Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Hopefully the New Year will bring cooler solutions to a warming world. Let’s resolve to nurture our planet, as we step into 2024.

Happy New Year!

#foodcare
... See MoreSee Less

Hopefully the New Year will bring cooler solutions to a warming world. Let’s resolve to nurture our planet, as we step into 2024. Happy New Year! #foodcare

Όλοι εμείς στη FoodCare AgroData OE, σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε υγεία και αγάπη. Καλές γιορτές σε όλους μας !!! ... See MoreSee Less

Όλοι εμείς στη FoodCare AgroData OE, σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε υγεία και αγάπη. Καλές γιορτές σε όλους μας !!!

Ελάχιστη 3,6C τα ξημερώματα ... See MoreSee Less

Ελάχιστη 3,6C τα ξημερώματα

Καλημέρα σε όλους
Σήμερα η ελάχιστη ήταν 3,3C μεταξύ 7-8 πμ στη θέση Τακτικός Συσκευαστήριο. Η επικρατούσα κατα το βράδυ ήταν γύρω στους 4C.

Μην μπερδευτείτε με την ημερομηνία. Την γράφει σε μορφή Ηνωμενων Πολιτειών δηλαδή 12/09/2023 όπου είναι 09/12/2023
... See MoreSee Less

Καλημέρα σε όλους
Σήμερα η ελάχιστη ήταν 3,3C μεταξύ 7-8 πμ στη θέση Τακτικός Συσκευαστήριο. Η επικρατούσα κατα το βράδυ ήταν γύρω στους 4C. Μην μπερδευτείτε με την ημερομηνία. Την γράφει σε μορφή Ηνωμενων Πολιτειών δηλαδή 12/09/2023 όπου είναι 09/12/2023

Βάρδα. 9.05 μμ:

40,8 χιλιοστά βροχής σε περίπου 40 λεπτά.
... See MoreSee Less

Βάρδα. 9.05 μμ: 40,8 χιλιοστά βροχής σε περίπου 40 λεπτά.

Αγαπητοί συνεργάτες.

Ο πίνακας που σας παρουσιάζουμε έχει τα όρια που επιθυμούν ορισμένοι Retailers της Γερμανικής αγοράς λιανικής ως προς την υπολειμματικότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) στο προϊόν της φράουλας. Υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα ανά δραστική ουσία και παράμετρο καθώς και τα αθροίσματά τους. Τα στοιχεία MRL – ARfD – ADI όπως και οι υπολογισμοί τους, αναγράφονται στην ανάλυση υπολειμμάτων και δεν χρειάζεται να υπολογιστούν από τον παραγωγό ή τον Γεωπόνο συνεργάτη τους.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ: Το παρόν υπόκειται σε διαρκείς τροποποιήσεις κι ενδεχομένως κάποια από τα στοιχεία αυτά να έχουν μεταφερθεί με λάθη ή/και παραλείψεις. Παρακαλούμε να είστε σε συνεχή επικοινωνία με τους εξαγωγείς για τυχόν νέες λίστες ή αλλαγές που υπάρχουν αλλά και για επικύρωση του παρόντος. Το υφιστάμενο έγγραφο απευθύνει μια αρχική ενημέρωση των παραγωγών και Γεωπόνων και δεν αποτελεί σύσταση φυτοπροστασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις. Ακολουθούμε τη νομοθεσία περί των εγκρίσεων Φυτοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπονται μόνο δραστικές ουσίες εγκεκριμένες και καταχωρημένες για χρήση στη χώρα προέλευσης και που οδηγούν σε προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση.

Σύντομο Γλωσσάριο:
ARfD
Η δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ARfD) είναι η ποσότητα ουσίας ανά kg σωματικού βάρους που μπορεί να προσληφθεί μέσω της τροφής εντός μίας ημέρας χωρίς κίνδυνο. Μονάδα: mg/kgr (ppm)

ADI
Η τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη – Acceptable Dietary Intake) ποσοτικοποιεί την ημερήσια πρόσληψη ουσιών στα τρόφιμα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει καθημερινά για μια ζωή χωρίς να προκληθεί βλάβη στην υγεία. Μονάδα: mg/kgr (ppm)

MRL
H τιμή MRL (Maximum Residue Limit) αποτελεί την μέγιστη τιμή ανωτάτου ορίου υπολείμματος σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Μονάδα: mg/kgr (ppm)

Με βάση τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως:

=> Τα όρια που θέτουν, ως ποιοτικές παράμετροι, είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά της νομοθεσίας.

=> Τα όρια που θέτουν, απαιτούν την ανάπτυξης στρατηγικής φυτοπροστασίας, από έμπειρους Τεχνικούς Γεωπόνους. Υπάρχουν δραστικές ουσίες που μπορεί να τις εφαρμόσουμε πχ σήμερα και να είναι ανιχνεύσιμες ακόμα και 2 μήνες μετά την εφαρμογή. Οπότε το πρόγραμμα φυτοπροστασίας πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και με γνώση ως προς την εμμονή / υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών.

=> Τα όρια που θέτουν, στα πλαίσια της στρατηγικής φυτοπροστασίας, επιβάλλουν (όπως άλλωστε και η νομοθεσία) και ήπια φυτοπροστασία (ωφέλιμα έντομα και μικροοργανισμούς – σκευάσματα με μηδενικό αποτύπωμα στις αναλύσεις υπολειμμάτων – καλλιεργητικές τεχνικές διαχείρισης παθογόνων). Αυτές οι εναλλακτικές τεχνικές/στρατηγικές είναι υποχρεωτικές στην εφαρμογή του από την Εθνική νομοθεσία.

=> ΚΡΙΣΙΜΟ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΕΜΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΦΥΤΩΝ/ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ PERCHLORATES:
Τα chlorates/perchlorates δεν πρέπει να ξεπερνούν στο προϊόν τα 0,05 mg/kgr (ppm) – Κανονισμός (EC) 2020/685. Οπότε ζητάτε από τους προμηθευτές σας διαβεβαιώσεις πως τα λιπάσματα που χρησιμοποιείτε, δε φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε perhclorates. Σε περίπτωση ανίχνευσης ή υπέρβασής τους, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί η αποδόμησή τους είναι αργή και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε αυτή θα γίνει (συστεμική επιμόλυνση φυτού). Δεδομένης των αυξανόμενων τιμών λιπασμάτων και της μείωσης της διαθεσιμότητας των πρώτων υλών γι' αυτά, υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρής μεταβλητότητας στην προέλευσή ακόμα και γνωστών/επώνυμων προμηθευτών. Γι αυτό ζητάτε πάντα ενημέρωση επί αυτού του θέματος. Οι ουσίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα ελεύθερα χλώρια καθώς και με τις βεβαιώσεις "λιπάσματα ελεύθερα χλωρίου" που κάποτε λαμβάναμε.

=> ΚΡΙΣΙΜΟ: ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΩΝ – ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:
Οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QAV - Quaternary ammonium compounds) είναι εξαιρετικά υπολειμματικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα βιομηχανικά καθαριστικά (και εως λίγα χρόνια πριν και σε προϊόντα θρέψης που όμως είχαν και φυτοπροστατευτικές ιδιότητες) και μπορεί να μεταφερθούν σε όλα τα τρόφιμα καθώς και στα προς συσκευασία αγροτικά προϊόντα. Περιεκτικότητες άνω των 0,05 mg/kg (ppm) δεν πρέπει να υπάρχουν και ανιχνεύονται πανεύκολα με τις αναλύσεις υπολειμμάτων.
Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού των συσκευαστηρίων, των οποίων θα πρέπει να ελέγχουμε την ετικέτα τους για την ύπαρξη χλωριούχου βενζαλκωνίου (BAC) και χλωριούχου διδεκυλοδιμεθυλαμμωνίου (DDAC). Αν δείτε στην ετικέτα των βιομηχανικών καθαριστικών σας αυτές τις δραστικές ουσίες, τότε ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ. Ζητήστε από τον προμηθευτή σας να επιβεβαιώσει τη μη παρουσία. Αν έχετε αμφιβολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Αν διαπιστώσατε πως τα έχετε χρησιμοποιήσει, τότε πρέπει να προβούμε σε αναλύσεις Swab επιφανειών αλλά και προϊόντων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. Ο τοπικός Γεωπόνος είναι συνεργάτης μας. Επομένως πρέπει να τον ενημερώσουμε πως θα διαθέσουμε φράουλες σε κάποια από τις παραπάνω αγορές, ώστε από νωρίς να γνωρίζει τι θα εφαρμόσει και να χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
2. Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα των φυτοφαρμάκων καθώς και τη συνταγή που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε από τους Γεωπόνους μας. Κάνουμε Χρήση μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων φυτοπροστασίας, δηλαδή όσα αναγράφουν πάνω την καλλιέργειά μας.
3. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν ένα σκεύασμα έχει έγκριση πχ σε υπαίθρια φράουλα τότε ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ αν έχουμε φράουλα θερμοκηπίου όπως και το ανάποδο. Θα είναι ίσως ανιχνεύσιμο σε κάποια ανάλυση υπολειμμάτων ακόμα κι εντός των ορίων και δε θα μπορούμε να το αιτιολογήσουμε σε περίπτωση ανίχνευσης, όπου είναι βέβαιο πως θα ζητηθούν στοιχεία. Επομένως πάντα επικοινωνούμε με τον Γεωπόνο μας για να αποφευχθεί αυτό το λάθος !!!
4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κάνουμε απανωτές εφαρμογές με την ίδια δραστική ουσία. Δραστικές ουσίες όπως πχ το difenoconazole, το cyflufenamid αλλά και άλλες, με τις απανωτές εφαρμογές και τον μη σεβασμό των επιτρεπόμενων μεσοδιαστημάτων εφαρμογής και μέγιστων αριθμών εφαρμογή, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και υπέρβαση ορίων, δηλαδή να βρεθούμε εκτός της νομοθεσίας και το προϊόν να πρέπει να καταστραφεί.
5. Συζητάμε πάντα με τον Γεωπόνο μας και για ήπιες μορφές φυτοπροστασίας. Υπάρχουν σκευάσματα που είτε μόνα τους, είτε συνεργιστικά με κάποια χημικά, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών και βελτιώνουν το προφίλ υπολειμμάτων.
6. Οι Γεωπόνοι σας γνωρίζουν ποιες δραστικές είναι εξαιρετικά έμμονες ως προς την υπολειμματικότητά τους. Οπότε θα πρέπει να τους συστήσετε να το έχουν υπόψη τους.
7. ΠΡΟΣΟΧΗ στο Myclobutanil καθώς και στα υπόλοιπα σκευάσματα που πλέον έχουν αποσυρθεί από την καλλιέργεια. Ενημερωθείτε για τις νέες εγκρίσεις από τους Γεωπόνους σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους.
8. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα που λαμβάνουν έγκριση για λίγες ημέρες (πχ 120 ημερών). Να ενημερώνετε πάντα τη FoodCare ή τον συνεργάτη εξαγωγέα σας, ώστε να ενημερώνει ανάλογα τους συνεργαζόμενους Retailers.
9. Όποιος παραγωγός παρεκκλίνει από τις εγκρίσεις (παράνομες εφαρμογές), ενδέχεται τα Super Markets να ενημερώσουν από μόνοι τους τον EFSA και τις αρχές της χώρας, καθώς και την GLOBALG.A.P. Οπότε ο κίνδυνος διοικητικών και ποινικών κυρώσεων είναι πολύ μεγάλος.
... See MoreSee Less

Αγαπητοί συνεργάτες. Ο πίνακας που σας παρουσιάζουμε έχει τα όρια που επιθυμούν ορισμένοι Retailers της Γερμανικής αγοράς λιανικής ως προς την υπολειμματικότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) στο προϊόν της φράουλας. Υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα ανά δραστική ουσία και παράμετρο καθώς και τα αθροίσματά τους. Τα στοιχεία MRL – ARfD – ADI όπως και οι υπολογισμοί τους, αναγράφονται στην ανάλυση υπολειμμάτων και δεν χρειάζεται να υπολογιστούν από τον παραγωγό ή τον Γεωπόνο συνεργάτη τους. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ: Το παρόν υπόκειται σε διαρκείς τροποποιήσεις κι ενδεχομένως κάποια από τα στοιχεία αυτά να έχουν μεταφερθεί με λάθη ή/και παραλείψεις. Παρακαλούμε να είστε σε συνεχή επικοινωνία με τους εξαγωγείς για τυχόν νέες λίστες ή αλλαγές που υπάρχουν αλλά και για επικύρωση του παρόντος. Το υφιστάμενο έγγραφο απευθύνει μια αρχική ενημέρωση των παραγωγών και Γεωπόνων και δεν αποτελεί σύσταση φυτοπροστασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις. Ακολουθούμε τη νομοθεσία περί των εγκρίσεων Φυτοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπονται μόνο δραστικές ουσίες εγκεκριμένες και καταχωρημένες για χρήση στη χώρα προέλευσης και που οδηγούν σε προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση. Σύντομο Γλωσσάριο:
ARfD
Η δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ARfD) είναι η ποσότητα ουσίας ανά kg σωματικού βάρους που μπορεί να προσληφθεί μέσω της τροφής εντός μίας ημέρας χωρίς κίνδυνο. Μονάδα: mg/kgr (ppm) ADI
Η τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη – Acceptable Dietary Intake) ποσοτικοποιεί την ημερήσια πρόσληψη ουσιών στα τρόφιμα που ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει καθημερινά για μια ζωή χωρίς να προκληθεί βλάβη στην υγεία. Μονάδα: mg/kgr (ppm) MRL
H τιμή MRL (Maximum Residue Limit) αποτελεί την μέγιστη τιμή ανωτάτου ορίου υπολείμματος σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Μονάδα: mg/kgr (ppm) Με βάση τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως: => Τα όρια που θέτουν, ως ποιοτικές παράμετροι, είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά της νομοθεσίας. => Τα όρια που θέτουν, απαιτούν την ανάπτυξης στρατηγικής φυτοπροστασίας, από έμπειρους Τεχνικούς Γεωπόνους. Υπάρχουν δραστικές ουσίες που μπορεί να τις εφαρμόσουμε πχ σήμερα και να είναι ανιχνεύσιμες ακόμα και 2 μήνες μετά την εφαρμογή. Οπότε το πρόγραμμα φυτοπροστασίας πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και με γνώση ως προς την εμμονή / υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών. => Τα όρια που θέτουν, στα πλαίσια της στρατηγικής φυτοπροστασίας, επιβάλλουν (όπως άλλωστε και η νομοθεσία) και ήπια φυτοπροστασία (ωφέλιμα έντομα και μικροοργανισμούς – σκευάσματα με μηδενικό αποτύπωμα στις αναλύσεις υπολειμμάτων – καλλιεργητικές τεχνικές διαχείρισης παθογόνων). Αυτές οι εναλλακτικές τεχνικές/στρατηγικές είναι υποχρεωτικές στην εφαρμογή του από την Εθνική νομοθεσία. => ΚΡΙΣΙΜΟ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΕΜΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΦΥΤΩΝ/ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ PERCHLORATES:
Τα chlorates/perchlorates δεν πρέπει να ξεπερνούν στο προϊόν τα 0,05 mg/kgr (ppm) – Κανονισμός (EC) 2020/685. Οπότε ζητάτε από τους προμηθευτές σας διαβεβαιώσεις πως τα λιπάσματα που χρησιμοποιείτε, δε φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε perhclorates. Σε περίπτωση ανίχνευσης ή υπέρβασής τους, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί η αποδόμησή τους είναι αργή και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε αυτή θα γίνει (συστεμική επιμόλυνση φυτού). Δεδομένης των αυξανόμενων τιμών λιπασμάτων και της μείωσης της διαθεσιμότητας των πρώτων υλών γι αυτά, υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρής μεταβλητότητας στην προέλευσή ακόμα και γνωστών/επώνυμων προμηθευτών. Γι αυτό ζητάτε πάντα ενημέρωση επί αυτού του θέματος. Οι ουσίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα ελεύθερα χλώρια καθώς και με τις βεβαιώσεις λιπάσματα ελεύθερα χλωρίου που κάποτε λαμβάναμε. => ΚΡΙΣΙΜΟ: ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΩΝ – ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:
Οι τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (QAV - Quaternary ammonium compounds) είναι εξαιρετικά υπολειμματικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα βιομηχανικά καθαριστικά (και εως λίγα χρόνια πριν και σε προϊόντα θρέψης που όμως είχαν και φυτοπροστατευτικές ιδιότητες) και μπορεί να μεταφερθούν σε όλα τα τρόφιμα καθώς και στα προς συσκευασία αγροτικά προϊόντα. Περιεκτικότητες άνω των 0,05 mg/kg (ppm) δεν πρέπει να υπάρχουν και ανιχνεύονται πανεύκολα με τις αναλύσεις υπολειμμάτων.
Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού των συσκευαστηρίων, των οποίων θα πρέπει να ελέγχουμε την ετικέτα τους για την ύπαρξη χλωριούχου βενζαλκωνίου (BAC) και χλωριούχου διδεκυλοδιμεθυλαμμωνίου (DDAC). Αν δείτε στην ετικέτα των βιομηχανικών καθαριστικών σας αυτές τις δραστικές ουσίες, τότε ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ. Ζητήστε από τον προμηθευτή σας να επιβεβαιώσει τη μη παρουσία. Αν έχετε αμφιβολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Αν διαπιστώσατε πως τα έχετε χρησιμοποιήσει, τότε πρέπει να προβούμε σε αναλύσεις Swab επιφανειών αλλά και προϊόντων. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. Ο τοπικός Γεωπόνος είναι συνεργάτης μας. Επομένως πρέπει να τον ενημερώσουμε πως θα διαθέσουμε φράουλες σε κάποια από τις παραπάνω αγορές, ώστε από νωρίς να γνωρίζει τι θα εφαρμόσει και να χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.
2. Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα των φυτοφαρμάκων καθώς και τη συνταγή που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε από τους Γεωπόνους μας. Κάνουμε Χρήση μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων φυτοπροστασίας, δηλαδή όσα αναγράφουν πάνω την καλλιέργειά μας.
3. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν ένα σκεύασμα έχει έγκριση πχ σε υπαίθρια φράουλα τότε ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ αν έχουμε φράουλα θερμοκηπίου όπως και το ανάποδο. Θα είναι ίσως ανιχνεύσιμο σε κάποια ανάλυση υπολειμμάτων ακόμα κι εντός των ορίων και δε θα μπορούμε να το αιτιολογήσουμε σε περίπτωση ανίχνευσης, όπου είναι βέβαιο πως θα ζητηθούν στοιχεία. Επομένως πάντα επικοινωνούμε με τον Γεωπόνο μας για να αποφευχθεί αυτό το λάθος !!!
4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κάνουμε απανωτές εφαρμογές με την ίδια δραστική ουσία. Δραστικές ουσίες όπως πχ το difenoconazole, το cyflufenamid αλλά και άλλες, με τις απανωτές εφαρμογές και τον μη σεβασμό των επιτρεπόμενων μεσοδιαστημάτων εφαρμογής και μέγιστων αριθμών εφαρμογή, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και υπέρβαση ορίων, δηλαδή να βρεθούμε εκτός της νομοθεσίας και το προϊόν να πρέπει να καταστραφεί.
5. Συζητάμε πάντα με τον Γεωπόνο μας και για ήπιες μορφές φυτοπροστασίας. Υπάρχουν σκευάσματα που είτε μόνα τους, είτε συνεργιστικά με κάποια χημικά, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών και βελτιώνουν το προφίλ υπολειμμάτων.
6. Οι Γεωπόνοι σας γνωρίζουν ποιες δραστικές είναι εξαιρετικά έμμονες ως προς την υπολειμματικότητά τους. Οπότε θα πρέπει να τους συστήσετε να το έχουν υπόψη τους.
7. ΠΡΟΣΟΧΗ στο Myclobutanil καθώς και στα υπόλοιπα σκευάσματα που πλέον έχουν αποσυρθεί από την καλλιέργεια. Ενημερωθείτε για τις νέες εγκρίσεις από τους Γεωπόνους σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους.
8. ΠΡΟΣΟΧΗ στα σκευάσματα που λαμβάνουν έγκριση για λίγες ημέρες (πχ 120 ημερών). Να ενημερώνετε πάντα τη FoodCare ή τον συνεργάτη εξαγωγέα σας, ώστε να ενημερώνει ανάλογα τους συνεργαζόμενους Retailers.
9. Όποιος παραγωγός παρεκκλίνει από τις εγκρίσεις (παράνομες εφαρμογές), ενδέχεται τα Super Markets να ενημερώσουν από μόνοι τους τον EFSA και τις αρχές της χώρας, καθώς και την GLOBALG.A.P. Οπότε ο κίνδυνος διοικητικών και ποινικών κυρώσεων είναι πολύ μεγάλος.

Ολοκληρώσαμε σήμερα την εγκατάσταση του Αγρονομικού Μετεωρολογικού σταθμού της εταιρείας μας στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ.

Πλέον έχουμε διαθέσιμα δεδομένα από πολλούς αισθητήρες όπως:

Θερμοκρασία
Ατμοσφαιρική υγρασία
Υγρασία Φυλλώματος
Βροχόμετρο
Ανεμόμετρο με κατεύθυνση ανέμου
Αισθητήρας παγετού
Έντασης ηλιακού φωτός
Φωτόσυνθετικού δυναμικού
Θερμοκρασίας εδάφους
Υγρασίας εδάφους
Βαρόμετρο που βοηθά στην τοπική πρόγνωση καιρού
Dew Point

Πλέον το software της FoodCare συνδέεται με εξειδικευμένο API με τον σταθμό και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργειας και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #spring της #GlobalGAP

Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα:

- chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2

αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο αλλά και τα τυπικά για παγετό, άνεμο κλπ σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά αποτελούν δικά μας υπολογιστικά μοντέλα και δεν τα παρέχει ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς. Έγινε custom module στο Agro Advanced Software για την υποστήριξη της πιστοποίησης #spring

Ευχαριστούμε την ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ για τη βοήθεια και φιλοξενία καθώς και την Achema για την προμήθεια κι εγκατάσταση …
... See MoreSee Less

Ολοκληρώσαμε σήμερα την εγκατάσταση του Αγρονομικού Μετεωρολογικού σταθμού της εταιρείας μας στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ. Πλέον έχουμε διαθέσιμα δεδομένα από πολλούς αισθητήρες όπως: Θερμοκρασία
Ατμοσφαιρική υγρασία
Υγρασία Φυλλώματος
Βροχόμετρο
Ανεμόμετρο με κατεύθυνση ανέμου
Αισθητήρας παγετού
Έντασης ηλιακού φωτός
Φωτόσυνθετικού δυναμικού
Θερμοκρασίας εδάφους
Υγρασίας εδάφους
Βαρόμετρο που βοηθά στην τοπική πρόγνωση καιρού
Dew Point Πλέον το software της FoodCare συνδέεται με εξειδικευμένο API με τον σταθμό και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργειας και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #SPRING της #GLOBALGAP Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα: - chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2 αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο αλλά και τα τυπικά για παγετό, άνεμο κλπ σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά αποτελούν δικά μας υπολογιστικά μοντέλα και δεν τα παρέχει ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς. Έγινε custom module στο Agro Advanced Software για την υποστήριξη της πιστοποίησης #SPRING Ευχαριστούμε την ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ για τη βοήθεια και φιλοξενία καθώς και την Achema για την προμήθεια κι εγκατάσταση …

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ!!!

Εκτός από την προσέγγιση φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό, στις μετακινήσεις αλλά και στην προσωπική μας καθημερινότητα, ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε τους τρόπους και τους πόρους ώστε να ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρόνια μετρήσιμη.

Τα καταστροφικά φαινόμενα θα ενταθούν αν δεν αμυνθούμε. Χρειαζόμαστε ένα νέο Ευρωπαϊκό "Marshall Plan" με στόχο τα έργα θωράκισης των χωρών μελών της ΕΕ από φυσικές καταστροφές καθώς και την υποχρεωτική εμπλοκή κι ευαισθητοποίηση ΚΥΡΙΩΣ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δείτε το διάγραμμα μεταβολών μέσων θερμοκρασιών, από το 1950 έως και σήμερα, για τη Βάρδα Ηλείας, μια αγροτική περιοχή που παραδοσιακά μαστίζεται από πλημμυρικά φαινόμενα.
... See MoreSee Less

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ!!! Εκτός από την προσέγγιση φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό, στις μετακινήσεις αλλά και στην προσωπική μας καθημερινότητα, ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε τους τρόπους και τους πόρους ώστε να ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρόνια μετρήσιμη. Τα καταστροφικά φαινόμενα θα ενταθούν αν δεν αμυνθούμε. Χρειαζόμαστε ένα νέο Ευρωπαϊκό Marshall Plan με στόχο τα έργα θωράκισης των χωρών μελών της ΕΕ από φυσικές καταστροφές καθώς και την υποχρεωτική εμπλοκή κι ευαισθητοποίηση ΚΥΡΙΩΣ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δείτε το διάγραμμα μεταβολών μέσων θερμοκρασιών, από το 1950 έως και σήμερα, για τη Βάρδα Ηλείας, μια αγροτική περιοχή που παραδοσιακά μαστίζεται από πλημμυρικά φαινόμενα.

Πολλές φορές μας πιάνει το παράπονο, γιατί απαγορεύτηκαν τα διθειοκαρβαμιδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός του ότι σύμφωνα με την EFSA, κατηγοριοποιούνται ως ουσίες 1Β (τοξικές για την αναπαραγωγή και ενδοκρινικοί διαταράκτες) δυστυχώς είχαν και μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Φανταστείτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Mancozeb τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά μεγάλες. Για να θυμόμαστε, το Mancozeb συμμετείχε ως δραστικών σε πολλά σκευάσματα φυτοπροστασίας και μείγματά τους κατά περονοσπόρου καθώς κι άλλων ασθενειών.

Δείτε περισσότερα εδώ:
www.foodcare.gr/files/Agro_Advanced_and_E.I.Q.pdf
... See MoreSee Less

Πολλές φορές μας πιάνει το παράπονο, γιατί απαγορεύτηκαν τα διθειοκαρβαμιδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός του ότι σύμφωνα με την EFSA, κατηγοριοποιούνται ως ουσίες 1Β (τοξικές για την αναπαραγωγή και ενδοκρινικοί διαταράκτες) δυστυχώς είχαν και μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Φανταστείτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Mancozeb τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά μεγάλες. Για να θυμόμαστε, το Mancozeb συμμετείχε ως δραστικών σε πολλά σκευάσματα φυτοπροστασίας και μείγματά τους κατά περονοσπόρου καθώς κι άλλων ασθενειών. Δείτε περισσότερα εδώ:
https://www.foodcare.gr/files/Agro_Advanced_and_E.I.Q.pdf
10 months ago

Με χαρά ανακοινώνουμε τη νέα έκδοση 7.04 του λογισμικού #agro_advanced,

Πλέον οι περισσότερες εργασίες γίνονται με Multithreading και Multitasking, ενώ έχουν ενσωματωθεί και ρουτίνες Machine Learning μεγάλων Language Models όπως το GPT4 και Bard, σε πολλαπλά σημεία ... Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κι αν είναι η μελλοντική απαίτηση, το σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί από απλά αρχεία pdf (πχ τα επίσημα αρχεία ενός προτύπου ή συστήματος ποιότητας), παράγοντας αποτελέσματα όπως Datasets αλλά και έτοιμα πρωτόκολλα.

Το Agro Advanced, στην έκδοση 7.04 είναι πλέον αποκλειστικά 64 bit ενώ από την έκδοση αυτή σταματά πρακτικά και η ανάπτυξη των 32 bit εκδόσεων, οι οποίες όμως θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται κανονικά.

Οι δυνατότητες της νέας έκδοσης είναι πολλαπλάσιες, ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το GLOBALG.A.P. Biodiversity και GLOBALG.A.P. Spring ενώ πλέον αναπτύχθηκε και η ενσωματωμένη η δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων μέσω χαρτών Data shapes (όπως ARCGIS κ.α.), σε κάθε Module χωριστά.

Αυτό εκτινάσσει τις δυνατότητες εισαγωγής δεδομένων από έγκυρες γεωδαιτικές OpenData πληροφοριακές πηγές, τόσο από φορείς στην Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι το σύστημα ανακαλύπτει πχ αυτόματα, αν ένα χωράφι είναι σε Natura, αν είναι σε δασικό χάρτη ή ακόμα και σε ζώνη ευαίσθητη στην Νιτρορύπανση και ανάλογα αναπτύσσει καλλιεργητικά πλάνα που προσαρμόζονται στην κάθε καλλιέργεια.

Το Agro Advanced 7 με την ενσωμάτωση δύο πολύ δυνατών Big Language Models όπως το ChatGPT 4 και Bard, σπάει το κλασσικό φράγμα λογισμού που διατηρούν τα κλασσικά Softwares και γίνεται πλέον δυναμικό, όπως και οι αλλαγές των απαιτήσεων.
... See MoreSee Less

Με χαρά ανακοινώνουμε τη νέα έκδοση 7.04 του λογισμικού #Agro_Advanced, Πλέον οι περισσότερες εργασίες γίνονται με Multithreading και Multitasking, ενώ έχουν ενσωματωθεί και ρουτίνες Machine Learning μεγάλων Language Models όπως το GPT4 και Bard, σε πολλαπλά σημεία ... Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κι αν είναι η μελλοντική απαίτηση, το σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί από απλά αρχεία pdf (πχ τα επίσημα αρχεία ενός προτύπου ή συστήματος ποιότητας), παράγοντας αποτελέσματα όπως Datasets αλλά και έτοιμα πρωτόκολλα. Το Agro Advanced, στην έκδοση 7.04 είναι πλέον αποκλειστικά 64 bit ενώ από την έκδοση αυτή σταματά πρακτικά και η ανάπτυξη των 32 bit εκδόσεων, οι οποίες όμως θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται κανονικά. Οι δυνατότητες της νέας έκδοσης είναι πολλαπλάσιες, ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το GLOBALG.A.P. Biodiversity και GLOBALG.A.P. Spring ενώ πλέον αναπτύχθηκε και η ενσωματωμένη η δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων μέσω χαρτών Data shapes (όπως ARCGIS κ.α.), σε κάθε Module χωριστά. Αυτό εκτινάσσει τις δυνατότητες εισαγωγής δεδομένων από έγκυρες γεωδαιτικές OpenData πληροφοριακές πηγές, τόσο από φορείς στην Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το σύστημα ανακαλύπτει πχ αυτόματα, αν ένα χωράφι είναι σε Natura, αν είναι σε δασικό χάρτη ή ακόμα και σε ζώνη ευαίσθητη στην Νιτρορύπανση και ανάλογα αναπτύσσει καλλιεργητικά πλάνα που προσαρμόζονται στην κάθε καλλιέργεια. Το Agro Advanced 7 με την ενσωμάτωση δύο πολύ δυνατών Big Language Models όπως το ChatGPT 4 και Bard, σπάει το κλασσικό φράγμα λογισμού που διατηρούν τα κλασσικά Softwares και γίνεται πλέον δυναμικό, όπως και οι αλλαγές των απαιτήσεων.

Το νέο Module GLOBALGAP Spring είναι ήδη εδώ. Και ξεκίνησαν οι αγορές να απαιτούν την εφαρμογή του ...

Τι είναι το Spring ?
Πρόκειται για πρόσθετο / Addon του GLOBALG.A.P και αφορά την ανάπτυξη κι επιθεώρηση συστήματος αειφορίας για την Άρδευση και τη Χρήση Υπόγειων Υδάτων.

Το Spring αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα και καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα ποσοστά χρήσης και άντλησης νερού, η συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και αδειοδοτήσεις, την προστασία των υδάτινων πηγών και τη βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής.

Κρίσιμα κεφάλαια στο #spring είναι:

1. Αξιολόγηση των κινδύνων για το νερό και στόχοι
2. Εκτίμηση κινδύνου για το νερό από γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μονάδες χειρισμού προϊόντων
3. Τεκμηριωμένη επισκόπηση των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα των υδάτων στη λεκάνη απορροής
4. Σχέδιο διαχείρισης υδάτων
5. Εκπαίδευση προσωπικού
6. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις
7. Ισχύουσες νομικές απαιτήσεις και χρήση γης
8. Τεκμηρίωση των ρυθμών άντληση
9. Νομιμότητα Κτιρίων και υποδομών ύδρευσης
10. Προσδιορισμός πηγών νερού
11. Διαχείριση και χρήση των υδατικών πόρων
12. Σχέδιο διανομής νερού και άρδευσης
13. Σύστημα μέτρησης νερού και αρχεία καταναλώσεων
14. Βιώσιμη διακυβέρνηση της λεκάνης απορροής
15. Ανάκτηση και αποθήκευση βρόχινου νερού
16. Περιβαλλοντική διαχείριση: Προστασία των υδάτινων πόρων
17. Διαχείριση υγρών αποβλήτων
18. Φυσικά επιφανειακά ύδατα και προστασία της βιοποικιλότητας
19. Μετριασμός της διάβρωσης
20. Αξιολόγηση ενεργειακής απόδοσης

Στην #foodcare, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σχεδιάζουμε συστήματα συμβατά με το GLOBALGAP Spring.
... See MoreSee Less

Το νέο Module GLOBALGAP Spring είναι ήδη εδώ. Και ξεκίνησαν οι αγορές να απαιτούν την εφαρμογή του ... Τι είναι το Spring ?
Πρόκειται για πρόσθετο / Addon του GLOBALG.A.P και αφορά την ανάπτυξη κι επιθεώρηση συστήματος αειφορίας για την Άρδευση και τη Χρήση Υπόγειων Υδάτων. Το Spring αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα και καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα ποσοστά χρήσης και άντλησης νερού, η συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και αδειοδοτήσεις, την προστασία των υδάτινων πηγών και τη βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής. Κρίσιμα κεφάλαια στο #SPRING είναι: 1. Αξιολόγηση των κινδύνων για το νερό και στόχοι
2. Εκτίμηση κινδύνου για το νερό από γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μονάδες χειρισμού προϊόντων
3. Τεκμηριωμένη επισκόπηση των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα των υδάτων στη λεκάνη απορροής
4. Σχέδιο διαχείρισης υδάτων
5. Εκπαίδευση προσωπικού
6. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις
7. Ισχύουσες νομικές απαιτήσεις και χρήση γης
8. Τεκμηρίωση των ρυθμών άντληση
9. Νομιμότητα Κτιρίων και υποδομών ύδρευσης
10. Προσδιορισμός πηγών νερού
11. Διαχείριση και χρήση των υδατικών πόρων
12. Σχέδιο διανομής νερού και άρδευσης
13. Σύστημα μέτρησης νερού και αρχεία καταναλώσεων
14. Βιώσιμη διακυβέρνηση της λεκάνης απορροής
15. Ανάκτηση και αποθήκευση βρόχινου νερού
16. Περιβαλλοντική διαχείριση: Προστασία των υδάτινων πόρων
17. Διαχείριση υγρών αποβλήτων
18. Φυσικά επιφανειακά ύδατα και προστασία της βιοποικιλότητας
19. Μετριασμός της διάβρωσης
20. Αξιολόγηση ενεργειακής απόδοσης Στην #FoodCare, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σχεδιάζουμε συστήματα συμβατά με το GLOBALGAP Spring.

Αργήσατε να έχετε νεότερά μας όλο το καλοκαίρι, όμως δε βρισκόμασταν αυτό το διάστημα μόνο σε διακοπές. Προετοιμαζόμασταν γι' αυτά που έρχονται ήδη από αύριο και για την επόμενη δεκαετία ...

Πλέον οι μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, ξεκίνησαν να ζητούν τα AddOn του #GLOBALGAP, το #SPRING (για τη διαχείριση του νερού) και #BIODIVERSITY (για τη διαχείριση της βιοποικιλότητας).

Σε κάθε περίπτωση, οι απαιτήσεις για τους παραγωγούς είναι εξειδικευμένες. Ιδιαίτερα στην περιοχή που όλοι μας δουλεύουμε, βρίσκονται 4 ζώνες Natura 2000 αλλά και οι 2 μεγάλες ΖΕΝ στα Σύνορα Αχαϊας Ηλείας - Κάμπος Ηλείας / Λεκάνης Πηνειού. Έτσι η επίτευξη της πιστοποίησης στα νέα AddOns γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Για να διευκολύνουμε την όλη διαδικασία, όλο το καλοκαίρι ετοιμάζαμε το νέο Module του λογισμικού #AGRO_ADVANCED, που πλέον ονομάζεται #ENVIRONMENTAL.

Τι προσφέρει το Module αυτό ?

- Αυτόματη είσοδος του ΟΣΔΕ του παραγωγού (ή των παραγωγών) στην πλατφόρμα χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση του χειριστή.
- Geolocation του 13ψήφιου χαρτογραφικού υποβάθρου σε συντεταγμένες
- Βάση αυτών των συντεταγμένων, αυτόματος εντοπισμός:

1. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός Natura 2000, αλλά και σε ποια ακριβώς ζώνη, διενεργεί Risk Analysis βάση των απειλούμενων - σπάνιων ειδών καθώς και των Habitats αυτής της ζώνης και σχεδιάζει εξειδικευμένο καλλιεργητικό πλάνο ανά καλλιέργεια. Θέτει στόχους και ενεργοποιεί το Monitoring καθώς και το Biodiversity Mapping ώστε κάθε δράση να αποτυπωθεί σε χάρτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων συστημάτων.

2. Αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται μέσα σε ζώνες απειλούμενων ειδών (όχι Natura), εντοπίζει ακριβώς ποιο απειλούμενο είδος είναι κοντά στην καλλιέργεια, αν αυτό απειλείται από την Γεωργική δραστηριότητα είτε εντός του Habitat είτε εκτός και προετοιμάζει καλλιεργητικό πλάνο ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων της εκάστοτε καλλιέργειας.

3. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός ζώνης ευαίσθητης στην απονιτροποίηση, ανάλογα με το σε ποια ζώνη είναι, προετοιμάζει εξειδικευμένα ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ θρέψης και διενεργεί Monitoring στις καταγραφές για τυχόν αποκλίσεις, με έγκαιρη προειδοποίηση.

4. Με εξειδικευμένα MAPS που έχουμε στη διάθεσή μας, ελέγχει αυτόματα αν το αγροτεμάχιο του κάθε παραγωγού βρίσκεται σε έδαφος επικίνδυνο εδαφικής μόλυνσης από βαρέα μέταλλα (υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή που πρέπει να το δούμε σοβαρά), αλλά και Urban κίνδυνοι όπως πλημμύρας, παγετών, φωτιάς. Ταυτόχρονα σε ποιο προφίλ εδαφικού τύπου και διάφορα άλλα. Στη συνέχεια και με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα διενεργεί το Risk Analysis για τα νέα αγροτεμάχια / Sites που απαιτεί το GLOBALGAP.

5. Με το νέο αγρονομικό μετεωρολογικό σταθμό της FoodCare AgroData OE που τις επόμενες ημέρες εγκαθιστούμε στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ, πέραν της άμεσης πληροφορίας για θερμοκρασία, υγρασία, ένταση ηλιακού φωτός, ύψος βροχής, ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμων, κινδύνου παγετού με εξειδικευμένο όργανο, Dew Point, Βαρομετρική μέτρηση, υγρασία φυλλώματος κλπ, το #AGRO_ADVANCED διασυνδέεται και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργεια και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #SPRING της #GLOBALGAP Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα:

- chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2

αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς, αλλά το εξειδικευμένο Software που αναπτύξαμε για την υποστήριξη της πιστοποίησης #SPRING

6. Το σύστημα εντοπίζει σε ποια ακριβώς λεκάνη απορροής υδάτων βρίσκεται το κάθε αγροτεμάχιο του παραγωγού και κατατάσσει ΑΥΤΟΜΑΤΑ την ποιότητα του ύδατος, με βάση τις περιβαλλοντικές μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι συντάσσει καλλιεργητικό σχέδιο για τη βέλτιστη διαχείριση των απορροών των αγροτεμαχίων (Εξειδικευμένες Οδηγίες).

Και όλα αυτά, τα κάνει με λίγα Click, εντελώς αυτόματα ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (API GPT 4 - API BARD), όπου αναλαμβάνει να κάνει όλη την ανιαρή δουλειά σε ζητήματα Dataset ...

Στόχος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά σας όσο ευκολότερη γίνεται με τέτοια ζητήματα ώστε να εστιάζετε στα περισσότερο σημαντικά. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις, οι παραγωγοί χρειάζονται πλήρως επανδρωμένο γραφείο για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις αυτές. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα έχουμε την τελευταία τεχνολογία στα χέρια μας, για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα ...

Special Thanks to Dimitrios Taktikos για το Hosting του σταθμού ...
... See MoreSee Less

Αργήσατε να έχετε νεότερά μας όλο το καλοκαίρι, όμως δε βρισκόμασταν αυτό το διάστημα μόνο σε διακοπές. Προετοιμαζόμασταν γι αυτά που έρχονται ήδη από αύριο και για την επόμενη δεκαετία ... Πλέον οι μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, ξεκίνησαν να ζητούν τα AddOn του #GLOBALGAP, το #SPRING (για τη διαχείριση του νερού) και #BIODIVERSITY (για τη διαχείριση της βιοποικιλότητας). Σε κάθε περίπτωση, οι απαιτήσεις για τους παραγωγούς είναι εξειδικευμένες. Ιδιαίτερα στην περιοχή που όλοι μας δουλεύουμε, βρίσκονται 4 ζώνες Natura 2000 αλλά και οι 2 μεγάλες ΖΕΝ στα Σύνορα Αχαϊας Ηλείας - Κάμπος Ηλείας / Λεκάνης Πηνειού. Έτσι η επίτευξη της πιστοποίησης στα νέα AddOns γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Για να διευκολύνουμε την όλη διαδικασία, όλο το καλοκαίρι ετοιμάζαμε το νέο Module του λογισμικού #AGRO_ADVANCED, που πλέον ονομάζεται #ENVIRONMENTAL. Τι προσφέρει το Module αυτό ? - Αυτόματη είσοδος του ΟΣΔΕ του παραγωγού (ή των παραγωγών) στην πλατφόρμα χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση του χειριστή.
- Geolocation του 13ψήφιου χαρτογραφικού υποβάθρου σε συντεταγμένες
- Βάση αυτών των συντεταγμένων, αυτόματος εντοπισμός: 1. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός Natura 2000, αλλά και σε ποια ακριβώς ζώνη, διενεργεί Risk Analysis βάση των απειλούμενων - σπάνιων ειδών καθώς και των Habitats αυτής της ζώνης και σχεδιάζει εξειδικευμένο καλλιεργητικό πλάνο ανά καλλιέργεια. Θέτει στόχους και ενεργοποιεί το Monitoring καθώς και το Biodiversity Mapping ώστε κάθε δράση να αποτυπωθεί σε χάρτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων συστημάτων. 2. Αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται μέσα σε ζώνες απειλούμενων ειδών (όχι Natura), εντοπίζει ακριβώς ποιο απειλούμενο είδος είναι κοντά στην καλλιέργεια, αν αυτό απειλείται από την Γεωργική δραστηριότητα είτε εντός του Habitat είτε εκτός και προετοιμάζει καλλιεργητικό πλάνο ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων της εκάστοτε καλλιέργειας. 3. Αν το αγροτεμάχιο είναι εντός ζώνης ευαίσθητης στην απονιτροποίηση, ανάλογα με το σε ποια ζώνη είναι, προετοιμάζει εξειδικευμένα ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ θρέψης και διενεργεί Monitoring στις καταγραφές για τυχόν αποκλίσεις, με έγκαιρη προειδοποίηση. 4. Με εξειδικευμένα MAPS που έχουμε στη διάθεσή μας, ελέγχει αυτόματα αν το αγροτεμάχιο του κάθε παραγωγού βρίσκεται σε έδαφος επικίνδυνο εδαφικής μόλυνσης από βαρέα μέταλλα (υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή που πρέπει να το δούμε σοβαρά), αλλά και Urban κίνδυνοι όπως πλημμύρας, παγετών, φωτιάς. Ταυτόχρονα σε ποιο προφίλ εδαφικού τύπου και διάφορα άλλα. Στη συνέχεια και με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα διενεργεί το Risk Analysis για τα νέα αγροτεμάχια / Sites που απαιτεί το GLOBALGAP. 5. Με το νέο αγρονομικό μετεωρολογικό σταθμό της FoodCare AgroData OE που τις επόμενες ημέρες εγκαθιστούμε στην ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΕ, πέραν της άμεσης πληροφορίας για θερμοκρασία, υγρασία, ένταση ηλιακού φωτός, ύψος βροχής, ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμων, κινδύνου παγετού με εξειδικευμένο όργανο, Dew Point, Βαρομετρική μέτρηση, υγρασία φυλλώματος κλπ, το #AGRO_ADVANCED διασυνδέεται και σχηματίζει εξειδικευμένο μοντέλο εξατμισοδιαπνοής για κάθε τύπο εδάφους και καλλιέργεια και για κάθε παραγωγό συνεργάτη μας. Έτσι σχηματίζει προγράμματα άρδευσης συνυπολογιζόμενης της εξατμισοδιαπνοής αλλά και της επιθυμητής απορροής, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Module #SPRING της #GLOBALGAP Επιπρόσθετα υπολογίζουμε On the Fly τις ώρες ψύχους που απαιτούν τόσο τα φυλλοβόλα όσο και η Φράουλα, σύμφωνα με τα εξής μοντέλα: - chilling_units_standard
- chilling_units_utah
- chilling_units_NC
- chilling_units_Gala
- chilling_units_strawberry_M1
- chilling_units_strawberry_M2 αλλά και όποιο άλλο μαθηματικό μοντέλο υπάρχει διαθέσιμο, μιας και το Software δεν είναι Flat και δέχεται υπολογιστικό μοντέλο από τον χρήστη. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε Early Warnings για περονόσπορο και ωίδιο σε διάφορες καλλιέργειες καθώς και υπολογισμό Βαθμοημερών για ορισμένα έντομα γεωργικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ο μετεωρολογικός σταθμός που μας στέλνει απλά αριθμούς, αλλά το εξειδικευμένο Software που αναπτύξαμε για την υποστήριξη της πιστοποίησης #SPRING 6. Το σύστημα εντοπίζει σε ποια ακριβώς λεκάνη απορροής υδάτων βρίσκεται το κάθε αγροτεμάχιο του παραγωγού και κατατάσσει ΑΥΤΟΜΑΤΑ την ποιότητα του ύδατος, με βάση τις περιβαλλοντικές μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι συντάσσει καλλιεργητικό σχέδιο για τη βέλτιστη διαχείριση των απορροών των αγροτεμαχίων (Εξειδικευμένες Οδηγίες). Και όλα αυτά, τα κάνει με λίγα Click, εντελώς αυτόματα ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (API GPT 4 - API BARD), όπου αναλαμβάνει να κάνει όλη την ανιαρή δουλειά σε ζητήματα Dataset ... Στόχος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά σας όσο ευκολότερη γίνεται με τέτοια ζητήματα ώστε να εστιάζετε στα περισσότερο σημαντικά. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις, οι παραγωγοί χρειάζονται πλήρως επανδρωμένο γραφείο για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις αυτές. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα έχουμε την τελευταία τεχνολογία στα χέρια μας, για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα ... Special Thanks to Dimitrios Taktikos για το Hosting του σταθμού ...

Ευχάριστα νέα ...

Σήμερα λάβαμε και επίσημα την άδεια από την OpenAI, ώστε μέσα από το API που έχουν παράσχει στην εταιρεία μας, να χρησιμοποιούμε πλέον τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης GPT 4.

Μέχρι σήμερα είχαμε διασυνδέσει το #Agro_Advanced με το GPT 3.5 turbo. Από σήμερα το διασυνδέσαμε με το GPT-4, το οποίο έχει απίστευτα περισσότερες δυνατότητες συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση.

Μια από τις ιδέες ήταν να εκμεταλλευτούμε τις εκτεταμένες δυνατότητες συνδυαστικής πληροφορίας που μπορεί να διαχειριστεί το GPT 4 ώστε να του παράσχουμε δεδομένα από εξειδικευμένη φόρμα Complaint Manager. Έτσι, τοποθετώντας το Email ενός παραπόνου πελάτη και παράσχοντάς του το κατάλληλο Dataset απευθείας από το Agro Advanced (πχ ψεκασμούς από το Module Core - στοιχεία ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών από το Module Factory), μπορεί να βοηθά τον επιχειρηματία-εξαγωγέα για τα πιθανά Preventive και Corrective actions που μπορεί να λάβει, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την πηγή του προβλήματος μιας ενδεχόμενης αστοχίας προϊόντος.

Σήμερα αναπτύσσουμε το λεγόμενο "Fine Tuning" δικού μας αποκλειστικά μοντέλου επεξεργασίας δεδομένων μέσα στο ChatGPT, ώστε να παράσχουμε πληροφορίες χωρίς να δαπανούμε πολλά Tokens κατά τη χρήση του, μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος της κάθε κλήσης API.

Με την πρώτη αποδέσμευση της δυνατότητας Input με τη χρήση εικόνας, τότε θα στέλνουμε εικόνες στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας σχηματίζει τα αντίστοιχα Datasets από αυτά, κάνοντας την ψηφιοποίηση δεδομένων εύκολη υπόθεση.

Photo Detail για τους "ψαγμένους": Στην εικόνα ένας δικός μας κώδικας σε Python, που χωρίζει τα μεγάλα ερωτήματα προς το ChatGPT σε Chunks, ώστε να μειώσει τον χρόνο αποστολής και επεξεργασίας. Ταυτόχρονα κάνει Multi-Threading ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.
... See MoreSee Less

Ευχάριστα νέα ... Σήμερα λάβαμε και επίσημα την άδεια από την OpenAI, ώστε μέσα από το API που έχουν παράσχει στην εταιρεία μας, να χρησιμοποιούμε πλέον τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης GPT 4. Μέχρι σήμερα είχαμε διασυνδέσει το #Agro_Advanced με το GPT 3.5 turbo. Από σήμερα το διασυνδέσαμε με το GPT-4, το οποίο έχει απίστευτα περισσότερες δυνατότητες συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση. Μια από τις ιδέες ήταν να εκμεταλλευτούμε τις εκτεταμένες δυνατότητες συνδυαστικής πληροφορίας που μπορεί να διαχειριστεί το GPT 4 ώστε να του παράσχουμε δεδομένα από εξειδικευμένη φόρμα Complaint Manager. Έτσι, τοποθετώντας το Email ενός παραπόνου πελάτη και παράσχοντάς του το κατάλληλο Dataset απευθείας από το Agro Advanced (πχ ψεκασμούς από το Module Core - στοιχεία ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών από το Module Factory), μπορεί να βοηθά τον επιχειρηματία-εξαγωγέα για τα πιθανά Preventive και Corrective actions που μπορεί να λάβει, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την πηγή του προβλήματος μιας ενδεχόμενης αστοχίας προϊόντος. Σήμερα αναπτύσσουμε το λεγόμενο Fine Tuning δικού μας αποκλειστικά μοντέλου επεξεργασίας δεδομένων μέσα στο ChatGPT, ώστε να παράσχουμε πληροφορίες χωρίς να δαπανούμε πολλά Tokens κατά τη χρήση του, μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος της κάθε κλήσης API. Με την πρώτη αποδέσμευση της δυνατότητας Input με τη χρήση εικόνας, τότε θα στέλνουμε εικόνες στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας σχηματίζει τα αντίστοιχα Datasets από αυτά, κάνοντας την ψηφιοποίηση δεδομένων εύκολη υπόθεση. Photo Detail για τους ψαγμένους: Στην εικόνα ένας δικός μας κώδικας σε Python, που χωρίζει τα μεγάλα ερωτήματα προς το ChatGPT σε Chunks, ώστε να μειώσει τον χρόνο αποστολής και επεξεργασίας. Ταυτόχρονα κάνει Multi-Threading ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.

1 CommentComment on Facebook

Πραγματικά λίγο που το έχω δουλέψει είναι φοβερό εργαλείο το Gpt 4

GLOBALG.A.P Biodiversity AddOn goes AI ... with Agro Advanced ...

Το επαναστατικό επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται για να κατακτήσει και τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής!

Στη FoodCare AgroData πετύχαμε να διασυνδέσουμε άλλο ένα Module του λογισμικού Agro Advanced με την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το Module Biodiversity, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τους αγρότες και τους Γεωτεχνικούς τους.

Το Module Βiodiversity του Agro Advanced, στηριζόμενο σε εξειδικευμένα Risk Analysis που περιλαμβάνονται στο Biodiversity Action Plan του κάθε παραγωγού που εφαρμόζει το GLOBALG.A.P. AddOn, εντοπίζει τα ζητήματα βιοποικιλότητας σε κάθε αγροτεμάχιό του, θέτει στόχους μέτρησης και βελτίωσης και καταγράφει στον ενσωματωμένο χάρτη Google Maps, τα σημεία ενδιαφέροντος ανά στόχο βελτίωσης (Point of Interest) που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα στη φάρμα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της AI (GPT-3.5 Turbo και optional ready για το GPT-4), η μεθοδολογία παρακολούθησης ακόμα και των δυσκολότερων στόχων γίνεται ευκολότερη, χάρη στις πρακτικές συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης. Ως ενσωματωμένο σύστημα στο Agro Advanced, το ChatGPT μέσω APIs δέχεται τα Queries ανά στόχο βιοποικιλότητας απευθείας από το λογισμικό και επιστρέφει σε αυτό πρακτικές λύσεις παρακολούθησης και μέτρησης. Οι λύσεις αυτές ενσωματώνονται αυτόματα στο Biodiversity Action Plan και υιοθετούνται από τους παραγωγούς και τους γεωτεχνικούς τους με πρακτικές κι εύκολες οδηγίες.
Έτσι, πχ στόχοι όπως η παρακολούθηση των απειλούμενων ειδών Perdix perdix και Ciconia ciconia, ο έλεγχος των αμφίβιων/βιοδεικτών Bufo bufo και Bufotes viridis, αλλά και η διαμόρφωση της φυτοπροστασίας σε λιγότερο τοξική ως προς τα ωφέλιμα έντομα, γίνονται με τρόπο γρήγορο κι εύκολο.

Η AI εστιάζει στις περιόδους που τα είδη αυτά είναι εύκολα μετρήσιμα, στα ενδιαιτήματά τους καθώς και στα περιβάλλοντα που προτιμούν, στις ώρες της ημέρας που θα τα συναντήσουμε και σε πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες. Έτσι δίνει συμβουλές που μειώνουν τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τη μέτρηση του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των στόχων του συστήματος.
Στη FoodCare AgroData έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με τον παραγωγικό κλάδο επεκτείνοντας διαρκώς το δυναμικό του λογισμικού Agro Advanced, πλέον και με την ενσωμάτωση σε αυτό της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο (διαχείριση νερού, έμμονα προβλήματα φυτοπροστασίας, τετρανύχων, θριπών κλπ που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις κακές πρακτικές) επιβάλουν ακόμα περισσότερο στο να εστιάσουμε στην αειφόρο αγροτική παραγωγή.

Πρέπει ως κλάδος να ανταποκριθούμε με επιτυχία τόσο στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα όσο και στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή του AddOn GLOBALG.A.P Biodiversity.

Και μάλιστα με τρόπο εστιασμένο στο αποτέλεσμα κι εύκολο στην υλοποίηση.
... See MoreSee Less

GLOBALG.A.P Biodiversity AddOn goes AI ... with Agro Advanced ... Το επαναστατικό επίτευγμα της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται για να κατακτήσει και τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής! Στη FoodCare AgroData πετύχαμε να διασυνδέσουμε άλλο ένα Module του λογισμικού Agro Advanced με την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το Module Biodiversity, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τους αγρότες και τους Γεωτεχνικούς τους. Το Module Βiodiversity του Agro Advanced, στηριζόμενο σε εξειδικευμένα Risk Analysis που περιλαμβάνονται στο Biodiversity Action Plan του κάθε παραγωγού που εφαρμόζει το GLOBALG.A.P. AddOn, εντοπίζει τα ζητήματα βιοποικιλότητας σε κάθε αγροτεμάχιό του, θέτει στόχους μέτρησης και βελτίωσης και καταγράφει στον ενσωματωμένο χάρτη Google Maps, τα σημεία ενδιαφέροντος ανά στόχο βελτίωσης (Point of Interest) που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα στη φάρμα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της AI (GPT-3.5 Turbo και optional ready για το GPT-4), η μεθοδολογία παρακολούθησης ακόμα και των δυσκολότερων στόχων γίνεται ευκολότερη, χάρη στις πρακτικές συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης. Ως ενσωματωμένο σύστημα στο Agro Advanced, το ChatGPT μέσω APIs δέχεται τα Queries ανά στόχο βιοποικιλότητας απευθείας από το λογισμικό και επιστρέφει σε αυτό πρακτικές λύσεις παρακολούθησης και μέτρησης. Οι λύσεις αυτές ενσωματώνονται αυτόματα στο Biodiversity Action Plan και υιοθετούνται από τους παραγωγούς και τους γεωτεχνικούς τους με πρακτικές κι εύκολες οδηγίες.
Έτσι, πχ στόχοι όπως η παρακολούθηση των απειλούμενων ειδών Perdix perdix και Ciconia ciconia, ο έλεγχος των αμφίβιων/βιοδεικτών Bufo bufo και Bufotes viridis, αλλά και η διαμόρφωση της φυτοπροστασίας σε λιγότερο τοξική ως προς τα ωφέλιμα έντομα, γίνονται με τρόπο γρήγορο κι εύκολο. Η AI εστιάζει στις περιόδους που τα είδη αυτά είναι εύκολα μετρήσιμα, στα ενδιαιτήματά τους καθώς και στα περιβάλλοντα που προτιμούν, στις ώρες της ημέρας που θα τα συναντήσουμε και σε πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες. Έτσι δίνει συμβουλές που μειώνουν τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για τη μέτρηση του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των στόχων του συστήματος.
Στη FoodCare AgroData έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με τον παραγωγικό κλάδο επεκτείνοντας διαρκώς το δυναμικό του λογισμικού Agro Advanced, πλέον και με την ενσωμάτωση σε αυτό της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο (διαχείριση νερού, έμμονα προβλήματα φυτοπροστασίας, τετρανύχων, θριπών κλπ που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις κακές πρακτικές) επιβάλουν ακόμα περισσότερο στο να εστιάσουμε στην αειφόρο αγροτική παραγωγή. Πρέπει ως κλάδος να ανταποκριθούμε με επιτυχία τόσο στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα όσο και στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή του AddOn GLOBALG.A.P Biodiversity. Και μάλιστα με τρόπο εστιασμένο στο αποτέλεσμα κι εύκολο στην υλοποίηση.

3 CommentsComment on Facebook

Ωραία η χρήση της AI, αλλά δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή στο μέλλον...

Παιδιά αλλάξτε την φωτό. Νόμιζα είναι νέο προιόν ουίσκι famous grouse

Παιδιά το chatgpt δεν είναι ακόμα σε θέση για αξιόπιστα αποτελέσματα και γενικά ακόμα δεν έχει υπάρξει ικανό AI για πολλά πολλά , είναι γνωστό , κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν τα έχει επικαλεστεί ακόμα οπότε κάπου χάνει η συνταγή, συν ότι ακόμα δεν καταλαβαίνει ακριβώς σαφές οδηγίες σε λίγες περιπτώσεις μεν αλλά γίνεται

1 years ago

Από το 2009, βρισκόμαστε στο πλευρό σας με συμβουλευτική στα μεγαλύτερα και περισσότερο καταξιωμένα πρότυπα πιστοποίησης / συμμόρφωσης που απαιτούν οι Διεθνείς αγορές ... ... See MoreSee Less

Από το 2009, βρισκόμαστε στο πλευρό σας με συμβουλευτική στα μεγαλύτερα και περισσότερο καταξιωμένα πρότυπα πιστοποίησης / συμμόρφωσης που απαιτούν οι Διεθνείς αγορές ...

Πάμε Python; 🐍

Όχι δε μας "έζωσαν" ξαφνικά τα φίδια. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing.

Έτσι, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ετοιμάσαμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για το λογισμικό Agro Advanced! Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας:

Πλέον σημαντικές προγραμματιστικές ρουτίνες του γνωστού Agro Advanved, γράφονται σε κώδικα Python, για να πάμε την εφαρμογή μας σε άλλο επίπεδο. 🚀

Πλέον οι δυνατότητες Multi-threading και Multi-tasking της Python και η βιβλιοθήκη NumPy και OpenAI, επιτρέπουν την απρόσκοπτη, ταυτόχρονη και πολλαπλή επικοινωνία του #Agro_Advanced με τους διακομιστές AI, ώστε να επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα μεγάλα Datasets με γρηγορότερες ταχύτητες από ποτέ. 🌐

Και τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζητάτε πχ απο την AI τεχνολογία να διενεργήσει A-B-C analysis για να βρει τους σπουδαιότερους πελάτες σας, θα αναλύει πόσο σημαντικοί είναι οι προμηθευτές σας για κάθε κατηγορία A-B-C των πελατών σας από την ταυτόχρονα εκτελούμενη ανάλυση A-B-C και παράλληλα θα διαπιστώνει αν τελικά το Χ σκεύασμα φυτοπροστασίας συμπεριφέρεται βάση στατιστικής ανάλυσης με βάση τις απαιτήσεις των Retailers κάθε κατηγορίας. Και όχι δε θα κάνει απλά αυτό. Αλλά θα επεξεργάζεται από τα δικά σας δεδομένα, ό,τι του ζητάτε !!!

Αυτά, απλά δεν γίνονταν παλιότερα. Τώρα με την χρήση κώδικα Python μπορούμε να εκπαιδεύουμε την A.I ώστε να δουλεύει γρήγορα για εμάς. Ανεξάρτητα της ερώτησης που θα υποβάλουμε, μαζί με το έτοιμο Dataset που θα στείλουμε προς επεξεργασία ...

Μπορεί πχ ο χρήστης απλά να "ρωτήσει" την A.I μια απλή ερώτηση κειμένου, να επισυνάψει το Dataset από το λογισμικό μας και να λάβει αποτελέσματα. Ακόμα και να ζητήσει βελτιώσεις ή οτιδήποτε φανταστείτε !!!! Ή και να κάνει διάλογο αμφισβητώντας αυτά !!!!

Ήδη το Agro Advanced διασυνδέθηκε με την OpenAI και με το γνωστό ChatGPT !!!

#pythonprogramming #agro_advanced #AI #foodcare
... See MoreSee Less

Πάμε Python; 🐍 Όχι δε μας έζωσαν ξαφνικά τα φίδια. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing. Έτσι, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ετοιμάσαμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για το λογισμικό Agro Advanced! Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας: Πλέον σημαντικές προγραμματιστικές ρουτίνες του γνωστού Agro Advanved, γράφονται σε κώδικα Python, για να πάμε την εφαρμογή μας σε άλλο επίπεδο. 🚀 Πλέον οι δυνατότητες Multi-threading και Multi-tasking της Python και η βιβλιοθήκη NumPy και OpenAI, επιτρέπουν την απρόσκοπτη, ταυτόχρονη και πολλαπλή επικοινωνία του #Agro_Advanced με τους διακομιστές AI, ώστε να επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα μεγάλα Datasets με γρηγορότερες ταχύτητες από ποτέ. 🌐 Και τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζητάτε πχ απο την AI τεχνολογία να διενεργήσει A-B-C analysis για να βρει τους σπουδαιότερους πελάτες σας, θα αναλύει πόσο σημαντικοί είναι οι προμηθευτές σας για κάθε κατηγορία A-B-C των πελατών σας από την ταυτόχρονα εκτελούμενη ανάλυση A-B-C και παράλληλα θα διαπιστώνει αν τελικά το Χ σκεύασμα φυτοπροστασίας συμπεριφέρεται βάση στατιστικής ανάλυσης με βάση τις απαιτήσεις των Retailers κάθε κατηγορίας. Και όχι δε θα κάνει απλά αυτό. Αλλά θα επεξεργάζεται από τα δικά σας δεδομένα, ό,τι του ζητάτε !!! Αυτά, απλά δεν γίνονταν παλιότερα. Τώρα με την χρήση κώδικα Python μπορούμε να εκπαιδεύουμε την A.I ώστε να δουλεύει γρήγορα για εμάς. Ανεξάρτητα της ερώτησης που θα υποβάλουμε, μαζί με το έτοιμο Dataset που θα στείλουμε προς επεξεργασία ... Μπορεί πχ ο χρήστης απλά να ρωτήσει την A.I μια απλή ερώτηση κειμένου, να επισυνάψει το Dataset από το λογισμικό μας και να λάβει αποτελέσματα. Ακόμα και να ζητήσει βελτιώσεις ή οτιδήποτε φανταστείτε !!!! Ή και να κάνει διάλογο αμφισβητώντας αυτά !!!! Ήδη το Agro Advanced διασυνδέθηκε με την OpenAI και με το γνωστό ChatGPT !!! #pythonprogramming #agro_advanced #AI #foodcare

Παγκόσμιος Συναγερμός για τα αποθέματα γλυκού νερού

Το 70% των παγκόσμιων πόρων γλυκού νερού χρησιμοποιείται για γεωργία. Καθώς η πίεση σε αυτόν τον περιορισμένο πόρο αυξάνεται, οι αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας θα εξαρτώνται από μια βιώσιμη προσέγγιση στη διαχείριση του νερού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται πλέον από τους εμπλεκόμενους με τη Γεωργική παραγωγή, να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις προσπάθειές τους να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο το νερό και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Η GLOBALG.A.P. προετοίμασε προς αυτή την κατεύθυνση το Add On με το όνομα SPRING. Το SPRING είναι μια προαιρετική προσθήκη στην υπάρχουσα πιστοποίηση GLOBALG.A.P των παραγωγών (όπως δηλαδή λειτουργεί και το Add On GRASP) και βοηθά τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές και τους εμπόρους να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στη βιώσιμη διαχείριση του νερού και μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το παγκόσμιο πρότυπο GLOBALG.A.P. IFA για καλλιέργειες. Το SPRING περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα κριτηρίων για να αξιολογήσει τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στη γεωργία, όπως:

- Νομική συμμόρφωση των πηγών νερού
- Παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού
- Επίδραση των παραγωγών στη βιώσιμη διαχείριση των λεκανών απορροής του νερού
- Καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση του νερού
- Προστασία των πηγών του νερού
- Μέτρα για την επίδειξη συνεχούς βελτίωσης της διαχείρισης του νερού.

Οι παραγωγοί που εφαρμόζουν με επιτυχία την προαιρετική προσθήκη SPRING λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης, το οποίο είναι επίσης ορατό στη βάση δεδομένων του GLOBALG.A.P.

Η προαιρετική προσθήκη SPRING αναπτύχθηκε αρχικά από το Ελβετικό λιανοπωλητή Coop το 2016 σε συνεργασία με το GLOBALG.A.P. Η ιδιοκτησία του προτύπου μεταβιβάστηκε επίσημα στο GLOBALG.A.P. τον Ιούλιο του 2019.

Στη FoodCare έχουμε προετοιμάσει τόσο τα συστήματά μας όσο και το λογισμικό #agro_advanced, ώστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις του AddOn Spring.

#spring #GlobalGAP #water #sustainability
... See MoreSee Less

2 CommentsComment on Facebook

Ο θεός να μας βοηθήσει

Έτσι δώστε τρομολαγνεια....πως αλλιώς θα καταστρέψετε τις παραγωγές να προωθήσετε τα σκουλήκια? το 70%εεε? τόσα δισεκατομύρια κυβικά που χύνονται στην θάλασσα τι ποσοστό είναι??

ALERT - RASFF: Ανίχνευση Πυρρολιζιδινικών αλκαλοειδών σε Ρίγανη από την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων (RASFF), προχώρησε σε έκτακτη ανάρτηση στις 22.03.2023 και με υψηλό βαθμό κρισιμότητας, για ρίγανη που έφτασε στην Γερμανία, μέσω Πολωνίας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή. Με μέγιστο όριο τα 1000 µg/kg (ppb), ανιχνεύθηκαν 17000 µg/kg (ppb), δηλαδή 17 φορές πάνω από το ασφαλές για κατανάλωση όριο.

Τα Pyrrolizidine alkaloids (Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή) είναι μια κλάση φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε ορισμένα είδη φυτών. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν μια πυρρολιζιδίνη βάση που συνδέεται με ένα άλφα, βήτα-ακυκλικό αμίνο και μερικές φορές με μία αλκοόλη. Υπάρχουν περισσότερα από 660 είδη φυτών που παράγουν Pyrrolizidine alkaloids και τα οποία, αν καταναλωθούν, προκαλούμε προβλήματα στη υγεία.

Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις τοξικές τους ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων που τα καταναλώνουν. Η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν Pyrrolizidine alkaloids μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του ήπατος, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συνιστούμε στους παραγωγούς αλλά και στους ερασιτέχνες συλλέκτες ρίγανης, εκτός από τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούν, να φροντίζουν και την καθαρότητα του προϊόντος από τυχόν άλλα ζιζάνια που μπορεί να συγκομιστούν και αποξηραθούν παράλληλα με τη ρίγανη. Επίσης, οι παραγωγοί ρίγανης, να λάβουν μέτρα διαχείρισης των ζιζανίων τους.

Και φυσικά τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Ρίγανη, από αξιόπιστους πάντα προμηθευτές.

Πηγή: webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/602088
... See MoreSee Less

ALERT - RASFF: Ανίχνευση Πυρρολιζιδινικών αλκαλοειδών σε Ρίγανη από την Ελλάδα Το Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων (RASFF), προχώρησε σε έκτακτη ανάρτηση στις 22.03.2023 και με υψηλό βαθμό κρισιμότητας, για ρίγανη που έφτασε στην Γερμανία, μέσω Πολωνίας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή. Με μέγιστο όριο τα 1000 µg/kg (ppb), ανιχνεύθηκαν 17000 µg/kg (ppb), δηλαδή 17 φορές πάνω από το ασφαλές για κατανάλωση όριο. Τα Pyrrolizidine alkaloids (Πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή) είναι μια κλάση φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε ορισμένα είδη φυτών. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν μια πυρρολιζιδίνη βάση που συνδέεται με ένα άλφα, βήτα-ακυκλικό αμίνο και μερικές φορές με μία αλκοόλη. Υπάρχουν περισσότερα από 660 είδη φυτών που παράγουν Pyrrolizidine alkaloids και τα οποία, αν καταναλωθούν, προκαλούμε προβλήματα στη υγεία. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις τοξικές τους ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων που τα καταναλώνουν. Η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν Pyrrolizidine alkaloids μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του ήπατος, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνιστούμε στους παραγωγούς αλλά και στους ερασιτέχνες συλλέκτες ρίγανης, εκτός από τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούν, να φροντίζουν και την καθαρότητα του προϊόντος από τυχόν άλλα ζιζάνια που μπορεί να συγκομιστούν και αποξηραθούν παράλληλα με τη ρίγανη. Επίσης, οι παραγωγοί ρίγανης, να λάβουν μέτρα διαχείρισης των ζιζανίων τους. Και φυσικά τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελληνική Ρίγανη, από αξιόπιστους πάντα προμηθευτές. Πηγή: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/602088
1 years ago

Η FoodCare AgroData αποτελεί και επίσημα Official IFS Consultant.

Από σήμερα 21/03/2023, η FoodCare AgroData, δια του Θοδωρή Αρβανίτη και μετά από τη διενέργεια γραπτών εξετάσεων, αποτελεί μία εκ των δύο Ελληνικών Συμβουλευτικών εταιρειών που αναγνωρίστηκε ως επίσημα αναγνωρισμένος IFS Consultant στα εξής Scopes:

IFS Broker
1. Food from animal origin
2. Food from non-animal origin

IFS Food
1. Red and white meat, poultry and meat products
2. Fish and fish products
3. Egg and egg products
4. Dairy products
5. Fruit and vegetables
6. Grain products, cereals, industrial bakery and pastry, confectionary, snacks
7. Combined Products
8. Beverages
9. Oils and fats
10. Dry goods, other ingredients and supplements
11. Pet food

IFS Logistics
1. Food
2. Non-Food

www.ifs-certification.com/index.php/en/partners/consultants?FLD_COUNTRY=42D260B1-D642-41E0-8076-7...
... See MoreSee Less

Η FoodCare AgroData αποτελεί και επίσημα Official IFS Consultant. Από σήμερα 21/03/2023, η FoodCare AgroData, δια του Θοδωρή Αρβανίτη και μετά από τη διενέργεια γραπτών εξετάσεων, αποτελεί μία εκ των δύο Ελληνικών Συμβουλευτικών εταιρειών που αναγνωρίστηκε ως επίσημα αναγνωρισμένος IFS Consultant στα εξής Scopes: IFS Broker
1. Food from animal origin
2. Food from non-animal origin IFS Food
1. Red and white meat, poultry and meat products
2. Fish and fish products
3. Egg and egg products
4. Dairy products
5. Fruit and vegetables
6. Grain products, cereals, industrial bakery and pastry, confectionary, snacks
7. Combined Products
8. Beverages
9. Oils and fats
10. Dry goods, other ingredients and supplements
11. Pet food IFS Logistics
1. Food
2. Non-Food https://www.ifs-certification.com/index.php/en/partners/consultants?FLD_COUNTRY=42D260B1-D642-41E0-8076-74074AEE8134&SUB_SEARCHCONSULTANT=Suchen

4 CommentsComment on Facebook

Το αξιζεις.Νασαι παντα πρωτοπορος και αποτελεσματικος.Τοχεις και μαζι μ αυτα και πανω απ ολα υγεια σε σενα και στην ομορφη οικογενεια σου.

συγχαρητήρια!

Θερμά συγχαρητήρια Θοδωρή !!!

Η FoodCare AgroData συμμετείχε στο GLOBALG.A.P Tour 2023

Η εταιρεία μας συμμετείχε ως προσκεκλημένη στο panel ανοικτής συζήτησης του κορυφαίου διεθνούς συνεδρίου του αγροτοδιατροφικού κλάδου GLOBALG.A.P. Tour 2023 που διοργανώθηκε από την TÜVHELLAS (TÜVNORD).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καλύφθηκαν ζητήματα που αφορούν στα νέα δεδομένα και πρωτόκολλα πιστοποίησης καθώς και τις νέες τάσεις αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αγροτοδιατροφής.

Τα θέματα/ερωτήσεις τα οποία αναπτύξαμε διεξοδικά, ήταν:

- Οι νέες απαιτήσεις στην αειφορική διαχείριση του νερού, που εισάγει το GLOBALG.A.P ADD on Spring καθώς και η Version 6 του προτύπου και το κατά πόσο είναι έτοιμοι οι Έλληνες παραγωγοί ώστε να ικανοποιήσουν τέτοιες απαιτήσεις

- Πόσο έτοιμη είναι η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων να διαθέσει στους παραγωγούς τα κατάλληλα συμβατά σκευάσματα και να παράσχει την απαραίτητη γνώση, ώστε να προετοιμαστεί ο παραγωγός για να καλύψει τις απαιτήσεις της νέας πολιτικής των μεγάλων αλυσίδων S/M που περιλαμβάνουν περιορισμούς για το πλήθος των δραστικών ουσιών που θα πρέπει να ανιχνεύονται κατά τις εργαστηριακές αναλύσεις των προϊόντων.

Η FoodCare AgroData αποτελεί έως και σήμερα τη μοναδική συμβουλευτική εταιρεία GLOBALG.A.P. Associate Community Member.

Ευχαριστούμε θερμά την TÜVHELLAS για την πρόσκληση.
... See MoreSee Less

Η FoodCare AgroData συμμετείχε στο GLOBALG.A.P Tour 2023 Η εταιρεία μας συμμετείχε ως προσκεκλημένη στο panel ανοικτής συζήτησης του κορυφαίου διεθνούς συνεδρίου του αγροτοδιατροφικού κλάδου GLOBALG.A.P. Tour 2023 που διοργανώθηκε από την TÜVHELLAS (TÜVNORD). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καλύφθηκαν ζητήματα που αφορούν στα νέα δεδομένα και πρωτόκολλα πιστοποίησης καθώς και τις νέες τάσεις αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αγροτοδιατροφής. Τα θέματα/ερωτήσεις τα οποία αναπτύξαμε διεξοδικά, ήταν: - Οι νέες απαιτήσεις στην αειφορική διαχείριση του νερού, που εισάγει το GLOBALG.A.P ADD on Spring καθώς και η Version 6 του προτύπου και το κατά πόσο είναι έτοιμοι οι Έλληνες παραγωγοί ώστε να ικανοποιήσουν τέτοιες απαιτήσεις - Πόσο έτοιμη είναι η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων να διαθέσει στους παραγωγούς τα κατάλληλα συμβατά σκευάσματα και να παράσχει την απαραίτητη γνώση, ώστε να προετοιμαστεί ο παραγωγός για να καλύψει τις απαιτήσεις της νέας πολιτικής των μεγάλων αλυσίδων S/M που περιλαμβάνουν περιορισμούς για το πλήθος των δραστικών ουσιών που θα πρέπει να ανιχνεύονται κατά τις εργαστηριακές αναλύσεις των προϊόντων. Η FoodCare AgroData αποτελεί έως και σήμερα τη μοναδική συμβουλευτική εταιρεία GLOBALG.A.P. Associate Community Member. Ευχαριστούμε θερμά την TÜVHELLAS για την πρόσκληση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά πολύ αλάτι, περίπου 10 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό είναι διπλάσιο 😮 από το επιτρεπόμενο όριο των 5 γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού) ανά ημέρα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού 🧂🙅🏻‍♀️

Κερδίστε τον αγώνα εναντίον των μη μεταδιδόμενων νόσων και ζήστε μια πιο υγιή ζωή!

#reducesalt
#healthylifestyle
... See MoreSee Less

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά πολύ αλάτι, περίπου 10 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό είναι διπλάσιο 😮 από το επιτρεπόμενο όριο των 5 γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού) ανά ημέρα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού 🧂🙅🏻‍♀️ Κερδίστε τον αγώνα εναντίον των μη μεταδιδόμενων νόσων και ζήστε μια πιο υγιή ζωή! #ReduceSalt 
#HealthyLifestyle

... See MoreSee Less

Food Fraud - Η απάτη στα τρόφιμα θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές και οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τους τίμιους παραγωγούς τροφίμων ...

Η απάτη στον τομέα των τροφίμων μπορεί να συμβεί με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της υποκατάστασης, της προσθήκης, της παραποίησης ή της παραπλάνησης των προϊόντων διατροφής. Ενώ όλα τα τρόφιμα είναι σχετικά ευάλωτα στην απάτη, ορισμένα παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας της υψηλής τους αξίας (οπότε μικρές αλλαγές στο προϊόν αποφέρουν μεγάλα κέρδη), της πολυπλοκότητας στην αλυσίδα παραγωγής (οπότε χάνονται τα ίχνη του παραποιητή ευκολότερα) ή της ευκολίας στο να νοθευτούν. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τρόφιμα που νοθεύονται ευκολότερα:

1. Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι ένα από τα πιο συχνά νοθευόμενα προϊόντα διατροφής παγκοσμίως. Οι συνήθεις δόλιες πρακτικές περιλαμβάνουν την υποκατάσταση φθηνότερων ειδών ψαριών με είδη χαμηλότερης αξίας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους και την πώληση ψαριών που έχουν προηγουμένως καταψυχθεί ως νωπά.

2. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο συχνά νοθεύεται με φθηνότερα έλαια, όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο για να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς τα νοθευμένα έλαια μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς μολυσματικές ουσίες ή να μην έχουν τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το καθαρό ελαιόλαδο.

3. Μέλι: Το μέλι συχνά νοθεύεται με φθηνότερα σιρόπια ή διαλύματα ζάχαρης. Εκτός από την εξαπάτηση των καταναλωτών, το νοθευμένο μέλι μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, καθώς μπορεί να περιέχει επιβλαβή πρόσθετα ή χημικές ουσίες.

4. Μπαχαρικά: Μπαχαρικά όπως το σαφράν, η βανίλια και η πάπρικα συχνά νοθεύονται με φθηνότερες ουσίες, όπως κουρκούμη, βαφές τροφίμων ή άλλα φυτικά υλικά. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς οι νοθείες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

5. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως νοθευμένα με νερό, άμυλο, φυτικά λίπη ή γάλατα που παραβιάζουν τους κανονισμούς ΠΟΠ/ΠΓΕ. Αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα αλλά και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και να θέσει σε κίνδυνο τους καταναλωτές που έχουν δυσανεξία πχ στη λακτόζη.

6. Κρέας: Τα προϊόντα κρέατος υπόκεινται συχνά σε απάτη, με συνήθεις πρακτικές που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση φθηνότερων κρεάτων με κρέατα υψηλής ποιότητας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους ή την προσθήκη χημικών για την αύξηση του βάρους.

7. Πατάτες: Αποτελεί από τις συχνότερες απάτες στον κλάδο των τροφίμων. Οι πατάτες υπόκεινται σε απάτη, κυρίως επισήμανσης, όποτε εισαγόμενες πατάτες από 3ες χώρες σημαίνονται ως εγχώριες. Παράλληλα παρατηρείται η μείξη πατατών χαμηλότερης ποιότητας και εσοδείας με μερικές φρέσκιες και διανέμονται στην αγορά ως πατάτες φρέσκιες νέας εσοδείας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απάτη τροφίμων δεν περιορίζεται σε αυτά τα προϊόντα και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κατηγορία τροφίμων. Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευθούν αγοράζοντας από αξιόπιστους προμηθευτές, ελέγχοντας προσεκτικά τις ετικέτες και με σύμμαχο τη γνώση, εντοπίζουν δόλιες πρακτικές.


Στη #foodcare αναπτύσσουμε συστήματα ανάλυσης ρίσκων με εξειδικευμένα Mitigation Plans που διαχειρίζονται και προλαμβάνουν τον κίνδυνο αυτό.
... See MoreSee Less

Food Fraud - Η απάτη στα τρόφιμα θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές και οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τους τίμιους παραγωγούς τροφίμων ... Η απάτη στον τομέα των τροφίμων μπορεί να συμβεί με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της υποκατάστασης, της προσθήκης, της παραποίησης ή της παραπλάνησης των προϊόντων διατροφής. Ενώ όλα τα τρόφιμα είναι σχετικά ευάλωτα στην απάτη, ορισμένα παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας της υψηλής τους αξίας (οπότε μικρές αλλαγές στο προϊόν αποφέρουν μεγάλα κέρδη), της πολυπλοκότητας στην αλυσίδα παραγωγής (οπότε χάνονται τα ίχνη του παραποιητή ευκολότερα) ή της ευκολίας στο να νοθευτούν. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τρόφιμα που νοθεύονται ευκολότερα: 1. Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι ένα από τα πιο συχνά νοθευόμενα προϊόντα διατροφής παγκοσμίως. Οι συνήθεις δόλιες πρακτικές περιλαμβάνουν την υποκατάσταση φθηνότερων ειδών ψαριών με είδη χαμηλότερης αξίας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους και την πώληση ψαριών που έχουν προηγουμένως καταψυχθεί ως νωπά. 2. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο συχνά νοθεύεται με φθηνότερα έλαια, όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο για να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς τα νοθευμένα έλαια μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς μολυσματικές ουσίες ή να μην έχουν τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το καθαρό ελαιόλαδο. 3. Μέλι: Το μέλι συχνά νοθεύεται με φθηνότερα σιρόπια ή διαλύματα ζάχαρης. Εκτός από την εξαπάτηση των καταναλωτών, το νοθευμένο μέλι μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, καθώς μπορεί να περιέχει επιβλαβή πρόσθετα ή χημικές ουσίες. 4. Μπαχαρικά: Μπαχαρικά όπως το σαφράν, η βανίλια και η πάπρικα συχνά νοθεύονται με φθηνότερες ουσίες, όπως κουρκούμη, βαφές τροφίμων ή άλλα φυτικά υλικά. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές, καθώς οι νοθείες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. 5. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως νοθευμένα με νερό, άμυλο, φυτικά λίπη ή γάλατα που παραβιάζουν τους κανονισμούς ΠΟΠ/ΠΓΕ. Αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα αλλά και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και να θέσει σε κίνδυνο τους καταναλωτές που έχουν δυσανεξία πχ στη λακτόζη. 6. Κρέας: Τα προϊόντα κρέατος υπόκεινται συχνά σε απάτη, με συνήθεις πρακτικές που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση φθηνότερων κρεάτων με κρέατα υψηλής ποιότητας, την εσφαλμένη επισήμανση της προέλευσης ή του είδους ή την προσθήκη χημικών για την αύξηση του βάρους. 7. Πατάτες: Αποτελεί από τις συχνότερες απάτες στον κλάδο των τροφίμων. Οι πατάτες υπόκεινται σε απάτη, κυρίως επισήμανσης, όποτε εισαγόμενες πατάτες από 3ες χώρες σημαίνονται ως εγχώριες. Παράλληλα παρατηρείται η μείξη πατατών χαμηλότερης ποιότητας και εσοδείας με μερικές φρέσκιες και διανέμονται στην αγορά ως πατάτες φρέσκιες νέας εσοδείας Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απάτη τροφίμων δεν περιορίζεται σε αυτά τα προϊόντα και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κατηγορία τροφίμων. Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευθούν αγοράζοντας από αξιόπιστους προμηθευτές, ελέγχοντας προσεκτικά τις ετικέτες και με σύμμαχο τη γνώση, εντοπίζουν δόλιες πρακτικές. Στη #FoodCare αναπτύσσουμε συστήματα ανάλυσης ρίσκων με εξειδικευμένα Mitigation Plans που διαχειρίζονται και προλαμβάνουν τον κίνδυνο αυτό.
1 years ago

Η FoodCare AgroData ανάμεσα στους επίσημους εκπαιδευτές του #ifsfood στην Ελλάδα.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως η FoodCare AgroData αποτελεί την πρώτη Συμβουλευτική Εταιρεία που αποτελεί επίσημο εκπαιδευτή του IFS Food για τη χώρα μας.

Πηγή: www.linkedin.com/posts/ifs-international-featured-standards_ifscertification-ifstrainingsprovider...
... See MoreSee Less

Η FoodCare AgroData ανάμεσα στους επίσημους εκπαιδευτές του #ifsfood στην Ελλάδα. Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως η FoodCare AgroData αποτελεί την πρώτη Συμβουλευτική Εταιρεία που αποτελεί επίσημο εκπαιδευτή του IFS Food για τη χώρα μας. Πηγή: https://www.linkedin.com/posts/ifs-international-featured-standards_ifscertification-ifstrainingsprovider-ifstraining-activity-7039902593799581696-87v3?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Και επίσημα στη χώρα μας, με μοριακή ταυτοποίηση το παθογόνο Neopestalotiopsis rosae

Πριν από ορισμένους μήνες είχαμε αναφερθεί στα καταστροφικά συμπτώματα που εντοπίσθηκαν από τον παθογόνο μύκητα Neopestalotiopsis στην καλλιέργεια της φράουλας, με μαζικές νεκρώσεις φυτών ή καχεκτική - μειωμένη ανάπτυξη.

Στη FoodCare, με μικροσκοπικό παρασκεύασμα, εντοπίσαμε μορφολογικά τον μύκητα σε πολλά δείγματα μετά από έντονη συμπτωματολογία σε πολλές καλλιέργειες συνεργατών μας, με έντονη θνησιμότητα φυτών που ομοίαζε της Φυτόφθορας, της ποικιλίας Fortuna, χωρίς όμως να έχουμε τη δυνατότητα μοριακής ταυτοποίησης για το ακριβές είδος.

Έτσι απευθυνθήκαμε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), το οποίο διαπίστωσε μορφολογικά ακριβώς το ίδιο με εμάς ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε μέθοδο μοριακής ταυτοποίησης για το παθογόνο αυτό, μιας και δεν υπήρχε ήδη διαθέσιμη στο Ινστιτούτο (Αρ. Πρωτ: ΥΔ 1773 π.ε).

Ήδη και οι παραγωγοί που έχουν αποστείλει δείγματα, ενημερώνονται ως προς αυτό.

Εκ μέρους όλων των παραγωγών ευχαριστούμε θερμά τους ερευνητές του ΜΦΙ και ιδιαίτερα την Δρ Ειρήνη Βλουτόγλου, που εργάστηκε εντατικά για την ταυτοποίηση και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΜΦΙ να είναι πλέον ανάμεσα στα ελάχιστα εργαστήρια στην Ευρώπη που ταυτοποιούν το παθογόνο αυτό μοριακά.

Έτσι πλέον έχουμε και επίσημα το είδος Neopestalotiopsis rosae, σε φυτά που προέρχονται από την ίδια πηγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Το ΜΦΙ επικοινώνησε επίσημα το πρόβλημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Δ/νσης Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου, κος Αραμπατζής Χρήστος, επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να ενημερωθεί για ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και για την έκταση του προβλήματος.

Μετά από αυτό, το ΥΑΑΤ&Τ ενημέρωσε επίσημα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ θα ενημερωθεί και ο EPPO.

Η Ηλιοαπολύμανση, δείχνει να αποτελεί τη σημαντικότερη λύση διαχείρισης ώστε να μη μείνει το παθογόνο στο έδαφος, όπως και η χρήση αποκλειστικά υγιών φυτών.

Ως προς το παθογόνο:

Το παθογόνο προσβάλλει τόσο τα υπέργεια όσο και τα υπόγεια μέρη των φυτών φράουλας προκαλώντας συμπτώματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό ευπάθειας της ποικιλίας και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών κατά την περίοδο της μόλυνσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη των φυτών και νανισμό, κηλιδώσεις και νεκρώσεις στο έλασμα και στους μίσχους των φύλλων, νέκρωση και σήψη ριζών, σήψη καρπών, εσωτερικό μεταχρωματισμό και σήψη της βάσης των φυτών και τελικά την κατάρρευση και νέκρωση ολόκληρων φυτών με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες στην παραγωγή της φράουλας που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως 100%. Τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι παθογνωμονικά (τυπικά) της ασθένειας που προκαλεί το συγκεκριμένο παθογόνο στη φράουλα καθόσον παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλους φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς ή ιούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας, η διασπορά του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, ενώ σε μικρές αποστάσεις με το νερό της βροχής και της άρδευσης, τα επιμολυσμένα εργαλεία και τους εργάτες κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών εργασιών. Αν και η επιδημιολογία της ασθένειας δεν είναι πλήρως γνωστή, σχετικά θερμές και υγρές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωσή της.

Το παθογόνο αναπτύσσεται σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (10-30οC) με άριστη θερμοκρασία τους 25οC. Υψηλή σχετική υγρασία, βροχή ή άρδευση με τεχνητή βροχή ευνοούν τη μόλυνση των φυτών από το μύκητα. Οι μύκητες του γένους Neopestalotiopsis επιβιώνουν στα υπολείμματα της καλλιέργειας που παραμένουν στο έδαφος μετά τη συγκομιδή.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, η οποία είναι δύσκολη και αποτελεί αντικείμενο έρευνας στις ΗΠΑ κυρίως όσον αφορά στην ανθεκτικότητα των ποικιλιών φράουλας και στην αποτελεσματικότητα των μυκητοκτόνων, συνιστάται η συνδυασμένη εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

• Χρησιμοποίηση υγιούς, πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού από φυτώρια απαλλαγμένα από το παθογόνο.
• Αποφυγή καλλιέργειας της φράουλας σε συνεκτικά και με ανεπαρκή αποστράγγιση εδάφη ή σε εδάφη στα οποία στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί η συγκεκριμένη ασθένεια. Εναλλακτικά, πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της ηλιοαπολύμανσης του εδάφους τόσο στο θερμοκήπιο όσο και στον αγρό.
• Φύτευση μόνο υγιών φυτών.
• Βελτίωση της αποστράγγισης του εδάφους και αποφυγή υπερβολικής άρδευσης των φυτών.
• Διατήρηση των φυτών σε καλή φυσιολογική κατάσταση με τη χορήγηση ισορροπημένης λίπανσης και εφαρμογής τακτικών αρδεύσεων.
• Απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών μαζί με το ριζικό σύστημά τους με σκοπό τη μείωση των πηγών πρωτογενών μολυσμάτων.
... See MoreSee Less