- 28/02/2017
- Posted by: FCAGRODATA
- Categories: Τα νέα μας, Χωρίς κατηγορία
– “Κάθε πότε πρέπει να ποτίζω;” … είναι η κλασσική ερώτηση.
– “Εμείς κάθε πότε πίνουμε νερό;” .. είναι η σωστή απάντηση.
Κάθε 2 ώρες ? Μήπως κάθε 3 ώρες ? Ή μήπως όταν διψάμε ;;;
Νερό Άρδευσης !!!
…
Έχουμε παρατηρήσει πως οι παραγωγοί μας, στην πλειοψηφία τους – δυστυχώς – δε γνωρίζουν να ποτίσουν. Ακολουθούν κατ’ εκτίμηση προγράμματα άρδευσης, όπως πχ κάθε 1 – 2 κλπ ημέρες και από ελάχιστα έως πολλές ώρες !!!
Οι υπερ-αρδεύσεις:
- Μειώνουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Εντατικές αρδεύσεις μειώνουν την ποιότητα των οπωρολαχανικών … Πχ στα κολοκυνθοειδή, στις τομάτες, στις φράουλες κλπ Ο σακχαρικός τίτλος μειώνεται σταθερά, όσο αυξάνει το νερό στους ιστούς.
- Μειώνουν δραματικά την απόδοση των καλλιέργειών, γιατί οι υπερ-αρδεύσεις αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αυξάνουν τα προβλήματα φυτοπροστασίας (όπως ωίδιο, περονόσπορος, ασφυξία ρίζας, ριζοκτόνια, φυτοφθορες) και οδηγούν σε κόστος όχι μόνο σε ενέργεια (για την άρδευση) αλλά κι εξαιτίας της εντατικής φυτοπροστασίας. Με λίγα λόγια υπερ-αρδεύουμε και … κυνηγάμε την ουρά μας.
- Μειώνουν δραματικά τη μετασυλλεκτική συντηρησιμότητα. Έτσι υπερ-αρδευόμενες καλλιέργειες δίνουν προϊόντα που δεν μπορούν να συντηρηθούν εύκολα στα ράφια των αγορών.
- Εκπλαίνουν τα λιπάσματα, είτε κοκκώδη, είτε κρυσταλλικά, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα κι αυξάνοντας δραματικά το κόστος για τη θρέψη.
Η άποψη της #FoodCare είναι πως στα οπωροκηπευτικά, περισσότερο από το 70 % της επιτυχίας της καλλιέργειας, είναι οι στοχευμένες αρδεύσεις. Για τον λόγο αυτό εργαζόμαστε μαζί με τους παραγωγούς συνεργάτες μας ώστε ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και την καλλιέργειά τους, να μάθουν να αρδεύουν σωστά, μέσα από τη χρήση απλών δεικτών που εξειδικεύονται ανά καλλιέργεια, καθώς και τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας,