Newsletter

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Ευχάριστα νέα ...

Σήμερα λάβαμε και επίσημα την άδεια από την OpenAI, ώστε μέσα από το API που έχουν παράσχει στην εταιρεία μας, να χρησιμοποιούμε πλέον τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης GPT 4.

Μέχρι σήμερα είχαμε διασυνδέσει το #Agro_Advanced με το GPT 3.5 turbo. Από σήμερα το διασυνδέσαμε με το GPT-4, το οποίο έχει απίστευτα περισσότερες δυνατότητες συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση.

Μια από τις ιδέες ήταν να εκμεταλλευτούμε τις εκτεταμένες δυνατότητες συνδυαστικής πληροφορίας που μπορεί να διαχειριστεί το GPT 4 ώστε να του παράσχουμε δεδομένα από εξειδικευμένη φόρμα Complaint Manager. Έτσι, τοποθετώντας το Email ενός παραπόνου πελάτη και παράσχοντάς του το κατάλληλο Dataset απευθείας από το Agro Advanced (πχ ψεκασμούς από το Module Core - στοιχεία ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών από το Module Factory), μπορεί να βοηθά τον επιχειρηματία-εξαγωγέα για τα πιθανά Preventive και Corrective actions που μπορεί να λάβει, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την πηγή του προβλήματος μιας ενδεχόμενης αστοχίας προϊόντος.

Σήμερα αναπτύσσουμε το λεγόμενο "Fine Tuning" δικού μας αποκλειστικά μοντέλου επεξεργασίας δεδομένων μέσα στο ChatGPT, ώστε να παράσχουμε πληροφορίες χωρίς να δαπανούμε πολλά Tokens κατά τη χρήση του, μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος της κάθε κλήσης API.

Με την πρώτη αποδέσμευση της δυνατότητας Input με τη χρήση εικόνας, τότε θα στέλνουμε εικόνες στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας σχηματίζει τα αντίστοιχα Datasets από αυτά, κάνοντας την ψηφιοποίηση δεδομένων εύκολη υπόθεση.

Photo Detail για τους "ψαγμένους": Στην εικόνα ένας δικός μας κώδικας σε Python, που χωρίζει τα μεγάλα ερωτήματα προς το ChatGPT σε Chunks, ώστε να μειώσει τον χρόνο αποστολής και επεξεργασίας. Ταυτόχρονα κάνει Multi-Threading ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.
... See MoreSee Less

Ευχάριστα νέα ... Σήμερα λάβαμε και επίσημα την άδεια από την OpenAI, ώστε μέσα από το API που έχουν παράσχει στην εταιρεία μας, να χρησιμοποιούμε πλέον τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης GPT 4. Μέχρι σήμερα είχαμε διασυνδέσει το #Agro_Advanced με το GPT 3.5 turbo. Από σήμερα το διασυνδέσαμε με το GPT-4, το οποίο έχει απίστευτα περισσότερες δυνατότητες συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση. Μια από τις ιδέες ήταν να εκμεταλλευτούμε τις εκτεταμένες δυνατότητες συνδυαστικής πληροφορίας που μπορεί να διαχειριστεί το GPT 4 ώστε να του παράσχουμε δεδομένα από εξειδικευμένη φόρμα Complaint Manager. Έτσι, τοποθετώντας το Email ενός παραπόνου πελάτη και παράσχοντάς του το κατάλληλο Dataset απευθείας από το Agro Advanced (πχ ψεκασμούς από το Module Core - στοιχεία ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών από το Module Factory), μπορεί να βοηθά τον επιχειρηματία-εξαγωγέα για τα πιθανά Preventive και Corrective actions που μπορεί να λάβει, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την πηγή του προβλήματος μιας ενδεχόμενης αστοχίας προϊόντος. Σήμερα αναπτύσσουμε το λεγόμενο Fine Tuning δικού μας αποκλειστικά μοντέλου επεξεργασίας δεδομένων μέσα στο ChatGPT, ώστε να παράσχουμε πληροφορίες χωρίς να δαπανούμε πολλά Tokens κατά τη χρήση του, μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος της κάθε κλήσης API. Με την πρώτη αποδέσμευση της δυνατότητας Input με τη χρήση εικόνας, τότε θα στέλνουμε εικόνες στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας σχηματίζει τα αντίστοιχα Datasets από αυτά, κάνοντας την ψηφιοποίηση δεδομένων εύκολη υπόθεση. Photo Detail για τους ψαγμένους: Στην εικόνα ένας δικός μας κώδικας σε Python, που χωρίζει τα μεγάλα ερωτήματα προς το ChatGPT σε Chunks, ώστε να μειώσει τον χρόνο αποστολής και επεξεργασίας. Ταυτόχρονα κάνει Multi-Threading ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.

Comment on Facebook

Πραγματικά λίγο που το έχω δουλέψει είναι φοβερό εργαλείο το Gpt 4

GLOBALG.A.P Biodiversity AddOn goes AI ... with Agro Advanced ...

Το επαναστατικό επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται για να κατακτήσει και τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής!

Στη FoodCare AgroData πετύχαμε να διασυνδέσουμε άλλο ένα Module του λογισμικού Agro Advanced με την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το Module Biodiversity, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τους αγρότες και τους Γεωτεχνικούς τους.

Το Module Βiodiversity του Agro Advanced, στηριζόμενο σε εξειδικευμένα Risk Analysis που περιλαμβάνονται στο Biodiversity Action Plan του κάθε παραγωγού που εφαρμόζει το GLOBALG.A.P. AddOn, εντοπίζει τα ζητήματα βιοποικιλότητας σε κάθε αγροτεμάχιό του, θέτει στόχους μέτρησης και βελτίωσης και καταγράφει στον ενσωματωμένο χάρτη Google Maps, τα σημεία ενδιαφέροντος ανά στόχο βελτίωσης (Point of Interest) που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα στη φάρμα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της AI (GPT-3.5 Turbo και optional ready για το GPT-4), η μεθοδολογία παρακολούθησης ακόμα και των δυσκολότερων στόχων γίνεται ευκολότερη, χάρη στις πρακτικές συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης. Ως ενσωματωμένο σύστημα στο Agro Advanced, το ChatGPT μέσω APIs δέχεται τα Queries ανά στόχο βιοποικιλότητας απευθείας από το λογισμικό και επιστρέφει σε αυτό πρακτικές λύσεις παρακολούθησης και μέτρησης. Οι λύσεις αυτές ενσωματώνονται αυτόματα στο Biodiversity Action Plan και υιοθετούνται από τους παραγωγούς και τους γεωτεχνικούς τους με πρακτικές κι εύκολες οδηγίες.
Έτσι, πχ στόχοι όπως η παρακολούθηση των απειλούμενων ειδών Perdix perdix και Ciconia ciconia, ο έλεγχος των αμφίβιων/βιοδεικτών Bufo bufo και Bufotes viridis, αλλά και η διαμόρφωση της φυτοπροστασίας σε λιγότερο τοξική ως προς τα ωφέλιμα έντομα, γίνονται με τρόπο γρήγορο κι εύκολο.

Η AI εστιάζει στις περιόδους που τα είδη αυτά είναι εύκολα μετρήσιμα, στα ενδιαιτήματά τους καθώς και στα περιβάλλοντα που προτιμούν, στις ώρες της ημέρας που θα τα συναντήσουμε και σε πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες. Έτσι δίνει συμβουλές που μειώνουν τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τη μέτρηση του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των στόχων του συστήματος.
Στη FoodCare AgroData έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με τον παραγωγικό κλάδο επεκτείνοντας διαρκώς το δυναμικό του λογισμικού Agro Advanced, πλέον και με την ενσωμάτωση σε αυτό της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο (διαχείριση νερού, έμμονα προβλήματα φυτοπροστασίας, τετρανύχων, θριπών κλπ που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις κακές πρακτικές) επιβάλουν ακόμα περισσότερο στο να εστιάσουμε στην αειφόρο αγροτική παραγωγή.

Πρέπει ως κλάδος να ανταποκριθούμε με επιτυχία τόσο στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα όσο και στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή του AddOn GLOBALG.A.P Biodiversity.

Και μάλιστα με τρόπο εστιασμένο στο αποτέλεσμα κι εύκολο στην υλοποίηση.
... See MoreSee Less

GLOBALG.A.P Biodiversity AddOn goes AI ... with Agro Advanced ... Το επαναστατικό επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται για να κατακτήσει και τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής! Στη FoodCare AgroData πετύχαμε να διασυνδέσουμε άλλο ένα Module του λογισμικού Agro Advanced με την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το Module Biodiversity, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τους αγρότες και τους Γεωτεχνικούς τους. Το Module Βiodiversity του Agro Advanced, στηριζόμενο σε εξειδικευμένα Risk Analysis που περιλαμβάνονται στο Biodiversity Action Plan του κάθε παραγωγού που εφαρμόζει το GLOBALG.A.P. AddOn, εντοπίζει τα ζητήματα βιοποικιλότητας σε κάθε αγροτεμάχιό του, θέτει στόχους μέτρησης και βελτίωσης και καταγράφει στον ενσωματωμένο χάρτη Google Maps, τα σημεία ενδιαφέροντος ανά στόχο βελτίωσης (Point of Interest) που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα στη φάρμα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της AI (GPT-3.5 Turbo και optional ready για το GPT-4), η μεθοδολογία παρακολούθησης ακόμα και των δυσκολότερων στόχων γίνεται ευκολότερη, χάρη στις πρακτικές συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης. Ως ενσωματωμένο σύστημα στο Agro Advanced, το ChatGPT μέσω APIs δέχεται τα Queries ανά στόχο βιοποικιλότητας απευθείας από το λογισμικό και επιστρέφει σε αυτό πρακτικές λύσεις παρακολούθησης και μέτρησης. Οι λύσεις αυτές ενσωματώνονται αυτόματα στο Biodiversity Action Plan και υιοθετούνται από τους παραγωγούς και τους γεωτεχνικούς τους με πρακτικές κι εύκολες οδηγίες.
Έτσι, πχ στόχοι όπως η παρακολούθηση των απειλούμενων ειδών Perdix perdix και Ciconia ciconia, ο έλεγχος των αμφίβιων/βιοδεικτών Bufo bufo και Bufotes viridis, αλλά και η διαμόρφωση της φυτοπροστασίας σε λιγότερο τοξική ως προς τα ωφέλιμα έντομα, γίνονται με τρόπο γρήγορο κι εύκολο. Η AI εστιάζει στις περιόδους που τα είδη αυτά είναι εύκολα μετρήσιμα, στα ενδιαιτήματά τους καθώς και στα περιβάλλοντα που προτιμούν, στις ώρες της ημέρας που θα τα συναντήσουμε και σε πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες. Έτσι δίνει συμβουλές που μειώνουν τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τη μέτρηση του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των στόχων του συστήματος.
Στη FoodCare AgroData έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με τον παραγωγικό κλάδο επεκτείνοντας διαρκώς το δυναμικό του λογισμικού Agro Advanced, πλέον και με την ενσωμάτωση σε αυτό της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο (διαχείριση νερού, έμμονα προβλήματα φυτοπροστασίας, τετρανύχων, θριπών κλπ που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις κακές πρακτικές) επιβάλουν ακόμα περισσότερο στο να εστιάσουμε στην αειφόρο αγροτική παραγωγή. Πρέπει ως κλάδος να ανταποκριθούμε με επιτυχία τόσο στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα όσο και στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή του AddOn GLOBALG.A.P Biodiversity. Και μάλιστα με τρόπο εστιασμένο στο αποτέλεσμα κι εύκολο στην υλοποίηση.

Comment on Facebook

Ωραία η χρήση της AI, αλλά δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή στο μέλλον...

Παιδιά αλλάξτε την φωτό. Νόμιζα είναι νέο προιόν ουίσκι famous grouse

Παιδιά το chatgpt δεν είναι ακόμα σε θέση για αξιόπιστα αποτελέσματα και γενικά ακόμα δεν έχει υπάρξει ικανό AI για πολλά πολλά , είναι γνωστό , κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν τα έχει επικαλεστεί ακόμα οπότε κάπου χάνει η συνταγή, συν ότι ακόμα δεν καταλαβαίνει ακριβώς σαφές οδηγίες σε λίγες περιπτώσεις μεν αλλά γίνεται

2 months ago
FoodCare AgroData OE

Από το 2009, βρισκόμαστε στο πλευρό σας με συμβουλευτική στα μεγαλύτερα και περισσότερο καταξιωμένα πρότυπα πιστοποίησης / συμμόρφωσης που απαιτούν οι Διεθνείς αγορές ... ... See MoreSee Less

Από το 2009, βρισκόμαστε στο πλευρό σας με συμβουλευτική στα μεγαλύτερα και περισσότερο καταξιωμένα πρότυπα πιστοποίησης / συμμόρφωσης που απαιτούν οι Διεθνείς αγορές ...

Πάμε Python; 🐍

Όχι δε μας "έζωσαν" ξαφνικά τα φίδια. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing.

Έτσι, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ετοιμάσαμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για το λογισμικό Agro Advanced! Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας:

Πλέον σημαντικές προγραμματιστικές ρουτίνες του γνωστού Agro Advanved, γράφονται σε κώδικα Python, για να πάμε την εφαρμογή μας σε άλλο επίπεδο. 🚀

Πλέον οι δυνατότητες Multi-threading και Multi-tasking της Python και η βιβλιοθήκη NumPy και OpenAI, επιτρέπουν την απρόσκοπτη, ταυτόχρονη και πολλαπλή επικοινωνία του #Agro_Advanced με τους διακομιστές AI, ώστε να επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα μεγάλα Datasets με γρηγορότερες ταχύτητες από ποτέ. 🌐

Και τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζητάτε πχ απο την AI τεχνολογία να διενεργήσει A-B-C analysis για να βρει τους σπουδαιότερους πελάτες σας, θα αναλύει πόσο σημαντικοί είναι οι προμηθευτές σας για κάθε κατηγορία A-B-C των πελατών σας από την ταυτόχρονα εκτελούμενη ανάλυση A-B-C και παράλληλα θα διαπιστώνει αν τελικά το Χ σκεύασμα φυτοπροστασίας συμπεριφέρεται βάση στατιστικής ανάλυσης με βάση τις απαιτήσεις των Retailers κάθε κατηγορίας. Και όχι δε θα κάνει απλά αυτό. Αλλά θα επεξεργάζεται από τα δικά σας δεδομένα, ό,τι του ζητάτε !!!

Αυτά, απλά δεν γίνονταν παλιότερα. Τώρα με την χρήση κώδικα Python μπορούμε να εκπαιδεύουμε την A.I ώστε να δουλεύει γρήγορα για εμάς. Ανεξάρτητα της ερώτησης που θα υποβάλουμε, μαζί με το έτοιμο Dataset που θα στείλουμε προς επεξεργασία ...

Μπορεί πχ ο χρήστης απλά να "ρωτήσει" την A.I μια απλή ερώτηση κειμένου, να επισυνάψει το Dataset από το λογισμικό μας και να λάβει αποτελέσματα. Ακόμα και να ζητήσει βελτιώσεις ή οτιδήποτε φανταστείτε !!!! Ή και να κάνει διάλογο αμφισβητώντας αυτά !!!!

Ήδη το Agro Advanced διασυνδέθηκε με την OpenAI και με το γνωστό ChatGPT !!!

#pythonprogramming #agro_advanced #AI #foodcare
... See MoreSee Less

Πάμε Python; 🐍 Όχι δε μας έζωσαν ξαφνικά τα φίδια. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing. Έτσι, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ετοιμάσαμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για το λογισμικό Agro Advanced! Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας: Πλέον σημαντικές προγραμματιστικές ρουτίνες του γνωστού Agro Advanved, γράφονται σε κώδικα Python, για να πάμε την εφαρμογή μας σε άλλο επίπεδο. 🚀 Πλέον οι δυνατότητες Multi-threading και Multi-tasking της Python και η βιβλιοθήκη NumPy και OpenAI, επιτρέπουν την απρόσκοπτη, ταυτόχρονη και πολλαπλή επικοινωνία του #Agro_Advanced με τους διακομιστές AI, ώστε να επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα μεγάλα Datasets με γρηγορότερες ταχύτητες από ποτέ. 🌐 Και τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζητάτε πχ απο την AI τεχνολογία να διενεργήσει A-B-C analysis για να βρει τους σπουδαιότερους πελάτες σας, θα αναλύει πόσο σημαντικοί είναι οι προμηθευτές σας για κάθε κατηγορία A-B-C των πελατών σας από την ταυτόχρονα εκτελούμενη ανάλυση A-B-C και παράλληλα θα διαπιστώνει αν τελικά το Χ σκεύασμα φυτοπροστασίας συμπεριφέρεται βάση στατιστικής ανάλυσης με βάση τις απαιτήσεις των Retailers κάθε κατηγορίας. Και όχι δε θα κάνει απλά αυτό. Αλλά θα επεξεργάζεται από τα δικά σας δεδομένα, ό,τι του ζητάτε !!! Αυτά, απλά δεν γίνονταν παλιότερα. Τώρα με την χρήση κώδικα Python μπορούμε να εκπαιδεύουμε την A.I ώστε να δουλεύει γρήγορα για εμάς. Ανεξάρτητα της ερώτησης που θα υποβάλουμε, μαζί με το έτοιμο Dataset που θα στείλουμε προς επεξεργασία ... Μπορεί πχ ο χρήστης απλά να ρωτήσει την A.I μια απλή ερώτηση κειμένου, να επισυνάψει το Dataset από το λογισμικό μας και να λάβει αποτελέσματα. Ακόμα και να ζητήσει βελτιώσεις ή οτιδήποτε φανταστείτε !!!! Ή και να κάνει διάλογο αμφισβητώντας αυτά !!!! Ήδη το Agro Advanced διασυνδέθηκε με την OpenAI και με το γνωστό ChatGPT !!! #pythonprogramming #agro_advanced #AI #foodcare

Παγκόσμιος Συναγερμός για τα αποθέματα γλυκού νερού

Το 70% των παγκόσμιων πόρων γλυκού νερού χρησιμοποιείται για γεωργία. Καθώς η πίεση σε αυτόν τον περιορισμένο πόρο αυξάνεται, οι αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας θα εξαρτώνται από μια βιώσιμη προσέγγιση στη διαχείριση του νερού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται πλέον από τους εμπλεκόμενους με τη Γεωργική παραγωγή, να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις προσπάθειές τους να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο το νερό και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Η GLOBALG.A.P. προετοίμασε προς αυτή την κατεύθυνση το Add On με το όνομα SPRING. Το SPRING είναι μια προαιρετική προσθήκη στην υπάρχουσα πιστοποίηση GLOBALG.A.P των παραγωγών (όπως δηλαδή λειτουργεί και το Add On GRASP) και βοηθά τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές και τους εμπόρους να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στη βιώσιμη διαχείριση του νερού και μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το παγκόσμιο πρότυπο GLOBALG.A.P. IFA για καλλιέργειες. Το SPRING περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα κριτηρίων για να αξιολογήσει τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στη γεωργία, όπως:

- Νομική συμμόρφωση των πηγών νερού
- Παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού
- Επίδραση των παραγωγών στη βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής του νερού
- Καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση του νερού
- Προστασία των πηγών του νερού
- Μέτρα για την επίδειξη συνεχούς βελτίωσης της διαχείρισης του νερού.

Οι παραγωγοί που εφαρμόζουν με επιτυχία την προαιρετική προσθήκη SPRING λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης, το οποίο είναι επίσης ορατό στη βάση δεδομένων του GLOBALG.A.P.

Η προαιρετική προσθήκη SPRING αναπτύχθηκε αρχικά από το Ελβετικό λιανοπωλητή Coop το 2016 σε συνεργασία με το GLOBALG.A.P. Η ιδιοκτησία του προτύπου μεταβιβάστηκε επίσημα στο GLOBALG.A.P. τον Ιούλιο του 2019.

Στη FoodCare έχουμε προετοιμάσει τόσο τα συστήματά μας όσο και το λογισμικό #agro_advanced, ώστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις του AddOn Spring.

#spring #GlobalGap #water #sustainability
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Ο θεός να μας βοηθήσει

Έτσι δώστε τρομολαγνεια....πως αλλιώς θα καταστρέψετε τις παραγωγές να προωθήσετε τα σκουλήκια? το 70%εεε? τόσα δισεκατομύρια κυβικά που χύνονται στην θάλασσα τι ποσοστό είναι??

ALERT - RASFF: Ανίχνευση Πυρρολιζιδινικών αλκαλοειδών σε Ρίγανη από την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων (RASFF), προχώρησε σε έκτακτη ανάρτηση στις 22.03.2023 και με υψηλό βαθμό κρισιμότητας, για ρίγανη που έφτασε στην Γερμανία, μέσω Πολωνίας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή. Με μέγιστο όριο τα 1000 µg/kg (ppb), ανιχνεύθηκαν 17000 µg/kg (ppb), δηλαδή 17 φορές πάνω από το ασφαλές για κατανάλωση όριο.

Τα Pyrrolizidine alkaloids (Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή) είναι μια κλάση φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε ορισμένα είδη φυτών. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν μια πυρρολιζιδίνη βάση που συνδέεται με ένα άλφα, βήτα-ακυκλικό αμίνο και μερικές φορές με μία αλκοόλη. Υπάρχουν περισσότερα από 660 είδη φυτών που παράγουν Pyrrolizidine alkaloids και τα οποία, αν καταναλωθούν, προκαλούμε προβλήματα στη υγεία.

Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις τοξικές τους ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων που τα καταναλώνουν. Η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν Pyrrolizidine alkaloids μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του ήπατος, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συνιστούμε στους παραγωγούς αλλά και στους ερασιτέχνες συλλέκτες ρίγανης, εκτός από τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούν, να φροντίζουν και την καθαρότητα του προϊόντος από τυχόν άλλα ζιζάνια που μπορεί να συγκομιστούν και αποξηραθούν παράλληλα με τη ρίγανη. Επίσης, οι παραγωγοί ρίγανης, να λάβουν μέτρα διαχείρισης των ζιζανίων τους.

Και φυσικά τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Ρίγανη, από αξιόπιστους πάντα προμηθευτές.

Πηγή: webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/602088
... See MoreSee Less

ALERT - RASFF: Ανίχνευση Πυρρολιζιδινικών αλκαλοειδών σε Ρίγανη από την Ελλάδα Το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων (RASFF), προχώρησε σε έκτακτη ανάρτηση στις 22.03.2023 και με υψηλό βαθμό κρισιμότητας, για ρίγανη που έφτασε στην Γερμανία, μέσω Πολωνίας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή. Με μέγιστο όριο τα 1000 µg/kg (ppb), ανιχνεύθηκαν 17000 µg/kg (ppb), δηλαδή 17 φορές πάνω από το ασφαλές για κατανάλωση όριο. Τα Pyrrolizidine alkaloids (Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή) είναι μια κλάση φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε ορισμένα είδη φυτών. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν μια πυρρολιζιδίνη βάση που συνδέεται με ένα άλφα, βήτα-ακυκλικό αμίνο και μερικές φορές με μία αλκοόλη. Υπάρχουν περισσότερα από 660 είδη φυτών που παράγουν Pyrrolizidine alkaloids και τα οποία, αν καταναλωθούν, προκαλούμε προβλήματα στη υγεία. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις τοξικές τους ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων που τα καταναλώνουν. Η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν Pyrrolizidine alkaloids μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του ήπατος, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνιστούμε στους παραγωγούς αλλά και στους ερασιτέχνες συλλέκτες ρίγανης, εκτός από τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούν, να φροντίζουν και την καθαρότητα του προϊόντος από τυχόν άλλα ζιζάνια που μπορεί να συγκομιστούν και αποξηραθούν παράλληλα με τη ρίγανη. Επίσης, οι παραγωγοί ρίγανης, να λάβουν μέτρα διαχείρισης των ζιζανίων τους. Και φυσικά τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Ρίγανη, από αξιόπιστους πάντα προμηθευτές. Πηγή: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/602088
3 months ago
FoodCare AgroData OE

Η FoodCare AgroData αποτελεί και επίσημα Official IFS Consultant.

Από σήμερα 21/03/2023, η FoodCare AgroData, δια του Θοδωρή Αρβανίτη και μετά από τη διενέργεια γραπτών εξετάσεων, αποτελεί μία εκ των δύο Ελληνικών Συμβουλευτικών εταιρειών που αναγνωρίστηκε ως επίσημα αναγνωρισμένος IFS Consultant στα εξής Scopes:

IFS Broker
1. Food from animal origin
2. Food from non-animal origin

IFS Food
1. Red and white meat, poultry and meat products
2. Fish and fish products
3. Egg and egg products
4. Dairy products
5. Fruit and vegetables
6. Grain products, cereals, industrial bakery and pastry, confectionary, snacks
7. Combined Products
8. Beverages
9. Oils and fats
10. Dry goods, other ingredients and supplements
11. Pet food

IFS Logistics
1. Food
2. Non-Food

www.ifs-certification.com/index.php/en/partners/consultants?FLD_COUNTRY=42D260B1-D642-41E0-8076-7...
... See MoreSee Less

Η FoodCare AgroData αποτελεί και επίσημα Official IFS Consultant. Από σήμερα 21/03/2023, η FoodCare AgroData, δια του Θοδωρή Αρβανίτη και μετά από τη διενέργεια γραπτών εξετάσεων, αποτελεί μία εκ των δύο Ελληνικών Συμβουλευτικών εταιρειών που αναγνωρίστηκε ως επίσημα αναγνωρισμένος IFS Consultant στα εξής Scopes: IFS Broker
1. Food from animal origin
2. Food from non-animal origin IFS Food
1. Red and white meat, poultry and meat products
2. Fish and fish products
3. Egg and egg products
4. Dairy products
5. Fruit and vegetables
6. Grain products, cereals, industrial bakery and pastry, confectionary, snacks
7. Combined Products
8. Beverages
9. Oils and fats
10. Dry goods, other ingredients and supplements
11. Pet food IFS Logistics
1. Food
2. Non-Food https://www.ifs-certification.com/index.php/en/partners/consultants?FLD_COUNTRY=42D260B1-D642-41E0-8076-74074AEE8134&SUB_SEARCHCONSULTANT=Suchen

Comment on Facebook

Το αξιζεις.Νασαι παντα πρωτοπορος και αποτελεσματικος.Τοχεις και μαζι μ αυτα και πανω απ ολα υγεια σε σενα και στην ομορφη οικογενεια σου.

συγχαρητήρια!

Θερμά συγχαρητήρια Θοδωρή !!!

Η FoodCare AgroData συμμετείχε στο GLOBALG.A.P Tour 2023

Η εταιρεία μας συμμετείχε ως προσκεκλημένη στο panel ανοικτής συζήτησης του κορυφαίου διεθνούς συνεδρίου του αγροτοδιατροφικού κλάδου GLOBALG.A.P. Tour 2023 που διοργανώθηκε από την TÜVHELLAS (TÜVNORD).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καλύφθηκαν ζητήματα που αφορούν στα νέα δεδομένα και πρωτόκολλα πιστοποίησης καθώς και τις νέες τάσεις αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αγροτοδιατροφής.

Τα θέματα/ερωτήσεις τα οποία αναπτύξαμε διεξοδικά, ήταν:

- Οι νέες απαιτήσεις στην αειφορική διαχείριση του νερού, που εισάγει το GLOBALG.A.P ADD on Spring καθώς και η Version 6 του προτύπου και το κατά πόσο είναι έτοιμοι οι Έλληνες παραγωγοί ώστε να ικανοποιήσουν τέτοιες απαιτήσεις

- Πόσο έτοιμη είναι η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων να διαθέσει στους παραγωγούς τα κατάλληλα συμβατά σκευάσματα και να παράσχει την απαραίτητη γνώση, ώστε να προετοιμαστεί ο παραγωγός για να καλύψει τις απαιτήσεις της νέας πολιτικής των μεγάλων αλυσίδων S/M που περιλαμβάνουν περιορισμούς για το πλήθος των δραστικών ουσιών που θα πρέπει να ανιχνεύονται κατά τις εργαστηριακές αναλύσεις των προϊόντων.

Η FoodCare AgroData αποτελεί έως και σήμερα τη μοναδική συμβουλευτική εταιρεία GLOBALG.A.P. Associate Community Member.

Ευχαριστούμε θερμά την TÜVHELLAS για την πρόσκληση.
... See MoreSee Less

Η FoodCare AgroData συμμετείχε στο GLOBALG.A.P Tour 2023 Η εταιρεία μας συμμετείχε ως προσκεκλημένη στο panel ανοικτής συζήτησης του κορυφαίου διεθνούς συνεδρίου του αγροτοδιατροφικού κλάδου GLOBALG.A.P. Tour 2023 που διοργανώθηκε από την TÜVHELLAS (TÜVNORD). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καλύφθηκαν ζητήματα που αφορούν στα νέα δεδομένα και πρωτόκολλα πιστοποίησης καθώς και τις νέες τάσεις αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αγροτοδιατροφής. Τα θέματα/ερωτήσεις τα οποία αναπτύξαμε διεξοδικά, ήταν: - Οι νέες απαιτήσεις στην αειφορική διαχείριση του νερού, που εισάγει το GLOBALG.A.P ADD on Spring καθώς και η Version 6 του προτύπου και το κατά πόσο είναι έτοιμοι οι Έλληνες παραγωγοί ώστε να ικανοποιήσουν τέτοιες απαιτήσεις - Πόσο έτοιμη είναι η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων να διαθέσει στους παραγωγούς τα κατάλληλα συμβατά σκευάσματα και να παράσχει την απαραίτητη γνώση, ώστε να προετοιμαστεί ο παραγωγός για να καλύψει τις απαιτήσεις της νέας πολιτικής των μεγάλων αλυσίδων S/M που περιλαμβάνουν περιορισμούς για το πλήθος των δραστικών ουσιών που θα πρέπει να ανιχνεύονται κατά τις εργαστηριακές αναλύσεις των προϊόντων. Η FoodCare AgroData αποτελεί έως και σήμερα τη μοναδική συμβουλευτική εταιρεία GLOBALG.A.P. Associate Community Member. Ευχαριστούμε θερμά την TÜVHELLAS για την πρόσκληση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά πολύ αλάτι, περίπου 10 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό είναι διπλάσιο 😮 από το επιτρεπόμενο όριο των 5 γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού) ανά ημέρα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού 🧂🙅🏻‍♀️

Κερδίστε τον αγώνα εναντίον των μη μεταδιδόμενων νόσων και ζήστε μια πιο υγιή ζωή!

#reducesalt
#healthylifestyle
... See MoreSee Less

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά πολύ αλάτι, περίπου 10 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό είναι διπλάσιο 😮 από το επιτρεπόμενο όριο των 5 γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού) ανά ημέρα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού 🧂🙅🏻‍♀️ Κερδίστε τον αγώνα εναντίον των μη μεταδιδόμενων νόσων και ζήστε μια πιο υγιή ζωή! #ReduceSalt 
#HealthyLifestyle

... See MoreSee Less

Food Fraud - Η απάτη στα τρόφιμα θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές και οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τους τίμιους παραγωγούς τροφίμων ...

Η απάτη στον τομέα των τροφίμων μπορεί να συμβεί με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της υποκατάστασης, της προσθήκης, της παραποίησης ή της παραπλάνησης των προϊόντων διατροφής. Ενώ όλα τα τρόφιμα είναι σχετικά ευάλωτα στην απάτη, ορισμένα παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας της υψηλής τους αξίας (οπότε μικρές αλλαγές στο προϊόν αποφέρουν μεγάλα κέρδη), της πολυπλοκότητας στην αλυσίδα παραγωγής (οπότε χάνονται τα ίχνη του παραποιητή ευκολότερα) ή της ευκολίας στο να νοθευτούν. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τρόφιμα που νοθεύονται ευκολότερα:

1. Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι ένα από τα πιο συχνά νοθευόμενα προϊόντα διατροφής παγκοσμίως. Οι συνήθεις δόλιες πρακτικές περιλαμβάνουν την υποκατάσταση φθηνότερων ειδών ψαριών με είδη χαμηλότερης αξίας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους και την πώληση ψαριών που έχουν προηγουμένως καταψυχθεί ως νωπά.

2. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο συχνά νοθεύεται με φθηνότερα έλαια, όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο για να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς τα νοθευμένα έλαια μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς μολυσματικές ουσίες ή να μην έχουν τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το καθαρό ελαιόλαδο.

3. Μέλι: Το μέλι συχνά νοθεύεται με φθηνότερα σιρόπια ή διαλύματα ζάχαρης. Εκτός από την εξαπάτηση των καταναλωτών, το νοθευμένο μέλι μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, καθώς μπορεί να περιέχει επιβλαβή πρόσθετα ή χημικές ουσίες.

4. Μπαχαρικά: Μπαχαρικά όπως το σαφράν, η βανίλια και η πάπρικα συχνά νοθεύονται με φθηνότερες ουσίες, όπως κουρκούμη, βαφές τροφίμων ή άλλα φυτικά υλικά. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς οι νοθείες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

5. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως νοθευμένα με νερό, άμυλο, φυτικά λίπη ή γάλατα που παραβιάζουν τους κανονισμούς ΠΟΠ/ΠΓΕ. Αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα αλλά και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και να θέσει σε κίνδυνο τους καταναλωτές που έχουν δυσανεξία πχ στη λακτόζη.

6. Κρέας: Τα προϊόντα κρέατος υπόκεινται συχνά σε απάτη, με συνήθεις πρακτικές που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση φθηνότερων κρεάτων με κρέατα υψηλής ποιότητας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους ή την προσθήκη χημικών για την αύξηση του βάρους.

7. Πατάτες: Αποτελεί από τις συχνότερες απάτες στον κλάδο των τροφίμων. Οι πατάτες υπόκεινται σε απάτη, κυρίως επισήμανσης, όποτε εισαγόμενες πατάτες από 3ες χώρες σημαίνονται ως εγχώριες. Παράλληλα παρατηρείται η μείξη πατατών χαμηλότερης ποιότητας και εσοδείας με μερικές φρέσκιες και διανέμονται στην αγορά ως πατάτες φρέσκιες νέας εσοδείας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απάτη τροφίμων δεν περιορίζεται σε αυτά τα προϊόντα και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κατηγορία τροφίμων. Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευθούν αγοράζοντας από αξιόπιστους προμηθευτές, ελέγχοντας προσεκτικά τις ετικέτες και με σύμμαχο τη γνώση, εντοπίζουν δόλιες πρακτικές.


Στη #foodcare αναπτύσσουμε συστήματα ανάλυσης ρίσκων με εξειδικευμένα Mitigation Plans που διαχειρίζονται και προλαμβάνουν τον κίνδυνο αυτό.
... See MoreSee Less

Food Fraud - Η απάτη στα τρόφιμα θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές και οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τους τίμιους παραγωγούς τροφίμων ... Η απάτη στον τομέα των τροφίμων μπορεί να συμβεί με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της υποκατάστασης, της προσθήκης, της παραποίησης ή της παραπλάνησης των προϊόντων διατροφής. Ενώ όλα τα τρόφιμα είναι σχετικά ευάλωτα στην απάτη, ορισμένα παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας της υψηλής τους αξίας (οπότε μικρές αλλαγές στο προϊόν αποφέρουν μεγάλα κέρδη), της πολυπλοκότητας στην αλυσίδα παραγωγής (οπότε χάνονται τα ίχνη του παραποιητή ευκολότερα) ή της ευκολίας στο να νοθευτούν. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τρόφιμα που νοθεύονται ευκολότερα: 1. Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι ένα από τα πιο συχνά νοθευόμενα προϊόντα διατροφής παγκοσμίως. Οι συνήθεις δόλιες πρακτικές περιλαμβάνουν την υποκατάσταση φθηνότερων ειδών ψαριών με είδη χαμηλότερης αξίας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους και την πώληση ψαριών που έχουν προηγουμένως καταψυχθεί ως νωπά. 2. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο συχνά νοθεύεται με φθηνότερα έλαια, όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο για να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς τα νοθευμένα έλαια μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς μολυσματικές ουσίες ή να μην έχουν τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το καθαρό ελαιόλαδο. 3. Μέλι: Το μέλι συχνά νοθεύεται με φθηνότερα σιρόπια ή διαλύματα ζάχαρης. Εκτός από την εξαπάτηση των καταναλωτών, το νοθευμένο μέλι μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, καθώς μπορεί να περιέχει επιβλαβή πρόσθετα ή χημικές ουσίες. 4. Μπαχαρικά: Μπαχαρικά όπως το σαφράν, η βανίλια και η πάπρικα συχνά νοθεύονται με φθηνότερες ουσίες, όπως κουρκούμη, βαφές τροφίμων ή άλλα φυτικά υλικά. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς οι νοθείες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. 5. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως νοθευμένα με νερό, άμυλο, φυτικά λίπη ή γάλατα που παραβιάζουν τους κανονισμούς ΠΟΠ/ΠΓΕ. Αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα αλλά και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και να θέσει σε κίνδυνο τους καταναλωτές που έχουν δυσανεξία πχ στη λακτόζη. 6. Κρέας: Τα προϊόντα κρέατος υπόκεινται συχνά σε απάτη, με συνήθεις πρακτικές που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση φθηνότερων κρεάτων με κρέατα υψηλής ποιότητας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους ή την προσθήκη χημικών για την αύξηση του βάρους. 7. Πατάτες: Αποτελεί από τις συχνότερες απάτες στον κλάδο των τροφίμων. Οι πατάτες υπόκεινται σε απάτη, κυρίως επισήμανσης, όποτε εισαγόμενες πατάτες από 3ες χώρες σημαίνονται ως εγχώριες. Παράλληλα παρατηρείται η μείξη πατατών χαμηλότερης ποιότητας και εσοδείας με μερικές φρέσκιες και διανέμονται στην αγορά ως πατάτες φρέσκιες νέας εσοδείας Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απάτη τροφίμων δεν περιορίζεται σε αυτά τα προϊόντα και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κατηγορία τροφίμων. Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευθούν αγοράζοντας από αξιόπιστους προμηθευτές, ελέγχοντας προσεκτικά τις ετικέτες και με σύμμαχο τη γνώση, εντοπίζουν δόλιες πρακτικές. Στη #FoodCare αναπτύσσουμε συστήματα ανάλυσης ρίσκων με εξειδικευμένα Mitigation Plans που διαχειρίζονται και προλαμβάνουν τον κίνδυνο αυτό.
3 months ago
FoodCare AgroData OE

Η FoodCare AgroData ανάμεσα στους επίσημους εκπαιδευτές του #ifsfood στην Ελλάδα.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως η FoodCare AgroData αποτελεί την πρώτη Συμβουλευτική Εταιρεία που αποτελεί επίσημο εκπαιδευτή του IFS Food για τη χώρα μας.

Πηγή: www.linkedin.com/posts/ifs-international-featured-standards_ifscertification-ifstrainingsprovider...
... See MoreSee Less

Η FoodCare AgroData ανάμεσα στους επίσημους εκπαιδευτές του #ifsfood στην Ελλάδα. Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως η FoodCare AgroData αποτελεί την πρώτη Συμβουλευτική Εταιρεία που αποτελεί επίσημο εκπαιδευτή του IFS Food για τη χώρα μας. Πηγή: https://www.linkedin.com/posts/ifs-international-featured-standards_ifscertification-ifstrainingsprovider-ifstraining-activity-7039902593799581696-87v3?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Και επίσημα στη χώρα μας, με μοριακή ταυτοποίηση το παθογόνο Neopestalotiopsis rosae

Πριν από ορισμένους μήνες είχαμε αναφερθεί στα καταστροφικά συμπτώματα που εντοπίσθηκαν από τον παθογόνο μύκητα Neopestalotiopsis στην καλλιέργεια της φράουλας, με μαζικές νεκρώσεις φυτών ή καχεκτική - μειωμένη ανάπτυξη.

Στη FoodCare, με μικροσκοπικό παρασκεύασμα, εντοπίσαμε μορφολογικά τον μύκητα σε πολλά δείγματα μετά από έντονη συμπτωματολογία σε πολλές καλλιέργειες συνεργατών μας, με έντονη θνησιμότητα φυτών που ομοίαζε της Φυτόφθορας, της ποικιλίας Fortuna, χωρίς όμως να έχουμε τη δυνατότητα μοριακής ταυτοποίησης για το ακριβές είδος.

Έτσι απευθυνθήκαμε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), το οποίο διαπίστωσε μορφολογικά ακριβώς το ίδιο με εμάς ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε μέθοδο μοριακής ταυτοποίησης για το παθογόνο αυτό, μιας και δεν υπήρχε ήδη διαθέσιμη στο Ινστιτούτο (Αρ. Πρωτ: ΥΔ 1773 π.ε).

Ήδη και οι παραγωγοί που έχουν αποστείλει δείγματα, ενημερώνονται ως προς αυτό.

Εκ μέρους όλων των παραγωγών ευχαριστούμε θερμά τους ερευνητές του ΜΦΙ και ιδιαίτερα την Δρ Ειρήνη Βλουτόγλου, που εργάστηκε εντατικά για την ταυτοποίηση και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΜΦΙ να είναι πλέον ανάμεσα στα ελάχιστα εργαστήρια στην Ευρώπη που ταυτοποιούν το παθογόνο αυτό μοριακά.

Έτσι πλέον έχουμε και επίσημα το είδος Neopestalotiopsis rosae, σε φυτά που προέρχονται από την ίδια πηγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Το ΜΦΙ επικοινώνησε επίσημα το πρόβλημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Δ/νσης Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου, κος Αραμπατζής Χρήστος, επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να ενημερωθεί για ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και για την έκταση του προβλήματος.

Μετά από αυτό, το ΥΑΑΤ&Τ ενημέρωσε επίσημα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ θα ενημερωθεί και ο EPPO.

Η Ηλιοαπολύμανση, δείχνει να αποτελεί τη σημαντικότερη λύση διαχείρισης ώστε να μη μείνει το παθογόνο στο έδαφος, όπως και η χρήση αποκλειστικά υγιών φυτών.

Ως προς το παθογόνο:

Το παθογόνο προσβάλλει τόσο τα υπέργεια όσο και τα υπόγεια μέρη των φυτών φράουλας προκαλώντας συμπτώματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό ευπάθειας της ποικιλίας και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών κατά την περίοδο της μόλυνσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη των φυτών και νανισμό, κηλιδώσεις και νεκρώσεις στο έλασμα και στους μίσχους των φύλλων, νέκρωση και σήψη ριζών, σήψη καρπών, εσωτερικό μεταχρωματισμό και σήψη της βάσης των φυτών και τελικά την κατάρρευση και νέκρωση ολόκληρων φυτών με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες στην παραγωγή της φράουλας που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως 100%. Τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι παθογνωμονικά (τυπικά) της ασθένειας που προκαλεί το συγκεκριμένο παθογόνο στη φράουλα καθόσον παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλους φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς ή ιούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας, η διασπορά του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, ενώ σε μικρές αποστάσεις με το νερό της βροχής και της άρδευσης, τα επιμολυσμένα εργαλεία και τους εργάτες κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών εργασιών. Αν και η επιδημιολογία της ασθένειας δεν είναι πλήρως γνωστή, σχετικά θερμές και υγρές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωσή της.

Το παθογόνο αναπτύσσεται σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (10-30οC) με άριστη θερμοκρασία τους 25οC. Υψηλή σχετική υγρασία, βροχή ή άρδευση με τεχνητή βροχή ευνοούν τη μόλυνση των φυτών από το μύκητα. Οι μύκητες του γένους Neopestalotiopsis επιβιώνουν στα υπολείμματα της καλλιέργειας που παραμένουν στο έδαφος μετά τη συγκομιδή.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, η οποία είναι δύσκολη και αποτελεί αντικείμενο έρευνας στις ΗΠΑ κυρίως όσον αφορά στην ανθεκτικότητα των ποικιλιών φράουλας και στην αποτελεσματικότητα των μυκητοκτόνων, συνιστάται η συνδυασμένη εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

• Χρησιμοποίηση υγιούς, πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού από φυτώρια απαλλαγμένα από το παθογόνο.
• Αποφυγή καλλιέργειας της φράουλας σε συνεκτικά και με ανεπαρκή αποστράγγιση εδάφη ή σε εδάφη στα οποία στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί η συγκεκριμένη ασθένεια. Εναλλακτικά, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της ηλιοαπολύμανσης του εδάφους τόσο στο θερμοκήπιο όσο και στον αγρό.
• Φύτευση μόνο υγιών φυτών.
• Βελτίωση της αποστράγγισης του εδάφους και αποφυγή υπερβολικής άρδευσης των φυτών.
• Διατήρηση των φυτών σε καλή φυσιολογική κατάσταση με τη χορήγηση ισορροπημένης λίπανσης και εφαρμογής τακτικών αρδεύσεων.
• Απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών μαζί με το ριζικό σύστημά τους με σκοπό τη μείωση των πηγών πρωτογενών μολυσμάτων.
... See MoreSee Less

Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I) στο δικό μας RMS RiskFree Network

Πριν από λίγα χρόνια αναπτύξαμε το σύστημα RiskFree Network, το οποίο αποτελεί ένα αυτοβελτιούμενο εργαλείο ανάλυσης ρίσκων που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων από πολύπλοκα προφίλ εφαρμογών φυτοφαρμάκων που περιλαμβάνουν χωράφια, δραστικές που εφαρμόζονται, τεχνικές δόσεις και μεθόδους εφαρμογήλών, καλλιέργεια και ποικιλία, καιρικές συνθήκες που συνθέτουν τα προφιλ ανά παραγωγό/προμηθευτή και έκαστο αγροτεμάχιό του.

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον εξαγωγέα να εντοπίσει πριν τη φόρτωση και μεταξύ πολλών προμηθευτών και αγροτεμαχίων τους, εκείνο το προφίλ εφαρμογής με τον υψηλότερο κίνδυνο για υπολειμματα φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) ή υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα αιτήματα των λιανοπωλητών.

Πλέον όλα αλλάζουν με την πλατφόρμα RiskFree Network. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο πυρήνας επεξεργασίας του Level II συστήματος διασυνδέεται και αλληλεπιδρά με εξειδικευμένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I) για να βοηθήσει το βασικό σύστημα με τη στατιστική ανάλυση των ιστορικών δεδομένων των αποτελεσμάτων των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ανά προφίλ εφαρμογής που επιστρέφουν στο συστημα. Το δίκτυο RiskFree μέσα από ειδικές κλήσεις API θα μπορεί να εκτελεί στατιστικές αναλύσεις όπως ανάλυση Chi-squared και ... κυρίως ... Correlation analysis μεταξύ των παραγόντων κάθε εφαρμογής με τα αποτελέσματα των αποθηκευμένων αναλύσεων υπολειμμάτων.

Αυτό θα καθορίσει, για πρώτη φορά και ποιοτικά στη βιομηχανία, τον κρίσιμο παράγοντα, ανά δραστική ουσία και καλλιέργεια, που επιδρά περισσότερο στη διάσπαση/αποδόμηση του υπολείμματος Π.χ. θερμοκρασία, Ηλιακή Ακτινοβολία κλπ και με υψηλή ακρίβεια. Και που χρησιμεύει αυτό; Στην ορθολογικότερη επιλογή χρήσης τους, δίδοντας κάθε φορά έμφαση στον παράγοντα που επιδρά περισσότερο στην υπολειμματική συμπεριφορά του.

Το σύστημα RiskFree Network είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ήδη προηγμένους αλγόριθμους και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων για την αξιολόγηση των κινδύνων από τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία. Το σύστημα, ιδιαίτερα στη Level II επεξεργασία του, λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως τα επίπεδα τοξικότητας, τα επίπεδα υπολειμμάτων και τους κινδύνους έκθεσης, καθιστώντας το μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία αξιολόγησης κινδύνου που λαμβάνει υπόψη τόσο τους άμεσους όσο και τους έμμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος RiskFree Network είναι η αυτοβελτιώσιμη φύση του. Τα αποτελέσματα κάθε ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκου ανά προφίλ εφαρμογής φυτοφαρμάκου «τροφοδοτούνται» ξανά στο σύστημα, κάνοντας τα αποτελέσματα καλύτερα και το σύστημα «σοφότερο» σε κάθε Run. Αυτό επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση της ακρίβειας, διασφαλίζοντας ότι οι εξαγωγείς λαμβάνουν τις πιο ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες.

Η ανάπτυξη ήδη τρέχει, οι δοκιμές beta θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου 2023 και πιστεύουμε ότι θα κάνουμε τα πρώτα official runs αργότερα ώστε να είμαστε έτοιμοι με το νέο GLOBALG.A.P στην 6η έκδοσή του.
... See MoreSee Less

Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I) στο δικό μας RMS RiskFree Network Πριν από λίγα χρόνια αναπτύξαμε το σύστημα RiskFree Network, το οποίο αποτελεί ένα αυτοβελτιούμενο εργαλείο ανάλυσης ρίσκων που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων από πολύπλοκα προφίλ εφαρμογών φυτοφαρμάκων που περιλαμβάνουν χωράφια, δραστικές που εφαρμόζονται, τεχνικές δόσεις και μεθόδους εφαρμογήλών, καλλιέργεια και ποικιλία, καιρικές συνθήκες που συνθέτουν τα προφιλ ανά παραγωγό/προμηθευτή και έκαστο αγροτεμάχιό του. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον εξαγωγέα να εντοπίσει πριν τη φόρτωση και μεταξύ πολλών προμηθευτών και αγροτεμαχίων τους, εκείνο το προφίλ εφαρμογής με τον υψηλότερο κίνδυνο για υπολειμματα φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) ή υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα αιτήματα των λιανοπωλητών. Πλέον όλα αλλάζουν με την πλατφόρμα RiskFree Network. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο πυρήνας επεξεργασίας του Level II συστήματος διασυνδέεται και αλληλεπιδρά με εξειδικευμένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I) για να βοηθήσει το βασικό σύστημα με τη στατιστική ανάλυση των ιστορικών δεδομένων των αποτελεσμάτων των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ανά προφίλ εφαρμογής που επιστρέφουν στο συστημα. Το δίκτυο RiskFree μέσα από ειδικές κλήσεις API θα μπορεί να εκτελεί στατιστικές αναλύσεις όπως ανάλυση Chi-squared και ... κυρίως ... Correlation analysis μεταξύ των παραγόντων κάθε εφαρμογής με τα αποτελέσματα των αποθηκευμένων αναλύσεων υπολειμμάτων. Αυτό θα καθορίσει, για πρώτη φορά και ποιοτικά στη βιομηχανία, τον κρίσιμο παράγοντα, ανά δραστική ουσία και καλλιέργεια, που επιδρά περισσότερο στη διάσπαση/αποδόμηση του υπολείμματος Π.χ. θερμοκρασία, Ηλιακή Ακτινοβολία κλπ και με υψηλή ακρίβεια. Και που χρησιμεύει αυτό; Στην ορθολογικότερη επιλογή χρήσης τους, δίδοντας κάθε φορά έμφαση στον παράγοντα που επιδρά περισσότερο στην υπολειμματική συμπεριφορά του. Το σύστημα RiskFree Network είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ήδη προηγμένους αλγόριθμους και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων για την αξιολόγηση των κινδύνων από τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία. Το σύστημα, ιδιαίτερα στη Level II επεξεργασία του, λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως τα επίπεδα τοξικότητας, τα επίπεδα υπολειμμάτων και τους κινδύνους έκθεσης, καθιστώντας το μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία αξιολόγησης κινδύνου που λαμβάνει υπόψη τόσο τους άμεσους όσο και τους έμμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος RiskFree Network είναι η αυτοβελτιώσιμη φύση του. Τα αποτελέσματα κάθε ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκου ανά προφίλ εφαρμογής φυτοφαρμάκου «τροφοδοτούνται» ξανά στο σύστημα, κάνοντας τα αποτελέσματα καλύτερα και το σύστημα «σοφότερο» σε κάθε Run. Αυτό επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση της ακρίβειας, διασφαλίζοντας ότι οι εξαγωγείς λαμβάνουν τις πιο ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες. Η ανάπτυξη ήδη τρέχει, οι δοκιμές beta θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου 2023 και πιστεύουμε ότι θα κάνουμε τα πρώτα official runs αργότερα ώστε να είμαστε έτοιμοι με το νέο GLOBALG.A.P στην 6η έκδοσή του.

Comment on Facebook

ηνε πολύ υπέροχη η φωτογραφία που ανέβασε ς μπράβο σου δεν έχω λόγια

Πρώτη Διεθνώς επιτυχής επιθεώρηση του συστήματος IFS ESG CHECK στην εταιρεία AGROFRUT - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΒΕΕ

Η εταιρεία AGROFRUT - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΒΕΕ, σε συνεργασία με όλους τους stakeholders που εμπλέκονται με τις δραστηριότητές της, υλοποιεί σύστημα E.S.G και επιθεωρήθηκε με επιτυχία πρώτη Διεθνώς επιτυχώς, σύμφωνα με το σύστημα IFS ESF CHECK, από τον EUROCERT Α.Ε.

Ευχαριστούμε τη Διοίκηση της AGROFRUT και ιδιαίτερα τον Πανταζή Ανδρέα για την ευκαιρία να συμμετέχουμε κι εμείς στη FoodCare σε αυτή την Παγκόσμια Πρωτιά με την ανάπτυξη του συστήματος, καθώς και τις Μάντη Ιωάννα και Κουτσούμπα Νάσια για την ενεργή συμμετοχή τους στο εγχείρημα αυτό.

Η εφαρμογή ενός συστήματος ESG (Environmental, Social, Governance) γίνεται διαρκώς περισσότερο απαιτητή από τους πελάτες και μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε εταιρείες όλων των μεγεθών:

Πρώτον, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να βελτιώσει τη φήμη και την εικόνα της επωνυμίας μιας εταιρείας, καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των εργαζομένων και των επενδυτών, δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα σε βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές. Επιδεικνύοντας δέσμευση στις αρχές ESG, οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες που θέλουν να υποστηρίξουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους οργανισμούς.

Δεύτερον, η εφαρμογή ενός συστήματος ESG μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη λειτουργική απόδοση και εξοικονόμηση κόστους. Μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα στη χρήση ενέργειας και πόρων, καθώς και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον, η υιοθέτηση πρακτικών υπεύθυνης διακυβέρνησης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους νομικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους, καθώς και να εξασφαλίσει ηθικές και διαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές.

Συνολικά, η εφαρμογή ενός συστήματος ESG μπορεί να ωφελήσει τις εταιρείες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της φήμης και της εικόνας του Brand, της αυξημένης λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της μείωσης νομικών και ρυθμιστικών κινδύνων. Δίνοντας προτεραιότητα στις αρχές ESG, οι εταιρείες μπορούν να τοποθετηθούν για μακροπρόθεσμη επιτυχία και βιωσιμότητα, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

#esg #agrofrut #ifsfood #ifsesg
... See MoreSee Less

Πρώτη Διεθνώς επιτυχής επιθεώρηση του συστήματος IFS ESG CHECK στην εταιρεία AGROFRUT - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΒΕΕ Η εταιρεία AGROFRUT - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΒΕΕ, σε συνεργασία με όλους τους stakeholders που εμπλέκονται με τις δραστηριότητές της, υλοποιεί σύστημα E.S.G και επιθεωρήθηκε με επιτυχία πρώτη Διεθνώς επιτυχώς, σύμφωνα με το σύστημα IFS ESF CHECK, από τον EUROCERT Α.Ε. Ευχαριστούμε τη Διοίκηση της AGROFRUT και ιδιαίτερα τον Πανταζή Ανδρέα για την ευκαιρία να συμμετέχουμε κι εμείς στη FoodCare σε αυτή την Παγκόσμια Πρωτιά με την ανάπτυξη του συστήματος, καθώς και τις Μάντη Ιωάννα και Κουτσούμπα Νάσια για την ενεργή συμμετοχή τους στο εγχείρημα αυτό. Η εφαρμογή ενός συστήματος ESG (Environmental, Social, Governance) γίνεται διαρκώς περισσότερο απαιτητή από τους πελάτες και μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε εταιρείες όλων των μεγεθών: Πρώτον, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να βελτιώσει τη φήμη και την εικόνα της επωνυμίας μιας εταιρείας, καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των εργαζομένων και των επενδυτών, δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα σε βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές. Επιδεικνύοντας δέσμευση στις αρχές ESG, οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες που θέλουν να υποστηρίξουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους οργανισμούς. Δεύτερον, η εφαρμογή ενός συστήματος ESG μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη λειτουργική απόδοση και εξοικονόμηση κόστους. Μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα στη χρήση ενέργειας και πόρων, καθώς και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον, η υιοθέτηση πρακτικών υπεύθυνης διακυβέρνησης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους νομικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους, καθώς και να εξασφαλίσει ηθικές και διαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές. Συνολικά, η εφαρμογή ενός συστήματος ESG μπορεί να ωφελήσει τις εταιρείες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της φήμης και της εικόνας του Brand, της αυξημένης λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της μείωσης νομικών και ρυθμιστικών κινδύνων. Δίνοντας προτεραιότητα στις αρχές ESG, οι εταιρείες μπορούν να τοποθετηθούν για μακροπρόθεσμη επιτυχία και βιωσιμότητα, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. #ESG #AGROFRUT #ifsfood #ifsesg

Σε εφαρμογή η Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 για το πόσιμο νερό.

Με την εφαρμογή της Οδηγίας είναι πλέον υποχρεωτική η παρακολούθηση των αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των καταναλωτών, όπως τα μικροπλαστικά και οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και ταυτόχρονα εισάγονται απαιτήσεις για τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε επαφή με το πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενδοκρινικός διαταράκτης είναι μια «εξωγενής ουσία ή μείγμα που μεταβάλλει τις λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος και συνεπώς προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε έναν άθικτο οργανισμό ή στους απογόνους του ή (υπο) πληθυσμούς».

Ορισμένοι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι η Δισφαινόλη Α, η β-οιστραδιόλη ,η εννεϋλοφαινόλη κ.α. Για τις ουσίες αυτές, η Οδηγία έχει θεσπίσει όρια παρακολούθησης.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες έχουν συσχετιστεί με ορισμένα προβλήματα υγείας του ανθρώπου. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

=> Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες

=> Υψηλότερη συχνότητα γενετικών ανωμαλιών στα γεννητικά όργανα τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια

=> Υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων ευαίσθητων σε ορμόνες καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παγκρέατος

=> Μεταβολικές διαταραχές όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης ή παχυσαρκία

Και αυτή η Οδηγία που αφορά το νερό, επικυρώνει τον Στόχο 6 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή του να επιτευχθεί «καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλές και οικονομικώς προσιτό πόσιμο νερό για όλους» !!!

Link: eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020L2184&from=EL
... See MoreSee Less

Σε εφαρμογή η Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 για το πόσιμο νερό. Με την εφαρμογή της Οδηγίας είναι πλέον υποχρεωτική η παρακολούθηση των αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των καταναλωτών, όπως τα μικροπλαστικά και οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και ταυτόχρονα εισάγονται απαιτήσεις για τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε επαφή με το πόσιμο νερό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενδοκρινικός διαταράκτης είναι μια «εξωγενής ουσία ή μείγμα που μεταβάλλει τις λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος και συνεπώς προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε έναν άθικτο οργανισμό ή στους απογόνους του ή (υπο) πληθυσμούς». Ορισμένοι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι η Δισφαινόλη Α, η β-οιστραδιόλη ,η εννεϋλοφαινόλη κ.α. Για τις ουσίες αυτές, η Οδηγία έχει θεσπίσει όρια παρακολούθησης. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες έχουν συσχετιστεί με ορισμένα προβλήματα υγείας του ανθρώπου. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα: => Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες => Υψηλότερη συχνότητα γενετικών ανωμαλιών στα γεννητικά όργανα τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια => Υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων ευαίσθητων σε ορμόνες καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παγκρέατος => Μεταβολικές διαταραχές όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης ή παχυσαρκία Και αυτή η Οδηγία που αφορά το νερό, επικυρώνει τον Στόχο 6 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή του να επιτευχθεί «καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλές και οικονομικώς προσιτό πόσιμο νερό για όλους» !!! Link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020L2184&from=EL

Ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο. Καλές γιορτές !!! 🎄🎆♥️⭐ ... See MoreSee Less

Νέα διάταξη του Agro Advanced στην Κυριαζής Φρούτα Α.Ε.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι μεγάλοι Wholesalers του εξωτερικού απαιτούν την αποστολή του προγράμματος φυτοπροστασίας των παραγωγών προς αξιολόγηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το ίδιο αφορά και τον συνεργάτη της #FoodCare, SanLucar Fruit S.L. , όπου στα πλαίσια της διαφάνειας και παροχής πληροφορίας στους Retailers (Super Markets) αλλά και για την αξιολόγηση των προγραμμάτων φυτοπροστασίας κάθε παραγωγού και αγροτεμαχίου χωριστά, είναι επιβεβλημένη η εβδομαδιαία καταγραφή και αποστολή κάθε ενέργειας των παραγωγών, με εξειδικευμένη μοναδική Custom κωδικοποίηση ανά αγροτεμάχιο.

Πλέον στην Κυριαζής Φρούτα Α.Ε. εγκαταστήσαμε ειδικό module που καλύπτει "on the fly" τις απαιτήσεις των μεγάλων Retailers, δίδοντας απευθείας σε αυτούς πρόσβαση δεδομένων στις εφαρμογές φυτοπροστασίας καθώς και σε εξειδικευμένες επεξεργασμένες πληροφορίες κάθε μιας από αυτές, όπως Technical δόσεις ανά δραστική κλπ στοιχείων που ορίζουν ένα προφίλ εφαρμογής φυτοπροστασίας.

Ο Γεωπόνος της εταιρείας καταχωρεί καθημερινά τις εφαρμογές των συνεργαζόμενων παραγωγών με το Module Core του Agro Advanced καθώς και τις τακτικές αναλύσεις υπολειμμάτων τους, στήνοντας έτσι ατομικές καμπύλες διάσπασης/αποδόμησης σε κάθε μία από αυτές που εφαρμόσθηκαν και για κάθε πολύπλοκο προφίλ εφαρμογής τους, που εμπλέκει και τα μετεωρολογικά δεδομένα που λαμβάνονται μέσω του δικτύου meteo.gr από τον τοπικό σταθμό στο Λάππα Αχαΐας. Το σύστημα αυτό επικοινωνεί με τον RMS RiskFree Server της FoodCare ανταλλάσσοντας δεδομένα αποδόμησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανά προφίλ εφαρμογής, καθιστώντας έτσι το σύστημα "σοφότερο" όσο αυξάνονται και τα αποτελέσματα των αναλύσεων υπολειμμάτων ανά προφίλ.

Έτσι δίδεται η πληροφορία στην εταιρεία, με σχετικά μεγάλη ασφάλεια, για τη συμμόρφωση ή μη των προϊόντων από κάθε αγροτεμάχιο συνεργαζόμενου παραγωγού, στις αυστηρότερες απαιτήσεις των Retailers για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων.

Ταυτόχρονα τηρείται και η ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου, καλύπτοντας τις αγοράνομικές απαιτήσεις, μέσα από τα Modules "SmartPack" και "Factory" όπως και οι απαιτήσεις της πιστοποίησης της εταιρείας κατά BRCGS Food και GLOBALG.A.P Chain of Custody. Το Factory module, μέσα από τη χρήση APIs της GLOBALG.A.P Database, ελέγχει τις πιστοποιήσεις του κάθε παραγωγού, ακολουθεί με αυτόματο Segregation την ιχνηλασιμότητα των προιόντων τους και επικαιροποιεί τις αλλαγές των πιστοποιητικών τους.

Όλες αυτές οι πληροφορίες, συνδυασμένες σε οποιαδήποτε μορφή, καταλήγουν on the fly κατ' επιλογή στους πελάτες που επιθυμεί η Κυριαζής Φρούτα Α.Ε, όπως πχ στον Sanlucar, όπου μπορεί διαδραστικά να επιβλέπει και να επιλέγει ακόμα και τα αγροτεμάχια των παραγωγών από τα οποία θα αγοράσει προϊόν.

Η διάταξη αυτή είναι διαθέσιμη και ΔΩΡΕΑΝ σε κάθε επιχείρηση που κατέχει άδεια χρήσης Ultimate-S του Agro Advanced ενώ η εγκατάσταση και παραμετροποίηση γίνεται επίσης από εμάς χωρίς κόστος και πολύ γρήγορα.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο την Κυριαζής Φρούτα ΑΕ όσο και την SanLucar Fruit S.L. για την εμπιστοσύνη τους.
... See MoreSee Less

Νέα διάταξη του Agro Advanced στην Κυριαζής Φρούτα Α.Ε. Όλοι γνωρίζουμε πως οι μεγάλοι Wholesalers του εξωτερικού απαιτούν την αποστολή του προγράμματος φυτοπροστασίας των παραγωγών προς αξιολόγηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο αφορά και τον συνεργάτη της #FoodCare, SanLucar Fruit S.L. , όπου στα πλαίσια της διαφάνειας και παροχής πληροφορίας στους Retailers (Super Markets) αλλά και για την αξιολόγηση των προγραμμάτων φυτοπροστασίας κάθε παραγωγού και αγροτεμαχίου χωριστά, είναι επιβεβλημένη η εβδομαδιαία καταγραφή και αποστολή κάθε ενέργειας των παραγωγών, με εξειδικευμένη μοναδική Custom κωδικοποίηση ανά αγροτεμάχιο. Πλέον στην Κυριαζής Φρούτα Α.Ε. εγκαταστήσαμε ειδικό module που καλύπτει on the fly τις απαιτήσεις των μεγάλων Retailers, δίδοντας απευθείας σε αυτούς πρόσβαση δεδομένων στις εφαρμογές φυτοπροστασίας καθώς και σε εξειδικευμένες επεξεργασμένες πληροφορίες κάθε μιας από αυτές, όπως Technical δόσεις ανά δραστική κλπ στοιχείων που ορίζουν ένα προφίλ εφαρμογής φυτοπροστασίας. Ο Γεωπόνος της εταιρείας καταχωρεί καθημερινά τις εφαρμογές των συνεργαζόμενων παραγωγών με το Module Core του Agro Advanced καθώς και τις τακτικές αναλύσεις υπολειμμάτων τους, στήνοντας έτσι ατομικές καμπύλες διάσπασης/αποδόμησης σε κάθε μία από αυτές που εφαρμόσθηκαν και για κάθε πολύπλοκο προφίλ εφαρμογής τους, που εμπλέκει και τα μετεωρολογικά δεδομένα που λαμβάνονται μέσω του δικτύου meteo.gr από τον τοπικό σταθμό στο Λάππα Αχαΐας. Το σύστημα αυτό επικοινωνεί με τον RMS RiskFree Server της FoodCare ανταλλάσσοντας δεδομένα αποδόμησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανά προφίλ εφαρμογής, καθιστώντας έτσι το σύστημα σοφότερο όσο αυξάνονται και τα αποτελέσματα των αναλύσεων υπολειμμάτων ανά προφίλ. Έτσι δίδεται η πληροφορία στην εταιρεία, με σχετικά μεγάλη ασφάλεια, για τη συμμόρφωση ή μη των προϊόντων από κάθε αγροτεμάχιο συνεργαζόμενου παραγωγού, στις αυστηρότερες απαιτήσεις των Retailers για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Ταυτόχρονα τηρείται και η ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου, καλύπτοντας τις αγοράνομικές απαιτήσεις, μέσα από τα Modules SmartPack και Factory όπως και οι απαιτήσεις της πιστοποίησης της εταιρείας κατά BRCGS Food και GLOBALG.A.P Chain of Custody. Το Factory module, μέσα από τη χρήση APIs της GLOBALG.A.P Database, ελέγχει τις πιστοποιήσεις του κάθε παραγωγού, ακολουθεί με αυτόματο Segregation την ιχνηλασιμότητα των προιόντων τους και επικαιροποιεί τις αλλαγές των πιστοποιητικών τους. Όλες αυτές οι πληροφορίες, συνδυασμένες σε οποιαδήποτε μορφή, καταλήγουν on the fly κατ επιλογή στους πελάτες που επιθυμεί η Κυριαζής Φρούτα Α.Ε, όπως πχ στον Sanlucar, όπου μπορεί διαδραστικά να επιβλέπει και να επιλέγει ακόμα και τα αγροτεμάχια των παραγωγών από τα οποία θα αγοράσει προϊόν. Η διάταξη αυτή είναι διαθέσιμη και ΔΩΡΕΑΝ σε κάθε επιχείρηση που κατέχει άδεια χρήσης Ultimate-S του Agro Advanced ενώ η εγκατάσταση και παραμετροποίηση γίνεται επίσης από εμάς χωρίς κόστος και πολύ γρήγορα. Ευχαριστούμε θερμά τόσο την Κυριαζής Φρούτα ΑΕ όσο και την SanLucar Fruit S.L. για την εμπιστοσύνη τους.

Comment on Facebook

μπράβο φίλε παντα πρωτοπόρος

Η αύξηση του κόστους των εισροών ενδεχομένως να οδηγήσει σε χρήση αμφιβόλου ποιότητας Λιπασμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για το μεγάλο πρόβλημα των Chlorates/Perchlorates και πως αυτά πλέον, όταν ξεπεραστούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όριά τους (MRL) οδηγούν σε μη ασφαλή αγροτικά προϊόντα για κατανάλωση.

Τα Perchlorates μπορεί να εντοπιστούν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως ως περιβαλλοντικοί ρύποι αλλά και στα κακής ποιότητας λιπάσματα, ιδιαίτερα νιτρικών προσμίξεων Καλίου καθώς και σε χλωριούχα λιπάσματα κακής ποιότητας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που διαρκώς καλούμε τους παραγωγούς και τους συνεργάτες τους Γεωπόνους/εμπόρους Γεωργικών Εφοδίων να ζητούν βεβαιώσεις από τις εταιρείες διακίνησης λιπασμάτων για την περιεκτικότητα των ουσιών αυτών στα προϊόντα που διακινούν.

Το μεγάλο πρόβλημα με την ανίχνευση των Perchlorates, συγκριτικά με ένα προϊόν φυτοπροστασίας (πχ "φυτοφάρμακο"), είναι πως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το πότε τα Perchlorates θα βρεθούν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο MRL.

Με λίγα λόγια κάνουμε εφαρμογές θρέψης, που ίσως οδηγήσουν σε Perchlorates και τα οποία δε θα μπορεί να απαντήσει κανείς για το πότε και το αν αυτά θα εξαφανιστούν από την καλλιέργεια.

Ιδιαίτερα με την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, όπως και με κάθε αύξηση κοστολογίου, ευνοείται η λεγόμενη "υποκατάσταση" ουσιών/πρώτων υλών κατά την παρασκευή του τελικού προϊόντος, με αλλες χαμηλοτερης ποιοτητας.

Οπότε η ανάγκη για εξασφάλιση της παραγωγής, πρέπει να γίνει πλέον όχι μόνο με τον έλεγχο της φυτοπροστασίας, αλλά και από τα φαινόμενα χαμηλής ποιότητας εισροών. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε την παραγωγή.

Μια κρίση ανίχνευσης Perchlorates από κακής ποιότητας λιπάσματα, μας "πετάει" εκτός παραγωγής.

Στο εξωτερικό υπάρχουν διαπιστευμένα εργαστήρια για ανάλυση λιπασμάτων ως προς τα Perchlorates, σύμφωνα με τη μέθοδο EN 17246:2019 (ιοντική χρωματογραφία-ανίχνευση αγωγιμότητας IC-CD). Οπότε αν έχετε αμφιβολίες για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων, μπορείτε στείλετε δείγματα.

Στην εικόνα τα αποτελέσματα από την υπέρβαση υπολειμμάτων σε αγροτικό προϊόν στο οποίο έγινε χρήση λιπάσματος με αυξημένα Perchlorates.
... See MoreSee Less

Η αύξηση του κόστους των εισροών ενδεχομένως να οδηγήσει σε χρήση αμφιβόλου ποιότητας Λιπασμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για το μεγάλο πρόβλημα των Chlorates/Perchlorates και πως αυτά πλέον, όταν ξεπεραστούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όριά τους (MRL) οδηγούν σε μη ασφαλή αγροτικά προϊόντα για κατανάλωση. Τα Perchlorates μπορεί να εντοπιστούν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως ως περιβαλλοντικοί ρύποι αλλά και στα κακής ποιότητας λιπάσματα, ιδιαίτερα νιτρικών προσμίξεων Καλίου καθώς και σε χλωριούχα λιπάσματα κακής ποιότητας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που διαρκώς καλούμε τους παραγωγούς και τους συνεργάτες τους Γεωπόνους/εμπόρους Γεωργικών Εφοδίων να ζητούν βεβαιώσεις από τις εταιρείες διακίνησης λιπασμάτων για την περιεκτικότητα των ουσιών αυτών στα προϊόντα που διακινούν. Το μεγάλο πρόβλημα με την ανίχνευση των Perchlorates, συγκριτικά με ένα προϊόν φυτοπροστασίας (πχ φυτοφάρμακο), είναι πως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το πότε τα Perchlorates θα βρεθούν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο MRL. Με λίγα λόγια κάνουμε εφαρμογές θρέψης, που ίσως οδηγήσουν σε Perchlorates και τα οποία δε θα μπορεί να απαντήσει κανείς για το πότε και το αν αυτά θα εξαφανιστούν από την καλλιέργεια. Ιδιαίτερα με την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, όπως και με κάθε αύξηση κοστολογίου, ευνοείται η λεγόμενη υποκατάσταση ουσιών/πρώτων υλών κατά την παρασκευή του τελικού προϊόντος, με αλλες χαμηλοτερης ποιοτητας. Οπότε η ανάγκη για εξασφάλιση της παραγωγής, πρέπει να γίνει πλέον όχι μόνο με τον έλεγχο της φυτοπροστασίας, αλλά και από τα φαινόμενα χαμηλής ποιότητας εισροών. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε την παραγωγή. Μια κρίση ανίχνευσης Perchlorates από κακής ποιότητας λιπάσματα, μας πετάει εκτός παραγωγής. Στο εξωτερικό υπάρχουν διαπιστευμένα εργαστήρια για ανάλυση λιπασμάτων ως προς τα Perchlorates, σύμφωνα με τη μέθοδο EN 17246:2019 (ιοντική χρωματογραφία-ανίχνευση αγωγιμότητας IC-CD). Οπότε αν έχετε αμφιβολίες για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων, μπορείτε στείλετε δείγματα. Στην εικόνα τα αποτελέσματα από την υπέρβαση υπολειμμάτων σε αγροτικό προϊόν στο οποίο έγινε χρήση λιπάσματος με αυξημένα Perchlorates.

Στη #foodcare παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσήλωσή μας σε ζητήματα φυτοπαθολογίας.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε και στην Ελλάδα (πρώτη επίσημη αναφορά) τα καταστροφικά προβλήματα του μύκητα Neopestalotiopsis rosae με διακριτή διαδρομή εισόδου του μύκητα στη χώρα. Να σημειώσουμε πως δεν αφορά την ποικιλία Victory που καλλιεργείται κατ' εξοχήν στην χώρα μας.

Το αυτό αρχικά διαπιστώσαμε με μικροσκοπικό παρασκεύασμα πριν από περίπου 17 ημέρες. Την διαπίστωσή μας επιβεβαίωσε σήμερα και ο Καθηγητής κύριος Τζάμος.
www.facebook.com/groups/890908724761926/?multi_permalinks=1655291734990284&ref=share

Αναμένουμε και τα δείγματα που έχουμε αποστείλει στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ενώ αναμένουμε αποτελέσματα και από εργαστήριο του εξωτερικού.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί πλέον η ορθή απολύμανση των εδαφών ώστε να μην παραμείνει το πρόβλημα αυτό στο μέλλον. Σε αναμονή για περισσότερα από τον Καθηγητή, κο Τζάμο.
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Η γνώση νικά τα φαντάσματα. Μπράβο Θοδωρή!

Οι φωτογραφίες αυτές από την ανάρτηση του κου Τζάμου στην Φυτιατρική Εταιρία Ελλάδας

View more comments

Α.Σ. Νεάπολης-Αγρινίου.
Digital Packhouse

Ο Α.Σ Νεαπολης-Αγρινίου, με τον διακριτικό τίτλο ALFA FRUITS επιθεωρήθηκε και φέτος με επιτυχία σύμφωνα με τα πρότυπα IFS Food / BRCGS Food + FSMA Module ενώ επίκειται και η επιθεώρηση Sedex/Smeta Pillar 2.

Ο Συνεταιρισμός πρότυπο για την Αιτωλοακαρνανία, αναβάθμισε την αγροτική συνεργατικότητα με τη νέα επένδυση, το νέο ψηφιακό συσκευαστήριο 10.000 τετραγωνικών μέτρων στην επαρχιακή οδό Αγγελοκάστρου-Αγρινίου, θέση Πλάτανος.

Με τεράστια συσκευαστική ικανότητα η οποία γίνεται ψηφιακά σε κάθε στάδιο παραγωγής, ξεκινώντας από την αυτόματη τροφοδοσία της 10κάναλης μηχανής, την ψηφιακή διαλογή και απόρριψη των ελαττωματικών προϊόντων βάση κριτηρίων πελατών και νομοθεσίας, την αυτόματη κατηγοριοποίηση, τις αυτόματες μετρήσεις Brix, ξηράς ουσίας, συνεκτικότητας χωρίς καταστροφικό έλεγχο για κάθε καρπό χωριστα, την αυτόματη ιχνηλασιμοτητα όπου σε μια τόσο μεγάλη μηχανή αυτόματα δεν γίνεται ανάμειξη καρπών διαφορετικών παραγωγων, την αυτόματη συσκευασία, ζύγιση και παλετοποίηση κι ένα σωρό άλλες νέες καινοτομίες.

Για εμάς στην FoodCare ήταν η πρώτη φορά που διαπιστώσαμε PackHouse να μη λειτουργεί με τη μέθοδο FIFO (First In - First Out), αλλά χάρη στην ψηφιακή ποιοτική κατάταξη και παλετοποίηση, να γίνεται ο προγραμματισμός φορτωσεων ανά παρτίδα η ακόμα και ανά παλέτα παρτίδας, βαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που μετρήθηκαν από το αυτόματο Sorter.

Έτσι θα φύγουν πρώτα τα ακτινίδια με ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν περισσότερο έτοιμα (όπως brix - συνεκτικότητα κλπ) και προγραμματίζονται αργότερα οι φορτώσεις των ακτινιδίων που ήσαν λιγότερο έτοιμα.

Ταυτόχρονα η ψυκτική και προψυκτικη ικανότητα του νέου Συσκευαστηρίου είναι κυριολεκτικά απίστευτη.

Ο ΑΣ, εκτός των παραδοσιακών ποικιλιων έχει επενδύσει και σε νέες δυναμικές ποικιλίες κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων με συμβόλαια σε συγκεκριμένες υπεραγορές του εξωτερικού.

Είναι τιμή μας που ο Α.Σ εμπιστεύτηκε και φέτος την FoodCare σε όλα τα πρότυπα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας που εφαρμόζει, όπως GLOBALG.A.P+GRASP / IFS FOOD / BRCGS FOOD + FSMA / SEDEX/SMETA / COSTCO'S FOOD SAFETY PROGRAM κλπ

Συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Συνεταιρισμού καθώς και στους παραγωγούς κι ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
... See MoreSee Less

Α.Σ. Νεάπολης-Αγρινίου.
Digital Packhouse Ο Α.Σ Νεαπολης-Αγρινίου, με τον διακριτικό τίτλο ALFA FRUITS επιθεωρήθηκε και φέτος με επιτυχία σύμφωνα με τα πρότυπα IFS Food / BRCGS Food + FSMA Module ενώ επίκειται και η επιθεώρηση Sedex/Smeta Pillar 2. Ο Συνεταιρισμός πρότυπο για την Αιτωλοακαρνανία, αναβάθμισε την αγροτική συνεργατικότητα με τη νέα επένδυση, το νέο ψηφιακό συσκευαστήριο 10.000 τετραγωνικών μέτρων στην επαρχιακή οδό Αγγελοκάστρου-Αγρινίου, θέση Πλάτανος. Με τεράστια συσκευαστική ικανότητα η οποία γίνεται ψηφιακά σε κάθε στάδιο παραγωγής, ξεκινώντας από την αυτόματη τροφοδοσία της 10κάναλης μηχανής, την ψηφιακή διαλογή και απόρριψη των ελαττωματικών προϊόντων βάση κριτηρίων πελατών και νομοθεσίας, την αυτόματη κατηγοριοποίηση, τις αυτόματες μετρήσεις Brix, ξηράς ουσίας, συνεκτικότητας χωρίς καταστροφικό έλεγχο για κάθε καρπό χωριστα, την αυτόματη ιχνηλασιμοτητα όπου σε μια τόσο μεγάλη μηχανή αυτόματα δεν γίνεται ανάμειξη καρπών διαφορετικών παραγωγων, την αυτόματη συσκευασία, ζύγιση και παλετοποίηση κι ένα σωρό άλλες νέες καινοτομίες. Για εμάς στην FoodCare ήταν η πρώτη φορά που διαπιστώσαμε PackHouse να μη λειτουργεί με τη μέθοδο FIFO (First In - First Out), αλλά χάρη στην ψηφιακή ποιοτική κατάταξη και παλετοποίηση, να γίνεται ο προγραμματισμός φορτωσεων ανά παρτίδα η ακόμα και ανά παλέτα παρτίδας, βαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που μετρήθηκαν από το αυτόματο Sorter. Έτσι θα φύγουν πρώτα τα ακτινίδια με ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν περισσότερο έτοιμα (όπως brix - συνεκτικότητα κλπ) και προγραμματίζονται αργότερα οι φορτώσεις των ακτινιδίων που ήσαν λιγότερο έτοιμα. Ταυτόχρονα η ψυκτική και προψυκτικη ικανότητα του νέου Συσκευαστηρίου είναι κυριολεκτικά απίστευτη. Ο ΑΣ, εκτός των παραδοσιακών ποικιλιων έχει επενδύσει και σε νέες δυναμικές ποικιλίες κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων με συμβόλαια σε συγκεκριμένες υπεραγορές του εξωτερικού. Είναι τιμή μας που ο Α.Σ εμπιστεύτηκε και φέτος την FoodCare σε όλα τα πρότυπα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας που εφαρμόζει, όπως GLOBALG.A.P+GRASP / IFS FOOD / BRCGS FOOD + FSMA / SEDEX/SMETA / COSTCOS FOOD SAFETY PROGRAM κλπ Συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Συνεταιρισμού καθώς και στους παραγωγούς κι ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Και φέτος για το προϊόν της Φράουλας, οι μεγάλοι Γερμανικοί Retailers έχουν μεταφέρει στους προμηθευτές τους αυστηρότερα της νομοθεσίας, Specifications.

ARfD:
Η δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ARfD) είναι η ποσότητα ουσίας ανά kg σωματικού βάρους που μπορεί να προσληφθεί μέσω της τροφής εντός μίας ημέρας χωρίς κίνδυνο.
Μονάδα: mg/kgr (ppm)

ADI:
Η τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη – Acceptable Diatary Intake) ποσοτικοποιεί την ημερήσια πρόσληψη ουσιών στα τρόφιμα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει καθημερινά για μια ζωή χωρίς να προκληθεί βλάβη στην υγεία.
Μονάδα: mg/kgr (ppm)

MRL:
H τιμή MRL (Maximum Residue Limit) αποτελεί την μέγιστη τιμή ανωτάτου ορίου υπολείμματος σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
Μονάδα: mg/kgr (ppm)

Με βάση τον συνημμένο πίνακα, διαπιστώνουμε πως:

✓ Τα όρια που θέτουν, ως ποιοτικές παράμετροι, είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά της νομοθεσίας.

✓ Τα όρια που θέτουν, απαιτούν την ανάπτυξης στρατηγικής φυτοπροστασίας, από έμπειρους Τεχνικούς Γεωπόνους. Δεδομένου ότι ορισμένες δραστικές ουσίες ενός ψεκασμού ενδεχομένως να είναι ανιχνεύσιμες ακόμα και 2-3 μήνες μετά την εφαρμογή, το πρόγραμμα φυτοπροστασίας πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και με γνώση ως προς την εμμονή /
υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών.

✓ Τα όρια που θέτουν, στα πλαίσια της στρατηγικής φυτοπροστασίας, επιβάλλουν (όπως άλλωστε και η νομοθεσία) και ήπια φυτοπροστασία (ωφέλιμα έντομα και μικροοργανισμούς – σκευάσματα με μηδενικό αποτύπωμα στις αναλύσεις υπολειμμάτων – καλλιεργητικές τεχνικές διαχείρισης παθογόνων).

✓ ΚΡΙΣΙΜΟ: Τα perchlorates δεν πρέπει να ξεπερνούν στο προϊόν τα 0,05 mg/kgr (ppm). Οπότε ζητάτε από τους προμηθευτές σας διαβεβαιώσεις πως τα λιπάσματα που χρησιμοποιείτε, δεν φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε Chlorates/ perhclorates. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για την βιομηχανία των λιπασμάτων ενώ η τρομακτική αύξηση των τιμών ενδέχεται να δικαιολογήσουν φαινόμενα Fraud (άλλωστε το υψηλό κόστος αυξάνει πάντα τον κίνδυνο απάτης σε όλα τα Risk Based συστήματα πρόληψης και διαχείρισης του Fraud). Οπότε καλούμε παραγωγούς και γεωπόνους να διασφαλίσουν την ποιότητα των υλικών τους και να ζητούν εγγραφές βεβαιώσεις από τους προμηθευτές τους. Τα Perchlorates ανιχνεύονται στις αναλύσεις υπολειμμάτων και θεωρούνται κανονικά ως υπολογίσιμη δραστική ουσία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ – ΚΡΙΣΙΜΑ:
1. Ο τοπικός Γεωπόνος μας είναι συνεργάτης μας. Επομένως θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να τον ενημερώσουμε πως θα διαθέσουμε φράουλες σε
κάποια από τις παραπάνω αγορές, ώστε από νωρίς να γνωρίζει τι θα εφαρμόσει και να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

2. Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα. Κάνουμε Χρήση μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων φυτοπροστασίας, δηλαδή όσα αναγράφουν πάνω την καλλιέργειά μας.

3. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν ένα σκεύασμα έχει έγκριση πχ σε υπαίθρια φράουλα τότε ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ αν έχουμε πχ φράουλα θερμοκηπίου. Θα είναι ίσως ανιχνεύσιμο σε κάποια ανάλυση υπολειμμάτων και επομένως μη αιτιολογησιμο όταν θα ζητηθούν στοιχεία. Ιδιαίτερα αν σε μια ανάλυση υπολειμμάτων έχουμε ανιχνεύσει ταυτόχρονα κάποιες δραστικές ουσίες που έχουν έγκριση μόνο σε θερμοκήπιο και κάποιες άλλες που έχουν έγκριση μόνο στην υπαίθρια καλλιέργεια, τότε η αιτιολόγηση είναι αδύνατη !!! Επομένως εμπιστευόμαστε τον Γεωπόνο μας για να αποφευχθεί αυτό το λάθος !!!

4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κάνουμε απανωτές εφαρμογές με την ίδια δραστική ουσία. Δραστικές ουσίες όπως πχ το difenoconazole, το
cyflufenamid αλλά και άλλες, με τις απανωτές εφαρμογές εντός λίγων ημερών ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε υπέρβαση ορίων (MRL), δηλαδή να βρεθούμε ακόμα κι εκτός της νομοθεσίας. Οπότε πριν τη συνταγογράφηση, πρέπει να ενημερώνουμε τον Γεωπόνο μας για τις τουλάχιστον 2 προηγούμενες εφαρμογές που κάναμε.

5. Συζητάμε πάντα με τον Γεωπόνο μας και για ήπιες μορφές φυτοπροστασίας. Υπάρχουν σκευάσματα που είτε μόνα τους, είτε συνεργιστικά με κάποια χημικά, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και βελτιώνουν σημαντικά τιε ανιχνεύσεις υπολειμμάτων.

6. Οι Γεωπόνοι σας γνωρίζουν ποιες δραστικές είναι εξαιρετικά έμμονες ως προς την υπολειμματικότητά τους. Οπότε θα πρέπει πάντα να τους υπενθυμίζετε ώστε να το έχουν υπόψη τους.

7. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα φυτοπροστασίας που βρίσκονται προς απόσυρση (με άδεια αποθεμάτων). Μην ξεπεράσουμε τις ημερομηνίες κατά τη χρήση τους. Πχ το Myclobutanil δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από 31.05.2023 και μετά.

8. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα που λαμβάνουν έγκριση για λίγες ημέρες (πχ 120 ημερών). Να ενημερώνετε πάντα τη FoodCare ή τον συνεργάτη εξαγωγέα σας, ώστε να ενημερώνει ανάλογα το Super Market αλλά και να μη γίνεται χρήση εκτός των ημερών της έγκρισης κατά παρέκκλιση.

Στην #foodcare, με 5 Γεωπόνους - πιστοποιημένους Γεωργικούς Συμβούλους στο 3ο θεματικό πεδίο της εφαρμογής του άρθρου 55 του Καν.(ΕΚ) 1107/2009, ιδίως όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας καθώς και με το αυτοβελτιούμενο RMS #riskfree Network του #agroadvanced, θα βρεθούμε στο πλευρό των Γεωπόνων και παραγωγών παρέχοντας την απαραίτητη πληροφόρηση για τον σχεδιασμό της στρατηγικής φυτοπροστασίας που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Retailers, θα βοηθήσουν τους εξαγωγείς μας και θα φέρουν χρήματα στον τόπο μας.
... See MoreSee Less

Και φέτος για το προϊόν της Φράουλας, οι μεγάλοι Γερμανικοί Retailers έχουν μεταφέρει στους προμηθευτές τους αυστηρότερα της νομοθεσίας, Specifications. ARfD:
Η δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ARfD) είναι η ποσότητα ουσίας ανά kg σωματικού βάρους που μπορεί να προσληφθεί μέσω της τροφής εντός μίας ημέρας χωρίς κίνδυνο. 
Μονάδα: mg/kgr (ppm) ADI:
Η τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη – Acceptable Diatary Intake) ποσοτικοποιεί την ημερήσια πρόσληψη ουσιών στα τρόφιμα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει καθημερινά για μια ζωή χωρίς να προκληθεί βλάβη στην υγεία. 
Μονάδα: mg/kgr (ppm) MRL:
H τιμή MRL (Maximum Residue Limit) αποτελεί την μέγιστη τιμή ανωτάτου ορίου υπολείμματος σε τρόφιμα και ζωοτροφές. 
Μονάδα: mg/kgr (ppm) Με βάση τον συνημμένο πίνακα, διαπιστώνουμε πως: ✓ Τα όρια που θέτουν, ως ποιοτικές παράμετροι, είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά της νομοθεσίας. ✓ Τα όρια που θέτουν, απαιτούν την ανάπτυξης στρατηγικής φυτοπροστασίας, από έμπειρους Τεχνικούς Γεωπόνους. Δεδομένου ότι ορισμένες δραστικές ουσίες ενός ψεκασμού ενδεχομένως να είναι ανιχνεύσιμες ακόμα και 2-3 μήνες μετά την εφαρμογή, το πρόγραμμα φυτοπροστασίας πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και με γνώση ως προς την εμμονή / 
υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών. ✓ Τα όρια που θέτουν, στα πλαίσια της στρατηγικής φυτοπροστασίας, επιβάλλουν (όπως άλλωστε και η νομοθεσία) και ήπια φυτοπροστασία (ωφέλιμα έντομα και μικροοργανισμούς – σκευάσματα με μηδενικό αποτύπωμα στις αναλύσεις υπολειμμάτων – καλλιεργητικές τεχνικές διαχείρισης παθογόνων). ✓ ΚΡΙΣΙΜΟ: Τα perchlorates δεν πρέπει να ξεπερνούν στο προϊόν τα 0,05 mg/kgr (ppm). Οπότε ζητάτε από τους προμηθευτές σας διαβεβαιώσεις πως τα λιπάσματα που χρησιμοποιείτε, δεν φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε Chlorates/ perhclorates. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για την βιομηχανία των λιπασμάτων ενώ η τρομακτική αύξηση των τιμών ενδέχεται να δικαιολογήσουν φαινόμενα Fraud (άλλωστε το υψηλό κόστος αυξάνει πάντα τον κίνδυνο απάτης σε όλα τα Risk Based συστήματα πρόληψης και διαχείρισης του Fraud). Οπότε καλούμε παραγωγούς και γεωπόνους να διασφαλίσουν την ποιότητα των υλικών τους και να ζητούν εγγραφές βεβαιώσεις από τους προμηθευτές τους. Τα Perchlorates ανιχνεύονται στις αναλύσεις υπολειμμάτων και θεωρούνται κανονικά ως υπολογίσιμη δραστική ουσία. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ – ΚΡΙΣΙΜΑ:
1. Ο τοπικός Γεωπόνος μας είναι συνεργάτης μας. Επομένως θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να τον ενημερώσουμε πως θα διαθέσουμε φράουλες σε 
κάποια από τις παραπάνω αγορές, ώστε από νωρίς να γνωρίζει τι θα εφαρμόσει και να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. 2. Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα. Κάνουμε Χρήση μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων φυτοπροστασίας, δηλαδή όσα αναγράφουν πάνω την καλλιέργειά μας. 3. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν ένα σκεύασμα έχει έγκριση πχ σε υπαίθρια φράουλα τότε ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ αν έχουμε πχ φράουλα θερμοκηπίου. Θα είναι ίσως ανιχνεύσιμο σε κάποια ανάλυση υπολειμμάτων και επομένως μη αιτιολογησιμο όταν θα ζητηθούν στοιχεία. Ιδιαίτερα αν σε μια ανάλυση υπολειμμάτων έχουμε ανιχνεύσει ταυτόχρονα κάποιες δραστικές ουσίες που έχουν έγκριση μόνο σε θερμοκήπιο και κάποιες άλλες που έχουν έγκριση μόνο στην υπαίθρια καλλιέργεια, τότε η αιτιολόγηση είναι αδύνατη !!! Επομένως εμπιστευόμαστε τον Γεωπόνο μας για να αποφευχθεί αυτό το λάθος !!! 4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κάνουμε απανωτές εφαρμογές με την ίδια δραστική ουσία. Δραστικές ουσίες όπως πχ το difenoconazole, το 
cyflufenamid αλλά και άλλες, με τις απανωτές εφαρμογές εντός λίγων ημερών ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και σε υπέρβαση ορίων (MRL), δηλαδή να βρεθούμε ακόμα κι εκτός της νομοθεσίας. Οπότε πριν τη συνταγογράφηση, πρέπει να ενημερώνουμε τον Γεωπόνο μας για τις τουλάχιστον 2 προηγούμενες εφαρμογές που κάναμε. 5. Συζητάμε πάντα με τον Γεωπόνο μας και για ήπιες μορφές φυτοπροστασίας. Υπάρχουν σκευάσματα που είτε μόνα τους, είτε συνεργιστικά με κάποια χημικά, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και βελτιώνουν σημαντικά τιε ανιχνεύσεις υπολειμμάτων. 6. Οι Γεωπόνοι σας γνωρίζουν ποιες δραστικές είναι εξαιρετικά έμμονες ως προς την υπολειμματικότητά τους. Οπότε θα πρέπει πάντα να τους υπενθυμίζετε ώστε να το έχουν υπόψη τους. 7. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα φυτοπροστασίας που βρίσκονται προς απόσυρση (με άδεια αποθεμάτων). Μην ξεπεράσουμε τις ημερομηνίες κατά τη χρήση τους. Πχ το Myclobutanil δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από 31.05.2023 και μετά. 8. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα που λαμβάνουν έγκριση για λίγες ημέρες (πχ 120 ημερών). Να ενημερώνετε πάντα τη FoodCare ή τον συνεργάτη εξαγωγέα σας, ώστε να ενημερώνει ανάλογα το Super Market αλλά και να μη γίνεται χρήση εκτός των ημερών της έγκρισης κατά παρέκκλιση. Στην #FoodCare, με 5 Γεωπόνους - πιστοποιημένους Γεωργικούς Συμβούλους στο 3ο θεματικό πεδίο της εφαρμογής του άρθρου 55 του Καν.(ΕΚ) 1107/2009, ιδίως όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας καθώς και με το αυτοβελτιούμενο RMS #RiskFree Network του #agroadvanced, θα βρεθούμε στο πλευρό των Γεωπόνων και παραγωγών παρέχοντας την απαραίτητη πληροφόρηση για τον σχεδιασμό της στρατηγικής φυτοπροστασίας που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Retailers, θα βοηθήσουν τους εξαγωγείς μας και θα φέρουν χρήματα στον τόπο μας.