Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Video μέσα στη Φωτιά !!!!
Αυτό είναι ένα Video από Διεθνές πείραμα μοντελοποίησης των δασικών πυρκαγιών.

ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ, ΤΟΤΕ ΕΠΙΔΙΩΞΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΑΣ !!!

Στο πείραμα έχουμε μέτριους ανέμους, η θερμοκρασία στο γράφημα (είναι διακριτό μαύρο γράφημα) φτάνει σχεδόν τους 900 βαθμούς, ενώ μόλις σε 1,5 λεπτό έχει περάσει κι έχει φύγει από το σημείο καταγραφής !!! Και δεν μιλάμε για το δικό μας πεύκο, το Pinus halepensis και μάλιστα σε θυελλώδεις ανέμους. Το δικό μας έχει χαρακτηριστικά βενζίνης εξαιτίας της ρητίνης!!!

Φωτιά σε πευκοδάσος με θυελλώδεις ανέμους είναι επικίνδυνη για τη ζωή σας !!!

Στο μάτι, είχαμε ανέμους 89 km/h κάνοντας τη φωτιά να έχει ταχύτητα διασποράς 4-5 km/h, προς τη φορά του ανέμου (πηγή: firelinks.eu/.../Xanthopoulos-Mitsopoulos-The...), . Σκεφτείτε πόσο γρήγορα είναι. Σαν ένα γρήγορο βάδισμα !!! Σημειωτέων πως η θερμοκρασία ανάφλεξης είναι μόλις 220-350 βαθμοί κελσίου (πηγή: dspace.lib.ntua.gr/.../giannadakisg_oxygen.pdf...) οπότε δεν χρειάζεται η φωτιά να "ακουμπήσει" ένα άλλο πεύκο για να φουντώσει. Αρπάζει από απόσταση και μετά αυτό συνεχίσει τη δική του καταστροφική μετάδοση σε κάποιο άλλο, κάνοντας μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση !!!

Μάτι: Ένας τόπος, πολλά σπίτια, μέσα στο Πευκοδάσος, με μικρούς μποτιλιαρισμένους δρόμους, χωρίς ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ, χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο, καμία ανάλυση ρίσκων ... τίποτα. Η φλόγα πύρωνε τους ανθρώπους ακόμα και μέσα στη Θάλασσα !!! Αυτό κάνει - υπό συνθήκες - το πεύκο !!!

Θυελλώδεις άνεμοι+ Πεύκο = Σβήνει όταν καεί. Όταν τα κάψει όλα ή αν αλλάξει ο αέρας προς τη μεριά του καμένου. Ακόμα και τα εναέρια μέσα με τεράστιες ποσότητες νερού και χημικά, δίνουν σκληρή μάχη για να ελέγξουν αυτές τις πυρκαγιές.

Και υπάρχουν πολλά "Μάτια" στη χώρα μας που περιμένουν να κάψουν κόσμο.

Το όμορφο σπίτι σας, μέσα στο πευκοδάσος, ενδέχεται να γίνει φούρνος του Auschwitz. Λάβετε μέτρα !!!

Μαζί με τους τοπικούς σας Δημοτικούς Συμβούλους και τους τοπικούς φορείς. Η δική σας προσπάθεια θα τους ενεργοποιήσει. Η προστασία του σπιτιού σας και της οικογενείας σας είναι ΚΑΙ δική σας υπόθεση. Εργαστείτε, προετοιμαστείτε πριν το κακό.
... See MoreSee Less

Ilis - Παρασκευόπουλος Α.Ε.
Για να αναπτυχθείς πρέπει πρώτα να ταπεινωθείς στους στόχους σου !!!

Μόλις το 2020 αναλάβαμε τη Συμβουλευτική Υποστήριξη στην εταιρεία Παρασκευόπουλος ΑΕ, σε ζητήματα που αφορούσαν την πιστοποίηση IFS/BRC Food και τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών παραγωγής.

Όταν γνωριστήκαμε με τον Αντώνη, τη Ράνια, τη Δώρα καθώς και όλους τους οικογενειακούς μετόχους και συνεργάτες, η εταιρεία ήταν ήδη καταξιωμένη στον χώρο της, με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων, κυρίως Πίκλας/Τουρσί, όπου παραδοσιακά παράγει και ταυτόχρονα, την περίοδο εκείνη διατηρούσε σημαντικό μερίδιο εξαγωγών στο Trading προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, με μεγάλη άνεση, πως επρόκειτο για μια εταιρεία που προχωρά δυνατά. Κι εύκολα ένας επιχειρηματίας που διατηρεί αντίστοιχη επιχείρηση, θα επαναπαυόταν στην επιτυχημένη πορεία δεκάδων ετών που ήδη έχει κατακτήσει.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φανταζόμασταν. Μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, κόντρα στο αποεπενδυτικό κλίμα που μας έχει βυθίσει η πανδημία, η εταιρεία επένδυσε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε πάγιο κι εξοπλισμό, όχι απλά για να βελτιώσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αλλά για να μπορέσει να αναπτύξει νέα προϊόντα.

Κυριολεκτικά το εργοστάσιο "γύρισε τούμπα", εκσυγχρονίστηκε, αναπτύχθηκαν νέοι χώροι παραγωγής και βελτιώθηκαν υπάρχοντες, επεκτείνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ιδίας πλέον παραγωγής προϊόντων ελιάς, είτε χαμηλής άλμης, είτε μηδενικής άλμης, πάστας ελιάς, εκπυρηνωμένης, παστεριωμένης χαμηλών σχημάτων παστερίωσης κλπ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει on line παστεριωτή, εξειδικευμένο εξοπλισμό διαχείρισης των γυάλινων συσκευασιών, X-Ray, μηχανές συσκευασίας και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα θεμελιώσαμε με την εταιρεία ένα νέο σύστημα παρακολούθησης του αρκετά μεγάλου πλέον Scope παραγωγής της, με επανασχεδιασμό όλων των διεργασιών λειτουργίας, του συστήματος ιχνηλασιμότητας καθώς και των αναλύσεων επικινδυνότητας ενώ διενεργήθηκε in-deep ανάλυση κινδύνων και τροποποίηση της παραγωγής για να προετοιμαστούμε για τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν τα Fermented προϊόντα.

Γιατί έγιναν όμως όλα αυτά ? Γιατί η οικογένεια Παρασκευόπουλου καθημερινά ταπεινώνεται μπροστά στην παραγωγική της ιστορία, στο προσωπικό της και στην προσπάθεια που κάνει για να παράξει τα προϊόντα αυτά και να φέρει έσοδα από σημαντικές εξαγωγές. Όλοι οι οικογενειακοί μέτοχοι σκύβουν το κεφάλι κάθε μέρα, μέσα στην παραγωγή, δίπλα στο προσωπικό, κοντά στο προϊόν, για να τα καταφέρουν.

Πρόκειται για τις ελάχιστες περιπτώσεις που η δεύτερη γενεά, γίνεται καλύτερη από την πρώτη.

Συγχαρητήρια στην οικογένεια, συγχαρητήρια στο επιστημονικό προσωπικό και σε όλους όσους εργάζονται καθημερινά σε αυτή την προσπάθεια.

Για την #FoodCare η εταιρεία σας αποτελεί Case Study, όχι μόνο για την εμπορική - προϊοντική επιτυχία σας, αλλά και για το πως με την προσπάθεια, με την ταπείνωση στο στόχο και με αγάπη, ως δεύτερη γενεά κάνατε την εταιρεία μεγαλύτερη.

Μακάρι όσοι λαμβάνουν αντίστοιχη ευλογία από τους γονείς τους, να ταπεινωθούν κι αυτοί μπροστά σε κάποιον στόχο.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη ....
... See MoreSee Less

Ilis - Παρασκευόπουλος Α.Ε.
Για να αναπτυχθείς πρέπει πρώτα να ταπεινωθείς στους στόχους σου !!!

Μόλις το 2020 αναλάβαμε τη Συμβουλευτική Υποστήριξη στην εταιρεία Παρασκευόπουλος ΑΕ, σε ζητήματα που αφορούσαν την πιστοποίηση IFS/BRC Food και τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών παραγωγής. 

Όταν γνωριστήκαμε με τον Αντώνη, τη Ράνια, τη Δώρα καθώς και όλους τους οικογενειακούς μετόχους και συνεργάτες, η εταιρεία ήταν ήδη καταξιωμένη στον χώρο της, με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων, κυρίως Πίκλας/Τουρσί, όπου παραδοσιακά παράγει και ταυτόχρονα, την περίοδο εκείνη διατηρούσε σημαντικό μερίδιο εξαγωγών στο Trading προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς. 

Θα μπορούσε να πει κάποιος, με μεγάλη άνεση, πως επρόκειτο για μια εταιρεία που προχωρά δυνατά. Κι εύκολα ένας επιχειρηματίας που διατηρεί αντίστοιχη επιχείρηση, θα επαναπαυόταν στην επιτυχημένη πορεία δεκάδων ετών που ήδη έχει κατακτήσει.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φανταζόμασταν. Μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, κόντρα στο αποεπενδυτικό κλίμα που μας έχει βυθίσει η πανδημία, η εταιρεία επένδυσε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε πάγιο κι εξοπλισμό, όχι απλά για να βελτιώσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αλλά για να μπορέσει να αναπτύξει νέα προϊόντα.

Κυριολεκτικά το εργοστάσιο γύρισε τούμπα, εκσυγχρονίστηκε, αναπτύχθηκαν νέοι χώροι παραγωγής και βελτιώθηκαν υπάρχοντες, επεκτείνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ιδίας πλέον παραγωγής προϊόντων ελιάς, είτε χαμηλής άλμης, είτε μηδενικής άλμης, πάστας ελιάς, εκπυρηνωμένης, παστεριωμένης χαμηλών σχημάτων παστερίωσης κλπ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει on line παστεριωτή, εξειδικευμένο εξοπλισμό διαχείρισης των γυάλινων συσκευασιών, X-Ray, μηχανές συσκευασίας και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα θεμελιώσαμε με την εταιρεία ένα νέο σύστημα παρακολούθησης του αρκετά μεγάλου πλέον Scope παραγωγής της, με επανασχεδιασμό όλων των διεργασιών λειτουργίας, του συστήματος ιχνηλασιμότητας καθώς και των αναλύσεων επικινδυνότητας ενώ διενεργήθηκε in-deep ανάλυση κινδύνων και τροποποίηση της παραγωγής για να προετοιμαστούμε για τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν τα Fermented προϊόντα.

Γιατί έγιναν όμως όλα αυτά ? Γιατί η οικογένεια Παρασκευόπουλου καθημερινά ταπεινώνεται μπροστά στην παραγωγική της ιστορία, στο προσωπικό της και στην προσπάθεια που κάνει για να παράξει τα προϊόντα αυτά και να φέρει έσοδα από σημαντικές εξαγωγές. Όλοι οι οικογενειακοί μέτοχοι σκύβουν το κεφάλι κάθε μέρα, μέσα στην παραγωγή, δίπλα στο προσωπικό, κοντά στο προϊόν, για να τα καταφέρουν.

Πρόκειται για τις ελάχιστες περιπτώσεις που η δεύτερη γενεά, γίνεται καλύτερη από την πρώτη.

Συγχαρητήρια στην οικογένεια, συγχαρητήρια στο επιστημονικό προσωπικό και σε όλους όσους εργάζονται καθημερινά σε αυτή την προσπάθεια.

Για την #FoodCare η εταιρεία σας αποτελεί Case Study, όχι μόνο για την εμπορική - προϊοντική επιτυχία σας, αλλά και για το πως με την προσπάθεια, με την ταπείνωση στο στόχο και με αγάπη, ως δεύτερη γενεά κάνατε την εταιρεία μεγαλύτερη.

Μακάρι όσοι λαμβάνουν αντίστοιχη ευλογία από τους γονείς τους, να ταπεινωθούν κι αυτοί μπροστά σε κάποιον στόχο.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη ....

Comment on Facebook

Μονο συγχαρητήρια αξίζουν στην οικογένεια Παρασκευόπουλου όχι μόνο γιατί επενδύει και αναπτύσσεται μέσα στην κρίση αλλά γιατί ενσωματώνει την καινοτομία και ανθρωπιά στο επιχειρείν ......Τιμή και ελπίδα στη περιοχή μας..

Παιδιά κάνετε τέλεια δουλεια! Μπράβο σας! Πολλά Συγχαρητήρια! 🤗👍

Σέλινο / Σελινόριζα / Σελέρυ.

Γνωρίζετε πως τα προϊόντα αυτά συγκαταλέγονται στην επίσημη λίστα της ΕΕ με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν ευαισθησία?

Με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 382/2021 (που τροποποιεί τον 852/2004), θα πρεπε να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από το χωράφι:

Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση μίας από τις ουσίες ή ενός από τα προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, που αναφέρονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, δεν χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση τροφίμων που δεν περιέχουν την εν λόγω ουσία ή προϊόν, εκτός εάν ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες έχουν καθαριστεί και ελεγχθεί τουλάχιστον για την απουσία ορατών υπολειμμάτων της εν λόγω ουσίας ή προϊόντος.

Οπότε θα πρέπει να καθαρίζουμε καλά τις επαναχρησιμοποιούμενες κλούβες συγκομιδής, ειδικά αν πρόκειται να τοποθετήσουμε άλλο νωπό αγροτικό προϊόν, αποφεύγοντας έτσι τις επιμολύνσεις.
... See MoreSee Less

Σέλινο / Σελινόριζα / Σελέρυ.

Γνωρίζετε πως τα προϊόντα αυτά συγκαταλέγονται στην επίσημη λίστα της ΕΕ με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν ευαισθησία?

Με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 382/2021 (που τροποποιεί τον 852/2004), θα πρεπε να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από το χωράφι:

Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση μίας από τις ουσίες ή ενός από τα προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, που αναφέρονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, δεν χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, τη μεταφορά ή την αποθήκευση τροφίμων που δεν περιέχουν την εν λόγω ουσία ή προϊόν, εκτός εάν ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα και/ή οι περιέκτες έχουν καθαριστεί και ελεγχθεί τουλάχιστον για την απουσία ορατών υπολειμμάτων της εν λόγω ουσίας ή προϊόντος.

Οπότε θα πρέπει να καθαρίζουμε καλά τις επαναχρησιμοποιούμενες κλούβες συγκομιδής, ειδικά αν πρόκειται να τοποθετήσουμε άλλο νωπό αγροτικό προϊόν, αποφεύγοντας έτσι τις επιμολύνσεις.

Comment on Facebook

Είπα και εγώ ! Απαγορεύτηκαν κιόλας , να αρχίζουν τα λαθρεμπορία μετά σέλερι και τα σελίνα έλεος αλλά κι άλλα δεν τα βλέπουνε τα σελίνα τους πείραξαν.

ολοι απο μολυνση θα παμε

Δεν Θα Φαμε Κε Δεκα Κιλα Ολα Μας Πειραζουν Βλακιες

Το Σελινο Μας Πηραξε Γγια Γελια Ημαστε

View more comments

Σημαντική Ενημέρωση για τους Γεωπόνους Γεωργικών Εφαρμογών, που συνταγογραφούν Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

Από τον συνάδελφο Dionyssis Vlachos:

"Βλέποντας το ενδιαφέρον στην προηγούμενη ανάρτηση του Παναγιώτη Σταματόπουλου (δική μας σημείωση: στη Σελίδα της Φυτιατρικής Εταιρείας Ελλάδος), επιτρέψτε μου να επαναλάβω, ότι χρειάζεται προσοχή όταν συστήνουμε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εάν η καλλιέργεια είναι σέλινο ή σέλερυ. Ο βασικός λόγος είναι πως εγκεκριμένο σκεύασμα για το σέλινο δεν σημαίνει ότι είναι εγκεκριμένο και για το σέλερυ. Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων (MRL) είναι διαφορετικά και μια λανθασμένη χρήση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπέρβαση MRL με αποτέλεσμα κυρώσεις, καταστροφή παραγωγής, απώλεια πελατών. Ενδεικτικά από πραγματικά ευρήματα πρόσφατων εργαστηριακών αναλύσεων σε σέλινο, παραθέτω σε 5 δραστικές υπολείμματα των οποίων βρέθηκαν σε δείγματα σέλινου, πόσο διαφορετικά είναι τα MRL στο σέλινο και στο σέλερυ. Κι έχουμε περιπτώσεις δειγμάτων σέλερι που εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε δραστικές ουσίες που είναι εγκεκριμένες στο σέλινο..."

Να συμπληρώσουμε κι εμείς, πως το ίδιο ακριβώς ισχύει και με άλλα προϊόντα, όπως πχ:

=======>Διακρίσεις στα Λάχανα
• Tο λευκό λάχανο (Brassica oleracea var. capitata f. Alba) φέρει τον κωδικό 0242020-004
• Tο κόκκινο λάχανο (Brassica oleracea var. capitata f. Rubra) φέρει τον κωδικό 0242020-002.
• Το λάχανο Πορτογαλίας (Brassica oleracea var. capitata) φέρει τον κωδικό 0242020-001.
• Το λάχανο σαβόι (Brassica oleracea var. sabauda) φέρει τον κωδικό 0242020-003.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ποικιλίες του είδους Brassica oleracea και ανήκουν στον κωδικό 0242020 (κεφαλωτές κράμβες).

ΟΜΩΣ δεν έχουν τις ίδιες εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων με το Κινέζικο Λάχανο και τις Λαχανίδες.

=======>Διακρίσεις στα Μαρούλια
Στις εγκρίσεις των Μαρουλιών ανήκουν τα παρακάτω είδη:
α) Crisp lettuces/iceberg lettuces/lollo bionda/lollo rosso (crisphead group ή κατσαρά μαρούλια).
β) Cutting lettuces (Cutting group ή μαρούλια σαλάτα).
γ) Head lettuces/cabbage lettuces (Butterhead group ή στρογγυλά μαρούλια).
δ) Romaines/cos lettuces ( Cos group ή κοινά μαρούλια).

Αντίθετα, για το Baby leaf, οι εγκρίσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκουν στα “Μαρούλια και άλλα σαλατικά συμπεριλαμβανομένων των κραμβών (Brassicae)” - κωδικός 0251000

=======>Διακρίσεις στα Κρεμμύδια
Όταν η έγκριση ενός σκευάσματος αναγράφει τη λέξη "Κρεμμύδι", τότε επιτρέπεται η χρήση του μόνο στο ξερό κρεμμύδι κι όχι στο χλωρό κρεμμυδάκι.

Στη φωτογραφία, πίνακας που παρέθεσε ο κος Βλάχος με σαφείς διαφορές και στα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRLs) των προϊόντων Σέλινο Φύλλα και Σέλερυ ...
... See MoreSee Less

Σημαντική Ενημέρωση για τους Γεωπόνους Γεωργικών Εφαρμογών, που συνταγογραφούν Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

Από τον συνάδελφο Dionyssis Vlachos:

Βλέποντας το ενδιαφέρον στην προηγούμενη ανάρτηση του Παναγιώτη Σταματόπουλου (δική μας σημείωση: στη Σελίδα της Φυτιατρικής Εταιρείας Ελλάδος), επιτρέψτε μου να επαναλάβω, ότι χρειάζεται προσοχή όταν συστήνουμε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εάν η καλλιέργεια είναι σέλινο ή σέλερυ. Ο βασικός λόγος είναι πως εγκεκριμένο σκεύασμα για το σέλινο δεν σημαίνει ότι είναι εγκεκριμένο και για το σέλερυ. Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων (MRL) είναι διαφορετικά και μια λανθασμένη χρήση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπέρβαση MRL με αποτέλεσμα κυρώσεις, καταστροφή παραγωγής, απώλεια πελατών. Ενδεικτικά από πραγματικά ευρήματα πρόσφατων εργαστηριακών αναλύσεων σε σέλινο, παραθέτω σε 5 δραστικές υπολείμματα των οποίων βρέθηκαν σε δείγματα σέλινου, πόσο διαφορετικά είναι τα MRL στο σέλινο και στο σέλερυ. Κι έχουμε περιπτώσεις δειγμάτων σέλερι που εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε δραστικές ουσίες που είναι εγκεκριμένες στο σέλινο...

Να συμπληρώσουμε κι εμείς, πως το ίδιο ακριβώς ισχύει και με άλλα προϊόντα, όπως πχ:

=======>Διακρίσεις στα Λάχανα
•     Tο λευκό λάχανο (Brassica oleracea var. capitata f. Alba) φέρει τον κωδικό 0242020-004 
•     Tο κόκκινο λάχανο (Brassica oleracea var. capitata f. Rubra) φέρει τον κωδικό 0242020-002.
•     Το λάχανο Πορτογαλίας (Brassica oleracea var. capitata) φέρει τον κωδικό 0242020-001.
•     Το λάχανο σαβόι (Brassica oleracea var. sabauda) φέρει τον κωδικό 0242020-003.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ποικιλίες του είδους Brassica oleracea και ανήκουν στον κωδικό 0242020 (κεφαλωτές κράμβες).

ΟΜΩΣ δεν έχουν τις ίδιες εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων με το Κινέζικο Λάχανο και τις Λαχανίδες.

=======>Διακρίσεις στα Μαρούλια
Στις εγκρίσεις των Μαρουλιών ανήκουν τα παρακάτω είδη:
α)   Crisp   lettuces/iceberg   lettuces/lollo   bionda/lollo   rosso   (crisphead   group   ή κατσαρά μαρούλια). 
β) Cutting lettuces (Cutting group ή μαρούλια σαλάτα).
γ) Head lettuces/cabbage lettuces (Butterhead group ή στρογγυλά μαρούλια). 
δ) Romaines/cos lettuces ( Cos group ή κοινά μαρούλια).

Αντίθετα, για το Baby leaf, οι εγκρίσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκουν στα “Μαρούλια  και  άλλα  σαλατικά συμπεριλαμβανομένων των κραμβών (Brassicae)” - κωδικός 0251000

=======>Διακρίσεις στα Κρεμμύδια
Όταν η έγκριση ενός σκευάσματος αναγράφει τη λέξη Κρεμμύδι, τότε επιτρέπεται η χρήση του μόνο στο ξερό κρεμμύδι κι όχι στο χλωρό κρεμμυδάκι.

Στη φωτογραφία, πίνακας που παρέθεσε ο κος Βλάχος με σαφείς διαφορές και στα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRLs) των προϊόντων Σέλινο Φύλλα και Σέλερυ ...

Comment on Facebook

Ευχαριστώ πολύ. Να υπενθυμίσω φυσικά ότι για κάθε επίσημη ενημέρωση, συνάδελφοι ή επαγγελτίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές. Σαν συμπλήρωση των χρήσιμων πληροφοριών που παραθέτει ο κ. Αρβανίτης , στις καλλιέργειες υπαίθρου ή θερμοκηπίου πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που είτε αναφέρεται η ένδειξη αυτή στο φάσμα δράσης είτε αναφέρει γενικά την καλλιέργεια. Για παράδειγμα για μαρούλια θερμοκηπίου επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που αναφέρουν "μαρούλι θερμοκηπίου" ή σκέτο "μαρούλι". Τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRLs) είναι κοινά είτε η καλλιέργεια είναι υπαίθρου είτε θερμοκηπίου

Τι είναι το μαγείρεμα "sous vide" και πόσο ασφαλές είναι;

Το μαγείρεμα sous vide ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο σεφ George Pralus στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Πρόκειται ουσιαστικά για μαγείρεμα των προϊόντων τα οποία τα έχουμε πρώτα τοποθετήσει σε σακούλες κενού (Vacum), αφαιρώντας μεγάλο μέρος του αέρα από αυτές. Επομένως για να επιτευχθεί η μαγειρική Sous Vide, θα πρέπει πρώτα το προϊόν που θα μαγειρευτεί, να βρεθεί σε συσκευασία κενού, κάτι που διενεργείται είτε λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, είτε αμέσως μετά την αγορά του προϊόντος (πχ φρέσκου κρέατος), επιτρέποντας έτσι στο προϊόν να διατηρηθεί καλύτερα.

Η ποιότητα του «πιάτου» που θα μαγειρευτεί με αυτή τη διαδικασία είναι σαφώς ανώτερη, επειδή η συσκευασία κενού δεν αφήνει ουσίες του κρέατος και άλλων προϊόντων να διαφύγουν. Επίσης, το κενό που επιτυγχάνεται στη συσκευασία, επιτρέπει να γίνει το μαγείρεμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, διατηρώντας περισσότερες θρεπτικές ουσίες διαθέσιμες, όπως πχ πρωτεΐνες (δεν γίνεται μετουσίωση-καταστροφή των πρωτεϊνών) κλπ. Μπορούμε μάλιστα να πούμε πως πρόκειται για τη μέθοδο εκείνη που επιτρέπει να καταναλώσουμε σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες ενός τροφίμου, με τις ελάχιστες απώλειες. Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά ή ψάρια σφράγισης εν κενό, στη συνέχεια μαγείρεμα σε νερό που θερμαίνεται, σε μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία με μέτριες θερμοκρασίες.

Είναι όμως τα πιάτα Sous Vide ασφαλή για κατανάλωση; Φυσικά και ναι, αρκεί η διαδικασία να γίνει σωστά και από επαγγελματίες. Δεν θεωρούμε πως είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι και από τον οποιονδήποτε μη εκπαιδευμένο στη διαδικασία παστερίωσης για προϊόντα Sous Vide. Όπως γνωρίζουμε, το Vacum, δηλαδή η αφαίρεση αέρα από μια κλειστή συσκευασία, δημιουργεί αναερόβιες συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Κι ενώ σχεδόν όλα τα βακτήρια δυσκολεύονται ή δεν αναπτύσσονται στην απουσία αέρα, εντούτοις τα θειοαναγωγικά κλωστρίδια, όπως πχ το Clostridium botulinum (καθώς και τα Clostridium butyricum και Clostridium baratii), αναπτύσσονται απουσία αέρα καθώς δύναται να παράξουν και τοξίνες. Τα κλωστρίδια είναι τοξικού τύπου βακτήρια, όπου παράγουν τοξίνες ικανές να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση ή ακόμα και τον θάνατο σε όσους τις προσλάβουν, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Ο κίνδυνος είναι ότι κατά τη διαδικασία sous vide αφενός υπάρχουν αυτές οι αναερόβιες συνθήκες, αφετέρου γίνεται σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στον τέλειο ρυθμό αναπαραγωγής που έχει ο οργανισμός αυτός (γενικά χαμηλές θερμοκρασίες). Έτσι αν μαγειρέψετε κάτω από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία θα δημιουργήσετε τέλειες συνθήκες αναπαραγωγής και τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα. Δηλαδή θα πολλαπλασιαστεί το βακτήριο. Το Clostridium botulinum πεθαίνει περίπου στους 52 oC - οπότε κατά το μαγείρεμα δεν πρέπει ποτέ να πάμε κάτω από τους 55 – 60 οC, με ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας σε όλο τον χώρο θέρμανσης, η οποία ελέγχεται με ειδικό εξοπλισμό !!!

Για πόση όμως ώρα θα πρέπει να γίνει το θέρμανση; Αυτό εξαρτάται από το είδος του προϊόντος που θα μαγειρέψουμε καθώς και από το πάχος του. Για τη διαδικασία αυτή υπάρχουν εξειδικευμένοι πίνακες ενώ επιβάλλεται να γίνεται και διαδικασία επικύρωσης, εκτός των θερμομέτρων του boiler, με θερμόμετρα ακίδας. Πχ για το κρέας πάχους 70mm χρειάζεται περισσότερες από 6,5 ώρες στους 57οC για να έχουμε ασφαλή παστερίωση.

Σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι το να χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκο κρέας και να προβαίνουμε στη διαδικασία της τοποθέτησης σε κενό λίγο πριν το μαγείρεμα με τη μέθοδο αυτή.
Θα πρέπει όμως να πούμε πως αυτές οι μέθοδοι παστερίωσης που ακολουθούμε στα προϊόντα αυτά, δεν μας εξασφαλίζουν από τα σπόρια των κλωστριδίων, τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και για να θανατωθούν θα χρειαστούν τουλάχιστον 122oC, κάτι που αποφεύγουμε κατά την Sous vide μαγειρική. Οπότε θα πρέπει πάση θυσία, μετά το μαγείρεμα με την τεχνική αυτή, να μην εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες για να βλαστήσουν τα σπόρια αυτά. Οπότε πως θα προστατευθούμε από τα σπόρια; Θα πρέπει αμέσως όταν το φαγητό, να το παγώσουμε άμεσα με κρύο νερό ή με νερό+πάγο και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, σε θερμοκρασία μικρότερη των 2οC και να το καταναλώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να αφήσετε αυτό το είδος της μαγειρικής στους εκπαιδευμένους. Όπως επίσης να γίνεται η επιλογή των πιάτων αυτών σε εστιατόρια που είναι αξιόπιστα, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με διαδικασίες και σχέδιο αυτοελέγχου (HACCP) και λειτουργούν άκρως επαγγελματικά.
Η FoodCare παρέχει υπηρεσίες για την ανάπτυξη διαδικασιών μαγειρικής με την τεχνική Sous Vide, καλύπτοντας τόσο τις απαιτήσεις εξοπλισμού όσο και των διαδικασιών παστερίωσης, επικύρωσης και χειρισμού των προϊόντων αυτών.
... See MoreSee Less

Τι είναι το μαγείρεμα sous vide και πόσο ασφαλές είναι;

Το μαγείρεμα sous vide ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο σεφ George Pralus στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Πρόκειται ουσιαστικά για μαγείρεμα των προϊόντων τα οποία τα έχουμε πρώτα τοποθετήσει σε σακούλες κενού (Vacum), αφαιρώντας μεγάλο μέρος του αέρα από αυτές. Επομένως για να επιτευχθεί η μαγειρική Sous Vide, θα πρέπει πρώτα το προϊόν που θα μαγειρευτεί, να βρεθεί σε συσκευασία κενού, κάτι που διενεργείται είτε λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, είτε αμέσως μετά την αγορά του προϊόντος (πχ φρέσκου κρέατος), επιτρέποντας έτσι στο προϊόν να διατηρηθεί καλύτερα.

Η ποιότητα του «πιάτου» που θα μαγειρευτεί με αυτή τη διαδικασία είναι σαφώς ανώτερη, επειδή η συσκευασία κενού δεν αφήνει ουσίες του κρέατος και άλλων προϊόντων να διαφύγουν. Επίσης, το κενό που επιτυγχάνεται στη συσκευασία, επιτρέπει να γίνει το μαγείρεμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, διατηρώντας περισσότερες θρεπτικές ουσίες διαθέσιμες, όπως πχ πρωτεΐνες (δεν γίνεται μετουσίωση-καταστροφή των πρωτεϊνών) κλπ. Μπορούμε μάλιστα να πούμε πως πρόκειται για τη μέθοδο εκείνη που επιτρέπει να καταναλώσουμε σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες ενός τροφίμου, με τις ελάχιστες απώλειες. Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά ή ψάρια σφράγισης εν κενό, στη συνέχεια μαγείρεμα σε νερό που θερμαίνεται, σε μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία με μέτριες θερμοκρασίες. 

Είναι όμως τα πιάτα Sous Vide ασφαλή για κατανάλωση; Φυσικά και ναι, αρκεί η διαδικασία να γίνει σωστά και από επαγγελματίες. Δεν θεωρούμε πως είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι και από τον οποιονδήποτε μη εκπαιδευμένο στη διαδικασία παστερίωσης για προϊόντα Sous Vide. Όπως γνωρίζουμε, το Vacum, δηλαδή η αφαίρεση αέρα από μια κλειστή συσκευασία, δημιουργεί αναερόβιες συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Κι ενώ σχεδόν όλα τα βακτήρια δυσκολεύονται ή δεν αναπτύσσονται στην απουσία αέρα, εντούτοις τα θειοαναγωγικά κλωστρίδια, όπως πχ το Clostridium botulinum (καθώς και τα Clostridium butyricum και Clostridium baratii), αναπτύσσονται απουσία αέρα καθώς δύναται να παράξουν και τοξίνες. Τα κλωστρίδια είναι τοξικού τύπου βακτήρια, όπου παράγουν τοξίνες ικανές να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση ή ακόμα και τον θάνατο σε όσους τις προσλάβουν, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Ο κίνδυνος είναι ότι κατά τη διαδικασία sous vide αφενός υπάρχουν αυτές οι αναερόβιες συνθήκες, αφετέρου γίνεται σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στον τέλειο ρυθμό αναπαραγωγής που έχει ο οργανισμός αυτός (γενικά χαμηλές θερμοκρασίες). Έτσι αν μαγειρέψετε κάτω από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία θα δημιουργήσετε τέλειες συνθήκες αναπαραγωγής και τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα. Δηλαδή θα πολλαπλασιαστεί το βακτήριο. Το Clostridium botulinum πεθαίνει περίπου στους 52 oC - οπότε κατά το μαγείρεμα δεν πρέπει ποτέ να πάμε κάτω από τους 55 – 60 οC, με ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας σε όλο τον χώρο θέρμανσης, η οποία ελέγχεται με ειδικό εξοπλισμό !!! 

Για πόση όμως ώρα θα πρέπει να γίνει το θέρμανση; Αυτό εξαρτάται από το είδος του προϊόντος που θα μαγειρέψουμε καθώς και από το πάχος του. Για τη διαδικασία αυτή υπάρχουν εξειδικευμένοι πίνακες ενώ επιβάλλεται να γίνεται και διαδικασία επικύρωσης, εκτός των θερμομέτρων του boiler, με θερμόμετρα ακίδας. Πχ  για το κρέας πάχους 70mm χρειάζεται περισσότερες από 6,5 ώρες στους 57οC για να έχουμε ασφαλή παστερίωση. 

Σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι το να χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκο κρέας και να προβαίνουμε στη διαδικασία της τοποθέτησης σε κενό λίγο πριν το μαγείρεμα με τη μέθοδο αυτή.
Θα πρέπει όμως να πούμε πως αυτές οι μέθοδοι παστερίωσης που ακολουθούμε στα προϊόντα αυτά, δεν μας εξασφαλίζουν από τα σπόρια των κλωστριδίων, τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και για να θανατωθούν θα χρειαστούν τουλάχιστον 122oC, κάτι που αποφεύγουμε κατά την Sous vide μαγειρική. Οπότε θα πρέπει πάση θυσία, μετά το μαγείρεμα με την τεχνική αυτή, να μην εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες για να βλαστήσουν τα σπόρια αυτά. Οπότε πως θα προστατευθούμε από τα σπόρια; Θα πρέπει αμέσως όταν το φαγητό, να το παγώσουμε άμεσα με κρύο νερό ή με νερό+πάγο και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, σε θερμοκρασία μικρότερη των 2οC και να το καταναλώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να αφήσετε αυτό το είδος της μαγειρικής στους εκπαιδευμένους. Όπως επίσης να γίνεται η επιλογή των πιάτων αυτών σε εστιατόρια που είναι αξιόπιστα, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με διαδικασίες και σχέδιο αυτοελέγχου (HACCP) και λειτουργούν άκρως επαγγελματικά.
Η FoodCare παρέχει υπηρεσίες για την ανάπτυξη διαδικασιών μαγειρικής με την τεχνική Sous Vide, καλύπτοντας τόσο τις απαιτήσεις εξοπλισμού όσο και των διαδικασιών παστερίωσης, επικύρωσης και χειρισμού των προϊόντων αυτών.

Comment on Facebook

Πολλή κινδυνολογία για προϊόντα που χρησιμοποιούνται από πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πολύ κατατοπιστικό!!!

Ρε άντε στο διάολο πού τρυπωσες μέσα στη σελίδα μου για να μου δείξεις βασανισμένα διαμελισμένα ζώα και να μου ζητιανεψεις λεφτά, βρες καμία τίμια δουλειά να κάνεις

Τι έγινε μας τελειωσαν τα κάρβουνα, η είναι για Δράκουλα

View more comments

2 months ago
FoodCare AgroData OE

Επειδή ξεκινάμε σε λίγες ημέρες τις ηλιοαπολυμάνσεις στην καλλιέργεια της φράουλας, ας κάνουμε μια μικρή υπενθύμιση ... See MoreSee Less

Επειδή ξεκινάμε σε λίγες ημέρες τις ηλιοαπολυμάνσεις στην καλλιέργεια της φράουλας, ας κάνουμε μια μικρή υπενθύμιση
2 months ago
FoodCare AgroData OE

Ευχόμαστε ολόψυχα στους επαγγελματίες του Τουρισμού να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο ώστε να καλύψουν τον χρόνο που στέρησε η πανδημία.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού αποτελούν τους εκπροσώπους της Ελληνικής κουζίνας προς το εξωτερικό. Κι ευχόμαστε να κρατήσουν υψηλά το επίπεδο ώστε κάθε ξένος επισκέπτης της χώρας μας να μην ξεχάσει ποτέ τη γευστική εμπειρία που γνώρισε δίπλα μας.

Στην #foodcare στεκόμαστε στον πλευρό των επαγγελματιών με προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.
... See MoreSee Less

Ευχόμαστε ολόψυχα στους επαγγελματίες του Τουρισμού να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο ώστε να καλύψουν τον χρόνο που στέρησε η πανδημία.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού αποτελούν τους εκπροσώπους της Ελληνικής κουζίνας προς το εξωτερικό. Κι ευχόμαστε να κρατήσουν υψηλά το επίπεδο ώστε κάθε ξένος επισκέπτης της χώρας μας να μην ξεχάσει ποτέ τη γευστική εμπειρία που γνώρισε δίπλα μας.

Στην #FoodCare στεκόμαστε στον πλευρό των επαγγελματιών με προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.
3 months ago
FoodCare AgroData OE

Σήμερα γιορτάζει ο δυνατότερος, ο πολυτιμότερος άνθρωπος στον κόσμο. Που καλούμε ακόμα και με την τελευταία αναπνοή της ζωής μας !!!

Χρόνια πολλά Μανούλα ❤❤❤
... See MoreSee Less

Σήμερα γιορτάζει ο δυνατότερος, ο πολυτιμότερος άνθρωπος στον κόσμο. Που καλούμε ακόμα και με την τελευταία αναπνοή της ζωής μας !!!

Χρόνια πολλά Μανούλα ❤❤❤

Comment on Facebook

Να την χαίρεσαι, Χρόνια της πολλά με όλα τα καλά!

Χρόνια πολλά

3 months ago
FoodCare AgroData OE

Στην #foodcare διαθέτουμε ισχυρή εργαλειοθήκη υπηρεσιών για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων κι εξαγωγείς, που συνδυάζουν σύγχρονα Συστήματα Ποιότητας, την Τεχνολογία και τη γνώση των Γεωργικών εφαρμογών.

Κάθε στέλεχος της FoodCare έχει εξειδικευτεί σε συγκεκριμένο πακέτο υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίζουμε υψηλό τεχνικό επίπεδο κατάρτισης.

Ευχόμαστε σε όλους καλή θερινή σεζόν, με υγεία ...
... See MoreSee Less

Στην #FoodCare διαθέτουμε ισχυρή εργαλειοθήκη υπηρεσιών για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων κι εξαγωγείς, που συνδυάζουν σύγχρονα Συστήματα Ποιότητας, την Τεχνολογία και τη γνώση των Γεωργικών εφαρμογών.

Κάθε στέλεχος της FoodCare έχει εξειδικευτεί σε συγκεκριμένο πακέτο υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίζουμε υψηλό τεχνικό επίπεδο κατάρτισης.

Ευχόμαστε σε όλους καλή θερινή σεζόν, με υγεία ...
Δείτε περισσότερα ...