Facebook News

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

ΑΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ.
Είναι υποχρεωτική η αργία της Κυριακής για τους Εργάτες γης;

Μελετώντας το νόμο 4808/2021 και συγκεκριμένα το Άρθρο 63 "Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας", διαπιστώσαμε πως πλέον η Γεωργική Δραστηριότητα ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στις εξαιρέσεις αυτές.

Αντίθετα, πριν από το νόμο αυτό ίσχυε το ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 748/1966, όπου οριζόταν ως μη υποχρεωτική αργία η Κυριακή, για τις αγροτικές εργασίες. Το Βασιλικό Διάταγμα, χορηγούσε εξαίρεση από την υποχρεωτική αργία της Κυριακής, σύμφωνα με το Άρθρο 2, παράγραφος 1:

"Επι γεωργικών, κτηνοτροφικών, θηρετυικών και λαιευτικών επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και εργασιών εν γένει, πλην των μισθωτών των κατά κυρίαν απασχόλησιν παρεχόντων την εργασίαν των εις εργοστάσια εργαστήρια, γραφεία η καταστήματα τούτων".

Πλέον, με το νόμο 4804/2021, θα πρέπει να λαμβάνει ο παραγωγός ειδική άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας, για εργασία την Κυριακή (παράγραφος 3 του άρθρου 63 του ιδίου νόμου), υπό το προβλεπόμενο σκεπτικό του (γ) "Των λειτουργουσών εποχιακώς κατ’ έτος ή χρησιμοποιουσών ύλες, υποκειμένες σε ταχεία φθορά."

Στη #FoodCare, συνεργαζόμενοι με Δικηγόρο-Εργατολόγο, υλοποιούμε συστήματα Social Practices που συμμορφώνουν τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών τόσο με τις κανονιστικές απαιτήσεων των προτύπων αυτών, όσο και με τη νομοθεσία
... See MoreSee Less

ΑΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ.
Είναι υποχρεωτική η αργία της Κυριακής για τους Εργάτες γης; Μελετώντας το νόμο 4808/2021 και συγκεκριμένα το Άρθρο 63 Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας, διαπιστώσαμε πως πλέον η Γεωργική Δραστηριότητα ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στις εξαιρέσεις αυτές. Αντίθετα, πριν από το νόμο αυτό ίσχυε το ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 748/1966, όπου οριζόταν ως μη υποχρεωτική αργία η Κυριακή, για τις αγροτικές εργασίες. Το Βασιλικό Διάταγμα, χορηγούσε εξαίρεση από την υποχρεωτική αργία της Κυριακής, σύμφωνα με το Άρθρο 2, παράγραφος 1: Επι γεωργικών, κτηνοτροφικών, θηρετυικών και λαιευτικών επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και εργασιών εν γένει, πλην των μισθωτών των κατά κυρίαν απασχόλησιν παρεχόντων την εργασίαν των εις εργοστάσια εργαστήρια, γραφεία η καταστήματα τούτων. Πλέον, με το νόμο 4804/2021, θα πρέπει να λαμβάνει ο παραγωγός ειδική άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας, για εργασία την Κυριακή (παράγραφος 3 του άρθρου 63 του ιδίου νόμου), υπό το προβλεπόμενο σκεπτικό του (γ) Των λειτουργουσών εποχιακώς κατ’ έτος ή χρησιμοποιουσών ύλες, υποκειμένες σε ταχεία φθορά. Στη #FoodCare, συνεργαζόμενοι με Δικηγόρο-Εργατολόγο, υλοποιούμε συστήματα Social Practices που συμμορφώνουν τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών τόσο με τις κανονιστικές απαιτήσεων των προτύπων αυτών, όσο και με τη νομοθεσία

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώσαμε τη συλλογή των βιογραφικών και σύντομα θα ξεκινήσουμε την αξιολόγησή τους.

Η ανταπόκριση των υποψηφίων ήταν μεγάλη, με 62 βιογραφικά Γεωπόνων όλων των ειδικοτήτων να έχουν ήδη σταλεί για αξιολόγηση ενώ -δυστυχώς- τουλάχιστον δεκατέσσερα καταπληκτικά βιογραφικά Τεχνολόγων Τροφίμων απορρίφθηκαν λόγω της απαίτησης προσόντων της θέσης (αναζητούμε τώρα να καλύψουμε μόνο τη θέση γεωπόνου). Σημαντικό είναι πως πολλοί υποψήφιοι παρουσίαζαν εξαιρετικές σπουδές καθώς κι εμπειρία στο πεδίο.

Μόλις 1,5 χρόνο πριν η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη. Αυτό είναι τόσο ελπιδοφόρο για εμάς αλλά και για τον Αγροτικό Τομέα. Παραλάβαμε επίσης αρκετά βιογραφικά από Έλληνες Υποψηφίους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και αναζητούν μια καλή ευκαιρία για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αιτούντες και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε με νέες θέσεις εργασίας μόλις αυτό καταστεί δυνατό.
--------------------------------------------------------------------------

We are pleased to announce that we have completed the collection of CVs and soon we will start the evaluation.

The response from candidates has been great, with 62 CVs of Agronomists of all specializations already being sent for evaluation while - sadly - at least fourteen amazing CVs of Food Technologists were rejected due to the qualification requirement of the job (we are looking now only for the position of agronomist).

Just 1,5 years before the participation was by far lower. This is so promising for us as also for the Agricultural Sector. Promising also because many CVs were from Greek Candidates that are currently employed abroad and are looking for a good opportunity to come back to Greece.

We would like to thank all applicants and we promise to come back with new jobs as soon as this will become possible.
... See MoreSee Less

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώσαμε τη συλλογή των βιογραφικών και σύντομα θα ξεκινήσουμε την αξιολόγησή τους. Η ανταπόκριση των υποψηφίων ήταν μεγάλη, με 62 βιογραφικά Γεωπόνων όλων των ειδικοτήτων να έχουν ήδη σταλεί για αξιολόγηση ενώ -δυστυχώς- τουλάχιστον δεκατέσσερα καταπληκτικά βιογραφικά Τεχνολόγων Τροφίμων απορρίφθηκαν λόγω της απαίτησης προσόντων της θέσης (αναζητούμε τώρα να καλύψουμε μόνο τη θέση γεωπόνου). Σημαντικό είναι πως πολλοί υποψήφιοι παρουσίαζαν εξαιρετικές σπουδές καθώς κι εμπειρία στο πεδίο. Μόλις 1,5 χρόνο πριν η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη. Αυτό είναι τόσο ελπιδοφόρο για εμάς αλλά και για τον Αγροτικό Τομέα. Παραλάβαμε επίσης αρκετά βιογραφικά από Έλληνες Υποψηφίους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και αναζητούν μια καλή ευκαιρία για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αιτούντες και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε με νέες θέσεις εργασίας μόλις αυτό καταστεί δυνατό.
-------------------------------------------------------------------------- We are pleased to announce that we have completed the collection of CVs and soon we will start the evaluation. The response from candidates has been great, with 62 CVs of Agronomists of all specializations already being sent for evaluation while - sadly - at least fourteen amazing CVs of Food Technologists were rejected due to the qualification requirement of the job (we are looking now only for the position of agronomist). Just 1,5 years before the participation was by far lower. This is so promising for us as also for the Agricultural Sector. Promising also because many CVs were from Greek Candidates that are currently employed abroad and are looking for a good opportunity to come back to Greece. We would like to thank all applicants and we promise to come back with new jobs as soon as this will become possible.

ΕΦΕΤ - Kinder: Προσοχή - Μην καταναλώσετε τα προϊόντα με τις παρακάτω παρτίδες ....

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καθώς και από τη Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ., σχετικά με την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας:

Kinder Schokobons των 46gr
Ύποπτες Παρτίδες:
L321RZD-MD
L294RZD-KX
L294RZD-LE
L295RZD-LE
L341RZD-MX
L341RZD-MY
L342RZD-MX
L342RZD-MY

Kinder Schokobons των 125gr
Ύποπτες Παρτίδες:
L291R03—
L319R03—
L347R03—

Kinder Surprise maxi των 100gr
Ύποπτες Παρτίδες:
L300RZB-LE
L327RZB-MB
L327RZB-MD

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Σχετικά με την προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί και από την επιχείρηση Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ.

Ο ΕΦΕΤ διενεργεί σχετικούς ελέγχους και παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
... See MoreSee Less

ΕΦΕΤ - Kinder: Προσοχή - Μην καταναλώσετε τα προϊόντα με τις παρακάτω παρτίδες .... Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καθώς και από τη Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ., σχετικά με την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας: Kinder Schokobons των 46gr
Ύποπτες Παρτίδες:
L321RZD-MD
L294RZD-KX
L294RZD-LE
L295RZD-LE
L341RZD-MX
L341RZD-MY
L342RZD-MX
L342RZD-MY Kinder Schokobons των 125gr
Ύποπτες Παρτίδες:
L291R03—
L319R03—
L347R03— Kinder Surprise maxi των 100gr
Ύποπτες Παρτίδες:
L300RZB-LE
L327RZB-MB
L327RZB-MD Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com. Σχετικά με την προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί και από την επιχείρηση Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ. Ο ΕΦΕΤ διενεργεί σχετικούς ελέγχους και παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Της Κατερίνα Κουδούνα:

Σε συναγερμό παραμένουν οι αρχές ασφαλείας τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τα κρούσματα σαλμονέλωσης σε μικρά παιδιά από τις σοκολατένιες λιχουδιές Kinder-έκπληξη.

Η εστία που προκλήθηκε από μονοφασική Salmonella Typhimurium, εξελίσσεται ταχύτατα σε επτά χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) προκαλώντας σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια.

Από τις 5 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί 134 κρούσματα, κυρίως μεταξύ παιδιών κάτω των 10 ετών. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Ιανουαρίου 2022, ενώ από τις 17 Φεβρουαρίου 2022, έχουν εντοπιστεί ακόμα περισσότερα στην Ευρώπη.

Πριν από λίγες ώρες τα συγκεκριμένα προϊόντα ανακλήθηκαν επίσης στην Τσεχία, στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, στα ΗΑΕ και στο Κατάρ ενώ και η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε προειδοποίηση στους καταναλωτές.

Διαβάστε περισσότερα στο cibum.gr
cibum.gr/nea/kinder-ekplixi-se-synagermo-i-eyropi-gia-tin-epidimia-salmonelosis-se-paidia-anakoin...
... See MoreSee Less

Της Κατερίνα Κουδούνα: Σε συναγερμό παραμένουν οι αρχές ασφαλείας τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τα κρούσματα σαλμονέλωσης σε μικρά παιδιά από τις σοκολατένιες λιχουδιές Kinder-έκπληξη. Η εστία που προκλήθηκε από μονοφασική Salmonella Typhimurium, εξελίσσεται ταχύτατα σε επτά χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) προκαλώντας σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Από τις 5 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί 134 κρούσματα, κυρίως μεταξύ παιδιών κάτω των 10 ετών. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Ιανουαρίου 2022, ενώ από τις 17 Φεβρουαρίου 2022, έχουν εντοπιστεί ακόμα περισσότερα στην Ευρώπη. Πριν από λίγες ώρες τα συγκεκριμένα προϊόντα ανακλήθηκαν επίσης στην Τσεχία, στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, στα ΗΑΕ και στο Κατάρ ενώ και η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε προειδοποίηση στους καταναλωτές. Διαβάστε περισσότερα στο cibum.gr
https://cibum.gr/nea/kinder-ekplixi-se-synagermo-i-eyropi-gia-tin-epidimia-salmonelosis-se-paidia-anakoinoseis-efsa-efet-ecdc-ferrero/

Οι πίτσες Nestle France Buitoni ευθύνονται για τους θανάτους παιδιών εξαιτίας του αιμολυτικού ουροποιητικού συνδρόμου (HUS) που προκαλούν οι τοξίνες του Shiga toxin-producing E. coli (STEC)

Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ δεκάδων μολύνσεων από E. coli σε παιδιά και κατεψυγμένης πίτσας που πωλείται από τη Nestlé.

Οι αξιωματούχοι δεν κατάφερναν να εντοπίσουν τον ακριβή αριθμό των ασθενών, αλλά αποκάλυψαν ότι οι επιδημιολογικές και μικροβιολογικές αναλύσεις καθώς και η ταυτοποίηση των παρτίδων δια της ιχνηλασιμότητας, συσχετίζουν πλέον επίσημα την πίτσα Fraîch'Up της μάρκας Buitoni με τις δηλητηριάσεις και θανάτους ασθενών από τις τοξίνες Shiga, που παράγουν τα συγκεκριμένα στελέχη του E. coli O26.

Οι πίτσες που πωλούνταν από τον Ιούνιο του 2021 αποσύρθηκαν και ανακλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, αφού ενημερώθηκε η Nestlé για την παρουσία E. coli O26 στη ζύμη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.

Η Santé publique France, η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (DGAL), η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής της Απάτης (DGCCRF) και η Γενική Διεύθυνση Υγείας αναλύουν όλες τις περιπτώσεις παιδιατρικού αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) που αναφέρθηκαν το 2022.

To HUS είναι ένας τύπος νεφρικής ανεπάρκειας που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου, σοβαρά προβλήματα υγείας και θάνατο.

Ευρύτερη έρευνα:

Συνολικά, εξετάζονται 75 λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων 41 κρουσμάτων HUS που φαίνεται να συνδέονται. Σε προηγούμενη ενημέρωση, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είχαν εντοπιστεί 27 περιπτώσεις HUS ή σοβαρής λοίμωξης με 31 άλλες υπό διερεύνηση.

Τα άρρωστα παιδιά είναι ηλικίας από 1 έως 18 ετών με διάμεσο τα 7 έτη. Δύο έχουν πεθάνει. Οι περισσότεροι αρρώστησαν μεταξύ των αρχών Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Στη Γαλλία, η επιτήρηση STEC βασίζεται μόνο στο HUS σε παιδιά κάτω των 15 ετών, επομένως συλλαμβάνει μόνο τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης από E. coli. Δεν είναι γνωστό πόσοι ενήλικες μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Δεκαέξι από τα 75 κρούσματα ζουν στο Hauts-de-France, 11 στη Nouvelle Aquitaine, 10 στο Pays de la Loire, εννέα στο Ile-de-France, επτά στη Bretagne, πέντε στο Grand Est, τέσσερα το καθένα στο Auvergne-Rhône-Alpes και Centre Val-de-Loire, τρεις στην Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, δύο στη Bourgogne Franche-Comté, τη Νορμανδία και την Occitanie.

Συνιστάται στους καταναλωτές που αγόρασαν κατεψυγμένες πίτσες Fraîch’Up να μην τις φάνε και να τις πετάξουν. Όλες οι παρτίδες επηρεάζονται και οι ημερομηνίες λήξης κυμαίνονται από την 1η Ιουνίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023. Έχει επίσης εκδοθεί ανάκληση στη Σλοβενία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Διακοπή παραγωγής
Σε μια δήλωση, οι αξιωματούχοι της Buitoni ανέφεραν ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις αρχές για να κατανοήσει τι έχει συμβεί..

«Καταρχήν, θα θέλαμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στις οικογένειες που επλήγησαν. Αυτή η κατάσταση είναι ακόμη πιο αφόρητη για εμάς όσον αφορά τα παιδιά. Η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων μας είναι και θα παραμείνει η πρώτη μας προτεραιότητα. Μέχρι σήμερα, η προέλευση των βακτηρίων στην πίτσα Fraîch’Up παραμένει απροσδιόριστη», σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας.

Η Buitoni κάνει τη δική της έρευνα για το πρόβλημα, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να κάνουν δοκιμές και να λαμβάνουν τα απαραίτητα δείγματα για την έρευνά τους.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από E. coli
Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από E. coli θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για την πιθανή τροφική του δηλητηρίαση. Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli ποικίλλουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν έντονες κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές.

Περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό όσων έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα πολύ κούρασης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα.

Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υφίστανται μόνιμους τραυματισμούς ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο.

Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα HUS θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα άτομα με HUS πιθανότατα θα νοσηλευτούν επειδή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά και συνεχή προβλήματα όπως υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλική βλάβη και νευρολογικά προβλήματα.

Πηγή: www.foodsafetynews.com/2022/03/french-officials-confirm-some-e-coli-cases-linked-to-nestle-pizza/
... See MoreSee Less

Οι πίτσες Nestle France Buitoni ευθύνονται για τους θανάτους παιδιών εξαιτίας του αιμολυτικού ουροποιητικού συνδρόμου (HUS) που προκαλούν οι τοξίνες του Shiga toxin-producing E. coli (STEC) Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ δεκάδων μολύνσεων από E. coli σε παιδιά και κατεψυγμένης πίτσας που πωλείται από τη Nestlé. Οι αξιωματούχοι δεν κατάφερναν να εντοπίσουν τον ακριβή αριθμό των ασθενών, αλλά αποκάλυψαν ότι οι επιδημιολογικές και μικροβιολογικές αναλύσεις καθώς και η ταυτοποίηση των παρτίδων δια της ιχνηλασιμότητας, συσχετίζουν πλέον επίσημα την πίτσα FraîchUp της μάρκας Buitoni με τις δηλητηριάσεις και θανάτους ασθενών από τις τοξίνες Shiga, που παράγουν τα συγκεκριμένα στελέχη του E. coli O26. Οι πίτσες που πωλούνταν από τον Ιούνιο του 2021 αποσύρθηκαν και ανακλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, αφού ενημερώθηκε η Nestlé για την παρουσία E. coli O26 στη ζύμη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους. Η Santé publique France, η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (DGAL), η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής της Απάτης (DGCCRF) και η Γενική Διεύθυνση Υγείας αναλύουν όλες τις περιπτώσεις παιδιατρικού αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) που αναφέρθηκαν το 2022. To HUS είναι ένας τύπος νεφρικής ανεπάρκειας που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου, σοβαρά προβλήματα υγείας και θάνατο. Ευρύτερη έρευνα: Συνολικά, εξετάζονται 75 λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων 41 κρουσμάτων HUS που φαίνεται να συνδέονται. Σε προηγούμενη ενημέρωση, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είχαν εντοπιστεί 27 περιπτώσεις HUS ή σοβαρής λοίμωξης με 31 άλλες υπό διερεύνηση. Τα άρρωστα παιδιά είναι ηλικίας από 1 έως 18 ετών με διάμεσο τα 7 έτη. Δύο έχουν πεθάνει. Οι περισσότεροι αρρώστησαν μεταξύ των αρχών Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Στη Γαλλία, η επιτήρηση STEC βασίζεται μόνο στο HUS σε παιδιά κάτω των 15 ετών, επομένως συλλαμβάνει μόνο τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης από E. coli. Δεν είναι γνωστό πόσοι ενήλικες μπορεί να έχουν μολυνθεί. Δεκαέξι από τα 75 κρούσματα ζουν στο Hauts-de-France, 11 στη Nouvelle Aquitaine, 10 στο Pays de la Loire, εννέα στο Ile-de-France, επτά στη Bretagne, πέντε στο Grand Est, τέσσερα το καθένα στο Auvergne-Rhône-Alpes και Centre Val-de-Loire, τρεις στην Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, δύο στη Bourgogne Franche-Comté, τη Νορμανδία και την Occitanie. Συνιστάται στους καταναλωτές που αγόρασαν κατεψυγμένες πίτσες Fraîch’Up να μην τις φάνε και να τις πετάξουν. Όλες οι παρτίδες επηρεάζονται και οι ημερομηνίες λήξης κυμαίνονται από την 1η Ιουνίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023. Έχει επίσης εκδοθεί ανάκληση στη Σλοβενία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Διακοπή παραγωγής
Σε μια δήλωση, οι αξιωματούχοι της Buitoni ανέφεραν ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις αρχές για να κατανοήσει τι έχει συμβεί.. «Καταρχήν, θα θέλαμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στις οικογένειες που επλήγησαν. Αυτή η κατάσταση είναι ακόμη πιο αφόρητη για εμάς όσον αφορά τα παιδιά. Η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων μας είναι και θα παραμείνει η πρώτη μας προτεραιότητα. Μέχρι σήμερα, η προέλευση των βακτηρίων στην πίτσα Fraîch’Up παραμένει απροσδιόριστη», σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας. Η Buitoni κάνει τη δική της έρευνα για το πρόβλημα, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να κάνουν δοκιμές και να λαμβάνουν τα απαραίτητα δείγματα για την έρευνά τους. Σχετικά με τις λοιμώξεις από E. coli
Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από E. coli θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για την πιθανή τροφική του δηλητηρίαση. Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli ποικίλλουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν έντονες κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές. Περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό όσων έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα πολύ κούρασης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα. Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υφίστανται μόνιμους τραυματισμούς ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο. Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα HUS θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα άτομα με HUS πιθανότατα θα νοσηλευτούν επειδή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά και συνεχή προβλήματα όπως υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλική βλάβη και νευρολογικά προβλήματα. Πηγή: https://www.foodsafetynews.com/2022/03/french-officials-confirm-some-e-coli-cases-linked-to-nestle-pizza/

Alert: Σύντομα το τέλος του Phosmet ?

Σύμφωνα και με τα εξής:

1. Peer review of the pesticide risk assessment of the active substance phosmet της EFSA (doi:10.2903/j.efsa.2021.6237)

2. Απόφαση της ΕΕ με αριθμό (EU) 2022/94 - 24 Ιανουαρίου 2022,

3. SANTE-2020-12604 Rev 5 - 1 December 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δραστική ουσία Phosmet, από 01/02/2022 βρίσκεται σε Status "Not Approved" δηλαδή Μη εγκεκριμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Με λίγα λόγια θα ακολουθήσει:

=> Ανάκληση έγκρισης με Deadline την 1η Μαΐου 2022
=> Περίοδος χάριτος έως την 1η Νοεμβρίου 2022

Το πρόβλημα που ανακύπτει με τις αγορές, είναι πως πλέον οι τοξικολογικοί δείκτες των προϊόντων με σκευάσματα Phosmet, υπολογίζονται στα πολύ χαμηλά όρια όπως:

ADI: 0.001 mg/kg bw per day,
ARfD: 0.001 mg/kg bw,
AOEL: 0.001 mg/kg bw per day,
AAOEL: 0.001 mg/kg bw.

Ήδη αλυσίδες υπεραγορών έχουν ανακοινώσει πως δε θα δέχονται εσπεριδοειδή, από την επόμενη εσοδία (Φθινόπωρο 2022 και μετά), όπου οι υπολογισμοί του ARfD στις αναλύσεις υπολειμμάτων, θα οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες του 0.001 mg/Kg bw / ημέρα.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσέξουμε με τις εφαρμογές θέρους των εσπεριδοειδών. Δεδομένης της υπολειμματικότητας του σκευάσματος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι αγορές από το Φθινόπωρο του 2022, θα δέχονται εσπεριδοειδή μόνο με βάση τις παραπάνω τιμές.

Αν και το MRL του Phosmet για τα εσπεριδοειδή είναι σήμερα και σύμφωνα με την ισχύουσα Reg. (EU) No 737/2014 στα 0.5 ppm (Κατηγορία Προϊόντων 0110000), αυτό αναμένουμε να αλλάξει.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
- eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2022/94/oj

- ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances/?event=as.details&as_...
... See MoreSee Less

Alert: Σύντομα το τέλος του Phosmet ? Σύμφωνα και με τα εξής: 1. Peer review of the pesticide risk assessment of the active substance phosmet της EFSA (doi:10.2903/j.efsa.2021.6237) 2. Απόφαση της ΕΕ με αριθμό (EU) 2022/94 - 24 Ιανουαρίου 2022, 3. SANTE-2020-12604 Rev 5 - 1 December 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δραστική ουσία Phosmet, από 01/02/2022 βρίσκεται σε Status Not Approved δηλαδή Μη εγκεκριμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Με λίγα λόγια θα ακολουθήσει: => Ανάκληση έγκρισης με Deadline την 1η Μαΐου 2022
=> Περίοδος χάριτος έως την 1η Νοεμβρίου 2022 Το πρόβλημα που ανακύπτει με τις αγορές, είναι πως πλέον οι τοξικολογικοί δείκτες των προϊόντων με σκευάσματα Phosmet, υπολογίζονται στα πολύ χαμηλά όρια όπως: ADI: 0.001 mg/kg bw per day,
ARfD: 0.001 mg/kg bw,
AOEL: 0.001 mg/kg bw per day,
AAOEL: 0.001 mg/kg bw. Ήδη αλυσίδες υπεραγορών έχουν ανακοινώσει πως δε θα δέχονται εσπεριδοειδή, από την επόμενη εσοδία (Φθινόπωρο 2022 και μετά), όπου οι υπολογισμοί του ARfD στις αναλύσεις υπολειμμάτων, θα οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες του 0.001 mg/Kg bw / ημέρα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσέξουμε με τις εφαρμογές θέρους των εσπεριδοειδών. Δεδομένης της υπολειμματικότητας του σκευάσματος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι αγορές από το Φθινόπωρο του 2022, θα δέχονται εσπεριδοειδή μόνο με βάση τις παραπάνω τιμές. Αν και το MRL του Phosmet για τα εσπεριδοειδή είναι σήμερα και σύμφωνα με την ισχύουσα Reg. (EU) No 737/2014 στα 0.5 ppm (Κατηγορία Προϊόντων 0110000), αυτό αναμένουμε να αλλάξει. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
- https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2022/94/oj - https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances/?event=as.details&as_id=850Image attachment

Η Παγκόσμια κρίση στην ενέργεια αναμένετε να προκαλέσει υπαρξιακά προβλήματα στην Ελληνική Γεωργική Παραγωγή.

Γνωρίζοντας τις παθογένειες της κάθετης Ελληνικής Γεωργικής οικονομίας, εμείς καλούμε τους παραγωγούς να αναζητούν φθηνές και αξιόπιστες λύσεις κόστους, για όλη την οικονομία της καλλιέργειάς τους και να κοστολογούν κάθε πρακτική τους, ώστε να διαμορφώσουν, αν τελικά καταστεί δυνατό, ένα βιώσιμο αποτέλεσμα.
... See MoreSee Less

Η Παγκόσμια κρίση στην ενέργεια αναμένετε να προκαλέσει υπαρξιακά προβλήματα στην Ελληνική Γεωργική Παραγωγή. Γνωρίζοντας τις παθογένειες της κάθετης Ελληνικής Γεωργικής οικονομίας, εμείς καλούμε τους παραγωγούς να αναζητούν φθηνές και αξιόπιστες λύσεις κόστους, για όλη την οικονομία της καλλιέργειάς τους και να κοστολογούν κάθε πρακτική τους, ώστε να διαμορφώσουν, αν τελικά καταστεί δυνατό, ένα βιώσιμο αποτέλεσμα.

Comment on Facebook

Σαν ψευτικες είναι 😥 έλεος....

Ωραίες φράουλες

Τέλος μαϊου ωραίες φράουλες μικρά τιμή σας θέλω τα φθηνά λαϊκή αγορά

🍓🍓🍓🍓🍓🍓❤️

Den xriazounde i fraules to ximona....na ta fate otan ine i epoxí

View more comments

Περισσότερα από 11 χρόνια εμπειρίας στη συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεων τροφίμων και της αγροπεριβαλλοντικής διαχείρισης των οπωροκηπευτικών της Δυτικής Ελλάδας καθώς και η απόλυτη εμπιστοσύνη των συνεργατών μας, έκαναν την #foodcare τη σημαντικότερη εταιρεία Τεχνικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης στη Δυτική Ελλάδα.

Σχεδόν στο σύνολό τους τα έργα που έχουμε αναλάβει, αφορούν αυτοχρηματοδοτούμενες και ουσιαστικές δράσεις του κλάδου της Γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης, εστιασμένα καθαρά στο Technical Consulting, τομέας δύσκολος γιατί απαιτεί γνώση πρώτης γραμμής, συμβουλευτική επάρκεια και ακεραιότητα.

Τα στελέχη της FoodCare, διαρκώς εξελίσσουν τις γνώσεις τους και σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία αποδίδουν τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αξιοπιστία στην ολοκλήρωση των έργων που αναλαμβάνουμε.

Σύντομα η παρουσία της FoodCare στην περιοχή δράσης της θα ενισχυθεί και με την προσθήκη επιπλέον νέων γραφείων στην Βάρδα Ηλείας, με ταυτόχρονη επέκταση των υπηρεσιών μας σε εργαστηριακές αναλύσεις και αξιολογήσεις, ικανοποιώντας έτσι τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεων των πελατών μας, κυρίως του εξωτερικού.

Ευχαριστούμε όλους εσάς, τους επιχειρηματίες του χώρου των τροφίμων, των εξαγωγών αλλά και τους παραγωγούς μας για την αστείρευτη εμπιστοσύνη σας στις υπηρεσίες μας.
... See MoreSee Less

Περισσότερα από 11 χρόνια εμπειρίας στη συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεων τροφίμων και της αγροπεριβαλλοντικής διαχείρισης των οπωροκηπευτικών της Δυτικής Ελλάδας καθώς και η απόλυτη εμπιστοσύνη των συνεργατών μας, έκαναν την #FoodCare τη σημαντικότερη εταιρεία Τεχνικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης στη Δυτική Ελλάδα. Σχεδόν στο σύνολό τους τα έργα που έχουμε αναλάβει, αφορούν αυτοχρηματοδοτούμενες και ουσιαστικές δράσεις του κλάδου της Γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης, εστιασμένα καθαρά στο Technical Consulting, τομέας δύσκολος γιατί απαιτεί γνώση πρώτης γραμμής, συμβουλευτική επάρκεια και ακεραιότητα. Τα στελέχη της FoodCare, διαρκώς εξελίσσουν τις γνώσεις τους και σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία αποδίδουν τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αξιοπιστία στην ολοκλήρωση των έργων που αναλαμβάνουμε. Σύντομα η παρουσία της FoodCare στην περιοχή δράσης της θα ενισχυθεί και με την προσθήκη επιπλέον νέων γραφείων στην Βάρδα Ηλείας, με ταυτόχρονη επέκταση των υπηρεσιών μας σε εργαστηριακές αναλύσεις και αξιολογήσεις, ικανοποιώντας έτσι τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεων των πελατών μας, κυρίως του εξωτερικού. Ευχαριστούμε όλους εσάς, τους επιχειρηματίες του χώρου των τροφίμων, των εξαγωγών αλλά και τους παραγωγούς μας για την αστείρευτη εμπιστοσύνη σας στις υπηρεσίες μας.

Comment on Facebook

Καλημέρα φυλακια αγαπώ οικογένεια όλους

Καλημέρα φυλακια αγαπώ οικογένεια όλους

7 months ago
FoodCare AgroData OE

Δουλειά μας είναι να υποστηρίζουμε την παραγωγή τροφίμων των συνεργατών μας, με όλους τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε. ... See MoreSee Less

8 months ago
FoodCare AgroData OE

Όλοι μας στη #foodcare σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία και αγάπη ❤️🎆🎄🎄📯 ... See MoreSee Less

Όλοι μας στη #FoodCare σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία και αγάπη ❤️🎆🎄🎄📯

Comment on Facebook

Χρόνια πολλά

Το δυσβάστακτο κόστος των λιπασμάτων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση τους και αποτελεσματικές εναλλακτικές βιολογικές λύσεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων και μεταφορών, έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των λιπασμάτων, λόγω της γενικής έλλειψης πρώτων υλών, η οποία φαίνεται πως ήδη οδηγεί σε εκτίναξη το κόστος παραγωγής.

Όμως δεν είναι μόνο η ανησυχητική η αύξηση των τιμών στους συντελεστές παραγωγής αλλά και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την υπερβολική χρήση συμβατικών λιπασμάτων, φαινόμενο που πλέον απασχολεί όλο και περισσότερο την ΕΕ.

Η υπερβολική χρήση θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα του Αζώτου και του Φωσφόρου, σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε ρύπανση, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα. Σχεδόν το 80% του αζώτου που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα χάνεται στο περιβάλλον εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους, της έκπλυσης, της ατμοσφαιρικής αεριοποίησης σε μορφές που συντελούν αρνητικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κλπ, προκαλώντας υποβάθμιση στην ποιότητα του νερού και του εδάφους.

Παρόμοιες αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα του εδάφους και του νερού συμβαίνουν με την εντατική εφαρμογή του φωσφόρου, όπου το 70 έως 90% καθίσταται γρήγορα μη διαθέσιμο στα φυτά. Έτσι, μέρος του φωσφόρου συσσωρεύεται στο έδαφος, αλλάζοντας το pH, την ικανότητα ανταλλαγής ιόντων, την ποικιλομορφία και τη λειτουργικότητα του μικροβιώματος και μπορεί επίσης να χαθεί στο περιβάλλον.

Τα εκπλυμένα λιπάσματα συγκεντρώνονται στα υπόγεια ύδατα και εισέρχονται στις υδάτινες οδούς, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό των τοξικών φυκών - κυανοβακτηρίων τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν τον θάνατο του Posidonia sp. και Caulerpa sp. τα οποία παρέχουν οξυγόνο στο νερό. Η παρουσία τοξινών και ο περιορισμός του οξυγόνου στο νερό επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών.

Παραδείγματα αυτής της κλιματικής καταστροφής είναι η λίμνη Atitlán στη Γουατεμάλα και η Mar Menor στην Ισπανία, όπου η περίσσεια αζώτου και φωσφόρου προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των κυανοβακτηρίων και τη συνακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.

Γι αυτό είναι επιβεβλημένο να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της παροχής θρεπτικών στοιχείων, όπως πχ με τη χρήση βιολιπασμάτων με βάση μικροοργανισμούς που καθιστούν τα θρεπτικά συστατικά βιοδιαθέσιμα στο ριζικό σύστημα χωρίς την ανάγκη εφαρμογής μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών λιπασμάτων, όπως λύσεις βασισμένες σε βακτήρια δέσμευσης του αζώτου και διαλυτοποίησης του φωσφόρου.

Στην #foodcare, στοχεύοντας πάντα στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στον περιορισμό του κόστους παραγωγής, διατηρούμε εξειδικευμένο τμήμα Γεωργικών Συμβούλων που παρέχουν τη δυνατότητα παραμετρικών μετρήσεων εδαφικών διαλυμάτων και Plant SAP που θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε εξειδικευμένες προτάσεις θρέψης, ανά παραγωγό, έδαφος, καλλιέργεια και καλλιεργητικό στάδιο, κάνοντας χρήση συμβατικών λιπασμάτων με βιολιπάσματα.
... See MoreSee Less

Το δυσβάστακτο κόστος των λιπασμάτων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση τους και αποτελεσματικές εναλλακτικές βιολογικές λύσεις. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων και μεταφορών, έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των λιπασμάτων, λόγω της γενικής έλλειψης πρώτων υλών, η οποία φαίνεται πως ήδη οδηγεί σε εκτίναξη το κόστος παραγωγής. Όμως δεν είναι μόνο η ανησυχητική η αύξηση των τιμών στους συντελεστές παραγωγής αλλά και το περιβαλλοντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την υπερβολική χρήση συμβατικών λιπασμάτων, φαινόμενο που πλέον απασχολεί όλο και περισσότερο την ΕΕ. Η υπερβολική χρήση θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα του Αζώτου και του Φωσφόρου, σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε ρύπανση, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα. Σχεδόν το 80% του αζώτου που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα χάνεται στο περιβάλλον εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους, της έκπλυσης, της ατμοσφαιρικής αεριοποίησης σε μορφές που συντελούν αρνητικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κλπ, προκαλώντας υποβάθμιση στην ποιότητα του νερού και του εδάφους. Παρόμοιες αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα του εδάφους και του νερού συμβαίνουν με την εντατική εφαρμογή του φωσφόρου, όπου το 70 έως 90% καθίσταται γρήγορα μη διαθέσιμο στα φυτά. Έτσι, μέρος του φωσφόρου συσσωρεύεται στο έδαφος, αλλάζοντας το pH, την ικανότητα ανταλλαγής ιόντων, την ποικιλομορφία και τη λειτουργικότητα του μικροβιώματος και μπορεί επίσης να χαθεί στο περιβάλλον. Τα εκπλυμένα λιπάσματα συγκεντρώνονται στα υπόγεια ύδατα και εισέρχονται στις υδάτινες οδούς, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό των τοξικών φυκών - κυανοβακτηρίων τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν τον θάνατο του Posidonia sp. και Caulerpa sp. τα οποία παρέχουν οξυγόνο στο νερό. Η παρουσία τοξινών και ο περιορισμός του οξυγόνου στο νερό επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών. Παραδείγματα αυτής της κλιματικής καταστροφής είναι η λίμνη Atitlán στη Γουατεμάλα και η Mar Menor στην Ισπανία, όπου η περίσσεια αζώτου και φωσφόρου προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των κυανοβακτηρίων και τη συνακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Γι αυτό είναι επιβεβλημένο να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της παροχής θρεπτικών στοιχείων, όπως πχ με τη χρήση βιολιπασμάτων με βάση μικροοργανισμούς που καθιστούν τα θρεπτικά συστατικά βιοδιαθέσιμα στο ριζικό σύστημα χωρίς την ανάγκη εφαρμογής μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών λιπασμάτων, όπως λύσεις βασισμένες σε βακτήρια δέσμευσης του αζώτου και διαλυτοποίησης του φωσφόρου. Στην #FoodCare, στοχεύοντας πάντα στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στον περιορισμό του κόστους παραγωγής, διατηρούμε εξειδικευμένο τμήμα Γεωργικών Συμβούλων που παρέχουν τη δυνατότητα παραμετρικών μετρήσεων εδαφικών διαλυμάτων και Plant SAP που θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε εξειδικευμένες προτάσεις θρέψης, ανά παραγωγό, έδαφος, καλλιέργεια και καλλιεργητικό στάδιο, κάνοντας χρήση συμβατικών λιπασμάτων με βιολιπάσματα.

Comment on Facebook

Το κόμμα να πάει καλά ρε παιδιά με τα λιπάσματα θα ασχολούμαστε τώρα πάτε καλα

... See MoreSee Less

Έγκριση του πρώτου Επιχειρησιακού Προγράμματος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φράουλας "ΑΣ ΑΕΛΙΑ" ...

Στην περιοχή μας έχουμε 3 παραδείγματα επιτυχημένων σχημάτων αγροτικής συνεργατικότητας. Τον ΑΣ "Η ΥΡΜΙΝΗ", τον ΑΣ "ΗΛΙΔΑ" και πλέον και τον νεοσύστατο ΑΣ "ΑΕΛΙΑ". Ο τελευταίος, μετά και την αναγνώρισή του ως Οργάνωση Παραγωγών, έχει υποβάλει με επιτυχία και το πρώτο του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2024, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πλέον οι παραγωγοί μπορούν να προχωρήσουν στην τιμολόγηση των υλικών τους όπως φυτά, πλαστικά κάλυψης κι εδαφοκάλυψης θερμοκηπίων, αρδευτικών συστημάτων κλπ, με επιδότηση 50 % τα οποία θα καταβληθούν στο Επιχειρησιακό Ταμείο του ΑΣ.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα των Οργανώσεων Παραγωγών αποτελεί το απόλυτο εργαλείο ανάπτυξης, μιας και ποτέ δεν καθυστερεί η πληρωμή του, γίνεται κάθε χρόνο και συνδέεται τόσο με ποιοτικές όσο και με αγρο-περιβαλλοντικές δράσεις σε πάγια και μεταβλητά στοιχεία.

Η #FoodCare ανέλαβε όλη τη διαδικασία, τόσο για τη σύνταξη του Φακέλου αναγνώρισης του ΑΣ ως Οργάνωση Παραγωγών όσο και για τη σύνταξη και υποβολή της μελέτης του 1ου επιχειρησιακού προγράμματος, όπως άλλωστε ήδη κάνουμε και για τους υπόλοιπους ΑΣ της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους Παραγωγούς, τη Διοίκηση αλλά και το Διοικητικό προσωπικό του ΑΣ, για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη σύνταξη του φακέλου.
... See MoreSee Less

Έγκριση του πρώτου Επιχειρησιακού Προγράμματος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φράουλας ΑΣ ΑΕΛΙΑ ... Στην περιοχή μας έχουμε 3 παραδείγματα επιτυχημένων σχημάτων αγροτικής συνεργατικότητας. Τον ΑΣ Η ΥΡΜΙΝΗ, τον ΑΣ ΗΛΙΔΑ και πλέον και τον νεοσύστατο ΑΣ ΑΕΛΙΑ. Ο τελευταίος, μετά και την αναγνώρισή του ως Οργάνωση Παραγωγών, έχει υποβάλει με επιτυχία και το πρώτο του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2024, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πλέον οι παραγωγοί μπορούν να προχωρήσουν στην τιμολόγηση των υλικών τους όπως φυτά, πλαστικά κάλυψης κι εδαφοκάλυψης θερμοκηπίων, αρδευτικών συστημάτων κλπ, με επιδότηση 50 % τα οποία θα καταβληθούν στο Επιχειρησιακό Ταμείο του ΑΣ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα των Οργανώσεων Παραγωγών αποτελεί το απόλυτο εργαλείο ανάπτυξης, μιας και ποτέ δεν καθυστερεί η πληρωμή του, γίνεται κάθε χρόνο και συνδέεται τόσο με ποιοτικές όσο και με αγρο-περιβαλλοντικές δράσεις σε πάγια και μεταβλητά στοιχεία. Η #FoodCare ανέλαβε όλη τη διαδικασία, τόσο για τη σύνταξη του Φακέλου αναγνώρισης του ΑΣ ως Οργάνωση Παραγωγών όσο και για τη σύνταξη και υποβολή της μελέτης του 1ου επιχειρησιακού προγράμματος, όπως άλλωστε ήδη κάνουμε και για τους υπόλοιπους ΑΣ της περιοχής μας. Ευχαριστούμε θερμά τους Παραγωγούς, τη Διοίκηση αλλά και το Διοικητικό προσωπικό του ΑΣ, για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη σύνταξη του φακέλου.

Καλώς ορίζουμε τις εξής εταιρείες στη χρήση του καθώς και στις Υπηρεσίες της

𝟭. Κυριαζης Φρούτα ΑΕ (𝗖𝗼𝗿𝗲, 𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿, 𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗣𝗮𝗰𝗸, Εγκεκριμένος_Έμπορος)
𝟮. Μαρτζάκλης ΙΚΕ (𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿)
𝟯. Καλούδης Φρούτα ΙΚΕ (𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿)
𝟰. Α.Σ. 𝗔𝗲𝗹𝗶𝗮 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 (𝗖𝗼𝗿𝗲, 𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿)

σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη σας !!!
... See MoreSee Less

Καλώς ορίζουμε τις εξής εταιρείες στη χρήση του #𝗔𝗚𝗥𝗢_𝗔𝗗𝗩𝗔𝗡𝗖𝗘𝗗 καθώς και στις Υπηρεσίες της #𝗙𝗼𝗼𝗱𝗖𝗮𝗿𝗲_𝗔𝗴𝗿𝗼𝗗𝗮𝘁𝗮 𝟭. Κυριαζης Φρούτα ΑΕ (𝗖𝗼𝗿𝗲, 𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿, 𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗣𝗮𝗰𝗸, Εγκεκριμένος_Έμπορος)
𝟮. Μαρτζάκλης ΙΚΕ (𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿)
𝟯. Καλούδης Φρούτα ΙΚΕ (𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿)
𝟰. Α.Σ. 𝗔𝗲𝗹𝗶𝗮 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 (𝗖𝗼𝗿𝗲, 𝗙𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝗮𝗰𝗲𝗜𝗧, 𝗟𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿) σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη σας !!!

#AGRO_ADVANCED - Η μοναδική Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα για την υλοποίηση του GLOBALG.A.P Chain of Custody Standard (COC) στην Ελλάδα.

Ήδη το σύστημα GLOBALG.A.P COC, μετά και τις απαιτήσεις των πελατών τους, εφαρμόζεται στις εξής εταιρείες, με τις περισσότερες ήδη να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα AGRO_ADVANCED:

- Agrofrut - Pantazis Vasilis
- Labidino SA
- Kiriazis SA
- Kiriazis Fruits SA
- GEA Lefkaditi Melitiani
- Cultia IKE

Οι υπόλοιπες εταιρείες της περιοχής μας που δεν το εφαρμόζουν, διαθέτουν ήδη δική τους "εταιρική" πιστοποίηση GLOBALG.A.P. για παραγωγή αγροτικών προϊόντων, επομένως δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή του C.O.C για τα ίδια προϊόντα που διαθέτουν πιστοποίηση.

Το GLOBALG.A.P. Chain of Custody Standard (COC)
είναι το πρότυπο που εξασφαλίζει την ορθή διαχείριση των πιστοποιημένων κατά GLOBALG.A.P. προϊόντων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Πλέον όλοι οι Retailers και Wholesalers απαιτούν από τους εξαγωγείς, αν δεν είναι οι ίδιοι Certificate holders (πχ με κάποιο Option 1 ή Option 2 GLOBALG.A.P), να εφαρμόζουν το CoC.

Αφορά τη διαχείριση του προϊόντος εντός των μονάδων παραγωγής (συσκευαστήρια), τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιημένων προϊόντων κατά την παραλαβή καθώς και την ιχνηλασιμότητά τους, τόσο διεργασιακά όσο και κατά τη σήμανση μονάδων συσκευασίας και παραστατικών διακίνησης.

Το AGRO_ADVANCED αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη πλατφόρμα που διενεργεί τις εξής διεργασίας για την εταιρεία:

- Παρακολουθεί αυτόματα την εγκυρότητα των πιστοποιητικών GLOBALG.A.P των προμηθευτών κατά την παραλαβή τους, χάρη στο boomarking με τη βάση δεδομένων της ίδιας της GLOBALG.A.P. Η #FoodCare είναι η μοναδική Ελληνική Συμβουλευτική εταιρεία που αποτελεί Assosiate Member της GLOBALG.A.P, έχοντας το δικαίωμα για Boomarking (διασύνδεση) της δικής μας πλατφόρμας AGRO_ADVANCED με τους Servers των πιστοποιητικών.

- Διατηρεί την ιχνηλασιμότητα, μέσω Bridging με τα προγράμματα λογιστικής και εμπορικής διαχείρισης, σχηματίζοντας Loading Lists αλλά και εγγραφές παραστατικών διακίνησης.

- Αυτοματοποιεί το Labeling, κάνοντας τη σήμανση του προϊόντος, σε όλα τα στάδια παραγωγής καθώς και στο τελικό στάδιο της αποστολής, πανεύκολη, ενώ το Segregation μεταξύ GLOBALG.A.P και μη προϊόντων γίνεται χωρίς λάθη, χάρη στην οπτική σήμανση που παρέχει το σύστημα

- Διενεργεί οποιοδήποτε Mass Balance πιστοποιημένων και μη προϊόντων, είτε επί συγκεκριμένης παρτίδας, είτε επί προϊόντων ανά μονάδα χρόνου και πιστοποιητικού, είτε τους συνδυασμούς παραγωγού - προϊόντος - πιστοποιητικού, είτε πελάτη - προϊόντος- πιστοποιητικού παραγωγού. Και όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν ανά αγροτεμάχιο παραγωγής, αν στο συσκευαστήριο έχει εγκατασταθεί το Module #Core του λογισμικού.
... See MoreSee Less

#AGRO_ADVANCED - Η μοναδική Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα για την υλοποίηση του GLOBALG.A.P Chain of Custody Standard (COC) στην Ελλάδα. Ήδη το σύστημα GLOBALG.A.P COC, μετά και τις απαιτήσεις των πελατών τους, εφαρμόζεται στις εξής εταιρείες, με τις περισσότερες ήδη να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα AGRO_ADVANCED: - Agrofrut - Pantazis Vasilis
- Labidino SA
- Kiriazis SA
- Kiriazis Fruits SA
- GEA Lefkaditi Melitiani
- Cultia IKE Οι υπόλοιπες εταιρείες της περιοχής μας που δεν το εφαρμόζουν, διαθέτουν ήδη δική τους εταιρική πιστοποίηση GLOBALG.A.P. για παραγωγή αγροτικών προϊόντων, επομένως δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή του C.O.C για τα ίδια προϊόντα που διαθέτουν πιστοποίηση. Το GLOBALG.A.P. Chain of Custody Standard (COC)
είναι το πρότυπο που εξασφαλίζει την ορθή διαχείριση των πιστοποιημένων κατά GLOBALG.A.P. προϊόντων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Πλέον όλοι οι Retailers και Wholesalers απαιτούν από τους εξαγωγείς, αν δεν είναι οι ίδιοι Certificate holders (πχ με κάποιο Option 1 ή Option 2 GLOBALG.A.P), να εφαρμόζουν το CoC. Αφορά τη διαχείριση του προϊόντος εντός των μονάδων παραγωγής (συσκευαστήρια), τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιημένων προϊόντων κατά την παραλαβή καθώς και την ιχνηλασιμότητά τους, τόσο διεργασιακά όσο και κατά τη σήμανση μονάδων συσκευασίας και παραστατικών διακίνησης. Το AGRO_ADVANCED αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη πλατφόρμα που διενεργεί τις εξής διεργασίας για την εταιρεία: - Παρακολουθεί αυτόματα την εγκυρότητα των πιστοποιητικών GLOBALG.A.P των προμηθευτών κατά την παραλαβή τους, χάρη στο boomarking με τη βάση δεδομένων της ίδιας της GLOBALG.A.P. Η #FoodCare είναι η μοναδική Ελληνική Συμβουλευτική εταιρεία που αποτελεί Assosiate Member της GLOBALG.A.P, έχοντας το δικαίωμα για Boomarking (διασύνδεση) της δικής μας πλατφόρμας AGRO_ADVANCED με τους Servers των πιστοποιητικών. - Διατηρεί την ιχνηλασιμότητα, μέσω Bridging με τα προγράμματα λογιστικής και εμπορικής διαχείρισης, σχηματίζοντας Loading Lists αλλά και εγγραφές παραστατικών διακίνησης. - Αυτοματοποιεί το Labeling, κάνοντας τη σήμανση του προϊόντος, σε όλα τα στάδια παραγωγής καθώς και στο τελικό στάδιο της αποστολής, πανεύκολη, ενώ το Segregation μεταξύ GLOBALG.A.P και μη προϊόντων γίνεται χωρίς λάθη, χάρη στην οπτική σήμανση που παρέχει το σύστημα - Διενεργεί οποιοδήποτε Mass Balance πιστοποιημένων και μη προϊόντων, είτε επί συγκεκριμένης παρτίδας, είτε επί προϊόντων ανά μονάδα χρόνου και πιστοποιητικού, είτε τους συνδυασμούς παραγωγού - προϊόντος - πιστοποιητικού, είτε πελάτη - προϊόντος- πιστοποιητικού παραγωγού. Και όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν ανά αγροτεμάχιο παραγωγής, αν στο συσκευαστήριο έχει εγκατασταθεί το Module #Core του λογισμικού.

Με χαρά ανακοινώνουμε πως οι εταιρείες LABIDINO AE και ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ επιθεωρήθηκαν επιτυχώς σύμφωνα με το "Smeta" Pillar 2 του Προτύπου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης SEDEX, στα συσκευαστήρια της περιοχής μας, ενώ ακολουθεί με προγραμματισμένη επιθεώρηση και ο ΑΣ Νεάπολης-Αγρινίου σε Ακτινίδιο και Σπαράγγι.

Πλέον το SEDEX/SMETA τείνει να γίνει Standard απαίτηση των Retailers του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ αλλά πλέον και της Γερμανίας.

Οι επιθεωρήσεις διενεργήθηκαν επιτυχώς πριν από λίγες ημέρες, εκ των οποίων αυτή της ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ αποτελούσε "μη προειδοποιημένη", κατ' απαίτηση πελάτη.

Το Sedex είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αριθμώντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις-μέλη. Μέσω της πλατφόρμας Sedex Advance, αυτές οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται και μοιράζονται δεδομένα αναφορικά με την επίδοσή τους σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, εργασιακών πρακτικών, περιβάλλοντος και υγείας και ασφάλειας.

Η επιθεώρηση Smeta, έχει αναπτυχθεί από τα μέλη της πλατφόρμας SEDEX ενοποιώντας έτσι τα πρωτόκολλα επιθεώρησης με ψηφιακό τρόπο. Κατά Επιθεώρηση Smeta, διενεργείται έλεγχος στην επιχείρηση για τα εξής:

Συνθήκες εργασίας
Υγεία & Ασφάλεια
Ώρες εργασίας – Μισθοδοσία
Διακρίσεις
Περιβάλλον
Επιχειρηματική Ηθική

Ευχαριστούμε θερμά και τις 3 εταιρείες για την εμπιστοσύνη τους.

#AS_Neapolis - alfa-greekfruits.com/
#Labidino_SA - www.facebook.com/Labidino-SA-368351616672185
#Taktikos_SA - www.facebook.com/taktikos.gr
... See MoreSee Less

Με χαρά ανακοινώνουμε πως οι εταιρείες LABIDINO AE και ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ επιθεωρήθηκαν επιτυχώς σύμφωνα με το Smeta Pillar 2 του Προτύπου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης SEDEX, στα συσκευαστήρια της περιοχής μας, ενώ ακολουθεί με προγραμματισμένη επιθεώρηση και ο ΑΣ Νεάπολης-Αγρινίου σε Ακτινίδιο και Σπαράγγι. Πλέον το SEDEX/SMETA τείνει να γίνει Standard απαίτηση των Retailers του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ αλλά πλέον και της Γερμανίας. Οι επιθεωρήσεις διενεργήθηκαν επιτυχώς πριν από λίγες ημέρες, εκ των οποίων αυτή της ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ αποτελούσε μη προειδοποιημένη, κατ απαίτηση πελάτη. Το Sedex είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αριθμώντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις-μέλη. Μέσω της πλατφόρμας Sedex Advance, αυτές οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται και μοιράζονται δεδομένα αναφορικά με την επίδοσή τους σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, εργασιακών πρακτικών, περιβάλλοντος και υγείας και ασφάλειας. Η επιθεώρηση Smeta, έχει αναπτυχθεί από τα μέλη της πλατφόρμας SEDEX ενοποιώντας έτσι τα πρωτόκολλα επιθεώρησης με ψηφιακό τρόπο. Κατά Επιθεώρηση Smeta, διενεργείται έλεγχος στην επιχείρηση για τα εξής: Συνθήκες εργασίας
Υγεία & Ασφάλεια
Ώρες εργασίας – Μισθοδοσία
Διακρίσεις
Περιβάλλον
Επιχειρηματική Ηθική Ευχαριστούμε θερμά και τις 3 εταιρείες για την εμπιστοσύνη τους. #AS_Neapolis - https://alfa-greekfruits.com/
#Labidino_SA - https://www.facebook.com/Labidino-SA-368351616672185
#Taktikos_SA - https://www.facebook.com/taktikos.gr
10 months ago
FoodCare AgroData OE

7 Χρόνια συνεχούς δουλειάς με την Ομάδα της #FoodCare και της #Minerva_Unilever, ώστε να αξιολογήσουμε την περιβαλλοντική επίπτωση των προγραμμάτων φυτοπροστασίας στη Βιομηχανική Τομάτα και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την περιβαλλοντική θέση των παραγωγών τροποποιώντας ανάλογα το πρόγραμμα φυτοπροστασίας.

Έγινε χρήση των καταγραφών φυτοπροστασίας του Λογισμικού Agro Advanced, ενώ αναπτύχθηκε νέο Module υπό το Pest Updater υποσύστημα, ώστε να είναι εφικτή αυτή η -On the Fly - περιβαλλοντική αξιολόγηση του συνόλου των εφαρμογών, σε όλους τους παραγωγούς και σε όλα τα αγροτεμάχια, της 7ετίας.

Ο δείκτης που επιλέγει είναι ο "A METHOD TO MEASURE THE ENVIRONMENTAL IMPACT OF PESTICIDES (J. Kovach, C. Petzoldt, J. Degnil, and J. Tette) – IPM Program / Cornell University"

Από τη συνημμένη εικόνα, διαπιστώνουμε γιατί τελικά το Mancozeb αποσύρεται από την αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Γιατί αν και έχει χαμηλό Field Rate E.I.Q, στην εγκεκριμένη δόση υπό την λογική μιας μεμονωμένης εφαρμογής, εντούτοις οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές που επέτρεπε η ετικέτα οδηγούσαν σε συσσώρευση αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ψάρια, πουλιά, υπόγεια ύδατα κλπ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γεωτεχνικό Τμήμα της Minerva/Unilever και ιδιαίτερα τον Ευθυμιόπουλο Δημήτρη για την ευκαιρία που μας δόθηκε ώστε να αναπτύξουμε από κοινού τα σημαντικά αυτά ψηφιακά toolboxes που βοηθούν στην εύκολη επιλογή της φιλικότερης εφαρμογής φυτοπροστασίας !!!

Τώρα σειρά έχει άλλη μια σημαντική καλλιέργεια της περιοχής μας, αυτή της Φράουλας Θερμοκηπίου, όπου θα εντοπίσουμε τους αρνητικούς δείκτες του αποτυπώματος φυτοπροστασίας και θα προσπαθήσουμε μαζί με τους παραγωγούς και τους τοπικούς Γεωπόνους να τους βελτιώσουμε.
... See MoreSee Less

7 Χρόνια συνεχούς δουλειάς με την Ομάδα της #FoodCare και της #Minerva_Unilever, ώστε να αξιολογήσουμε την περιβαλλοντική επίπτωση των προγραμμάτων φυτοπροστασίας στη Βιομηχανική Τομάτα και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την περιβαλλοντική θέση των παραγωγών τροποποιώντας ανάλογα το πρόγραμμα φυτοπροστασίας. Έγινε χρήση των καταγραφών φυτοπροστασίας του Λογισμικού Agro Advanced, ενώ αναπτύχθηκε νέο Module υπό το Pest Updater υποσύστημα, ώστε να είναι εφικτή αυτή η -On the Fly - περιβαλλοντική αξιολόγηση του συνόλου των εφαρμογών, σε όλους τους παραγωγούς και σε όλα τα αγροτεμάχια, της 7ετίας. Ο δείκτης που επιλέγει είναι ο A METHOD TO MEASURE THE ENVIRONMENTAL IMPACT OF PESTICIDES (J. Kovach, C. Petzoldt, J. Degnil, and J. Tette) – IPM Program / Cornell University Από τη συνημμένη εικόνα, διαπιστώνουμε γιατί τελικά το Mancozeb αποσύρεται από την αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Γιατί αν και έχει χαμηλό Field Rate E.I.Q, στην εγκεκριμένη δόση υπό την λογική μιας μεμονωμένης εφαρμογής, εντούτοις οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές που επέτρεπε η ετικέτα οδηγούσαν σε συσσώρευση αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ψάρια, πουλιά, υπόγεια ύδατα κλπ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γεωτεχνικό Τμήμα της Minerva/Unilever και ιδιαίτερα τον Ευθυμιόπουλο Δημήτρη για την ευκαιρία που μας δόθηκε ώστε να αναπτύξουμε από κοινού τα σημαντικά αυτά ψηφιακά toolboxes που βοηθούν στην εύκολη επιλογή της φιλικότερης εφαρμογής φυτοπροστασίας !!! Τώρα σειρά έχει άλλη μια σημαντική καλλιέργεια της περιοχής μας, αυτή της Φράουλας Θερμοκηπίου, όπου θα εντοπίσουμε τους αρνητικούς δείκτες του αποτυπώματος φυτοπροστασίας και θα προσπαθήσουμε μαζί με τους παραγωγούς και τους τοπικούς Γεωπόνους να τους βελτιώσουμε.
11 months ago
FoodCare AgroData OE

Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μόλις ολοκληρώσαμε τον εδαφολογικό χάρτη για το εργοστάσιο και τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας της #Minerva (πρώην #Unilever) - Γαστούνης.

Ο χάρτης έχει την δυνατότητα να προβάλει διαφορετικά layers δεδομένων και αποτελεί εντελώς πρωτοποριακό έργο για την περιοχή μας. Προβάλει επεξεργασμένα δεδομένα, έτοιμα προς χρήση από τους Γεωπόνους του εργοστασίου, δίδοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τόσο το πρόγραμμα θρέψης, όσο και να κατευθύνουν τη στρατηγική άρδευσης, ανάλογα με τα properties του κάθε εδάφους.

Ταυτόχρονα είναι περιβαλλοντικός, περιλαμβάνει όλες τις ευαίσθητες περιοχές (ΖΕΝ - Νιτρορύπανσης - Natura κλπ), ενσωματώνοντας τους περιορισμούς που αφορούν τις λιπαντικές μονάδες και ιδιαίτερα του Αζώτου, ώστε να είναι εφικτό και βιώσιμο το πρόγραμμα θρέψης, εντός των περιορισμών που αφορούν το περιβάλλον και την "υγεία" των υπογείων υδάτων.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γεωπόνο της Minerva, κο Dimitris Efthymiopoulos για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του έργου καθώς και τη δική μας Γεωπόνο, κα Κουτελίδα Κατερίνα για τον συντονισμό και την οργάνωση του εργαστηρίου και των εκτεταμένων δειγματοληψιών εδάφους, σε περισσότερα από 210 διαφορετικά σημεία σε Αχαΐα και Ηλεία.
... See MoreSee Less

11 months ago
FoodCare AgroData OE

Sushi / Sashimi. Η ανεπαρκής προετοιμασία από μη εκπαιδευμένο προσωπικό, μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες …

Η σύγχρονη διατροφική μόδα για την κατανάλωση Sushi/Shasimi, έχει στρέψει τους σεφ να προσθέτουν διαρκώς νέα πιάτα ακόμα και σε εστιατόρια που δεν εξειδικεύονται στο είδος αυτό. Και το ερώτημα είναι το εξής: Ακολουθούν οι υπεύθυνοι παρασκευής των εστιατορίων μας τη νομοθεσία για την ψυχρή επεξεργασία των ψαριών που θα καναλωθούν ως φαγητά Sushi/Shasimi, πριν το σερβίρισμα;

Πόσο ασφαλή είναι τα φαγητά Sushi και Sashimi, όταν υπάρχει το παράσιτο (σκουλήκι) Anisakis simplex ?

Η αλήθεια είναι πως οποιοδήποτε τρόφιμο καταναλώνεται ωμό ή μη επαρκώς θερμικά επεξεργασμένο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας αν δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, από την προμήθεια των πρώτων υλών καθώς και τη διαδικασία παρασκευής του από εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τι είναι όμως το Anisakis simplex; Είναι ένα νηματοειδές παράσιτο, ένα μικρό σκουλήκι, που ζει στον εντερικό σωλήνα και – ορισμένες φορές – και στους μύες των ψαριών καθώς και στα κεφαλόποδα, όπως πχ στο Καλαμάρι και στο Χταπόδι. Αντίθετα δεν μπορεί να υπάρξει στα οστρακοειδή καθώς και στα ψάρια του γλυκού νερού.

Αυτό το μικρό σκουλήκι, μπορεί να μεταναστεύσει στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου και να προκαλέσει πόνο, κράμπες, πρήξιμο, αλλεργική αντίδραση όπως κνίδωση και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνο αναφυλακτικό σοκ. Και το χειρότερο: Μπορεί να μην είναι καν ορατό από τους σεφ (Πηγή 1) ώστε να αποκλείσουν το ψάρι αυτό, με αποτέλεσμα, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου, να ενέχει κίνδυνος να βρεθεί στο πιάτο μας, με ένα από τα φαγητά Sushi / Sashimi.

Σημειωτέων πως το ξινό ριζάκι που σερβίρεται μαζί με το Sushi ή ακόμα και τα ισχυρότατα οξέα του στομάχου, δεν δυσκολεύουν καθόλου το Anisakis.

Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (EC) 853/2004, (EC) 854/2004 and και (EC) 2074/2005 καθορίζουν τις υποχρεώσεις των εστιατορίων για τον έλεγχο του παρασίτου. Δυστυχώς οι παραπάνω Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί δεν είναι επαρκείς για τον εντοπισμό του Anisakis και η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί να αναθεωρηθούν (Πηγή 1).

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΙΟΡΙΩΝ είναι να ΠΑΓΩΝΟΥΝ το ψάρι, πριν ή μετά την προετοιμασία του, στους -20οC κι ΕΦΟΣΟΝ το ψάρι βρεθεί σε όλα τα μέρη του σώματός του στη θερμοκρασία αυτή, να μείνει σταθερά στους -20 oC για 24 ώρες. Σημειωτέων πως οι 24 ώρες υπολογίζονται αφού ολόκληρο το ψάρι έχει βρεθεί στους -20 και δεν λογίζεται ο χρόνος που θα χρειαστεί για να παγώσει, όπου, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του ψαριού, ίσως χρειαστούν ακόμα και 7 ώρες ώστε να επιτευχθεί αυτή η θερμοκρασία (Πηγή 2).

Το Anisakis μπορεί να επιβιώσει στους -22 οC για 5 ώρες (Πηγή 2). Οπότε το πρωτόκολλο πρέπει να εφαρμοστεί σωστά χωρίς εκπτώσεις. Γι αυτό τα εξειδικευμένα εστιατόρια Sushi/Sashimi κάνουν χρήση συσκευών όπως Blast Freezer για την κατάψυξη του ψαριού σε πολύ σύντομο χρόνο (Πηγή 2).

Πλέον, ένα από τα ασφαλέστερα πρωτόκολα είναι η Ψύξη στους -35οC έως ότου το ψάρι γίνει εντελώς στερεό και στη συνέχεια η ψύξη για 24 ώρες στους -20oC (Πηγή 5)

Νέες μελέτες θεωρούν πως το παραπάνω πρωτόκολλο (τόσο του FDA όσο και του EFSA – Ευρωπαϊκών Οδηγιών) είναι ανεπαρκές (Πηγή 3) γιατί ακόμα και στους -20οC για 24 ώρες, έχουν παρατηρηθεί εργαστηριακά απότομες κινήσεις του παρασίτου που υποδεικνύουν πως ακόμα υπάρχουν ζούσες λάβρες. Οπότε προτείνουν το ψάρι να βρεθεί στους -20οC για μεγαλύτερο διάστημα των 24h. Αντίθετα, σε ένα συμβατικό ψυγείο, πολλές βιβλιογραφικές αναφορές προτείνουν τους -20οC για τουλάχιστον 5 ημέρες.

Η διαδικασία αυτή ΔΕ ΜΕΙΩΝΕΙ την ποιότητα του τελικού πιάτου, όπως αναφέρουν εξειδικευμένοι Ιάπωνες ερευνητές (Πηγή 4).

Οπότε, όσο καλό κι αν θεωρείτε το εστιατόριο στο οποίο θα βρεθείτε, μιλήστε πρώτα με το προσωπικό, για να βεβαιωθείτε αν έχουν ακολουθήσει τα οριζόμενα από τη νομοθεσία για την προετοιμασία αυτού του πιάτου. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ρίσκων του EFSA, τα ψάρια εκτροφείου έχουν μικρότερο κίνδυνο για την ύπαρξη του Anisakis.

Και σε καμία περίπτωση μην προετοιμάζετε αυτά τα φαγητά στο σπίτι, μόνοι σας, αν δεν έχετε λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση.

(1) Human health, legislative and socioeconomic issues caused by the fish-borne zoonotic parasite Anisakis: Challenges in risk assessment, Miguel Bao* (Corresponding Author), Graham J. Pierce, Norval J.C. Strachan, Santiago Pascual, Miguel González-Muñoz, Arne Levsen

(2) Anisakids Survival after Microwaving, Freezing and Salting Fish from Argentina Ana L. Lanfranchi,
and Norma H. Sardella

(3) How effective is freezing at killing Anisakis simplex, Pseudoterranova krabbei, and P. decipiens larvae? An experimental evaluation of time-temperature conditions, Magdalena Podolska 1, Bogusław Pawlikowski 2, Katarzyna Nadolna-Ałtyn 2, Joanna Pawlak 2, Katarzyna Komar-Szymczak 2, Beata Szostakowska 3 4

(4) Is the Quality of Sushi Ruined by Freezing Raw Fish and Squid? A Randomized Double-Blind Trial With Sensory Evaluation Using Discrimination Testing, Kentaro Iwata,1 Takahiko Fukuchi,1 and Kenichi Yoshimura2

(5) Fish and Fishery Products Hazards and Controls Guidance, Fourth Edition – March 2020, University of Florida
... See MoreSee Less

Sushi / Sashimi. Η ανεπαρκής προετοιμασία από μη εκπαιδευμένο προσωπικό, μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες … Η σύγχρονη διατροφική μόδα για την κατανάλωση Sushi/Shasimi, έχει στρέψει τους σεφ να προσθέτουν διαρκώς νέα πιάτα ακόμα και σε εστιατόρια που δεν εξειδικεύονται στο είδος αυτό. Και το ερώτημα είναι το εξής: Ακολουθούν οι υπεύθυνοι παρασκευής των εστιατορίων μας τη νομοθεσία για την ψυχρή επεξεργασία των ψαριών που θα καναλωθούν ως φαγητά Sushi/Shasimi, πριν το σερβίρισμα; Πόσο ασφαλή είναι τα φαγητά Sushi και Sashimi, όταν υπάρχει το παράσιτο (σκουλήκι) Anisakis simplex ? Η αλήθεια είναι πως οποιοδήποτε τρόφιμο καταναλώνεται ωμό ή μη επαρκώς θερμικά επεξεργασμένο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας αν δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, από την προμήθεια των πρώτων υλών καθώς και τη διαδικασία παρασκευής του από εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο προσωπικό. Τι είναι όμως το Anisakis simplex; Είναι ένα νηματοειδές παράσιτο, ένα μικρό σκουλήκι, που ζει στον εντερικό σωλήνα και – ορισμένες φορές – και στους μύες των ψαριών καθώς και στα κεφαλόποδα, όπως πχ στο Καλαμάρι και στο Χταπόδι. Αντίθετα δεν μπορεί να υπάρξει στα οστρακοειδή καθώς και στα ψάρια του γλυκού νερού. Αυτό το μικρό σκουλήκι, μπορεί να μεταναστεύσει στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου και να προκαλέσει πόνο, κράμπες, πρήξιμο, αλλεργική αντίδραση όπως κνίδωση και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνο αναφυλακτικό σοκ. Και το χειρότερο: Μπορεί να μην είναι καν ορατό από τους σεφ (Πηγή 1) ώστε να αποκλείσουν το ψάρι αυτό, με αποτέλεσμα, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου, να ενέχει κίνδυνος να βρεθεί στο πιάτο μας, με ένα από τα φαγητά Sushi / Sashimi. Σημειωτέων πως το ξινό ριζάκι που σερβίρεται μαζί με το Sushi ή ακόμα και τα ισχυρότατα οξέα του στομάχου, δεν δυσκολεύουν καθόλου το Anisakis. Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (EC) 853/2004, (EC) 854/2004 and και (EC) 2074/2005 καθορίζουν τις υποχρεώσεις των εστιατορίων για τον έλεγχο του παρασίτου. Δυστυχώς οι παραπάνω Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί δεν είναι επαρκείς για τον εντοπισμό του Anisakis και η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί να αναθεωρηθούν (Πηγή 1). ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΙΟΡΙΩΝ είναι να ΠΑΓΩΝΟΥΝ το ψάρι, πριν ή μετά την προετοιμασία του, στους -20οC κι ΕΦΟΣΟΝ το ψάρι βρεθεί σε όλα τα μέρη του σώματός του στη θερμοκρασία αυτή, να μείνει σταθερά στους -20 oC για 24 ώρες. Σημειωτέων πως οι 24 ώρες υπολογίζονται αφού ολόκληρο το ψάρι έχει βρεθεί στους -20 και δεν λογίζεται ο χρόνος που θα χρειαστεί για να παγώσει, όπου, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του ψαριού, ίσως χρειαστούν ακόμα και 7 ώρες ώστε να επιτευχθεί αυτή η θερμοκρασία (Πηγή 2). Το Anisakis μπορεί να επιβιώσει στους -22 οC για 5 ώρες (Πηγή 2). Οπότε το πρωτόκολλο πρέπει να εφαρμοστεί σωστά χωρίς εκπτώσεις. Γι αυτό τα εξειδικευμένα εστιατόρια Sushi/Sashimi κάνουν χρήση συσκευών όπως Blast Freezer για την κατάψυξη του ψαριού σε πολύ σύντομο χρόνο (Πηγή 2). Πλέον, ένα από τα ασφαλέστερα πρωτόκολα είναι η Ψύξη στους -35οC έως ότου το ψάρι γίνει εντελώς στερεό και στη συνέχεια η ψύξη για 24 ώρες στους -20oC (Πηγή 5) Νέες μελέτες θεωρούν πως το παραπάνω πρωτόκολλο (τόσο του FDA όσο και του EFSA – Ευρωπαϊκών Οδηγιών) είναι ανεπαρκές (Πηγή 3) γιατί ακόμα και στους -20οC για 24 ώρες, έχουν παρατηρηθεί εργαστηριακά απότομες κινήσεις του παρασίτου που υποδεικνύουν πως ακόμα υπάρχουν ζούσες λάβρες. Οπότε προτείνουν το ψάρι να βρεθεί στους -20οC για μεγαλύτερο διάστημα των 24h. Αντίθετα, σε ένα συμβατικό ψυγείο, πολλές βιβλιογραφικές αναφορές προτείνουν τους -20οC για τουλάχιστον 5 ημέρες. Η διαδικασία αυτή ΔΕ ΜΕΙΩΝΕΙ την ποιότητα του τελικού πιάτου, όπως αναφέρουν εξειδικευμένοι Ιάπωνες ερευνητές (Πηγή 4). Οπότε, όσο καλό κι αν θεωρείτε το εστιατόριο στο οποίο θα βρεθείτε, μιλήστε πρώτα με το προσωπικό, για να βεβαιωθείτε αν έχουν ακολουθήσει τα οριζόμενα από τη νομοθεσία για την προετοιμασία αυτού του πιάτου. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ρίσκων του EFSA, τα ψάρια εκτροφείου έχουν μικρότερο κίνδυνο για την ύπαρξη του Anisakis. Και σε καμία περίπτωση μην προετοιμάζετε αυτά τα φαγητά στο σπίτι, μόνοι σας, αν δεν έχετε λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση. (1) Human health, legislative and socioeconomic issues caused by the fish-borne zoonotic parasite Anisakis: Challenges in risk assessment, Miguel Bao* (Corresponding Author), Graham J. Pierce, Norval J.C. Strachan, Santiago Pascual, Miguel González-Muñoz, Arne Levsen (2) Anisakids Survival after Microwaving, Freezing and Salting Fish from Argentina Ana L. Lanfranchi,
 and Norma H. Sardella (3) How effective is freezing at killing Anisakis simplex, Pseudoterranova krabbei, and P. decipiens larvae? An experimental evaluation of time-temperature conditions, Magdalena Podolska 1, Bogusław Pawlikowski 2, Katarzyna Nadolna-Ałtyn 2, Joanna Pawlak 2, Katarzyna Komar-Szymczak 2, Beata Szostakowska 3 4 (4) Is the Quality of Sushi Ruined by Freezing Raw Fish and Squid? A Randomized Double-Blind Trial With Sensory Evaluation Using Discrimination Testing, Kentaro Iwata,1 Takahiko Fukuchi,1 and Kenichi Yoshimura2 (5) Fish and Fishery Products Hazards and Controls Guidance, Fourth Edition – March 2020, University of Florida

Comment on Facebook

Είδα αυτό το παράσιτο πρώτη φορά στην ζωή μου σε ένα μεγάλο ψάρι δεν θυμάμαι πότε.κλωστουλες κουλουριασμένες καρφωμένες στο κρέας του ψαριού...έπαθα σοκ τότε και δεν ξαναπήραν ξένα και μεγάλα ψάρια...

Εγώ έχω δει το σκουλήκι αυτό σε Γριβάδι Σπουργίτη σκαντζόχοιρο Περιστέρι συκώτι αρνιού και σε κάποια αλλά. Ότι περπατάει Τρώγεται ότι κινείται συζητιέται ότι έχει γυρίσει ανάποδα το μελετάμε. Θέλει μεγάλη προσοχή το κυνήγι.

Τα ψάρια εκτροφείου,γιατί έχουν λιγότερη πιθανότητα να έχουν παράσιτα;? Γιατί προσθέτουν στο περιβάλλον τους φορμόλη!Άλλους και μεγαλύτερος κινδύνους από εκεί

Τάσο καλή Ακαδημαϊκή χρονιά

Πως καθαρίζετε ένας σολομός φρέσκος για κατανάλωση?

Βασίλειος Καλτσίδης

Το σουσι είναι ωμοφαγια κρέατος και πρέπει να απορριφθεί ασυζητητί. Παλιό βαρβαρικο έθιμο που έγινε κι εδώ μόδα.

Στην Ελλάδα και μιλάμε για sushi...ει μαστε με τα καλά μας..? Έχουν φάει οι Ιάπωνες ελληνικό ψάρι..Από το Αιγαίο...? Που πάμε ωρέ καραβαγγρλη

Αυτοκτονία

View more comments

Video μέσα στη Φωτιά !!!!
Αυτό είναι ένα Video από Διεθνές πείραμα μοντελοποίησης των δασικών πυρκαγιών.

ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ, ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΙΩΞΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΑΣ !!!

Στο πείραμα έχουμε μέτριους ανέμους, η θερμοκρασία στο γράφημα (είναι διακριτό μαύρο γράφημα) φτάνει σχεδόν τους 900 βαθμούς, ενώ μόλις σε 1,5 λεπτό έχει περάσει κι έχει φύγει από το σημείο καταγραφής !!! Και δεν μιλάμε για το δικό μας πεύκο, το Pinus halepensis και μάλιστα σε θυελλώδεις ανέμους. Το δικό μας έχει χαρακτηριστικά βενζίνης εξαιτίας της ρητίνης!!!

Φωτιά σε πευκοδάσος με θυελλώδεις ανέμους είναι επικίνδυνη για τη ζωή σας !!!

Στο μάτι, είχαμε ανέμους 89 km/h κάνοντας τη φωτιά να έχει ταχύτητα διασποράς 4-5 km/h, προς τη φορά του ανέμου (πηγή: firelinks.eu/.../Xanthopoulos-Mitsopoulos-The...), . Σκεφτείτε πόσο γρήγορα είναι. Σαν ένα γρήγορο βάδισμα !!! Σημειωτέων πως η θερμοκρασία ανάφλεξης είναι μόλις 220-350 βαθμοί κελσίου (πηγή: dspace.lib.ntua.gr/.../giannadakisg_oxygen.pdf...) οπότε δεν χρειάζεται η φωτιά να "ακουμπήσει" ένα άλλο πεύκο για να φουντώσει. Αρπάζει από απόσταση και μετά αυτό συνεχίσει τη δική του καταστροφική μετάδοση σε κάποιο άλλο, κάνοντας μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση !!!

Μάτι: Ένας τόπος, πολλά σπίτια, μέσα στο Πευκοδάσος, με μικρούς μποτιλιαρισμένους δρόμους, χωρίς ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ, χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο, καμία ανάλυση ρίσκων ... τίποτα. Η φλόγα πύρωνε τους ανθρώπους ακόμα και μέσα στη Θάλασσα !!! Αυτό κάνει - υπό συνθήκες - το πεύκο !!!

Θυελλώδεις άνεμοι+ Πεύκο = Σβήνει όταν καεί. Όταν τα κάψει όλα ή αν αλλάξει ο αέρας προς τη μεριά του καμένου. Ακόμα και τα εναέρια μέσα με τεράστιες ποσότητες νερού και χημικά, δίνουν σκληρή μάχη για να ελέγξουν αυτές τις πυρκαγιές.

Και υπάρχουν πολλά "Μάτια" στη χώρα μας που περιμένουν να κάψουν κόσμο.

Το όμορφο σπίτι σας, μέσα στο πευκοδάσος, ενδέχεται να γίνει φούρνος του Auschwitz. Λάβετε μέτρα !!!

Μαζί με τους τοπικούς σας Δημοτικούς Συμβούλους και τους τοπικούς φορείς. Η δική σας προσπάθεια θα τους ενεργοποιήσει. Η προστασία του σπιτιού σας και της οικογενείας σας είναι ΚΑΙ δική σας υπόθεση. Εργαστείτε, προετοιμαστείτε πριν το κακό.
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Τα Ακούσατε αλλά τα ακούτε κάθε μέρα ολα .... ΕΓΕΡΘΕΙΤΗ .... Με τις συγκεντρώσεις δεν λέει .....Εμείς αποφασίζουμε ........ εγώ είμαι παρούσα ..... Από ποιους εξαρτάτε δεν το γνωρίζω ....... ΕΓΡΗΓΟΡΙΤΕ ....Πριν να είναι πολύ Αργά ........ ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ !!!

Ilis - Παρασκευόπουλος Α.Ε.
Για να αναπτυχθείς πρέπει πρώτα να ταπεινωθείς στους στόχους σου !!!

Μόλις το 2020 αναλάβαμε τη Συμβουλευτική Υποστήριξη στην εταιρεία Παρασκευόπουλος ΑΕ, σε ζητήματα που αφορούσαν την πιστοποίηση IFS/BRC Food και τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών παραγωγής.

Όταν γνωριστήκαμε με τον Αντώνη, τη Ράνια, τη Δώρα καθώς και όλους τους οικογενειακούς μετόχους και συνεργάτες, η εταιρεία ήταν ήδη καταξιωμένη στον χώρο της, με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων, κυρίως Πίκλας/Τουρσί, όπου παραδοσιακά παράγει και ταυτόχρονα, την περίοδο εκείνη διατηρούσε σημαντικό μερίδιο εξαγωγών στο Trading προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, με μεγάλη άνεση, πως επρόκειτο για μια εταιρεία που προχωρά δυνατά. Κι εύκολα ένας επιχειρηματίας που διατηρεί αντίστοιχη επιχείρηση, θα επαναπαυόταν στην επιτυχημένη πορεία δεκάδων ετών που ήδη έχει κατακτήσει.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φανταζόμασταν. Μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, κόντρα στο αποεπενδυτικό κλίμα που μας έχει βυθίσει η πανδημία, η εταιρεία επένδυσε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε πάγιο κι εξοπλισμό, όχι απλά για να βελτιώσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αλλά για να μπορέσει να αναπτύξει νέα προϊόντα.

Κυριολεκτικά το εργοστάσιο "γύρισε τούμπα", εκσυγχρονίστηκε, αναπτύχθηκαν νέοι χώροι παραγωγής και βελτιώθηκαν υπάρχοντες, επεκτείνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ιδίας πλέον παραγωγής προϊόντων ελιάς, είτε χαμηλής άλμης, είτε μηδενικής άλμης, πάστας ελιάς, εκπυρηνωμένης, παστεριωμένης χαμηλών σχημάτων παστερίωσης κλπ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει on line παστεριωτή, εξειδικευμένο εξοπλισμό διαχείρισης των γυάλινων συσκευασιών, X-Ray, μηχανές συσκευασίας και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα θεμελιώσαμε με την εταιρεία ένα νέο σύστημα παρακολούθησης του αρκετά μεγάλου πλέον Scope παραγωγής της, με επανασχεδιασμό όλων των διεργασιών λειτουργίας, του συστήματος ιχνηλασιμότητας καθώς και των αναλύσεων επικινδυνότητας ενώ διενεργήθηκε in-deep ανάλυση κινδύνων και τροποποίηση της παραγωγής για να προετοιμαστούμε για τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν τα Fermented προϊόντα.

Γιατί έγιναν όμως όλα αυτά ? Γιατί η οικογένεια Παρασκευόπουλου καθημερινά ταπεινώνεται μπροστά στην παραγωγική της ιστορία, στο προσωπικό της και στην προσπάθεια που κάνει για να παράξει τα προϊόντα αυτά και να φέρει έσοδα από σημαντικές εξαγωγές. Όλοι οι οικογενειακοί μέτοχοι σκύβουν το κεφάλι κάθε μέρα, μέσα στην παραγωγή, δίπλα στο προσωπικό, κοντά στο προϊόν, για να τα καταφέρουν.

Πρόκειται για τις ελάχιστες περιπτώσεις που η δεύτερη γενεά, γίνεται καλύτερη από την πρώτη.

Συγχαρητήρια στην οικογένεια, συγχαρητήρια στο επιστημονικό προσωπικό και σε όλους όσους εργάζονται καθημερινά σε αυτή την προσπάθεια.

Για την #FoodCare η εταιρεία σας αποτελεί Case Study, όχι μόνο για την εμπορική - προϊοντική επιτυχία σας, αλλά και για το πως με την προσπάθεια, με την ταπείνωση στο στόχο και με αγάπη, ως δεύτερη γενεά κάνατε την εταιρεία μεγαλύτερη.

Μακάρι όσοι λαμβάνουν αντίστοιχη ευλογία από τους γονείς τους, να ταπεινωθούν κι αυτοί μπροστά σε κάποιον στόχο.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη ....
... See MoreSee Less

Ilis - Παρασκευόπουλος Α.Ε.
Για να αναπτυχθείς πρέπει πρώτα να ταπεινωθείς στους στόχους σου !!! Μόλις το 2020 αναλάβαμε τη Συμβουλευτική Υποστήριξη στην εταιρεία Παρασκευόπουλος ΑΕ, σε ζητήματα που αφορούσαν την πιστοποίηση IFS/BRC Food και τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών παραγωγής. Όταν γνωριστήκαμε με τον Αντώνη, τη Ράνια, τη Δώρα καθώς και όλους τους οικογενειακούς μετόχους και συνεργάτες, η εταιρεία ήταν ήδη καταξιωμένη στον χώρο της, με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων, κυρίως Πίκλας/Τουρσί, όπου παραδοσιακά παράγει και ταυτόχρονα, την περίοδο εκείνη διατηρούσε σημαντικό μερίδιο εξαγωγών στο Trading προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς. Θα μπορούσε να πει κάποιος, με μεγάλη άνεση, πως επρόκειτο για μια εταιρεία που προχωρά δυνατά. Κι εύκολα ένας επιχειρηματίας που διατηρεί αντίστοιχη επιχείρηση, θα επαναπαυόταν στην επιτυχημένη πορεία δεκάδων ετών που ήδη έχει κατακτήσει. Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φανταζόμασταν. Μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, κόντρα στο αποεπενδυτικό κλίμα που μας έχει βυθίσει η πανδημία, η εταιρεία επένδυσε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε πάγιο κι εξοπλισμό, όχι απλά για να βελτιώσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αλλά για να μπορέσει να αναπτύξει νέα προϊόντα. Κυριολεκτικά το εργοστάσιο γύρισε τούμπα, εκσυγχρονίστηκε, αναπτύχθηκαν νέοι χώροι παραγωγής και βελτιώθηκαν υπάρχοντες, επεκτείνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ιδίας πλέον παραγωγής προϊόντων ελιάς, είτε χαμηλής άλμης, είτε μηδενικής άλμης, πάστας ελιάς, εκπυρηνωμένης, παστεριωμένης χαμηλών σχημάτων παστερίωσης κλπ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει on line παστεριωτή, εξειδικευμένο εξοπλισμό διαχείρισης των γυάλινων συσκευασιών, X-Ray, μηχανές συσκευασίας και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα θεμελιώσαμε με την εταιρεία ένα νέο σύστημα παρακολούθησης του αρκετά μεγάλου πλέον Scope παραγωγής της, με επανασχεδιασμό όλων των διεργασιών λειτουργίας, του συστήματος ιχνηλασιμότητας καθώς και των αναλύσεων επικινδυνότητας ενώ διενεργήθηκε in-deep ανάλυση κινδύνων και τροποποίηση της παραγωγής για να προετοιμαστούμε για τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν τα Fermented προϊόντα. Γιατί έγιναν όμως όλα αυτά ? Γιατί η οικογένεια Παρασκευόπουλου καθημερινά ταπεινώνεται μπροστά στην παραγωγική της ιστορία, στο προσωπικό της και στην προσπάθεια που κάνει για να παράξει τα προϊόντα αυτά και να φέρει έσοδα από σημαντικές εξαγωγές. Όλοι οι οικογενειακοί μέτοχοι σκύβουν το κεφάλι κάθε μέρα, μέσα στην παραγωγή, δίπλα στο προσωπικό, κοντά στο προϊόν, για να τα καταφέρουν. Πρόκειται για τις ελάχιστες περιπτώσεις που η δεύτερη γενεά, γίνεται καλύτερη από την πρώτη. Συγχαρητήρια στην οικογένεια, συγχαρητήρια στο επιστημονικό προσωπικό και σε όλους όσους εργάζονται καθημερινά σε αυτή την προσπάθεια. Για την #FoodCare η εταιρεία σας αποτελεί Case Study, όχι μόνο για την εμπορική - προϊοντική επιτυχία σας, αλλά και για το πως με την προσπάθεια, με την ταπείνωση στο στόχο και με αγάπη, ως δεύτερη γενεά κάνατε την εταιρεία μεγαλύτερη. Μακάρι όσοι λαμβάνουν αντίστοιχη ευλογία από τους γονείς τους, να ταπεινωθούν κι αυτοί μπροστά σε κάποιον στόχο. Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη ....

Comment on Facebook

Μονο συγχαρητήρια αξίζουν στην οικογένεια Παρασκευόπουλου όχι μόνο γιατί επενδύει και αναπτύσσεται μέσα στην κρίση αλλά γιατί ενσωματώνει την καινοτομία και ανθρωπιά στο επιχειρείν ......Τιμή και ελπίδα στη περιοχή μας..

Παιδιά κάνετε τέλεια δουλεια! Μπράβο σας! Πολλά Συγχαρητήρια! 🤗👍

Σέλινο / Σελινόριζα / Σελέρυ.

Γνωρίζετε πως τα προϊόντα αυτά συγκαταλέγονται στην επίσημη λίστα της ΕΕ με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν ευαισθησία?

Με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 382/2021 (που τροποποιεί τον 852/2004), θα πρεπε να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από το χωράφι:

Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση μίας από τις ουσίες ή ενός από τα προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, που αναφέρονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, δεν χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση τροφίμων που δεν περιέχουν την εν λόγω ουσία ή προϊόν, εκτός εάν ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες έχουν καθαριστεί και ελεγχθεί τουλάχιστον για την απουσία ορατών υπολειμμάτων της εν λόγω ουσίας ή προϊόντος.

Οπότε θα πρέπει να καθαρίζουμε καλά τις επαναχρησιμοποιούμενες κλούβες συγκομιδής, ειδικά αν πρόκειται να τοποθετήσουμε άλλο νωπό αγροτικό προϊόν, αποφεύγοντας έτσι τις επιμολύνσεις.
... See MoreSee Less

Σέλινο / Σελινόριζα / Σελέρυ. Γνωρίζετε πως τα προϊόντα αυτά συγκαταλέγονται στην επίσημη λίστα της ΕΕ με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν ευαισθησία? Με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 382/2021 (που τροποποιεί τον 852/2004), θα πρεπε να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από το χωράφι: Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση μίας από τις ουσίες ή ενός από τα προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, που αναφέρονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, δεν χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση τροφίμων που δεν περιέχουν την εν λόγω ουσία ή προϊόν, εκτός εάν ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες έχουν καθαριστεί και ελεγχθεί τουλάχιστον για την απουσία ορατών υπολειμμάτων της εν λόγω ουσίας ή προϊόντος. Οπότε θα πρέπει να καθαρίζουμε καλά τις επαναχρησιμοποιούμενες κλούβες συγκομιδής, ειδικά αν πρόκειται να τοποθετήσουμε άλλο νωπό αγροτικό προϊόν, αποφεύγοντας έτσι τις επιμολύνσεις.