, υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρής μεταβλητότητας στην προέλευσή ακόμα και γνωστών/επώνυμων προμηθευτών. Γι αυτό ζητάτε πάντα ενημέρωση επί αυτού του θέματος. Οι ουσίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα ελεύθερα χλώρια καθώς και με τις βεβαιώσεις λιπάσματα ελεύθερα χλωρίου που κάποτε λαμβάναμε. => ΚΡΙΣΙΜΟ: ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΩΝ – ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:
Οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QAV - Quaternary ammonium compounds) είναι εξαιρετικά υπολειμματικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα βιομηχανικά καθαριστικά (και εως λίγα χρόνια πριν και σε προϊόντα θρέψης που όμως είχαν και φυτοπροστατευτικές ιδιότητες) και μπορεί να μεταφερθούν σε όλα τα τρόφιμα καθώς και στα προς συσκευασία αγροτικά προϊόντα. Περιεκτικότητες άνω των 0,05 mg/kg (ppm) δεν πρέπει να υπάρχουν και ανιχνεύονται πανεύκολα με τις αναλύσεις υπολειμμάτων.
Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού των συσκευαστηρίων, των οποίων θα πρέπει να ελέγχουμε την ετικέτα τους για την ύπαρξη χλωριούχου βενζαλκωνίου (BAC) και χλωριούχου διδεκυλοδιμεθυλαμμωνίου (DDAC). Αν δείτε στην ετικέτα των βιομηχανικών καθαριστικών σας αυτές τις δραστικές ουσίες, τότε ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ. Ζητήστε από τον προμηθευτή σας να επιβεβαιώσει τη μη παρουσία. Αν έχετε αμφιβολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Αν διαπιστώσατε πως τα έχετε χρησιμοποιήσει, τότε πρέπει να προβούμε σε αναλύσεις Swab επιφανειών αλλά και προϊόντων. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. Ο τοπικός Γεωπόνος είναι συνεργάτης μας. Επομένως πρέπει να τον ενημερώσουμε πως θα διαθέσουμε φράουλες σε κάποια από τις παραπάνω αγορές, ώστε από νωρίς να γνωρίζει τι θα εφαρμόσει και να χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
2. Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα των φυτοφαρμάκων καθώς και τη συνταγή που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε από τους Γεωπόνους μας. Κάνουμε Χρήση μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων φυτοπροστασίας, δηλαδή όσα αναγράφουν πάνω την καλλιέργειά μας.
3. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν ένα σκεύασμα έχει έγκριση πχ σε υπαίθρια φράουλα τότε ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ αν έχουμε φράουλα θερμοκηπίου όπως και το ανάποδο. Θα είναι ίσως ανιχνεύσιμο σε κάποια ανάλυση υπολειμμάτων ακόμα κι εντός των ορίων και δε θα μπορούμε να το αιτιολογήσουμε σε περίπτωση ανίχνευσης, όπου είναι βέβαιο πως θα ζητηθούν στοιχεία. Επομένως πάντα επικοινωνούμε με τον Γεωπόνο μας για να αποφευχθεί αυτό το λάθος !!!
4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κάνουμε απανωτές εφαρμογές με την ίδια δραστική ουσία. Δραστικές ουσίες όπως πχ το difenoconazole, το cyflufenamid αλλά και άλλες, με τις απανωτές εφαρμογές και τον μη σεβασμό των επιτρεπόμενων μεσοδιαστημάτων εφαρμογής και μέγιστων αριθμών εφαρμογή, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και υπέρβαση ορίων, δηλαδή να βρεθούμε εκτός της νομοθεσίας και το προϊόν να πρέπει να καταστραφεί.
5. Συζητάμε πάντα με τον Γεωπόνο μας και για ήπιες μορφές φυτοπροστασίας. Υπάρχουν σκευάσματα που είτε μόνα τους, είτε συνεργιστικά με κάποια χημικά, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών και βελτιώνουν το προφίλ υπολειμμάτων.
6. Οι Γεωπόνοι σας γνωρίζουν ποιες δραστικές είναι εξαιρετικά έμμονες ως προς την υπολειμματικότητά τους. Οπότε θα πρέπει να τους συστήσετε να το έχουν υπόψη τους.
7. ΠΡΟΣΟΧΗ στο Myclobutanil καθώς και στα υπόλοιπα σκευάσματα που πλέον έχουν αποσυρθεί από την καλλιέργεια. Ενημερωθείτε για τις νέες εγκρίσεις από τους Γεωπόνους σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους.
8. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα που λαμβάνουν έγκριση για λίγες ημέρες (πχ 120 ημερών). Να ενημερώνετε πάντα τη FoodCare ή τον συνεργάτη εξαγωγέα σας, ώστε να ενημερώνει ανάλογα τους συνεργαζόμενους Retailers.
9. Όποιος παραγωγός παρεκκλίνει από τις εγκρίσεις (παράνομες εφαρμογές), ενδέχεται τα Super Markets να ενημερώσουν από μόνοι τους τον EFSA και τις αρχές της χώρας, καθώς και την GLOBALG.A.P. Οπότε ο κίνδυνος διοικητικών και ποινικών κυρώσεων είναι πολύ μεγάλος.

Ολοκληρώσαμε σήμερα την εγκατάσταση του Αγρονομικού Μετεωρολογικού σταθμού της εταιρείας μας στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ.

Πλέον έχουμε διαθέσιμα δεδομένα από πολλούς αισθητήρες όπως:

Θερμοκρασία
Ατμοσφαιρική υγρασία
Υγρασία Φυλλώματος
Βροχόμετρο
Ανεμόμετρο με κατεύθυνση ανέμου
Αισθητήρας παγετού
Έντασης ηλιακού φωτός
Φωτόσυνθετικού δυναμικού
Θερμοκρασίας εδάφους
Υγρασίας εδάφους
Βαρόμετρο που βοηθά στην τοπική πρόγνωση καιρού
Dew Point

Πλέον το software της FoodCare συνδέεται με εξειδικευμένο API με τον σταθμό και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργειας και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #spring της #GlobalGap

Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα:

- chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2

αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο αλλά και τα τυπικά για παγετό, άνεμο κλπ σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά αποτελούν δικά μας υπολογιστικά μοντέλα και δεν τα παρέχει ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς. Έγινε custom module στο Agro Advanced Software για την υποστήριξη της πιστοποίησης #spring

Ευχαριστούμε την ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ για τη βοήθεια και φιλοξενία καθώς και την Achema για την προμήθεια κι εγκατάσταση …
... See MoreSee Less

Ολοκληρώσαμε σήμερα την εγκατάσταση του Αγρονομικού Μετεωρολογικού σταθμού της εταιρείας μας στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ. Πλέον έχουμε διαθέσιμα δεδομένα από πολλούς αισθητήρες όπως: Θερμοκρασία
Ατμοσφαιρική υγρασία
Υγρασία Φυλλώματος
Βροχόμετρο
Ανεμόμετρο με κατεύθυνση ανέμου
Αισθητήρας παγετού
Έντασης ηλιακού φωτός
Φωτόσυνθετικού δυναμικού
Θερμοκρασίας εδάφους
Υγρασίας εδάφους
Βαρόμετρο που βοηθά στην τοπική πρόγνωση καιρού
Dew Point Πλέον το software της FoodCare συνδέεται με εξειδικευμένο API με τον σταθμό και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργειας και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #SPRING της #GLOBALGAP Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα: - chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2 αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο αλλά και τα τυπικά για παγετό, άνεμο κλπ σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά αποτελούν δικά μας υπολογιστικά μοντέλα και δεν τα παρέχει ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς. Έγινε custom module στο Agro Advanced Software για την υποστήριξη της πιστοποίησης #SPRING Ευχαριστούμε την ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ για τη βοήθεια και φιλοξενία καθώς και την Achema για την προμήθεια κι εγκατάσταση …

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ!!!

Εκτός από την προσέγγιση φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό, στις μετακινήσεις αλλά και στην προσωπική μας καθημερινότητα, ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε τους τρόπους και τους πόρους ώστε να ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρόνια μετρήσιμη.

Τα καταστροφικά φαινόμενα θα ενταθούν αν δεν αμυνθούμε. Χρειαζόμαστε ένα νέο Ευρωπαϊκό "Marshall Plan" με στόχο τα έργα θωράκισης των χωρών μελών της ΕΕ από φυσικές καταστροφές καθώς και την υποχρεωτική εμπλοκή κι ευαισθητοποίηση ΚΥΡΙΩΣ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δείτε το διάγραμμα μεταβολών μέσων θερμοκρασιών, από το 1950 έως και σήμερα, για τη Βάρδα Ηλείας, μια αγροτική περιοχή που παραδοσιακά μαστίζεται από πλημμυρικά φαινόμενα.
... See MoreSee Less

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ!!! Εκτός από την προσέγγιση φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό, στις μετακινήσεις αλλά και στην προσωπική μας καθημερινότητα, ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε τους τρόπους και τους πόρους ώστε να ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρόνια μετρήσιμη. Τα καταστροφικά φαινόμενα θα ενταθούν αν δεν αμυνθούμε. Χρειαζόμαστε ένα νέο Ευρωπαϊκό Marshall Plan με στόχο τα έργα θωράκισης των χωρών μελών της ΕΕ από φυσικές καταστροφές καθώς και την υποχρεωτική εμπλοκή κι ευαισθητοποίηση ΚΥΡΙΩΣ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δείτε το διάγραμμα μεταβολών μέσων θερμοκρασιών, από το 1950 έως και σήμερα, για τη Βάρδα Ηλείας, μια αγροτική περιοχή που παραδοσιακά μαστίζεται από πλημμυρικά φαινόμενα.

Πολλές φορές μας πιάνει το παράπονο, γιατί απαγορεύτηκαν τα διθειοκαρβαμιδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός του ότι σύμφωνα με την EFSA, κατηγοριοποιούνται ως ουσίες 1Β (τοξικές για την αναπαραγωγή και ενδοκρινικοί διαταράκτες) δυστυχώς είχαν και μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Φανταστείτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Mancozeb τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά μεγάλες. Για να θυμόμαστε, το Mancozeb συμμετείχε ως δραστικών σε πολλά σκευάσματα φυτοπροστασίας και μείγματά τους κατά περονοσπόρου καθώς κι άλλων ασθενειών.

Δείτε περισσότερα εδώ:
www.foodcare.gr/files/Agro_Advanced_and_E.I.Q.pdf
... See MoreSee Less

Πολλές φορές μας πιάνει το παράπονο, γιατί απαγορεύτηκαν τα διθειοκαρβαμιδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός του ότι σύμφωνα με την EFSA, κατηγοριοποιούνται ως ουσίες 1Β (τοξικές για την αναπαραγωγή και ενδοκρινικοί διαταράκτες) δυστυχώς είχαν και μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Φανταστείτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Mancozeb τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά μεγάλες. Για να θυμόμαστε, το Mancozeb συμμετείχε ως δραστικών σε πολλά σκευάσματα φυτοπροστασίας και μείγματά τους κατά περονοσπόρου καθώς κι άλλων ασθενειών. Δείτε περισσότερα εδώ:
https://www.foodcare.gr/files/Agro_Advanced_and_E.I.Q.pdf
9 months ago

Με χαρά ανακοινώνουμε τη νέα έκδοση 7.04 του λογισμικού #agro_advanced,

Πλέον οι περισσότερες εργασίες γίνονται με Multithreading και Multitasking, ενώ έχουν ενσωματωθεί και ρουτίνες Machine Learning μεγάλων Language Models όπως το GPT4 και Bard, σε πολλαπλά σημεία ... Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κι αν είναι η μελλοντική απαίτηση, το σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί από απλά αρχεία pdf (πχ τα επίσημα αρχεία ενός προτύπου ή συστήματος ποιότητας), παράγοντας αποτελέσματα όπως Datasets αλλά και έτοιμα πρωτόκολλα.

Το Agro Advanced, στην έκδοση 7.04 είναι πλέον αποκλειστικά 64 bit ενώ από την έκδοση αυτή σταματά πρακτικά και η ανάπτυξη των 32 bit εκδόσεων, οι οποίες όμως θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται κανονικά.

Οι δυνατότητες της νέας έκδοσης είναι πολλαπλάσιες, ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το GLOBALG.A.P. Biodiversity και GLOBALG.A.P. Spring ενώ πλέον αναπτύχθηκε και η ενσωματωμένη η δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων μέσω χαρτών Data shapes (όπως ARCGIS κ.α.), σε κάθε Module χωριστά.

Αυτό εκτινάσσει τις δυνατότητες εισαγωγής δεδομένων από έγκυρες γεωδαιτικές OpenData πληροφοριακές πηγές, τόσο από φορείς στην Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι το σύστημα ανακαλύπτει πχ αυτόματα, αν ένα χωράφι είναι σε Natura, αν είναι σε δασικό χάρτη ή ακόμα και σε ζώνη ευαίσθητη στην Νιτρορύπανση και ανάλογα αναπτύσσει καλλιεργητικά πλάνα που προσαρμόζονται στην κάθε καλλιέργεια.

Το Agro Advanced 7 με την ενσωμάτωση δύο πολύ δυνατών Big Language Models όπως το ChatGPT 4 και Bard, σπάει το κλασσικό φράγμα λογισμού που διατηρούν τα κλασσικά Softwares και γίνεται πλέον δυναμικό, όπως και οι αλλαγές των απαιτήσεων.
... See MoreSee Less

Με χαρά ανακοινώνουμε τη νέα έκδοση 7.04 του λογισμικού #Agro_Advanced, Πλέον οι περισσότερες εργασίες γίνονται με Multithreading και Multitasking, ενώ έχουν ενσωματωθεί και ρουτίνες Machine Learning μεγάλων Language Models όπως το GPT4 και Bard, σε πολλαπλά σημεία ... Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κι αν είναι η μελλοντική απαίτηση, το σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί από απλά αρχεία pdf (πχ τα επίσημα αρχεία ενός προτύπου ή συστήματος ποιότητας), παράγοντας αποτελέσματα όπως Datasets αλλά και έτοιμα πρωτόκολλα. Το Agro Advanced, στην έκδοση 7.04 είναι πλέον αποκλειστικά 64 bit ενώ από την έκδοση αυτή σταματά πρακτικά και η ανάπτυξη των 32 bit εκδόσεων, οι οποίες όμως θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται κανονικά. Οι δυνατότητες της νέας έκδοσης είναι πολλαπλάσιες, ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το GLOBALG.A.P. Biodiversity και GLOBALG.A.P. Spring ενώ πλέον αναπτύχθηκε και η ενσωματωμένη η δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων μέσω χαρτών Data shapes (όπως ARCGIS κ.α.), σε κάθε Module χωριστά. Αυτό εκτινάσσει τις δυνατότητες εισαγωγής δεδομένων από έγκυρες γεωδαιτικές OpenData πληροφοριακές πηγές, τόσο από φορείς στην Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το σύστημα ανακαλύπτει πχ αυτόματα, αν ένα χωράφι είναι σε Natura, αν είναι σε δασικό χάρτη ή ακόμα και σε ζώνη ευαίσθητη στην Νιτρορύπανση και ανάλογα αναπτύσσει καλλιεργητικά πλάνα που προσαρμόζονται στην κάθε καλλιέργεια. Το Agro Advanced 7 με την ενσωμάτωση δύο πολύ δυνατών Big Language Models όπως το ChatGPT 4 και Bard, σπάει το κλασσικό φράγμα λογισμού που διατηρούν τα κλασσικά Softwares και γίνεται πλέον δυναμικό, όπως και οι αλλαγές των απαιτήσεων.

Το νέο Module GLOBALGAP Spring είναι ήδη εδώ. Και ξεκίνησαν οι αγορές να απαιτούν την εφαρμογή του ...

Τι είναι το Spring ?
Πρόκειται για πρόσθετο / Addon του GLOBALG.A.P και αφορά την ανάπτυξη κι επιθεώρηση συστήματος αειφορίας για την Άρδευση και τη Χρήση Υπόγειων Υδάτων.

Το Spring αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα και καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα ποσοστά χρήσης και άντλησης νερού, η συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και αδειοδοτήσεις, την προστασία των υδάτινων πηγών και τη βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής.

Κρίσιμα κεφάλαια στο #spring είναι:

1. Αξιολόγηση των κινδύνων για το νερό και στόχοι
2. Εκτίμηση κινδύνου για το νερό από γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μονάδες χειρισμού προϊόντων
3. Τεκμηριωμένη επισκόπηση των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα των υδάτων στη λεκάνη απορροής
4. Σχέδιο διαχείρισης υδάτων
5. Εκπαίδευση προσωπικού
6. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις
7. Ισχύουσες νομικές απαιτήσεις και χρήση γης
8. Τεκμηρίωση των ρυθμών άντληση
9. Νομιμότητα Κτιρίων και υποδομών ύδρευσης
10. Προσδιορισμός πηγών νερού
11. Διαχείριση και χρήση των υδατικών πόρων
12. Σχέδιο διανομής νερού και άρδευσης
13. Σύστημα μέτρησης νερού και αρχεία καταναλώσεων
14. Βιώσιμη διακυβέρνηση της λεκάνης απορροής
15. Ανάκτηση και αποθήκευση βρόχινου νερού
16. Περιβαλλοντική διαχείριση: Προστασία των υδάτινων πόρων
17. Διαχείριση υγρών αποβλήτων
18. Φυσικά επιφανειακά ύδατα και προστασία της βιοποικιλότητας
19. Μετριασμός της διάβρωσης
20. Αξιολόγηση ενεργειακής απόδοσης

Στην #foodcare, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σχεδιάζουμε συστήματα συμβατά με το GLOBALGAP Spring.
... See MoreSee Less

Το νέο Module GLOBALGAP Spring είναι ήδη εδώ. Και ξεκίνησαν οι αγορές να απαιτούν την εφαρμογή του ... Τι είναι το Spring ?
Πρόκειται για πρόσθετο / Addon του GLOBALG.A.P και αφορά την ανάπτυξη κι επιθεώρηση συστήματος αειφορίας για την Άρδευση και τη Χρήση Υπόγειων Υδάτων. Το Spring αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα και καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα ποσοστά χρήσης και άντλησης νερού, η συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και αδειοδοτήσεις, την προστασία των υδάτινων πηγών και τη βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής. Κρίσιμα κεφάλαια στο #SPRING είναι: 1. Αξιολόγηση των κινδύνων για το νερό και στόχοι
2. Εκτίμηση κινδύνου για το νερό από γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μονάδες χειρισμού προϊόντων
3. Τεκμηριωμένη επισκόπηση των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα των υδάτων στη λεκάνη απορροής
4. Σχέδιο διαχείρισης υδάτων
5. Εκπαίδευση προσωπικού
6. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις
7. Ισχύουσες νομικές απαιτήσεις και χρήση γης
8. Τεκμηρίωση των ρυθμών άντληση
9. Νομιμότητα Κτιρίων και υποδομών ύδρευσης
10. Προσδιορισμός πηγών νερού
11. Διαχείριση και χρήση των υδατικών πόρων
12. Σχέδιο διανομής νερού και άρδευσης
13. Σύστημα μέτρησης νερού και αρχεία καταναλώσεων
14. Βιώσιμη διακυβέρνηση της λεκάνης απορροής
15. Ανάκτηση και αποθήκευση βρόχινου νερού
16. Περιβαλλοντική διαχείριση: Προστασία των υδάτινων πόρων
17. Διαχείριση υγρών αποβλήτων
18. Φυσικά επιφανειακά ύδατα και προστασία της βιοποικιλότητας
19. Μετριασμός της διάβρωσης
20. Αξιολόγηση ενεργειακής απόδοσης Στην #FoodCare, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σχεδιάζουμε συστήματα συμβατά με το GLOBALGAP Spring.

Αργήσατε να έχετε νεότερά μας όλο το καλοκαίρι, όμως δε βρισκόμασταν αυτό το διάστημα μόνο σε διακοπές. Προετοιμαζόμασταν γι' αυτά που έρχονται ήδη από αύριο και για την επόμενη δεκαετία ...

Πλέον οι μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, ξεκίνησαν να ζητούν τα AddOn του #GLOBALGAP, το #SPRING (για τη διαχείριση του νερού) και #BIODIVERSITY (για τη διαχείριση της βιοποικιλότητας).

Σε κάθε περίπτωση, οι απαιτήσεις για τους παραγωγούς είναι εξειδικευμένες. Ιδιαίτερα στην περιοχή που όλοι μας δουλεύουμε, βρίσκονται 4 ζώνες Natura 2000 αλλά και οι 2 μεγάλες ΖΕΝ στα Σύνορα Αχαϊας Ηλείας - Κάμπος Ηλείας / Λεκάνης Πηνειού. Έτσι η επίτευξη της πιστοποίησης στα νέα AddOns γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Για να διευκολύνουμε την όλη διαδικασία, όλο το καλοκαίρι ετοιμάζαμε το νέο Module του λογισμικού #AGRO_ADVANCED, που πλέον ονομάζεται #ENVIRONMENTAL.

Τι προσφέρει το Module αυτό ?

- Αυτόματη είσοδος του ΟΣΔΕ του παραγωγού (ή των παραγωγών) στην πλατφόρμα χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση του χειριστή.
- Geolocation του 13ψήφιου χαρτογραφικού υποβάθρου σε συντεταγμένες
- Βάση αυτών των συντεταγμένων, αυτόματος εντοπισμός:

1. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός Natura 2000, αλλά και σε ποια ακριβώς ζώνη, διενεργεί Risk Analysis βάση των απειλούμενων - σπάνιων ειδών καθώς και των Habitats αυτής της ζώνης και σχεδιάζει εξειδικευμένο καλλιεργητικό πλάνο ανά καλλιέργεια. Θέτει στόχους και ενεργοποιεί το Monitoring καθώς και το Biodiversity Mapping ώστε κάθε δράση να αποτυπωθεί σε χάρτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων συστημάτων.

2. Αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται μέσα σε ζώνες απειλούμενων ειδών (όχι Natura), εντοπίζει ακριβώς ποιο απειλούμενο είδος είναι κοντά στην καλλιέργεια, αν αυτό απειλείται από την Γεωργική δραστηριότητα είτε εντός του Habitat είτε εκτός και προετοιμάζει καλλιεργητικό πλάνο ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων της εκάστοτε καλλιέργειας.

3. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός ζώνης ευαίσθητης στην απονιτροποίηση, ανάλογα με το σε ποια ζώνη είναι, προετοιμάζει εξειδικευμένα ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ θρέψης και διενεργεί Monitoring στις καταγραφές για τυχόν αποκλίσεις, με έγκαιρη προειδοποίηση.

4. Με εξειδικευμένα MAPS που έχουμε στη διάθεσή μας, ελέγχει αυτόματα αν το αγροτεμάχιο του κάθε παραγωγού βρίσκεται σε έδαφος επικίνδυνο εδαφικής μόλυνσης από βαρέα μέταλλα (υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή που πρέπει να το δούμε σοβαρά), αλλά και Urban κίνδυνοι όπως πλημμύρας, παγετών, φωτιάς. Ταυτόχρονα σε ποιο προφίλ εδαφικού τύπου και διάφορα άλλα. Στη συνέχεια και με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα διενεργεί το Risk Analysis για τα νέα αγροτεμάχια / Sites που απαιτεί το GLOBALGAP.

5. Με το νέο αγρονομικό μετεωρολογικό σταθμό της FoodCare AgroData OE που τις επόμενες ημέρες εγκαθιστούμε στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ, πέραν της άμεσης πληροφορίας για θερμοκρασία, υγρασία, ένταση ηλιακού φωτός, ύψος βροχής, ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμων, κινδύνου παγετού με εξειδικευμένο όργανο, Dew Point, Βαρομετρική μέτρηση, υγρασία φυλλώματος κλπ, το #AGRO_ADVANCED διασυνδέεται και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργεια και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #SPRING της #GLOBALGAP Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα:

- chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2

αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς, αλλά το εξειδικευμένο Software που αναπτύξαμε για την υποστήριξη της πιστοποίησης #SPRING

6. Το σύστημα εντοπίζει σε ποια ακριβώς λεκάνη απορροής υδάτων βρίσκεται το κάθε αγροτεμάχιο του παραγωγού και κατατάσσει ΑΥΤΟΜΑΤΑ την ποιότητα του ύδατος, με βάση τις περιβαλλοντικές μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι συντάσσει καλλιεργητικό σχέδιο για τη βέλτιστη διαχείριση των απορροών των αγροτεμαχίων (Εξειδικευμένες Οδηγίες).

Και όλα αυτά, τα κάνει με λίγα Click, εντελώς αυτόματα ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (API GPT 4 - API BARD), όπου αναλαμβάνει να κάνει όλη την ανιαρή δουλειά σε ζητήματα Dataset ...

Στόχος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά σας όσο ευκολότερη γίνεται με τέτοια ζητήματα ώστε να εστιάζετε στα περισσότερο σημαντικά. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις, οι παραγωγοί χρειάζονται πλήρως επανδρωμένο γραφείο για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις αυτές. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα έχουμε την τελευταία τεχνολογία στα χέρια μας, για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα ...

Special Thanks to Dimitrios Taktikos για το Hosting του σταθμού ...
... See MoreSee Less

Αργήσατε να έχετε νεότερά μας όλο το καλοκαίρι, όμως δε βρισκόμασταν αυτό το διάστημα μόνο σε διακοπές. Προετοιμαζόμασταν γι αυτά που έρχονται ήδη από αύριο και για την επόμενη δεκαετία ... Πλέον οι μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, ξεκίνησαν να ζητούν τα AddOn του #GLOBALGAP, το #SPRING (για τη διαχείριση του νερού) και #BIODIVERSITY (για τη διαχείριση της βιοποικιλότητας). Σε κάθε περίπτωση, οι απαιτήσεις για τους παραγωγούς είναι εξειδικευμένες. Ιδιαίτερα στην περιοχή που όλοι μας δουλεύουμε, βρίσκονται 4 ζώνες Natura 2000 αλλά και οι 2 μεγάλες ΖΕΝ στα Σύνορα Αχαϊας Ηλείας - Κάμπος Ηλείας / Λεκάνης Πηνειού. Έτσι η επίτευξη της πιστοποίησης στα νέα AddOns γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Για να διευκολύνουμε την όλη διαδικασία, όλο το καλοκαίρι ετοιμάζαμε το νέο Module του λογισμικού #AGRO_ADVANCED, που πλέον ονομάζεται #ENVIRONMENTAL. Τι προσφέρει το Module αυτό ? - Αυτόματη είσοδος του ΟΣΔΕ του παραγωγού (ή των παραγωγών) στην πλατφόρμα χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση του χειριστή.
- Geolocation του 13ψήφιου χαρτογραφικού υποβάθρου σε συντεταγμένες
- Βάση αυτών των συντεταγμένων, αυτόματος εντοπισμός: 1. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός Natura 2000, αλλά και σε ποια ακριβώς ζώνη, διενεργεί Risk Analysis βάση των απειλούμενων - σπάνιων ειδών καθώς και των Habitats αυτής της ζώνης και σχεδιάζει εξειδικευμένο καλλιεργητικό πλάνο ανά καλλιέργεια. Θέτει στόχους και ενεργοποιεί το Monitoring καθώς και το Biodiversity Mapping ώστε κάθε δράση να αποτυπωθεί σε χάρτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων συστημάτων. 2. Αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται μέσα σε ζώνες απειλούμενων ειδών (όχι Natura), εντοπίζει ακριβώς ποιο απειλούμενο είδος είναι κοντά στην καλλιέργεια, αν αυτό απειλείται από την Γεωργική δραστηριότητα είτε εντός του Habitat είτε εκτός και προετοιμάζει καλλιεργητικό πλάνο ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων της εκάστοτε καλλιέργειας. 3. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός ζώνης ευαίσθητης στην απονιτροποίηση, ανάλογα με το σε ποια ζώνη είναι, προετοιμάζει εξειδικευμένα ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ θρέψης και διενεργεί Monitoring στις καταγραφές για τυχόν αποκλίσεις, με έγκαιρη προειδοποίηση. 4. Με εξειδικευμένα MAPS που έχουμε στη διάθεσή μας, ελέγχει αυτόματα αν το αγροτεμάχιο του κάθε παραγωγού βρίσκεται σε έδαφος επικίνδυνο εδαφικής μόλυνσης από βαρέα μέταλλα (υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή που πρέπει να το δούμε σοβαρά), αλλά και Urban κίνδυνοι όπως πλημμύρας, παγετών, φωτιάς. Ταυτόχρονα σε ποιο προφίλ εδαφικού τύπου και διάφορα άλλα. Στη συνέχεια και με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα διενεργεί το Risk Analysis για τα νέα αγροτεμάχια / Sites που απαιτεί το GLOBALGAP. 5. Με το νέο αγρονομικό μετεωρολογικό σταθμό της FoodCare AgroData OE που τις επόμενες ημέρες εγκαθιστούμε στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ, πέραν της άμεσης πληροφορίας για θερμοκρασία, υγρασία, ένταση ηλιακού φωτός, ύψος βροχής, ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμων, κινδύνου παγετού με εξειδικευμένο όργανο, Dew Point, Βαρομετρική μέτρηση, υγρασία φυλλώματος κλπ, το #AGRO_ADVANCED διασυνδέεται και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργεια και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #SPRING της #GLOBALGAP Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα: - chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2 αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς, αλλά το εξειδικευμένο Software που αναπτύξαμε για την υποστήριξη της πιστοποίησης #SPRING 6. Το σύστημα εντοπίζει σε ποια ακριβώς λεκάνη απορροής υδάτων βρίσκεται το κάθε αγροτεμάχιο του παραγωγού και κατατάσσει ΑΥΤΟΜΑΤΑ την ποιότητα του ύδατος, με βάση τις περιβαλλοντικές μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι συντάσσει καλλιεργητικό σχέδιο για τη βέλτιστη διαχείριση των απορροών των αγροτεμαχίων (Εξειδικευμένες Οδηγίες). Και όλα αυτά, τα κάνει με λίγα Click, εντελώς αυτόματα ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (API GPT 4 - API BARD), όπου αναλαμβάνει να κάνει όλη την ανιαρή δουλειά σε ζητήματα Dataset ... Στόχος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά σας όσο ευκολότερη γίνεται με τέτοια ζητήματα ώστε να εστιάζετε στα περισσότερο σημαντικά. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις, οι παραγωγοί χρειάζονται πλήρως επανδρωμένο γραφείο για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις αυτές. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα έχουμε την τελευταία τεχνολογία στα χέρια μας, για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα ... Special Thanks to Dimitrios Taktikos για το Hosting του σταθμού ...

Ευχάριστα νέα ...

Σήμερα λάβαμε και επίσημα την άδεια από την OpenAI, ώστε μέσα από το API που έχουν παράσχει στην εταιρεία μας, να χρησιμοποιούμε πλέον τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης GPT 4.

Μέχρι σήμερα είχαμε διασυνδέσει το #Agro_Advanced με το GPT 3.5 turbo. Από σήμερα το διασυνδέσαμε με το GPT-4, το οποίο έχει απίστευτα περισσότερες δυνατότητες συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση.

Μια από τις ιδέες ήταν να εκμεταλλευτούμε τις εκτεταμένες δυνατότητες συνδυαστικής πληροφορίας που μπορεί να διαχειριστεί το GPT 4 ώστε να του παράσχουμε δεδομένα από εξειδικευμένη φόρμα Complaint Manager. Έτσι, τοποθετώντας το Email ενός παραπόνου πελάτη και παράσχοντάς του το κατάλληλο Dataset απευθείας από το Agro Advanced (πχ ψεκασμούς από το Module Core - στοιχεία ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών από το Module Factory), μπορεί να βοηθά τον επιχειρηματία-εξαγωγέα για τα πιθανά Preventive και Corrective actions που μπορεί να λάβει, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την πηγή του προβλήματος μιας ενδεχόμενης αστοχίας προϊόντος.

Σήμερα αναπτύσσουμε το λεγόμενο "Fine Tuning" δικού μας αποκλειστικά μοντέλου επεξεργασίας δεδομένων μέσα στο ChatGPT, ώστε να παράσχουμε πληροφορίες χωρίς να δαπανούμε πολλά Tokens κατά τη χρήση του, μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος της κάθε κλήσης API.

Με την πρώτη αποδέσμευση της δυνατότητας Input με τη χρήση εικόνας, τότε θα στέλνουμε εικόνες στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας σχηματίζει τα αντίστοιχα Datasets από αυτά, κάνοντας την ψηφιοποίηση δεδομένων εύκολη υπόθεση.

Photo Detail για τους "ψαγμένους": Στην εικόνα ένας δικός μας κώδικας σε Python, που χωρίζει τα μεγάλα ερωτήματα προς το ChatGPT σε Chunks, ώστε να μειώσει τον χρόνο αποστολής και επεξεργασίας. Ταυτόχρονα κάνει Multi-Threading ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.
... See MoreSee Less

Ευχάριστα νέα ... Σήμερα λάβαμε και επίσημα την άδεια από την OpenAI, ώστε μέσα από το API που έχουν παράσχει στην εταιρεία μας, να χρησιμοποιούμε πλέον τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης GPT 4. Μέχρι σήμερα είχαμε διασυνδέσει το #Agro_Advanced με το GPT 3.5 turbo. Από σήμερα το διασυνδέσαμε με το GPT-4, το οποίο έχει απίστευτα περισσότερες δυνατότητες συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση. Μια από τις ιδέες ήταν να εκμεταλλευτούμε τις εκτεταμένες δυνατότητες συνδυαστικής πληροφορίας που μπορεί να διαχειριστεί το GPT 4 ώστε να του παράσχουμε δεδομένα από εξειδικευμένη φόρμα Complaint Manager. Έτσι, τοποθετώντας το Email ενός παραπόνου πελάτη και παράσχοντάς του το κατάλληλο Dataset απευθείας από το Agro Advanced (πχ ψεκασμούς από το Module Core - στοιχεία ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών από το Module Factory), μπορεί να βοηθά τον επιχειρηματία-εξαγωγέα για τα πιθανά Preventive και Corrective actions που μπορεί να λάβει, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την πηγή του προβλήματος μιας ενδεχόμενης αστοχίας προϊόντος. Σήμερα αναπτύσσουμε το λεγόμενο Fine Tuning δικού μας αποκλειστικά μοντέλου επεξεργασίας δεδομένων μέσα στο ChatGPT, ώστε να παράσχουμε πληροφορίες χωρίς να δαπανούμε πολλά Tokens κατά τη χρήση του, μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος της κάθε κλήσης API. Με την πρώτη αποδέσμευση της δυνατότητας Input με τη χρήση εικόνας, τότε θα στέλνουμε εικόνες στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας σχηματίζει τα αντίστοιχα Datasets από αυτά, κάνοντας την ψηφιοποίηση δεδομένων εύκολη υπόθεση. Photo Detail για τους ψαγμένους: Στην εικόνα ένας δικός μας κώδικας σε Python, που χωρίζει τα μεγάλα ερωτήματα προς το ChatGPT σε Chunks, ώστε να μειώσει τον χρόνο αποστολής και επεξεργασίας. Ταυτόχρονα κάνει Multi-Threading ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.

1 CommentComment on Facebook

Πραγματικά λίγο που το έχω δουλέψει είναι φοβερό εργαλείο το Gpt 4

GLOBALG.A.P Biodiversity AddOn goes AI ... with Agro Advanced ...

Το επαναστατικό επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται για να κατακτήσει και τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής!

Στη FoodCare AgroData πετύχαμε να διασυνδέσουμε άλλο ένα Module του λογισμικού Agro Advanced με την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το Module Biodiversity, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τους αγρότες και τους Γεωτεχνικούς τους.

Το Module Βiodiversity του Agro Advanced, στηριζόμενο σε εξειδικευμένα Risk Analysis που περιλαμβάνονται στο Biodiversity Action Plan του κάθε παραγωγού που εφαρμόζει το GLOBALG.A.P. AddOn, εντοπίζει τα ζητήματα βιοποικιλότητας σε κάθε αγροτεμάχιό του, θέτει στόχους μέτρησης και βελτίωσης και καταγράφει στον ενσωματωμένο χάρτη Google Maps, τα σημεία ενδιαφέροντος ανά στόχο βελτίωσης (Point of Interest) που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα στη φάρμα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της AI (GPT-3.5 Turbo και optional ready για το GPT-4), η μεθοδολογία παρακολούθησης ακόμα και των δυσκολότερων στόχων γίνεται ευκολότερη, χάρη στις πρακτικές συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης. Ως ενσωματωμένο σύστημα στο Agro Advanced, το ChatGPT μέσω APIs δέχεται τα Queries ανά στόχο βιοποικιλότητας απευθείας από το λογισμικό και επιστρέφει σε αυτό πρακτικές λύσεις παρακολούθησης και μέτρησης. Οι λύσεις αυτές ενσωματώνονται αυτόματα στο Biodiversity Action Plan και υιοθετούνται από τους παραγωγούς και τους γεωτεχνικούς τους με πρακτικές κι εύκολες οδηγίες.
Έτσι, πχ στόχοι όπως η παρακολούθηση των απειλούμενων ειδών Perdix perdix και Ciconia ciconia, ο έλεγχος των αμφίβιων/βιοδεικτών Bufo bufo και Bufotes viridis, αλλά και η διαμόρφωση της φυτοπροστασίας σε λιγότερο τοξική ως προς τα ωφέλιμα έντομα, γίνονται με τρόπο γρήγορο κι εύκολο.

Η AI εστιάζει στις περιόδους που τα είδη αυτά είναι εύκολα μετρήσιμα, στα ενδιαιτήματά τους καθώς και στα περιβάλλοντα που προτιμούν, στις ώρες της ημέρας που θα τα συναντήσουμε και σε πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες. Έτσι δίνει συμβουλές που μειώνουν τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τη μέτρηση του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των στόχων του συστήματος.
Στη FoodCare AgroData έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με τον παραγωγικό κλάδο επεκτείνοντας διαρκώς το δυναμικό του λογισμικού Agro Advanced, πλέον και με την ενσωμάτωση σε αυτό της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο (διαχείριση νερού, έμμονα προβλήματα φυτοπροστασίας, τετρανύχων, θριπών κλπ που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις κακές πρακτικές) επιβάλουν ακόμα περισσότερο στο να εστιάσουμε στην αειφόρο αγροτική παραγωγή.

Πρέπει ως κλάδος να ανταποκριθούμε με επιτυχία τόσο στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα όσο και στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή του AddOn GLOBALG.A.P Biodiversity.

Και μάλιστα με τρόπο εστιασμένο στο αποτέλεσμα κι εύκολο στην υλοποίηση.
... See MoreSee Less

GLOBALG.A.P Biodiversity AddOn goes AI ... with Agro Advanced ... Το επαναστατικό επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται για να κατακτήσει και τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής! Στη FoodCare AgroData πετύχαμε να διασυνδέσουμε άλλο ένα Module του λογισμικού Agro Advanced με την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το Module Biodiversity, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τους αγρότες και τους Γεωτεχνικούς τους. Το Module Βiodiversity του Agro Advanced, στηριζόμενο σε εξειδικευμένα Risk Analysis που περιλαμβάνονται στο Biodiversity Action Plan του κάθε παραγωγού που εφαρμόζει το GLOBALG.A.P. AddOn, εντοπίζει τα ζητήματα βιοποικιλότητας σε κάθε αγροτεμάχιό του, θέτει στόχους μέτρησης και βελτίωσης και καταγράφει στον ενσωματωμένο χάρτη Google Maps, τα σημεία ενδιαφέροντος ανά στόχο βελτίωσης (Point of Interest) που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα στη φάρμα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της AI (GPT-3.5 Turbo και optional ready για το GPT-4), η μεθοδολογία παρακολούθησης ακόμα και των δυσκολότερων στόχων γίνεται ευκολότερη, χάρη στις πρακτικές συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης. Ως ενσωματωμένο σύστημα στο Agro Advanced, το ChatGPT μέσω APIs δέχεται τα Queries ανά στόχο βιοποικιλότητας απευθείας από το λογισμικό και επιστρέφει σε αυτό πρακτικές λύσεις παρακολούθησης και μέτρησης. Οι λύσεις αυτές ενσωματώνονται αυτόματα στο Biodiversity Action Plan και υιοθετούνται από τους παραγωγούς και τους γεωτεχνικούς τους με πρακτικές κι εύκολες οδηγίες.
Έτσι, πχ στόχοι όπως η παρακολούθηση των απειλούμενων ειδών Perdix perdix και Ciconia ciconia, ο έλεγχος των αμφίβιων/βιοδεικτών Bufo bufo και Bufotes viridis, αλλά και η διαμόρφωση της φυτοπροστασίας σε λιγότερο τοξική ως προς τα ωφέλιμα έντομα, γίνονται με τρόπο γρήγορο κι εύκολο. Η AI εστιάζει στις περιόδους που τα είδη αυτά είναι εύκολα μετρήσιμα, στα ενδιαιτήματά τους καθώς και στα περιβάλλοντα που προτιμούν, στις ώρες της ημέρας που θα τα συναντήσουμε και σε πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες. Έτσι δίνει συμβουλές που μειώνουν τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τη μέτρηση του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των στόχων του συστήματος.
Στη FoodCare AgroData έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με τον παραγωγικό κλάδο επεκτείνοντας διαρκώς το δυναμικό του λογισμικού Agro Advanced, πλέον και με την ενσωμάτωση σε αυτό της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο (διαχείριση νερού, έμμονα προβλήματα φυτοπροστασίας, τετρανύχων, θριπών κλπ που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις κακές πρακτικές) επιβάλουν ακόμα περισσότερο στο να εστιάσουμε στην αειφόρο αγροτική παραγωγή. Πρέπει ως κλάδος να ανταποκριθούμε με επιτυχία τόσο στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα όσο και στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή του AddOn GLOBALG.A.P Biodiversity. Και μάλιστα με τρόπο εστιασμένο στο αποτέλεσμα κι εύκολο στην υλοποίηση.

3 CommentsComment on Facebook

Ωραία η χρήση της AI, αλλά δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή στο μέλλον...

Παιδιά αλλάξτε την φωτό. Νόμιζα είναι νέο προιόν ουίσκι famous grouse

Παιδιά το chatgpt δεν είναι ακόμα σε θέση για αξιόπιστα αποτελέσματα και γενικά ακόμα δεν έχει υπάρξει ικανό AI για πολλά πολλά , είναι γνωστό , κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν τα έχει επικαλεστεί ακόμα οπότε κάπου χάνει η συνταγή, συν ότι ακόμα δεν καταλαβαίνει ακριβώς σαφές οδηγίες σε λίγες περιπτώσεις μεν αλλά γίνεται

1 years ago

Από το 2009, βρισκόμαστε στο πλευρό σας με συμβουλευτική στα μεγαλύτερα και περισσότερο καταξιωμένα πρότυπα πιστοποίησης / συμμόρφωσης που απαιτούν οι Διεθνείς αγορές ... ... See MoreSee Less

Από το 2009, βρισκόμαστε στο πλευρό σας με συμβουλευτική στα μεγαλύτερα και περισσότερο καταξιωμένα πρότυπα πιστοποίησης / συμμόρφωσης που απαιτούν οι Διεθνείς αγορές ...

Πάμε Python; 🐍

Όχι δε μας "έζωσαν" ξαφνικά τα φίδια. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing.

Έτσι, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ετοιμάσαμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για το λογισμικό Agro Advanced! Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας:

Πλέον σημαντικές προγραμματιστικές ρουτίνες του γνωστού Agro Advanved, γράφονται σε κώδικα Python, για να πάμε την εφαρμογή μας σε άλλο επίπεδο. 🚀

Πλέον οι δυνατότητες Multi-threading και Multi-tasking της Python και η βιβλιοθήκη NumPy και OpenAI, επιτρέπουν την απρόσκοπτη, ταυτόχρονη και πολλαπλή επικοινωνία του #Agro_Advanced με τους διακομιστές AI, ώστε να επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα μεγάλα Datasets με γρηγορότερες ταχύτητες από ποτέ. 🌐

Και τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζητάτε πχ απο την AI τεχνολογία να διενεργήσει A-B-C analysis για να βρει τους σπουδαιότερους πελάτες σας, θα αναλύει πόσο σημαντικοί είναι οι προμηθευτές σας για κάθε κατηγορία A-B-C των πελατών σας από την ταυτόχρονα εκτελούμενη ανάλυση A-B-C και παράλληλα θα διαπιστώνει αν τελικά το Χ σκεύασμα φυτοπροστασίας συμπεριφέρεται βάση στατιστικής ανάλυσης με βάση τις απαιτήσεις των Retailers κάθε κατηγορίας. Και όχι δε θα κάνει απλά αυτό. Αλλά θα επεξεργάζεται από τα δικά σας δεδομένα, ό,τι του ζητάτε !!!

Αυτά, απλά δεν γίνονταν παλιότερα. Τώρα με την χρήση κώδικα Python μπορούμε να εκπαιδεύουμε την A.I ώστε να δουλεύει γρήγορα για εμάς. Ανεξάρτητα της ερώτησης που θα υποβάλουμε, μαζί με το έτοιμο Dataset που θα στείλουμε προς επεξεργασία ...

Μπορεί πχ ο χρήστης απλά να "ρωτήσει" την A.I μια απλή ερώτηση κειμένου, να επισυνάψει το Dataset από το λογισμικό μας και να λάβει αποτελέσματα. Ακόμα και να ζητήσει βελτιώσεις ή οτιδήποτε φανταστείτε !!!! Ή και να κάνει διάλογο αμφισβητώντας αυτά !!!!

Ήδη το Agro Advanced διασυνδέθηκε με την OpenAI και με το γνωστό ChatGPT !!!

#pythonprogramming #agro_advanced #AI #foodcare
... See MoreSee Less

Πάμε Python; 🐍 Όχι δε μας έζωσαν ξαφνικά τα φίδια. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing. Έτσι, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ετοιμάσαμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για το λογισμικό Agro Advanced! Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας: Πλέον σημαντικές προγραμματιστικές ρουτίνες του γνωστού Agro Advanved, γράφονται σε κώδικα Python, για να πάμε την εφαρμογή μας σε άλλο επίπεδο. 🚀 Πλέον οι δυνατότητες Multi-threading και Multi-tasking της Python και η βιβλιοθήκη NumPy και OpenAI, επιτρέπουν την απρόσκοπτη, ταυτόχρονη και πολλαπλή επικοινωνία του #Agro_Advanced με τους διακομιστές AI, ώστε να επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα μεγάλα Datasets με γρηγορότερες ταχύτητες από ποτέ. 🌐 Και τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζητάτε πχ απο την AI τεχνολογία να διενεργήσει A-B-C analysis για να βρει τους σπουδαιότερους πελάτες σας, θα αναλύει πόσο σημαντικοί είναι οι προμηθευτές σας για κάθε κατηγορία A-B-C των πελατών σας από την ταυτόχρονα εκτελούμενη ανάλυση A-B-C και παράλληλα θα διαπιστώνει αν τελικά το Χ σκεύασμα φυτοπροστασίας συμπεριφέρεται βάση στατιστικής ανάλυσης με βάση τις απαιτήσεις των Retailers κάθε κατηγορίας. Και όχι δε θα κάνει απλά αυτό. Αλλά θα επεξεργάζεται από τα δικά σας δεδομένα, ό,τι του ζητάτε !!! Αυτά, απλά δεν γίνονταν παλιότερα. Τώρα με την χρήση κώδικα Python μπορούμε να εκπαιδεύουμε την A.I ώστε να δουλεύει γρήγορα για εμάς. Ανεξάρτητα της ερώτησης που θα υποβάλουμε, μαζί με το έτοιμο Dataset που θα στείλουμε προς επεξεργασία ... Μπορεί πχ ο χρήστης απλά να ρωτήσει την A.I μια απλή ερώτηση κειμένου, να επισυνάψει το Dataset από το λογισμικό μας και να λάβει αποτελέσματα. Ακόμα και να ζητήσει βελτιώσεις ή οτιδήποτε φανταστείτε !!!! Ή και να κάνει διάλογο αμφισβητώντας αυτά !!!! Ήδη το Agro Advanced διασυνδέθηκε με την OpenAI και με το γνωστό ChatGPT !!! #pythonprogramming #agro_advanced #AI #foodcare

Παγκόσμιος Συναγερμός για τα αποθέματα γλυκού νερού

Το 70% των παγκόσμιων πόρων γλυκού νερού χρησιμοποιείται για γεωργία. Καθώς η πίεση σε αυτόν τον περιορισμένο πόρο αυξάνεται, οι αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας θα εξαρτώνται από μια βιώσιμη προσέγγιση στη διαχείριση του νερού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται πλέον από τους εμπλεκόμενους με τη Γεωργική παραγωγή, να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις προσπάθειές τους να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο το νερό και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Η GLOBALG.A.P. προετοίμασε προς αυτή την κατεύθυνση το Add On με το όνομα SPRING. Το SPRING είναι μια προαιρετική προσθήκη στην υπάρχουσα πιστοποίηση GLOBALG.A.P των παραγωγών (όπως δηλαδή λειτουργεί και το Add On GRASP) και βοηθά τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές και τους εμπόρους να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στη βιώσιμη διαχείριση του νερού και μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το παγκόσμιο πρότυπο GLOBALG.A.P. IFA για καλλιέργειες. Το SPRING περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα κριτηρίων για να αξιολογήσει τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στη γεωργία, όπως:

- Νομική συμμόρφωση των πηγών νερού
- Παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού
- Επίδραση των παραγωγών στη βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής του νερού
- Καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση του νερού
- Προστασία των πηγών του νερού
- Μέτρα για την επίδειξη συνεχούς βελτίωσης της διαχείρισης του νερού.

Οι παραγωγοί που εφαρμόζουν με επιτυχία την προαιρετική προσθήκη SPRING λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης, το οποίο είναι επίσης ορατό στη βάση δεδομένων του GLOBALG.A.P.

Η προαιρετική προσθήκη SPRING αναπτύχθηκε αρχικά από το Ελβετικό λιανοπωλητή Coop το 2016 σε συνεργασία με το GLOBALG.A.P. Η ιδιοκτησία του προτύπου μεταβιβάστηκε επίσημα στο GLOBALG.A.P. τον Ιούλιο του 2019.

Στη FoodCare έχουμε προετοιμάσει τόσο τα συστήματά μας όσο και το λογισμικό #agro_advanced, ώστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις του AddOn Spring.

#spring #GlobalGap #water #sustainability
... See MoreSee Less

2 CommentsComment on Facebook

Ο θεός να μας βοηθήσει

Έτσι δώστε τρομολαγνεια....πως αλλιώς θα καταστρέψετε τις παραγωγές να προωθήσετε τα σκουλήκια? το 70%εεε? τόσα δισεκατομύρια κυβικά που χύνονται στην θάλασσα τι ποσοστό είναι??

ALERT - RASFF: Ανίχνευση Πυρρολιζιδινικών αλκαλοειδών σε Ρίγανη από την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων (RASFF), προχώρησε σε έκτακτη ανάρτηση στις 22.03.2023 και με υψηλό βαθμό κρισιμότητας, για ρίγανη που έφτασε στην Γερμανία, μέσω Πολωνίας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή. Με μέγιστο όριο τα 1000 µg/kg (ppb), ανιχνεύθηκαν 17000 µg/kg (ppb), δηλαδή 17 φορές πάνω από το ασφαλές για κατανάλωση όριο.

Τα Pyrrolizidine alkaloids (Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή) είναι μια κλάση φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε ορισμένα είδη φυτών. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν μια πυρρολιζιδίνη βάση που συνδέεται με ένα άλφα, βήτα-ακυκλικό αμίνο και μερικές φορές με μία αλκοόλη. Υπάρχουν περισσότερα από 660 είδη φυτών που παράγουν Pyrrolizidine alkaloids και τα οποία, αν καταναλωθούν, προκαλούμε προβλήματα στη υγεία.

Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις τοξικές τους ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων που τα καταναλώνουν. Η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν Pyrrolizidine alkaloids μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του ήπατος, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συνιστούμε στους παραγωγούς αλλά και στους ερασιτέχνες συλλέκτες ρίγανης, εκτός από τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούν, να φροντίζουν και την καθαρότητα του προϊόντος από τυχόν άλλα ζιζάνια που μπορεί να συγκομιστούν και αποξηραθούν παράλληλα με τη ρίγανη. Επίσης, οι παραγωγοί ρίγανης, να λάβουν μέτρα διαχείρισης των ζιζανίων τους.

Και φυσικά τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Ρίγανη, από αξιόπιστους πάντα προμηθευτές.

Πηγή: webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/602088
... See MoreSee Less

ALERT - RASFF: Ανίχνευση Πυρρολιζιδινικών αλκαλοειδών σε Ρίγανη από την Ελλάδα Το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων (RASFF), προχώρησε σε έκτακτη ανάρτηση στις 22.03.2023 και με υψηλό βαθμό κρισιμότητας, για ρίγανη που έφτασε στην Γερμανία, μέσω Πολωνίας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή. Με μέγιστο όριο τα 1000 µg/kg (ppb), ανιχνεύθηκαν 17000 µg/kg (ppb), δηλαδή 17 φορές πάνω από το ασφαλές για κατανάλωση όριο. Τα Pyrrolizidine alkaloids (Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή) είναι μια κλάση φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε ορισμένα είδη φυτών. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν μια πυρρολιζιδίνη βάση που συνδέεται με ένα άλφα, βήτα-ακυκλικό αμίνο και μερικές φορές με μία αλκοόλη. Υπάρχουν περισσότερα από 660 είδη φυτών που παράγουν Pyrrolizidine alkaloids και τα οποία, αν καταναλωθούν, προκαλούμε προβλήματα στη υγεία. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις τοξικές τους ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων που τα καταναλώνουν. Η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν Pyrrolizidine alkaloids μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του ήπατος, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνιστούμε στους παραγωγούς αλλά και στους ερασιτέχνες συλλέκτες ρίγανης, εκτός από τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούν, να φροντίζουν και την καθαρότητα του προϊόντος από τυχόν άλλα ζιζάνια που μπορεί να συγκομιστούν και αποξηραθούν παράλληλα με τη ρίγανη. Επίσης, οι παραγωγοί ρίγανης, να λάβουν μέτρα διαχείρισης των ζιζανίων τους. Και φυσικά τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Ρίγανη, από αξιόπιστους πάντα προμηθευτές. Πηγή: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/602088
1 years ago

Η FoodCare AgroData αποτελεί και επίσημα Official IFS Consultant.

Από σήμερα 21/03/2023, η FoodCare AgroData, δια του Θοδωρή Αρβανίτη και μετά από τη διενέργεια γραπτών εξετάσεων, αποτελεί μία εκ των δύο Ελληνικών Συμβουλευτικών εταιρειών που αναγνωρίστηκε ως επίσημα αναγνωρισμένος IFS Consultant στα εξής Scopes:

IFS Broker
1. Food from animal origin
2. Food from non-animal origin

IFS Food
1. Red and white meat, poultry and meat products
2. Fish and fish products
3. Egg and egg products
4. Dairy products
5. Fruit and vegetables
6. Grain products, cereals, industrial bakery and pastry, confectionary, snacks
7. Combined Products
8. Beverages
9. Oils and fats
10. Dry goods, other ingredients and supplements
11. Pet food

IFS Logistics
1. Food
2. Non-Food

www.ifs-certification.com/index.php/en/partners/consultants?FLD_COUNTRY=42D260B1-D642-41E0-8076-7...
... See MoreSee Less

Η FoodCare AgroData αποτελεί και επίσημα Official IFS Consultant. Από σήμερα 21/03/2023, η FoodCare AgroData, δια του Θοδωρή Αρβανίτη και μετά από τη διενέργεια γραπτών εξετάσεων, αποτελεί μία εκ των δύο Ελληνικών Συμβουλευτικών εταιρειών που αναγνωρίστηκε ως επίσημα αναγνωρισμένος IFS Consultant στα εξής Scopes: IFS Broker
1. Food from animal origin
2. Food from non-animal origin IFS Food
1. Red and white meat, poultry and meat products
2. Fish and fish products
3. Egg and egg products
4. Dairy products
5. Fruit and vegetables
6. Grain products, cereals, industrial bakery and pastry, confectionary, snacks
7. Combined Products
8. Beverages
9. Oils and fats
10. Dry goods, other ingredients and supplements
11. Pet food IFS Logistics
1. Food
2. Non-Food https://www.ifs-certification.com/index.php/en/partners/consultants?FLD_COUNTRY=42D260B1-D642-41E0-8076-74074AEE8134&SUB_SEARCHCONSULTANT=Suchen